ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:914/3191)

Rolada biszkoptowa z jabłkami 191

piekarniku 160 stopni 15 minut w pozycji termoobieg. Upieczone ciasto przekładamy na wilgotną ściereczkę tak aby spód z papierem do pieczenia był na wierzchu. Wierzch (nie ściągamy papieru z ciasta)przykrywamy wilgotną ściereczką. Pozostawiamy do wystygnięcia. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych. Jałbka pokrojone na 4 kawałki umieszczamy w naczyniu Thermomix . Dolewamy wody, dodajemy cukier. Gotujemy czas 15 min/Varoma(...)nich mus. Do jabłek wsypujemy galaretkę cytrynową, cynamon i mieszamy czas 30s/obr.3. Masę jabłkową pozostawiamy do wystygnięcia. Z biszkopta ściągamy papier do pieczenia, smarujemy całego biszkopta masą jabłkową, zostawiając kilka centymetrów na koniec. Ciasto delikatnie zwijamy w rulon. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Gotową roladę posypujemy cukrem pudrem. The post Rolada biszkoptowa z jabłkami

Themo przepisy
Piernikowe brownie z karmelem i orzechami 260

Mocno czekoladowe, wręcz wytrawne ciasto, słodki karmel, chrupiące orzechy i nuta korzennych przypraw - to się nie mogło nie udać! :) Ciasto jest przepyszne, upieczcie przy najbliższej okazji, albo i nawet... bez okazji :) SKŁADNIKI (blacha 25 x 25 cm) 2 tabliczki gorzkiej czekolady ( użyłam 70% kakao) 120g masła 1 duża łyżka kakao 4 jajka 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej(...)chrupiące. Delikatnie siekamy i dodajemy do masy czekoladowej. Foremkę o wymiarach 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę masy czekoladowej. Na masę czekoladową wykładamy połowę masy kajmakowej i rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Wykładamy druga część ciasta oraz pozostałą cześć kajmaku, postępujemy tak samo jak w przypadku pierwszej warstwy. Gotowe ciasto wstawiamy na ok 30 -35 min do piekarnika

DefinicjaSmaku
Ciasto " Czerwone oczka " 441

biszkopty, jeden jasny , drugi ciemny. Białka ubijac , stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kako. Delikatnie wymieszac. Ciasto wyłożyc na natłuszczoną blachę. Piec ok. 35 minut w temp. 180 C Masa budyniowa: Częśc mleka odlac, rozmieszac w nim mąki i budyń. Resztę mleka zagotowac z cukrem. Na gotujące się mleko wlac mleko rozmieszane(...)Galaretkę przygotowac wcześniej według przepisu na opakowaniu ( ja zrobiłam z 3,5 szkl. ) Jasny biszkopt posmarowac masą budyniową. W ciemnym biszkopcie wykroic kieliszkiem otworki i przykryc masę. W otworki wlac tężejącą galaretkę. Wierzch ciasta między otworkami polac polewą czekoladową i posypac wiórkami kokosowymi

Słodkości i nie tylko
Ciasto bananowe z wędzonymi śliwkami i czekoladą 194

śliwkami Wymieszać mąkę,proszek do pieczenia, przyprawy i cukier w dużej misce lub w garnku. Dodać olej, jajka, banany i wanilię. Zmiksować blenderem na gładką masę. Wymieszać łyżką z czekoladą i śliwkami. Przełożyć ciasto do keksówki, posypać wierzch garstką czekolady i piec w 180 stopniach przez 40 minut w piekarniku ustawionym na góra – dół. Artykuł Ciasto bananowe z wędzonymi

Ugotowane pozamiatane
Muffinki Tiramisu 297

łada się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto połączony z delikatną masą na bazie mascarpone.Dziś mam dla Was muffinki zainspirowane właśnie Tiramisu.A odrobiną Amaretto i przepysznym kremem mascarpone.Nie tylko wyglądają obłędnie , ale i tak samo smakują! SKŁADNIKI:CIASTO:- mąka – 60 g- jajko – 2 szt- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka- cukier puder(...)łyżka- amaretto – 1 łyżkaKREM:- serek mascarpone – 125 g- śmietana 36 % – ok. 50 g- cukier puder – 30 g  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO :Jajka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Miksujemy do połączenia składników.Przelewamy do foremek na muffinki ( u mnie jak zawsze silikonowe ).Wypełniamy do ok. 3/4 wysokości.Pieczemy

Ostra na Słodko
O miotle, gadżetach i kwadratach. Lemon bars. 216

kolekcja mioteł, gdybym tak teraz stosowała ten sposób!  Czuję dyskomfort, gdy nie mam w domu cytryny. Zawsze kupują więcej i robię zapas. Cytryna musi być - do herbaty, ciasta drożdżowego, sosu, zupy, ryb, sałatki, czarnej kawy  przeciw migrenie, no i oczywiście przeciw gorączce. Nie wiem czy znacie ten sposób.  Moja Babcia zawsze kroiła cytrynę w plastry i okładała(...)cytryny, mleko i sól. Wymieszać razem, by składniki się połączyły. Wylać na podpieczony spód i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 15-20 minut, tak by masa się ścięła, ale nie zrumieniła! Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem i kroić na kwadraty. Smacznego!   * przepis pochodzi z tej strony (klik

KUCHARNIA
Babka z makiem 250

miksuję z cukrem, aż ten się rozpuści, następnie dodaję po jednym ( całym ) jajku , cały czas miksując. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta partiami, naprzemiennie z mlekiem. Na koniec dodaję masę makową i dokładnie miksuję.  Można dodać bakalie, jeśli ktoś lubi, u nas te w gotowej masie makowej wystarczyły. Masę przekładam do wysmarowanej i oprószonej, drobną

Takie tam pichcenie
Ciasto makowo-truskawkowo-kokosowe 262

okazji chciałabym życzyć wszystkim mamom samych radosnych chwil. Częstuję też pysznym ciastem kokosowo-truskawkowo-makowym. Dosłownie niebo w gębie, a że pojawiły się truskawki na straganach nic tylko korzystać. Ciasto z bloga ala-piecze.blogspot.com Składniki:     Biszkopt makowy:     4 jajka     4 łyżki cukru     3 łyżki mąki pszennej(...)podlewać wodą). W pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Warstwy ciasta: biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa (poczekać aż stanie w lodówce i dalej wykładać)-reszta kremu-blat kokosowy. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil

Cukiernia Pychotki
Zdrowe naleśniki z serem. 223

bogatsza w składniki odżywcze.  Dzięki temu, naleśniki z mąki pszennej są po prostu zdrowsze :) Jaka to odmiana? Przekonajcie się sami! NALEŚNIKI Z MĄKI Z PSZENICY KAMUT /przepis własny/ Ciasto: szklanka mąki z pszenicy kamut szklanka mleka 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego szczypta soli Nadzienie: twaróg z dowolnymi dodatkami, u mnie: mielona wanilia burbońska konfitura z orzecha kokosowego, konfitura(...)nektarynek i brzoskwiń Sos żurawinowy: 200 g żurawiny duszonej na małym ogniu z syropem klonowym i odrobiną oleju kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę, a następnie pozostawiam  na kwadrans, żeby ciasto trochę zgęstniało.  Po tym czasie smażę naleśniki na rozgrzanej patelni, na niewielkiej  ilości oleju lub masła klarowanego.  Po usmażeniu kładę naleśniki jeden

Poranek na słodko
Ciasto czekoladowo-bananowe Fit (wegańskie, bez glutenu, laktozy i cukru) 642

łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1  i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej oraz: wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta i wysypania boków foremki olej do posmarowania boków foremki Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda je przykryła(...)miski. Stopniowo wsypywać suche składniki mieszając dokładnie masę dużą łyżką lub szpatułką. Wlać ekstrakt z wanilii, wymieszać. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki i dodać do masy. Dodać rodzynki. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki, wygładzić wierzch. Wierzch ciasta posypać obficie wiórkami kokosowymi. Piec około 50 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, lekko ostudzić

maniapieczenia
Sernik z okienkiem na biszkopcie 193

stop. Formę keksówkę wyłożyć papierem, na papierze ułożyć gorące ciasto w kształcie rynny,  wystający bok poza foremką uciąć, odstawić do ostudzenia. Galaretki : Galaretki rozpuścić w trzech szklankach wody, odstawić do całkowitego stężenia. Następnie wyjąć galaretki ze szklanek i nożem lub foremką wycinać słupki, dociskając foremką przez całą długość galaretki. Masa serowa: Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno(...)zmiksować blenderem, dodawać po łyżce do śmietany, dobrze zmiksować. Wyłożyć część masy serowej na dno biszkoptu, ułożyć na masie wycięte  galaretki, wyłożyć resztę masy serowej , do samej góry, odstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto wyjąć z formy, za pomocą papieru, odwrócić i kroić. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Kuchnia Danusi
DELIKATNA BISZKOPTOWA SZARLOTKA 140

czas miksując, aż piana będzie sztywna. Dodać żółtka, wymieszać szpatułką. Następnie partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając szpatułką. Masę podzielić na  dwie równe części. Formę 35x 20 cm wyłożyć pergaminem i wylać jedną część ciasta. Piec ok. 12-15 min. w 180 stopniach ( najlepiej do suchego patyczka ). Z druga połową postąpić tak samo. Kiedy blaty biszkoptów(...)przelać na biszkopt. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Nasączyć ponczem. Śmietanę kremówkę ubić ( nie całkiem na sztywno ) dodać mascarpone i dalej ubijać, aż masa będzie sztywna. Wyłożyć na biszkopt ( można przełożyć do rękawa cukierniczego i stworzyć wzorki ). Ciasto umieścić w lodówce na co najmniej 2 godziny

Kuchnia Paulettes
Brownie z waniliową ricottą 185

Ósmego koloru tęczy , troszkę je zmodyfikowałam, ale minimalnie. Wygląda fantazyjnie, trochę mi przypomina góry....ale w sumie mi  wszystko przypomina góry :).  Składniki na blaszkę 25x25 cm Ciasto ciemne: 4 jaja 10 dag cukru 20 dag masła 20 dag czekolady gorzkiej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4-5 pełnych łyżek kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa(...)Dokładnie wymieszaną ciemną masę przelewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Ricottę łączymy z jajem, cukrem pudrem i wanilią, miksujemy, przekładamy na ciemne ciasto i trzonkiem noża robimy zawijasy, łącząc jasną i ciemną masę. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 45-50 minut

Apetyczna babeczka
Rustykalne ciasto gryczane z gruszkami 205

obraz, jaki trudno jest w pełni odtworzyć. Ta historia utwierdza mnie przy tym w przekonaniu, że prostota w kontekście jedzenia sprawdza się najczęściej najlepiej. Gruszki zanurzone w bardzo delikatnym cieście, kilka składników, niewyszukana i niepozorna forma, odrobinę rustykalny i surowy charakter – oto kwintesencja kulinarnej prostoty. Prostota łączy się tu w dodatku z niebanalnym smakiem. A może, przy tej okazji, najdą(...)nieco zwiększy swoją objętość. Dodać następnie suchą mieszankę – krótko zmiksować, do połączenia. Na koniec dodać ocet i jeszcze raz krótko zmiksować całość. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć połówki gruszek, owoce wcisnąć w masę. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C, piec około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka (każdy piekarnik posiada własne właściwości

Even Better Food
Orzechowe naleśniki 160

szczególnie dla najmłodszych, które dostarczy energii każdego dnia. Do tego kubek gorącego kakao…żadne dziecko nie odmówi. Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 300ml mleka 1 łyżeczka cukru pudru szczypta soli 1 łyżka oliwy Orzechowa masa: 200g orzeszków ziemnych niesolonych 120ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru 4 łyżki(...)skórki pomarańczowej kandyzowanej Polewa: 100g mlecznej czekolady 5 łyżek mleka posiekane orzeszki ziemne do posypania Wykonanie: 1.  Ciasto Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem. Następnie  na rozgrzanej patelni usmażyć cienkie naleśniki. 2.  Orzechowa masa Orzeszki uprażyć na suchej patelni, a następnie zmiksować blenderem. Śmietanę zagotować z cukrem, dodać orzeszki i skórkę pomarańczowa. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilkę

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania