ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:912/3191)

Soczyste ciasto żurawinowe 150

Kiedyś znalazłam przepis na żurawinowe ciasto. W oryginale dodaje się suszoną żurawinę. Masa wychodzić dość gęsta i trudno było tę żurawinę dobrze w nią wmieszać. Stwierdziłam, że poczekam na świeże owoce i sprawdzę, jak wtedy będzie smakowało. Tak minął rok, a o przepisie zapomniałam. Przypomniałam sobie patrząc na żurawinę, którą zamroziłam, bo kupiłam w tym roku za dużo. Nie użyłam

Kucharzyca
Naleśniki z kokosowym twarożkiem. 160

Naturals 2 łyżki wiórków kokosowych cukier z kwiatu kokosa + mus z mango, pestki dyni i wanilia do dekoracji Przygotowanie: Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę, a następnie pozostawiam  na kwadrans, żeby ciasto trochę zgęstniało.  Po tym czasie smażę naleśniki na rozgrzanej patelni, na niewielkiej  ilości oleju lub masła klarowanego.  Po usmażeniu kładę naleśniki jeden na drugim

Poranek na słodko
Mleczna kanapka 155

sztywno z odrobiną soli i cukrem. Następnie dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao delikatnie mieszamy z masą z białek i żółtek łyżką lub szpatułką. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy25 minut w temperaturze170 stopni.  Upieczone studzimy i kroimy na pół krem: Melko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, studzimy. Margarynę

Bon appetit mon amie
Babka wielkanocna 153

łyżeczka sody oczyszczonej 4 jajka 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki śmietany kremówki wykonanie: Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki około godziny przed rozpoczęciem przyrządzania ciasta. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka, bardzo dokładnie mieszając. Mąki i sodę łączymy w jednym garnuszku. Dodajemy połowę mąki oraz połowę kremówki i dokładnie mieszkamy. Następnie dodajemy

Ania i Marcin gotują
Domowy marcepan 333

Domowy marcepan przyda nam się do wielu deserów. Można nim między innymi nadziać domowe pralinki, przełożyć piernik staropolski, obłożyć ciasto czy tort, zrobić dekorację na muffinki, udekorować pierniczki (marcepan można zabarwić na różne kolory) czy też po prostu przyprawić nim masę makową. Niezastąpiony do rogali marcińskich czy też świątecznego stollen. Warto go rozwałkować i ułożyć na keksie . Możemy przygotować

Poezja smaku
Tarta Julii warta czyli o tym jak hejterzy otwierają oczy 766

podsmażyłam. Cebulę pokroiłam w krążki. Na wstępnie podpieczone ciasto wyłożyłam boczek, surowe krążki cebuli. Ser zmiksowałam z jajkami, jogurtem i gałką muszkatołową ( masę rozrzedziłam 2 łyżkami mleka ). Masą serowo- jajeczną zalałam ciasto. Finalnie oprószyłam tymiankiem i prażoną cebulką. Całość zapiekłam kolejne 20-25min. Quiche nie powstało na potrzeby durszlakowej akcji LATO 2014 W KUCHNI Z JULIĄ CHILD. Ale jeśli

bastalena
Śmietankowiec z sezamem 300

soli. Żółtka miksujemy z cukrem i octem do uzyskania gładkiej gęstej masy. Do żółtek przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Do gładkiej masy żółtkowej dodajemy na początek 2 łyżki ubitych białek i rozluźniamy ciasto delikatnie mieszając łyżką. Następnie dodajemy resztę ubitych białek i delikatnie mieszamy całość. Biszkopt wylewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze(...)warstwę śmietankową przygotowujemy tak samo, jak pierwszą i wykładamy ją na galaretkę. Wierzch ciastka dekorujemy podprażonym sezamem, a kiedy masa będzie już ścięta nabieramy na łyżeczkę pozostałe mleko skondensowane i wylewamy je cienkim strumieniem w esy-floresy na wierzchu ciasta. Najlepiej żeby ciasto spędziło w lodówce co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej

Trzeci talerz
Najlepszy biszkopt z galaretką i truskawkami i bitą śmietaną ! 276

jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli MASA: 500 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa WIERZCH: truskawki 2 galaretki truskawkowe DODATKOWO: truskawki na boki ciasta Przygotowanie: BISZKOPT: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania najpierw dodajemy łyżka(...)tężała. Śmietanę 30% ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Kiedy zostanie już ubita stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy na jednolitą masę. Biszkopt przekrajamy na dwa blaty.  W blasze na spód kładziemy pierwszy blat ciasta. Nasączamy - ja nasączałam kilkoma łyżkami galaretki, która została na końcu wylana na wierzchu ciasta. Boki okładamy truskawkami (nie jest to konieczne) I wykładamy

Gotuj z Mąką
Styropian- oszukany sernik z jogurtów greckich 172

delikatne o konsystencji pianki. Świetnie smakuje z owocami... w mojej ulubionej wersji są to brzoskwinie 💜 Źródło Składniki: ciasto: mąka pszenna 3 szklanki, cukier 0,5 szklanki, żółtka 6 szt, skórka starta z cytryny 1 łyżeczka, masło lub margaryna 250 g, sól szczypta, masa: białka 6 szt, jogurty greckie 1200 g, cukier 1 kopiata szklanka, budynie waniliowe 2 opakowania, sól szczypta(...)dodajemy jogurty greckie i delikatnie mieszamy łyżką. Brzoskwinie odsączamy na sitku, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką do połączenia. Masę wylewamy na podpieczony spód, a na wierzch ścieramy na grubych oczkach pozostałe ciasto i pieczemy przez 50 min. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączamy i pozostawiamy w nim ciasto na 30 min.  Smacznego

kulinarne odsłony pati
Malinowo-borówkowa rozkosz (biszkopt z galaretką i owocami oblany białą czekoladą) 238

zarazem słodkiego wieczoru dla dwojga. Nie od dziś wiadomo, że maliny to afrodyzjaki :) Malinowo-borówkowa rozkosz to wypiek, który pogodzi skłóconych ze sobą małżonków. Wszystkie smaki poniższego ciasta świetnie współgrają ze sobą. Przed podaniem malinowo-borówkową rozkosz udekorowałam białą czekoladą i różowymi kuleczkami zbożowymi. Jestem pewna, że w tym wydaniu jeszcze bardziej przypadnie mężusiowi do żołądka...a raczej serca(...)minut. Biszkopt musi lekko się zarumienić. Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny, oderwać papier do pieczenia i delikatnie zrolować ciasto (krótsze boki). Pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. Masa w środku W międzyczasie galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie. Odstawić do lekkiego stężenia. Maliny i borówki umyć, osuszyć. Keksówkę wyłożyć przezroczystą folią, tak aby od krótszych boków

Ugotować
KOSTKA PIERNIKOWA Z MARCEPANEM 199

też wyjmowania miksera. Wystarczy w szerokim rondelku roztopić masło, miód i kakao. Dodać mleko, cukier i jajka, a następnie wprost do rondla z masą, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Tak przygotowane ciasto w momencie wykładania do blaszki jest bardzo płynne. Ale bez obaw, po upieczeniu odpowiednio stężeje. Będzie wilgotne, lekkie i pulchne.  Ciasto dobrze się(...)rózgi.  Wprost do rondla przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Masę wlewamy do przygotowanej formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w blaszce do lekkiego przestygnięcia. Następnie delikatnie przekładamy na kratkę i studzimy dokładnie. Ostudzone ciasto kroimy

cool and minty
Tahini cheesecake 265

Sernik z dodatkiem pasty tahini i fantastyczną polewą czekoladową - sprawdzi się idealnie na każdą okazję :) Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki na masę serową: 600 g sera trzykrotnie mielonego (np. z Lidla) 100 g pasty tahini 1/2 szklanki brązowego cukru 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na spód: 150 g ciastek zbożowych(...)przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy). Tortownicę wraz ze spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem. Przepis na masę serową: Ser przekładamy do miski razem z pastą tahini, dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość miksujemy stopniowo dodając cukier. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy

Emcia Pichci
Quiche serowe z boczkiem 190

będzie smakowało równie pysznie :) Składniki: 250 g mąki 15 g świeżych drożdży  125 ml ciepłego mleka 40 g roztopionego masła 1 jajko szczypta soli masa 200 g wędzonego boczku 3 jajka 250 ml śmietany 30% 150 g sera cheddar  sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj  Przygotowanie: Do miski(...)wykładamy spód formy do tary 26 cm ( formę najlepiej wysmarować wcześniej masłem lub wyłożyć papierem pergaminowym). Ciasto nakłuwamy widelcem  Na ciasto układamy pokrojony w kostkę boczek i zalewamy masą - w misce trzepiemy jajka dodajemy śmietanę i starty ser, wszystko ze sobą ładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Quiche pieczemy w 180 C przez 45-60 minut, aż się ładnie

Niezły Młynek
Kulki z makiem 172

świat. Bo jak to się mówi, co się odwlecze to nie uciecze , a w szczególności takie słodkie maleństwa.  Składniki: (20 sztuk) Ciasto: 2 szklanki mąki jajko szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy cukier waniliowy Dodatkowo: szklanka masy makowej szklanka bułki tartej 2 łyżki przyprawy do piernika 2 jajka oliwa szklanka miodu Wykonanie: Ciasto: Dokładnie wyrabiamy ciasto z podanych składników(...)powinno być zbyt twarde, jeżeli tak się stanie należy dolać trochę więcej wody. Ciasto dokładnie ugniatamy i dzielimy na mniejsze kawałki, tak na cztery części. Następnie każde podsypujemy maka i wałkujemy dość cienko (jak na pierogi), wycinamy kułak (najlepiej szerszą szklanką).  Każde kółko nadziewamy łyżeczką masy i dokładnie zlepiamy. Gotowe kulki gotujemy we wrzątku. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze jakieś

Moje pyszne gotowanie
Tarta z jagodami 255

temp. 180stC. Jogurt wymieszać z cukrem, jajkiem i budyniem, wylać na podpieczony spód tarty, wyłożyć jagody. Tartę piec ok. 25 minut w temp. 170stC, (aż masa jogurtowa się zetnie). Smacznego! *z pozostałego ciasta wykroiłam kwiatki, upiekłam je i udekorowałam tartę po wyjęciu z piekarnika

Obiad gotowy
Kremówka Na Biszkopcie 241

Wspaniałe ciacho na biszkopcie z kremem budyniowym. Polecam wszystkim :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm       Ciasto 4 jajka 1 szkl mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel esencji waniliowej 1/2 - 3/4 szkl cukru (zależny czy lubimy słodkie czy bardziej słodkie )      Krem 500 ml mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka maki(...)proszku budyniowego, żółtek i mąki ziemniaczanej. Energicznie mieszamy aż do uzyskania kremowego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. 4. Następnie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy budyniowej aż do jej wykończenia. 5. Ciasto przekrawamy na dwie części i zwilżamy je sokiem z cytryny rozmieszanym w wodzie ( tak około 1/3 szkl) Nakładamy krem i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem, posypujemy

Gotowanie...to proste !
Babka czekoladowa 195

szklanki orzechów włoskich Składniki - Polewa : 2/3 gorzkiej czekolady 1/4 szklanki cukru 35 dag masła 0,5 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 łyżka rumu Przygotowanie - ciasto : Masło ucieram z cukrem na gładką masę, robię to pierwszy raz robotem więc w między czasie mogłem przygotować sobie resztę składników. Wszystkie suche składniki czyli mąka, soda, sól, kakao, cynamon i czekoladę deserową pokrojoną

Mechanik w kuchni
Sernik z galaretką jeżynową 162

Całość jest spójna i smakuje świetnie. Warto upiec taki sernik o każdej porze roku. Jest to idealne ciasto na weekend. Składniki (na formę 20x22 cm wyłożoną papierem do pieczenia): Ciasteczkowy spód: 100 gram herbatników 30 gram ciastek digestive 100 gram rozpuszczonego masła Masa serowa: 850 gram zmielonego twarogu 200 ml śmietanki 36% 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny(...)spód i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na 50-55 minut. Po upieczeniu studzę sernik w lekko uchylonym piekarniku. Na gotowe ciasto wylewam tężejącą galaretkę i wkładam blaszkę do lodówki, do całkowitego stężenia masy. Dekoruję jeżynami. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Drożdżówki z serem i malinami 178

rabarbarem lub z czekoladą lub ciasta drożdżowego w wersji czeko (takie cuda!). Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 0,5 kostki masła Składniki na masę serową: 250 g białego sera (może być z wiaderka, ja użyłam zwykłego twarogu) 3 łyżki cukru 2 łyżeczki(...)Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy. W tym czasie możemy przygotować masę serową. Na wolnych obrotach miksera mieszamy razem wszystkie składniki. Kruszonkę przygotowujemy według przepisu . Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Jeśli mamy na tyle czasu jeszcze raz odstawiamy ciasto

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania