ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:910/3191)

Kruche babeczki z pieczarkami i serem 222

olej 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, smażymy do odparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem. 2. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą

Szefowa kuchni
Kruche babeczki z sałatką Waldorf 245

szklanki płatków migdałów 1 filet z kurczaka 1/2 pęczka natki pietruszki 5 łyżek soku z cytryny 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą

Szefowa kuchni
Kruche babeczki z pastą szynkową 414

łyżeczka ostrej musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Dodatki: 1 słoik małych korniszonów kiełki (u mnie cebuli) 6 pomidorków kokrajlowych szczypiorek 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą

Szefowa kuchni
Kruche babeczki z łososiem 253

kremowego serka typu Almette 4 łyżki ostrego chrzanu 200g wędzonego łososia w plastrach 100g kiełków 1 cytryna 3 łyżki sezamu koperek  1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą

Szefowa kuchni
babka marmurkowa 168

pieczenia, na końcu dodać sól. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać ekstrakt waniliowy, a do drugiej kakao (i ew. trochę mleka jeśli masa będzie za gęsta). Do formy wlewać na przemian ciasto waniliowe i kakaowe. Włożyć ciasto do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 190*C i piec ok. 45-55 minut, do "suchego patyczka". Po ostudzeniu posypać cukrem

chili & sugar
Kruche Ciasto z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji 654

Wielbicielom kruchych ciast z pewnością ten wypiek przypadnie do gustu. Kruche, rozpływające się w ustach jasne ciasto, aromatyczne powidła, ciemna warstwa ciasta z dodatkiem kakao, a ponadto kokosowa pianka oraz masa makowa, a wszystko oprószone cukrem pudrem. Klasyczny, tradycyjny dość bogaty w składniki wypiek rodem z notatników naszych babć. Kruche Ciasto z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji - Składniki: Ciasto

Słodka Strona
CHEEZY POOFS – FALLOUT 2 – ptysie serowe Gougères 331

Zmniejszamy płomień na minimalny i do zawartości garnka wsypujemy mąkę. Od razu zaczynamy energicznie mieszać drewnianą łyżką tak długo, aż masa zacznie odchodzić od powierzchni garnka i formować się w coś na kształt kuli. Wyłączamy wtedy palnik i zostawiamy ciasto na kilka minut, aby nieco ostygło. 3. PIEKARNIKWłączcie go na 220 stopni, opcja góra i dół. Podczas nagrzewania ogarniecie resztę(...)masa jest już jednolita, dodajemy do niej ok. ¾ startego sera (resztą posypiemy ptysie z góry) i dokładnie mieszamy.5. PORCJOWANIE (4 min)Gotową masę nakładamy małymi porcjami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (papier jest niezbędny, gdyż ciasto bardzo się klei), pamiętając o sporych odstępach, gdyż ptysie znacznie zwiększą swoją objętość podczas pieczenia. My wybraliśmy porcję wielkości kopiastej łyżeczki, ale wyszły

Nerds Kitchen
Wypiekane Pierożki z Jabłkami 185

łyżki mleka - roztrzepać z żółtkiem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do miski wlać olej, mleko, do tego wsypać cukier, cukier waniliowy, dorzucić krówkę - zmiksować. Do masy dodać mąkę z proszkiem i zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące, to posypcie je mąką i dalej ugniatajcie. Stół posypcie mąką, rozwałkujcie ciasto i wykrawajcie z niego koła o średnicy

Kuchnia smaków
Ciasto Tropikalna Wyspa 417

Dodatkowo: 1 gruszka 1 banan 1 galaretka o smaku limonki i trawy cytrynowej 1,5 szklanki wrzątku Cukier puder do posypania Mięta i limonka do dekoracji Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko.  Olej blendujemy z umytym, świeżym szpinakiem baby. Do jajek stopniowo dosypujemy mąkę, strużką wlewamy olej ze szpinakiem(...)Masa musi mieć konsystencję budyniu. Rondelek przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Folia zapobiegnie powstaniu na wierzchu kożucha. Po wystudzeniu ucieramy z margaryną na gładki krem. Galaretkę rozpuszczamy w wrzątku, odstawiamy do stężenia.  Najlepiej przygotować ją przed rozpoczęciem przygotowywania kremu.  Gruszkę oraz banana osobno pokroić w kosteczkę.  Poncz przygotować z soku z limonki i wody. Złożenie ciasta

VioletoweKucharzenie
Wafle z masą kajmakową 235

czasu warto się poświęcić i zrobić samodzielnie taką masą i przełożyć np.wafle tortowe.Na blogu jest kilka wpisów z taką domową masą..[ klik , klik , klik , klik ]. Przepis na wafle dodaję do akcji  Walentynkowej  i do wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę ..W ten weekend wspólnie pichcimy Walentynkowe słodkości  i takowe  pyszności możecie zobaczyć u  Dagmary, Ewy , .. wafle

Moje domowe kucharzenie
Ciasto migdałowe z kokosową polewą... na weekend 211

kokosowe i mieszałam łyżką. Już bez użycia miksera. Piekarnik ustawiłam na 180 ° C. Spód tortownicy (o średnicy 23 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę wylałam do tortownicy i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 40 minut. Ciasto po upieczeniu (sprawdziłam patyczkiem) odstawiłam do wystudzenia. Potem wyjęłam tortownicy i zostawiłam na kratce. Zrobiłam polewę. W rondelku zagotowałam mleko kokosowe z cukrem(...)Zmniejszyłam ogień i zostawiłam   do gotowania na około 10 minut. Trzeba czasami zamieszać. Kiedy masa zaczęła gęstnieć, po około 2 minutach gotowania zdjęłam z gazu. W międzyczasie, kiedy gotowała się polewa, na suchej patelni uprażyłam migdały na złoty kolor. Ciepłą polewę wylałam na ciasto. Na wierzchu rozsypałam   prażone płatki migdałów. Odstawiłam, żeby polewa zastygła. Potrzeba trochę czasu

Kuchnia u Krysi
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 310

stanie się gęsta i lśniąca. 4. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatami i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać. 5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko(...)mikserem. 13. Na końcu do kremu dodać pokrojone truskawki, skórę z cytryny i krótko wymieszać łyżką (proszę długo nie mieszać, bo masa się zwarzy). Połowę masy wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim krążkiem ciasta. 14. Drugi krążek ciasta nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z sokiem pomarańczowym i nasączoną stroną położyć na krem. Ciasto

Mała Cukierenka
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 629

stanie się gęsta i lśniąca. 4. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatami i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać. 5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko(...)mikserem. 13. Na końcu do kremu dodać pokrojone truskawki, skórę z cytryny i krótko wymieszać łyżką (proszę długo nie mieszać, bo masa się zwarzy). Połowę masy wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim krążkiem ciasta. 14. Drugi krążek ciasta nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z sokiem pomarańczowym i nasączoną stroną położyć na krem. Ciasto

Mała Cukierenka
Sernik na zimno z truskawkami 456

marmurki w moich rękach staną się murzynkami. Tak się akurat złożyło, że wczoraj był Dzień Ojca, a mój Tato lubi sernik - to była motywacja do tego, by sprawdzić, czy ciast bez pieczenia też nie potrafię robić :D Gotowy efekt nie wygląda może oszałamiająco (ale Tata stwierdził, że liczy się gest), na pewno nie przypomina ciacha z przepisu , którym się posiłkowałam(...)czekając, aż stężeje. Gdy to nastąpi, przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu i... no właśnie, dalej czekamy. Galaretka musi być tężejąca, gdy trafi na ciasto, inaczej czeka nas wycieranie całej kuchni (sprawdzone :P). Tymczasem na masie serowej możemy poukładać resztę truskawek. Zwróćcie uwagę na serduszko na środku - to jedyna rzecz, jaka udała się bezbłędnie :) Gdy galaretka będzie na wpół stężała

Kulinarne zapędy Kokosa
Torcik chałwowy z kremem śmietanowo-budyniowym 151

kakao, delikatnie mieszając, na samym końcu olej. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę. Pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut. Wystudzony biszkopt lekko zwilżamy wodą.   Chałwę rozdrabniamy dodajemy serek i ubijamy do czasu połączenia się składników. Następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance wrzącej wody. Ubijamy i masę wylewamy na biszkopt.   Ugotowany budyń ubijamy mikserem, aby się(...)też ubijamy. Czynność tą musimy przeprowadzić dosyć sprawnie, tak aby masa nam nie zaczęła tężeć a śmietana nie upadła. Tak więc masę tą wylewamy na masę chałwową i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Ciasto posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi i polewamy rozpuszczoną czekoladą

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania