ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1674/3191)

Ciasto bananowe z masłem orzechowym 293

pieczenia i sodę oczyszczoną - składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać - do masy dodać 3-4 łyżki mleka, aby nieco rozrzedzić jej konsystencję - UWAGA! jeśli zwiększycie ilość miodu, dodatek mleka może być niepotrzebny - tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć mąką - ciasto przełożyć do formy, wyrównać - wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec

Smakołyki Bereniki
Domowe bajaderki 351

łyżka kakao,  50g mlecznej czekolady z orzeszkami arachidowymi,  orzeszki arachidowe do obtoczenia.  Wykonanie Masło stopić wraz z czekoladą. Ciasto pokruszyć, dodać stopione masło, wymieszać. Dodać masło orzechowe, mleko i kakao. Wymieszać dokładnie i odstawić, by masa ostygła. Następnie formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Część można obtoczyć np. w zmielonych orzeszkach arachidowych lub w kakao czy wiórkach

Z miłości do słodkości
Placek czeski- pyszny,mięciutki miodownik 1294

szkl. cukru dodatkowo na polewę: tabliczka mlecznej czekolady+kilka łyżek śmietanki 30 %  50 gr wiórek kokosowych lub płatków migdałowych Przygotowanie: składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto, dzielimy je na  4 części  bierzemy dużą blachę prostokątną ,z papieru do pieczenia wycinamy 4 jednakowe prostokąty pasujące na dno blachy,i na nich bezpośrednio rozwałkowujemy cieniutko każdy(...)gładką masę,(nie przejmujcie się jak będzie za rzadka,bo tak ma być) przekładamy placki masą i na wierzchu również smarujemy lekką warstwą robimy polewę :czekoladę rozdrabniamy  i rozpuszczamy na parze dodajemy śmietankę i mieszamy aż będzie lekko lejąca,polewamy nią ciasto  i dajemy do lodówki najlepiej na noc,żeby zmiękło smacznego

Swojskie jedzonko
Muffinki z orzechami nerkowca 166

pieczenia i słodzidłem. Ww drugiej misce delikatnie ubić jajka, dodać mleko – wymieszać rózgą kuchenną. Następnie połączyć obie masy, wymieszać dokładnie i odstawić na około 10 minut. Orzechy posiekać, podzielić na dwie części, większą i mniejszą. Większą część orzechów dodać do ciasta i wymieszać. Foremki do muffinek (najlepiej silikonowe) napełnić ciastem prawie po same brzegi, wierzch posypać resztą orzeszków. Piec

Smaki Armine
Babka piaskowa – poznańska 221

przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, jajka oraz sok z cytryny i ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie powoli wlewamy roztopione i ostudzone masło cały czas miksując na małych obrotach *** *** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy *** *** Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem

Blog z Apetytem
Pączki kokosowe z budyniem 297

wcześniej rozczyn), przestudzone masło, sól, cukier, jajka, śmietankę, cukier i zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Cisto będzie dość luźne, ale w miarę możliwości nie dosypywać mąki do ciasta. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 – 2 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Składniki na budyń: 100 g cukru 5 żółtek 40 g mąki pszennej(...)dodać do utartych żółtek. Pozostałą ilość mleka kokosowego ( 350 ml ) zagotować a następnie dodać masę jajeczną. Cały czas mieszać na małym ogniu do momentu aż budyń zgęstnieje.  Gorący budyń przykryć folią tak aby przylegała do budyniu. Podczas wystygania nie mieszać. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 2 – 3 części i każdą rozwałkować na placek o średnicy 1 cm podsypując

Na słodko lub wytrawnie
TU I TAM po raz 5. Czekoladowe kreacje. I coś do czekolady - dla Was! 263

się prezentowany kiedyś przez Martę Gessler pomysł na okrągłe brownie.  I tak zrobiłam z moim. Wycięłam foremką okrągłe talary - bezcenną korzyścią z tego płynącą jest podjadanie ścinek ciasta - mniammm.... A zatem zostawiam Was z brownie w koronkach i papilotach . To najlepsze brownie jakie znam i chętnie poczęstowałabym Was wszystkich.  Tego nie jestem w stanie zrobić, ale chętnie podaruję(...)waniliowy i cukier. Odstawić do wystudzenia. Jajka ubić, dodając pod koniec mielone migdały i orzechy. Połączyć z masą czekoladową i przelać do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy kwadratowej o średnicy 24 cm.  Piec 25-30 minut (nie dłużej - ciasto musi być "lekko niedopieczone"). Na wierzchu utworzy się cieniutka skorupka, ale wnętrze będzie dalej niedopieczone. Wyjąć z piekarnika

KUCHARNIA
Ucierane ciasto z wiśniami i amaretto 239

sporemu dodatkowi amaretto ma wspaniały migdałowy aromat.Świetny przepis na wykorzstanie wiśni z kompotu.Następna próba ciasta z serii bezcukrowej,po serniku (przepis tutaj) i próba bardzo udana.Spokojnie w ciastach ucieranych cukier można zastąpić ksylitolem.Ciasto cieszyło się takim wzięciem,że piekłam je już dwa razy z rzędu.Polecam ! Składniki na blaszkę 42x29 cm: 2 słoiki z wiśniamia`680g (waga wiśni(...)masło rozetrzeć między palcami przygotowując w ten sposób kruszonkę masło i cukier ze szczyptę soli ubić na puszystą masę ręcznym mikserem około 5 minut.Dodawać po jedynym jajku i za każdym razem ubijać przez pół minuty.Wmieszać partiami mąkę z amaretto ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wyrównać wierzch szpatułką i równomiernie na cieście rozłożyć odsączone wiśnie.Posypać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babeczki czekoladowo-michałkowe 164

przesiać z proszkiem do pieczenia i z kakao. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jednym całym jajku, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i z kakao, wymieszać szpatułką, dodać likier i wymieszać, tylko do połączenia się produktów.  Ciasto będzie gęste, typowo babkowe.  Rozłożyć równomiernie do przygotowanych wcześniej papilotek . Wypełnić(...)double cream) 250 g mascarpone  140 g posiekanych michałków Śmietanę podgrzać, dodać michałki i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia michałków. Odstawić i schłodzić w lodówce kilka godzin.  Schłodzoną masę zmiksować z mascarpone.  Ozdobić schłodzone babeczki według uznania

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Babka pomarańczowa z makiem i czekoladą 157

ukręcić, a potem hop do piekarnika.  Wystudzoną można polać ulubioną czekoladą, najlepiej gorzką, która fajnie komponuje się z pomarańczami. Uważam, że Boże Narodzenie nie może się obyć bez ciast z makiem, a taka babka może być fajnym dopełnieniem. ;) * SKŁADNIKI na formę na babkę o średnicy 23 cm Babka makowa: 200 g masła + do posmarowania formy 200 g cukru(...)wbijać po jednym jajku, nie przerywając ubijania. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do reszty masy. Wsyp mak, dodaj otartą skórkę z pomarańczy oraz ekstrakt waniliowy. Zmiksuj ponowie do połączenia składników. Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp mąką. Wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Babkę piecz przez 50-60 minut do suchego patyczka

Food Square
Sernik z jogurtów greckich 1139

połączenia. Formę (24/36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, dno formy wyłożyć biszkoptami, a następnie wylać masę jajeczno jogurtową i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C , ok. 1h, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto do wystudzenia. Ciasto ładnie wyrasta, ale w trakcie studzenia nieco opada, mimo to pozostaje puszyste w środku

Mix smaku
Absolutnie bajeczna tarta z jeżynami. I o woreczkach słów kilka 198

teraz z nimi zrobić...I wtedy, zupełnie przypadkowo, na blogu Vegazone znalazłam przepis na tartę. Niezbyt skomplikowaną, choć troszkę czasochłonną. Łączy w sobie mocno kakaowy, przyjemnie kruchy spód, delikatną masę serową o wyraźnym smaku chałwy i kwaskowaty, owocowy wierzch. Wygląda bajecznie, a smakuje wybornie. Wszystkie smaki doskonale się ze sobą łączą i pasują do siebie idealnie.Poczyniłam w przepisie drobne(...)minut.Ciasto wyjąć z piekarnika, wyjąć papier z obciążeniem.Dopiekać jeszcze 5 minut w 190 st. C.Wyjąć ciasto z piekarnika, lekko przestudzić.W tym czasie zmiskować chałwę z mascarpone, jajkami, budyniem, cukrem i śmietaną. Jeśli zostaną kawałeczki chałwy, nie szkodzi. Wylać masę na podpieczony spód.Piec w 175 st. C. przez 30 minut, aż wierzch się zezłoci.Ostudzić w uchylonym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lekkie ciasto z rabarbarem i orzechami 238

Rabarbaru u mnie w ogrodzie pod dostatkiem, więc otwieram sezon na wypieki z tymi badylami. Na pierwszy ogień łatwe i szybkie ciasto ucierane bez tłuszczu. Świeżość zachowa nawet po 3 dniach, idealnie nadaje się na wszelkie plenerowe imprezy. Nie za słodkie, ale z chrupiącą posypką Składniki na blachę o wymiarach 25×25 lub tortownicę 26 cm : 400 ml jogurtu(...)Orzechy posiekaj, a 1/3 wymieszaj z odłożonym cukrem oraz cynamonem, to będzie posypka. Do zblendowanej jogurtowej masy przesiej mąkę, proszek do pieczenia i wodę, wymieszaj do połączenia się składników, po czym dodaj rabarbar i orzechy- wymieszaj. Formę do pieczenia wyłóż papierem, przełóż ciasto, wyrównaj i równomiernie przykryj posypką. Piecz na środkowej półce piekarnika rozganym do 180 C przez około

greenscarf
Tort Speed 240

jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Dno tortownicy lub blachy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika(...)upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem z białej czekolady Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować

Wędrówki po kuchni
Murzynek z cukinią 183

brownie i klasycznego murzynka o kawowym aromacie jednak o niebo lepsze. Sekretem tego ciasta jest ubicie miękkiego masła na puch, nie ma opcji by nie wyszło.Jest moim ulubionym ciastem zaraz po „Czarnym lesie” Polecam nawet dla tych którzy  na co dzień nie lubią cukinii. Podałam go z filiżanką ulubionej  herbaty owocowej Richmont Składniki: keksówka o wym 12/39(...)jednym jajku, drugie dodaję do masy dopiero gdy pierwsze się połączy. Wlewam cienkim strumieniem olej. Do puszystej masy dodaję stopniowo na przemian mąkę ze śmietaną mieszając mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką ręcznie, dodaję startą cukinię –ze skórką, mieszam.  Tak przygotowane ciasto wykładam do wyłożonej papierem pergaminowym  keksówki, wygładzam łyżką-ciasto jest dość gęste i takie ma być

Wanilia i Kardamon
Placek bananowy 224

placek, ni to tort... coś na pograniczu:) W każdym bądź razie, masa jest przepyszna, delikatna i nie za słodka, do tego i ma fantastyczny żółty kolor. Wszystko idealne kontrastuje się z chrupiącym spodem i kawałkami bananów... Myślę, że nikt nie pogardzi takim ciastem, a już na pewno nie odmówi go sobie jutro żadna Mama:):) Spód: 200g herbatników, 3 łyżki(...)małym ogniu. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku, dodać do masy. Lekko przestudzić. Letnią masą zalać plastry bananów. Schładzać przez ok. 2 godz. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, udekorować przy pomocy szprycy. Przechowywać w lodówce. Równie pyszne ciasta na zimno możecie kupić na stronie TwojejCukierni.pl

Z miłości do słodkości