Czas przygotowania: 90 minut lub 50 minut z gotowego ciasta Składniki: Ciasto na tarte z tego przepisu lub opakowanie ciasta na słodką tartę. Nadzienie: 150 g masy marcepanowej 100 g serka mascarpone , 50 g cukru, 2 jajka, 3 łyżki likieru Amaretto , 2 łyżki mąki ziemniaczanej
SzczyptaSmaQsyropu – 5 połówek- wiórki kokosowe do posypania ciasta Składniki na polewę: - 1/2 kostki masła- 1/2 szklanki cukru- 1,5 łyżki kakao- 1,5 łyżki wody- 2 łyżki kawy cappuccino rumowego- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy twaróg, serek mascarpone i wanilię. Masę dzielimy na pół. Pierwszą zostawiamy białą(...)Pozostawione 2 łyżki kremu kakaowego wykładamy na środku jasnej masy (najwygodniej jest zrobić to dekoratorem). Brzoskwinie osuszamy, z syropu, ręcznikiem papierowym. Układamy, przecięciem do dołu, na masę kakaową (wyłożoną na środku jasnej). Boki ciasta podnosimy (korzystając z folii) formując trójkąt. Zawijamy folię i wkładamy ciasto do lodówki. Szykujemy polewę. Masło rozpuszczamy w garnku z dodatkiem cukru, wody, kakao. Gdy cukier
mojewypiekiinietylkodrobno posiekanym cebulą i czosnkiem. Podduszona mieszankę grzybową łączymy z jajkami, solą, pieprzem, słodką papryką i bułką tartą, na sam koniec dokładamy pokrojoną zielona natkę pietruszki. Masę przekładamy do foremki na przygotowane wcześniej ciasto, górę również przykrywamy ciastem i pieczemy ok. 45 minut w 190 stopniach
Apetyczna babeczkazjadła aż 3/4 ciasta. Przez kilka dni nosiłam jej do szpitala po kilka kawałków i miło było, jak z niewielu rzeczy prosiła właśnie o ten sernik. Przyznam, że z chęcią sama nim bym się objadła, ale niestety za szybko zniknął i nie miałam już czym. Delikatna nuta cytryny idealnie komponuje się z kremową i słodką masą oraz przepysznym puree(...)wykałaczkę i po całości "rysować" mniejsze/większe okręgi. Sernik można piec na dwa sposoby - w kąpieli wodnej lub pod wpływem pary. (W obu wersjach ciasto będzie idealnie gładkie i nie popęka.) Sposób 1. Tortownicę (bez masy) należy dwukrotnie i szczelnie owinąć folią aluminiową, a następnie wypełnić masą. Większą formę o wysokich bokach wstawić do rozgrzanego piekarnika i do połowy napełnić
Di gotujeplackami ziemniaczanymi (no chyba, że w górach, na Podhalu, gdzie placek to po prostu ciasto), daniem smacznym, ale ciężkawym. Proponujemy zastąpić tarte ziemniaki znacznie lżejszą, pożywniejszą cukinią, usmażoną z jarmużem i ziołami. To bardzo prosty przepis, a efekt jest gwarantowany Z warzywno-ziołowej masy powstają bardzo aromatyczne, zielone placki, pachnące jak ziemniaczane, ale za to znacznie zdrowsze. Składniki: 1 mała(...)Zawsze w tej kolejności, tzn. najpierw robimy ciasto i zanurzamy w nim składniki. Jeśli odwrócicie proces, czyli wsypiecie mąkę, wbijecie jajko do warzyw i podlejecie ciasto mlekiem powstanie pulpa trudna do usmażenia. Do masy dodajemy przyprawy i parmezan. Mieszamy. Krok 3 Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz łyżką kładziemy masę, formując zgrabne, cienkie placki. Smażymy
Niedzielny kucharzdomowego sernika na zimno. Jeśli kiedykolwiek będę mieć dzieci to nie skalam się przygotowaniem im ciasta z torebki! ;) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy 23 cm. Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki (u mnie orkiszowa, ale może być pszenna, tortowa) szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera białego, półtłustego,3-krotnie mielonego 70 g cukru 150 ml mleka(...)masa serowa całkowicie stężeje. Na koniec: Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość wody do 300 ml. Odstawiamy do wystygnięcia. Na stężałą masę serową wysypujemy pozostałe borówki, zalewamy ostudzoną galaretką i ponownie odstawiamy ciasto na kilka godzin do lodówki, aby galaretka stężała. Smacznego
W kuchni KatieCiasto gościło na moim świątecznym stole. Chciałam połączyć sernik z miodownikami i masą kawową, bo na wszystko miałam ochotę, a piec każde osobno stwierdziłam, że nie ma sensu. Bo kto by to wszystko zjadł?! I wiecie co, fajnie to wymyśliłam, bo każdy chwalił, że dobre :) (Ah ta moja skromność!) Składniki: Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm Biszkopt orzechowy(...)przypala i nie musimy się tak bać o oparzenia- przynajmniej ja :) Ciasto najlepiej przygotowywać w kilku etapach, ja jednego dnia upiekłam sernik i miodowniki, drugiego biszkopt, a trzeciego przekładałam kremem :) A smakuje najbardziej tak na trzeci dzień od poskładania, kiedy miodowniki nawilgną. I jeszcze jedno mi się przypomniało :) Masę krówkową w puszce najlepiej przed rozsmarowaniem włożyć do garnka z gorącą
Kuchnia w czekoladzieKruche, kruchutkie, rozpływające się w ustach:) Wspaniałe ciasto do kawy i nie tylko. Polecam gorąco wszystkim łasuchom i tym, którzy nie łasuchują. Składniki: 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki 1 szklanki cukru 1 jajko 1 cukier waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia 1-2 łyżki śmietany Masa: 1/2 l śmietany 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka wiórek kokosowych(...)pieczenia wymieszać. Dodać wiórki margaryny i jajko, i zagnieść ciasto. Jeżeli potrzeba dodać 1-2 łyżki śmietany. Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować bardzo cieniutko i upiec. Śmietanę i cukier puder utrzeć, dodając kakao, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i masą przełożyć placki.Całość odstawić na noc Temperatura piekarnika : 170'- 180'C Czas pieczenia
Ciasteczkowy Potwórżółtka jaja +1 puszka maku z bakaliami Składniki na piankę: 8 białek 1 szklanka cukru Wykonanie masy serowej: Ser zmielić dwa razy, następnie utrzeć z 1 szklanką cukru i jajami, dodać resztę składników, a na koniec wlać mleko i dokładnie wymieszać. Wykonanie ciasta: Margarynę posiekać(...)mąką, żółtkami, następnie połączyć z resztą składników i zarobić ciasto. Na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować ciasto i przenieść na wałku do przygotowanej formy. Na cieście rozłożyć mak z bakaliami, na nim następnie wyłożyć przygotowaną masę serową. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec do zrumienienia około 40 minut. Pod koniec pieczenia wyłożyć na placek ubitą na sztywno
Tradycyjna Kuchniaziemniaczanej 3 lyzki cukru 125g zmielonych orzechow laskowych okolo 800g malin (dalam mrozone) wykonanie: Maslo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do chwili az powstanie kremowa masa. Dodajemy kolejno jajka i nadal ucieramy ciasto. Na koncu dodajemy make wraz z proszkiem do pieczenia. Dokladnie mieszamy. Ciasto przekladamy na natluszczona blache i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym(...)czasie robimy mase serowa. Miksujemy serek mascarpone ze smietana, cukrem, zoltkiem i maka. Podpieczone ciasto wyciagamy z piekarnika i posypujemy mielonymi orzechami laskowymi oraz smarujemy masa serowa. Na koncu ukladamy osuszone maliny. Placek ponownie wkladamy do piekarnika na okolo 40 minut. Po wystudzeniu upieczonego ciasta mozemy je posypac cukrem pudrem. zrodlo "Pieprz i sol" sierpien
Przysmaki KarolkiCały czas miksując wlewamy płynną, ale chłodną galaretkę i dokładnie łączymy. Krem wylewamy na lekko ciepły spód brownie, chłodzimy aż masa prawie całkowicie stężeje. Warstwa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody Na wierzch niecałkowicie stężonego ciasta układamy truskawki pokrojone w plasterki, lekko je na siebie zakładając lub całe owoce - wedle uznania (ja pomieszałam i ułożyłam kilka całych(...)dookoła nich plasterki, lekko je wciskając w masę). Tu można również ułożyć pomiędzy truskawkami, tak jak u mnie, kilka listków świeżej mięty - idealnie się komponują z całością, szczególnie z truskawkami. Płynną, ale zimną galaretką ostrożnie zalewamy wierzch ciasta (najlepiej wlewać łyżką). Galaretkę należy zalewać tak, aby każdy owoc i każdy listek w całości został nią polany - dzięki temu zachowa
Kolorowy Przepisownikczyli średnio 3 razy więcej niż inne. Przygotowanie Na około 2 godziny przed planowanym przygotowaniem ciasta zaparzyć mocną herbatę, a rodzynki namoczyć w alkoholu (lub w wodzie). Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę Dodać olej (ewentualnie także konfitury) i miksować jeszcze przez 2-3 minuty. Zmniejszyć do średniego poziomu(...)przemian mąkę i herbatę, tak aby na samym koniec dodać resztki mąki. Miksować jeszcze przez chwilę do całkowitego połączenia składników. Do tak przygotowanego ciasta wsypać rodzynki (ewentualnie również inne bakalie) i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do foremki posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu, tylko góra - dół) i piec około 50 minut
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapomarańczy 500 g szparagów zielonych 1 łyżeczka cukru opcjonalnie kiełki do dekoracji WYKONANIE Gofry: Do miski wbić jajko, dodać pozostałe składniki i całość zmiksować na jednolitą masę. Rozgrzać gofrownicę i porcjami wlewać ciasto. Piec na złoty kolor, po czym przełożyć na kratkę. Sos: Jogurt przelać do miseczki, dodać wyciśnięty sok z cytryny, chrzan i posiekany drobno koperek. Doprawić do smaku
Passions hobbies lifeoraz galaretką cytrynowy, bez pieczenia, szybko i łatwo się przygotowuje. Delikatnie kwaskowy orzeźwiający idealny na lato. Do przygotowania kremu posłużył mi przepis z ciasta Łabędzi puch SKŁADNIKI 100 – 120g biszkoptów okrągłych 100 – 120g biszkoptów podłużnych Masa jogurtowa 600 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 2 kiwi 2 galaretki kiwi Krem 2 kajzerki 2 ,5 szkl mleka(...)zaczęła tężeć. Formę wyłożyć okrągłymi biszkoptami na nie wyłożyć masę serową, wstawić do lodówki na około 10 minut aby zaczęła tężeć. Na stężałą masę serową wyłożyć podłużne biszkopty. Na biszkoptach rozsmarować ¾ kremu kajzerkowego. Na wierzchu ciasta wyszpryować pozostały krem tworząc kratkę. Całości zalać tężejącą galaretką cytrynową i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
RAROSSAprzygotowanie ciasta, to naprawdę chwila moment, zwłaszcza jeśli macie wszystkie składniki i nie musicie nagle biec do sklepu po parę deko drożdży, kupując po drodze masę innych, średnio przydatnych rzeczy! Mało tego! Wyrobione ciasto możecie od razu podzielić na części, a z nich uformować bułki, które pozostawione w lodówce na obsypanej mąką desce i przykryte ściereczką idealnie wyrosną przez
Kuchnia w czekoladzie