ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:908/3191)

Pyszne kruche ciastka – bez proszku do pieczenia 559

ciastek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Kruche ciastka Przygotowanie: Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto, żółtka przecieram przez sitko. Ciasto zagniatam w misce, tak żeby składniki się połączyły w jednolitą masę. Następnie wykładam na blat i kilka razy zagniatam i formuję kulkę. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą (możemy włożyć do woreczka) i wkładam

Uwaga Babcia Gotuje
Ciastka orkiszowe z czekoladą i migdałami 183

puszystości. Dodać jajko, a następnie mąkę, sodę i proszek do pieczenia  Całość dokładnie wymieszać i połączyć z kawałkami czekolady oraz migdałami. Powstałą masę schłodzić w lodówce - minimum 15 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki - nie co większe od orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i dość mocno spłaszczyć. (Ciasto można

Di gotuje
Sernik z mlekiem w proszku 208

szklanki mąki 5 żółtek 250 g margaryny "Kasia" 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść  palcami kruszonkę. 2/3 ciasta wysypać na blaszkę 25x36 wyłożoną papierem do pieczenia, lekko ugnieść. Masa serowa: 1,2 kg mielonego sera 500 ml śmietany 30% 8 jajek pół szklanki mleka w proszku pół szklanki mąki pszennej 1 duże opakowanie(...)dodawać mleko w proszku, budyń, mąkę,  aromat. Białka ubić na sztywno z cukrem. Śmietanę również ubić z cukrem wanilinowym. Delikatnie połączyć masę serową z ubitą śmietaną, a następnie z pianą z białek. Całość wyłożyć na ciasto, wyrównać, posypać pozostałym ciastem. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.  Pozostawić w wyłączonym piekarniku na kilkanaście minut. Upieczone ciasto posypać

Praktyczna pl
Rogaliki czekoladowe z budyniem 326

łyżki cukru do polew Diamant 2 łyżki mleka Przygotowanie: Z odważonej mąki odjąć 1 łyżkę i zastąpić 1 łyżką kakao. Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą i zwartą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć ciasto, odrywać po kawałku i formować małe rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Ala piecze i gotuje
Ciasto jabłkowo-żurawinowe 152

150g mąki (szklanka) pszennej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka zmielonego cynamonu pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej 2 jabłka do wypieków 150g żurawiny (szklanka) Wykonanie ciasta: W misce (większej) utrzeć masło z cukrem (na jasnożółtą kremową masę), dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. W drugiej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i cynamon. Dodawać tę mieszankę po trochu(...)masy maślano-jajecznej. na końcu wsypać jabłka pokrojone w kostkę i żurawinę. Wlać ciasto do tortownicy o średnicy 23-24cm (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia). Składniki na kruszonkę: 50g brązowego cukru 30g mąki 30g wiórków kokosowych 3 łyżki posiekanego masła (ok. 30g) Wykonanie kruszonki: Wymieszać cukier, mąkę i wiórki kokosowe. Dodać masło i ucierać, aż składniki się połączą

Mania Wypiekania
Rogaliki budyniowe 59484

domowej roboty klik40 g budyniu waniliowego bez cukru2 żółtka2 łyżki mlekaDo obtoczenia2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty klikPrzygotowanie: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą i zwartą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć ciasto, odrywać po kawałku i formować małe rogaliki. Ułożyć na blasze

Ala piecze i gotuje
Naleśniki pod pierzynką 200

Naleśniki pod pierzynką Składniki : Ciasto: mąka - 560 g jajka - 2 szt sól szczypta mleko - 375 ml woda - 375 ml tłuszcz do smażenia Masa serowa: ser tłusty - 620 g cukier - 4 łyżki cukier waniliowy - 1 opak rodzynki sułtanki - 1 garść śmietana kwaśna(...)łyżka Zalewa : jajka - 3 szt cukier - 4 łyżki kwaśna śmietana - 4 łyżki Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka i pozostałe produkty, zmiksuj ciasto. Smaż na rozgrzanym tłuszczu cienkie naleśniki z obu stron na rumiano. Masa serowa: Ser przecisnąć przez praskę  lub rozgnieść widelcem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać. Smarować naleśniki masą, zwijać w rulony. Tortownicę o wymiarach

Kuchnia Danusi
Jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym 214

przepisu źródłowego i dodałam same żółtka, więc zamiast ciasta otrzymałam crumble. Szarlotka niestety rozsypała się na okruszki. Tym razem dodatek białek sprawił, że ciasto było zwarte i choć dość sztywne, idealnie smakowało w połączeniu z masą jabłkową, szczególnie na drugi dzień, po nabraniu od nich wilgoci. Inspirację stanowi przepis Weroniki Madejskiej z książki "Bez glutenu, bez wyrzeczeń". SKŁADNIKI: CIASTO(...)całe jajka 2 żółtka (białka zamrozić, innym razem pokażę do czego się przydadzą) 5 dag cukru trzcinowego 10 dag zimnego masła promocja 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli MASA JABŁKOWA: 1,1 kg deserowych jabłek 5 dag masła promocja 3/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka domowego cukru waniliowego cukier do smaku sok z cytryny do smaku DODATKOWO: cukier puder

Kuchenne zapiski Edyty
Pizza orkiszowa z sosem pomidorowym i pieczarkami 221

wody. Odstawiam na 5 minut, aż zaczną tworzyć się bąbelki. Mąkę orkiszową mieszam z pszenną. Następnie do rozczynu dodaję sól, połowę mąki i wyrabiam ciasto ręką, stopniowo dosypując pozostałą część mąki, aż powstanie jednolita masa. Formuję kulę i odstawiam w ciepłe miejsce na 5 minut, pod przykryciem (wilgotny ręcznik). Na oprószonej mąką stolnicy zagniatam gotowe ciasto przez 10 minut(...)momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Połowę ciasta zamarzam, z drugiej połowy ugniatam 6 placków, nakrywam je wilgotnym ręcznikiem i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów bez skórki 10 sztuk suszonych pomidorów na słońcu 2 łyżeczki koncentratu Garść słonecznika Sól, pieprz, chilli, bazylia Pomidory z puszki wrzucam do garnka i razem z suszonymi pomidorami gotuję

Pause Gotowanie!
Pierniczki z masą cukrową 214

kształcie stożka. Powoli zagniatać nożem zasypując upłynniony miód z masłem mąką. Gdy ciasto będzie w miarę wyrobione zagnieść je dłońmi. Następnie włożyć je do folii spożywczej. Ciasto przechowywać w suchym pomieszczeniu przez tydzień. Masa cukrowa: Cukier puder przesiej przez sito dwa razy. W garnku zagotuj odrobinę wody. Do metalowej miseczki wsyp żelatynę i zalej ją 75 ml chłodnej wody. Postaw

Słodka Strefa
Delikatna Wuzetka, czyli czekoladowe ciasto pod puszystą pierzynką z bitej śmietanki :) 431

owocowego 750ml śmietany kremówki 3 śmietan - fixy Wiórki czekoladowe lub potarta czekolada Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, kwaśną śmietanę, kakao, sodę i mąkę. Dobrze wymieszaną masę przekładamy do niewielkiej blaszki wyłożonej pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 40 minut. Po czym zostawiamy w wyłączonym piekarniku około 10 minut. Po upływie tego czasu, wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy

Smakowy Raj
Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami 172

piekarnika na ok. 8-10 minut. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki , a potem na plasterki. Ciastka wyciągamy z piekarnika i usuwamy pergamin z grochem. Napełniamy masą budyniową. Na wierzch wkładamy plastry jabłek. Ciasto smarujemy żółtkiem. Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Pieczemy do uzyskania złotego koloru. Wyciągamy i zajadamy! Możemy dodatkowo pokropic miodem i oprószyc cukrem pudrem

Ostra na Słodko
Tarta z jagodami i serkiem mascarpone 4307

słodka, jeśli wolicie bardzo słodkie ciasta to dodajcie trochę więcej cukru.  TARTA Z JAGODAMI I SERKIEM MASCARPONE Składniki na ciasto: - 260 gram mąki - 150 gram margaryny - 1 jajko - łyżka jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki cukru pudru Składniki na masę: - opakowanie serka mascarpone (250 gram) - 250 gram śmietanki 30% - pół szklanki cukru pudru Dodatkowo: jagody lub borówki, starta skórka cytryny(...)temperaturze 180 stopni. Odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać, lub zmiksować na najmniejszych obrotach. Masę przełożyć do formy z ciastem. Na wierzch wyłożyć jagody/borówki. Posypać startą skórką cytryny i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Kanapka z gofra z warzywami i serem halloumi 144

gram sera halloumi  cukinia  ogórek  pomidor rukola cebula czerwona  sos barbecue  olej do smażenia  ulubione przyprawy  Wszystkie składniki ciasta na gofry mieszam do uzyskania gładkiej, jednolitej masy o konsystencji śmietany. Nagrzewam maszynę do pieczenia gofrów i nakładam pierwszą porcję. Piekę około 3-4 minuty, studzę upieczone gofry na kratce i nakładam kolejną porcję

Mango Papaja
Naleśniki z mąki kokosowej z orzechami w miodzie, owocami w sosie z mleczka kokosowego 198

jajka ze szczyptą soli. Dodaj łyżkę płynnego oleju kokosowego i roztrzep ponownie. Dodaj mąkę kokosową oraz mleko lub wodę i całość wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Wlej na rozgrzaną patelnię około 2/3 chochli ciasta i smaż kilka minut, aż naleśnik stanie się złocisto-brązowy. Przewróć i smaż z drugiej strony do uzyskania tego samego koloru. Składniki CIASTO 4 jajka

Eat me! Fit me!
Jogurtowiec jagodowy na owsianym spodzie (FIT, bez pieczenia) 268

nabrał intensywności i łyżką, bardzo ostrożnie wylewamy na pierwszą warstwę. Należy to robić powoli i ostrożnie, bo inaczej warstwy się zmieszają. Czynności powtarzamy - czyli do masy jogurtowej dodajemy jagody i ostrożnie nakładamy warstwę ciasta. Całość chłodzimy w lodówce aż całkowicie stężeje. P.s. Oczywiście można też podzielić jogurt na 4-5 miseczek i warstwy przygotowywać osobno - będą równiejsze. Wtedy do jogurtów

Kolorowy Przepisownik
SERNIK STRACIATELLA NA KAKAOWYM SPODZIE 267

kostkę do pieczenia Kasią, która w tym wypadku wraz z herbatnikami stworzy nam idealny spód do ciasta- przepysznego sernika straciatella, który przygotujemy w kilka chwil i to bez włączania piekarników. A więc do dzieła ! Składniki: 1 kostka do pieczenia Kasia 130 g herbatników masa serowa: 1 kg sera dwukrotnie mielonego 1/2  tabliczki czekolady deserowej  1/2 tabliczki czekolady białej(...)tarkujemy na dużych oczkach, dodajemy je do sera, mieszamy. Żelatynę namaczamy w odrobinie wody, kiedy napęcznieje podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Studzimy. Chłodną żelatynę dodajemy do masy serowej, mieszamy. Wylewamy na spód ciasteczkowy . Wierzch ciasta posypujemy korą czekoladową. Mój sernik przygotowałam dla moich synów. Oni wprost uwielbiają wszelakie serniki, a te przygotowywane na ciasteczkowych spodach znikają u Nas w oka mgnieniu

Z Majeczką w kuchni
Marchewkowe ciasto na tartę 210

Pieczenie w wyższej temp. 200C - nastawienie piekarnika na typowe 180C (i, co z tego wynika, w dłuższy czas pieczenia) powoduje "wytapianie" się tłuszczu z ciasta, co pogarsza jego jakość Podpieczenie przed nałożeniem masy - podpiec 20 minut w 200C, a następnie wystudzić; w ten sposób nie namoknie od nałożonej masy i nie ma szans na zakalec; tartę wypełnioną już nadzieniem piec

Grunt to przepis!
Cytrynowo-kokosowa babka z jagodami 151

cytryny, zamieszaj i odczekaj 2-3 minuty, po czym dodaj skórkę otartą z cytryny oraz olej. Mokre składniki przelej do suchych i zamieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na koniec w słodką cytrynowo-kokosową masę wmieszaj owoce (jeżeli używasz truskawek, pokrój je wcześniej na mniejsze kawałki) i przelej do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz 1 godzinę. Po wyjęciu pozostaw

Roślinna - blog wegański
Kopiec kreta 184

oczyszczanej, 4 łyżki kakao, 2 jajka, 3 banany, Krem: 2 śmietan-fixy,   500 ml śmietany 30%, 100g gorzkiej czekolady, 4 łyżki cukru pudru. Wykonanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę) wymieszać. Do ubitych jajek dodawać wymieszane składniki przesiane przez sito na przemian z mlekiem i olejem

Passion of Cooking
Kopiec kreta z truskawkami 160

oczyszczanej, 4 łyżki kakao, 2 jajka, 3 banany, Krem:  śmietan-fixy,   500 ml śmietany 30%, 100g gorzkiej czekolady, 4 łyżki cukru pudru. Wykonanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę) wymieszać. Do ubitych jajek dodawać wymieszane składniki przesiane przez sito na przemian z mlekiem i olejem

Passion of Cooking
Dietetyczny sernik udana zebra ;) 196

blaszki wykładamy 2-3 łyżki jasnej masy, na to (również na środku) wykładamy 2-3 łyżki ciemnej masy,a na to 2-3 łyżki jasnej masy i tak w kółko, aż wyłożymy całe ciasto (mi wyszło więcej ciasta ciemnego i dlatego paski na środku są już ledwo widoczne) formę z ciastem wkładamy do większej blaszki którą wypełniamy wodą

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość

Proponowane wyszukiwania