ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:918/3191)

Kruche ciasteczka 109

pomocą miksera utrzyj dokładnie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Włóż ciasto na około 5 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i formuj kulki, które lekko spłaszczaj i za pomocą foremek wycinaj różne kształty, wciskaj w nie swoje

Zasmakuj Kuchni
PIERNIK Z BAKALIAMI 144

wymieszać. Dodać powidła śliwkowe oraz mleko, delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą, przyprawą do piernika i kakao i za pomocą miksera dokładnie wymieszać na jednolita masę. Na koniec dodać bakalie, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25 x 33 wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po upieczeniu piernik odstawić

Ciastka - domowe słodkości
Brunkager, czyli brązowe ciasteczka pachnące świętami 135

gotować. Gdy cukier się rozpuści, dodać cynamon i goździki, słupki migdałowe i grubo posiekane pistacje. Wymieszać, odstawić do ostudzenia. Potaż rozpuścić w wodzie, dodać do masy. Na końcu dodać mąkę, wymieszać. Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować wałeczek o grubości 3,5-4 cm. Zawinąć je w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez noc. Następnego dnia pokroić ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gofry 128

wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać olej i wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.  Na rozgrzaną gofrownicę nakładać chochlą ciasto i w razie konieczności rozprowadzać ciasto na gofrownicy wypukła stroną chochli. Piec ok. 3 min, bądź zgodnie z instrukcją na opakowaniu do otrzymaniu rumianego koloru. Przestudzić

My sweet a life
Gofry kakaowe 199

mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać olej i wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.  Na rozgrzaną gofrownicę nakładać chochlą ciasto i w razie konieczności rozprowadzać ciasto na gofrownicy wypukła stroną chochli. Piec ok. 3 min, bądź zgodnie z instrukcją na opakowaniu do otrzymaniu rumianego koloru. Przestudzić

My sweet a life
Quiche z kozim serem i warzywami 174

obciążenie i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Na tak podpieczone ciasto wykładamy przygotowane nadzienie. Najpierw wylewamy masę jajeczną, następnie układamy plastry grilowanego bakłażana, paprykę oraz pomidorki. Piecz przez 30-35 minut w temperaturze 190 stopni, aż masa jajeczna zetnie się i lekko zarumieni. Wyciągnij

I LOVE LIFE
Murzynek z nutą piernikową 158

dokładnie połączyć. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Stopniowo dodawać żółtka, miksując na najmniejszych obrotach miksera. Jajka dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.  Ciasto przełożyć do keksówki 11x31cm, wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec przez 50 minut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową

kulinarnyswiatdomi
Kruche ciasteczka dla Mikołaja i nie tylko :) 101

łyżki.   Mąkę przesiewamy przez sito. Masło kroimy w drobne wiórki. Dodajemy cukier puder, jajko, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.   Wyrabiamy na gładką masę ręcznie lub za pomocą robota.   Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dosypujemy kakao i znów wyrabiamy do połączenia się składników. Z ciasta formujemy dwie kule. Każdą z uformowanych kul (jasną

Niunioki
Bananowe muffinki - bez cukru i glutenu 174

posypania Przygotowanie: Jajka ubijamy mikserem.  Dodajemy  olej kokosowy rozpuszczony w kąpieli wodnej,  zmielone płatki owsiane, banany w kawałkach. Miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy ekspandowane nasiona. Chwilę miksujemy.  Ciasto nakładamy do silikonowych foremek na muffinki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Pieczemy 20 minut. Przed podaniem posypujemy mąką kokosową. #banan   #muffinki   #amarantus

Szkrab Je Sam
Grzybowe krokiety z kurczakiem, szczypiorkiem, natką pietruszki i żółtym serem 156

dusimy przez kilka minut, podlewamy wodą. Dodajemy posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do momentu, aż odparuje woda. Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na gładką, jednolitą masę. Smażymy okrągłe naleśniki na rozgrzanej patelni. Na każdym naleśniku rozkładamy po kilka łyżek farszu oraz obsypujemy startym na drobnych oczkach żółtym serem. Naleśnik zwijamy w kopertę. Każdy

VioletoweKucharzenie
Chleb żytni z ziarnami na zakwasie 168

miski lub garnka wsypać wszystkie suche składniki i je wymieszać. Zakwas wymieszać z ciepłą (ale nie gorącą) wodą i dokładnie wymieszać na kleistą masę bez grudek. Do słoika odłożyć 3-4 łyżki tego ciasta (to jest zakwas na kolejny chleb), przykryć folią aluminiową i wstawić słoik do lodówki. Masę chlebową przełożyć do keksówki o długości ok. 25cm, wcześniej wysmarowanej oliwą

Dietolog
Torcik waflowy bez pieczenia 187

Łatwe Tanie Przepis na łatwe ciasto bez pieczenia na waflach, z masą czekoladową i ulubionym dżemem. Składniki 1 opakowanie wafli 1 szklanka mleka 1 kostka margaryny (250g) 2 szklanki mleka w proszku 1,5 szklanki cukru 2 łyżki ciemnego kakao ulubiony dżem – u mnie powidła śliwkowe Sposób przyrządzenia 1 W garnku roztopić […] Artykuł Torcik waflowy bez pieczenia pochodzi

PysiaGotuje.pl
Croquembouche - francuski tort weselny 227

porządnie. Wystudzone ciasto przełożyć do misy miksera i ucierając dodawać po jednym jajku. Kolejne jajko dodajcie dopiero jak poprzednie połączy się z ciastem. Zmiksować.  Ciasto powinno przypominać gęsty budyń. Przełożyć masę do worka cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy jednego centymetra. Wyciskać na papier do pieczenia niewielkie porcje w sporych odstępach.  Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
PĄCZKI NA PIWIE 155

topimy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, mieszamy z solą. Żółtka, jajko oraz cukier ubijamy, aż podwoi swoja objętość. Na końcu wlewamy piwo. Drożdże oraz masę jajeczną dodajemy do mąki. Zagniatamy ciasto i jeśli jest taka potrzeba podsypujemy mąką. Następnie dodajemy masło i porządnie wyrabiamy. Ciasto ma nam odchodzić od ręki. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce

Pani na deser
Pierniki 152

masło, dodać miód, cukier trzcinowy, kardamon, cynamon, cukier puder, wymieszać i ostudzić. W misce przesiać mąkę, dodać sól, sodę, skórkę z cytryny oraz kakao. Dodać przestudzoną masę miodową oraz dwa jajka. Urabiać ciasto przez ok 10 minut. Następnie wałkować małymi porcjami, wycinać ulubione wzory i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (u mnie termoobieg) ok 10-12 minut. Kiedy

Trufelkowo