ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1672/3191)

tort owocowy na 70-tkę 200

gęsta i sztywna dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie smarujemy, żeby biszkopt się przykleił dzięki czemu będzie równy i nie opadnie). Przełożyć ciasto do tortownicy i piec w 180*C około 40 minut. Po upieczeniu zostawić w formie do następnego(...)blaty. Dolny i środkowy nasączyć herbatą.   Na paterze lub podkładce tortowej umieścić dolny blat biszkopta,  zapiąć wokół niego obręcz tortownicy a boki wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto posmarować połową dżemu.  Owoce obrać i pokroić w niewielką kostkę. Połowę rozłożyć na warstwie dżemu.  Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do miski. Miskę ustawić nad garnkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ptasie mleczko 413

nazwą ptasie mleczko kojarzę właśnie to ciasto. Inni nazywają je śmietanowcem lub jogurtowcem. Jest pyszne, orzeźwiające, idealne na upalną pogodę. Niestety ma trochę kalorii, ale co to za ciasto bez kalorii?? Zapraszam do spróbowania! 4 galaretki w różnych kolorach 0,5 l. mleka 0,5 l. śmietany 18% 2-3 łyżki żelatyny niepełna szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego (opcjonalnie(...)Najlepiej zmiksować lub ubić trzepaczkę, gdyż ze śmietany tworzą się grudki i trzeba je wszystkie rozbić. Gdy masa będzie już jednolita dodać do niej rozpuszczoną żelatynę i wymieszać z galaretkami. Wszystko przelać do tortownicy i wstawić do lodówki na kilka godzin, aż ciasto będzie całkiem sztywne. Za wcześnie wyjęłam ciasto, mogło postać jeszcze chwilkę w lodowce, bo spód nie odchodził

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sernik na bananowym spodzie + życzenia 158

Kupiec 0,5 szklanki otrębów żytnich firmy Kupiec 3 łyżki jogurtu naturalnego (dość gęstego) 1 dojrzały banan miód/fruktoza lub inne słodzidło do smaku 1 łyżeczka kakao Masa serowa: 1kg sera białego chudego (Emilka) 3 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego bez dodatku cukru (proszek) 0,5 szklanki jogurtu naturalnego (rzadkiego) 8 łyżek fruktozy lub inne słodzidło Sposób przygotowania(...)wodnej) , a środek wykłądamy papierem do pieczenia  przygotowane ciasto rozsmarowujemy na spodzie tortownicy  pieczemy w temp. 170 stopni przez 10 minut  w tym czasie miksujemy jajka z fruktozą (na najwyższych obrotach) przez około minutę  dodajemy ser, budyń, jogurt i miksujemy już na mniejszych obrotach  masę serową wylewamy na podpieczony spód  formę wkładamy do większego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bliniarz, ciasto ziemniaczane a la babka ziemniaczana 448

Bliniarz to piątkowe ciasto z mojego dzieciństwa. Gdy nie miałyśmy z Mamą czasu albo nie chciało nam się stać przy kuchence i smażyć placki ziemniaczane, robiłyśmy bliniarza. Ciasto jest prawie takie samo jak na placki ziemniaczane, tyle że mniej w nim mąki. Gdy w ubiegłym roku pierwszy raz pojechałam na Podlasie, zdałam sobie sprawę, że nasz bliniarz jest tamtejszą babką(...)przesuwać skwarków, bo w przeciwnym razie znajdą się one w tylko dwóch kawałkach. Najlepiej najpierw przekładać masę łyżką i przykrywać skwarki, a potem wylać resztę. 6. Piec ok. godziny (w niektórych kuchenkach nawet 1,5, choć to zależy od grubości ciasta) w nagrzanym do 200 stopni C. piekarniku. Po ok. kwadransie obniżyć temperaturę do 180 stopni C. Gdy ciasto ładnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Korzenny jagielnik bez pieczenia (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegański) 161

pieczenia lub folią aluminiową. Wyłożyć jedną część korzennej masy, ułożyć ciasteczka, część masy i znów ciasteczka oraz masę. Całość dobrze ubić łyżką i wstawić do lodówki na kilak godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie nożem oddzielić boki ciasta od formy i zdjąć pierścień tortownicy. Resztę śmietanki kokosowej ubić z łyżką ksylitolu i obłożyć nią jagielnik. Boki solidnie obsypać

Candy Pandas
Sernik jagodowo – lawendowy. Hit lata! 181

właśnie przygotowywanego ciasta…A dlaczego nie? Postanowiłam więc dorzucić jej zapach do jagodowego aromatu, sama będąc ciekawa końcowego efektu. Powiem szczerze, że przeszedł najsmielsze oczekiwania, a sernik zniknął w mig i został okrzyknięty hitem tego lata! Składniki ( na małą tortownicę 16-18cm) spód 120 g herbatników 2 – 3 łyżki oliwy pomarańczowej lub zwykłej masa serowa(...)mieszamy. Jeżeli będziemy mieszać intensywnie, jagody puszczą sok i masa przybierze jagodowy kolor. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Stężały serniczek obkrawamy mokrym ostrzem noża od tortownicy jak najbliżej rantu, aby nie naruszyć struktury ciasta. Kruszymy herbatniki i obsypujemy wierzch. Podobnie robimy z ziarenkami suszonej lub świeżej lawendy oraz

Raj dla Podniebienia
Tort Mleczna kanapka 224

dalej ubijać. • Wrzucać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodać olej i chwilę razem ubić. • Na koniec wsypać przesiane mąki, kakao, sodę i proszek, przemieszać razem. • Ciasto podzielić na 3 części i każdą wylać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec każdy blat osobno w 170 st.C(...)śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na gęstą masę. • Do żelatyny wlać wrzącą wodę, dopełniając szklankę do 3/4 wysokości i dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. • Do śmietany wlać żelatynę i bardzo szybko wymieszać. • 1/3 śmiatany wylać na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim blatem, na niego znów 1/3 śmiatany, trzeci blat

To co kocham
Babka kakaowo-kawowa z jeżynami 177

podszepnęło, że połączenie jeżyn z kawą wyjdzie znakomicie. Musiałam spróbować!Zebrałam więc się w sobie, poczytałam przepisy na babki, i opracowałam własny. Proporcje okazały się trafione w dziesiątkę - ciasto wyszło wilgotne, odrobinę sypkie (takie lubię najbardziej), ale nie suche ani zapychające. Delikatne, słodko-kwaśne. Wszystkie warstwy świetnie do siebie pasują - kakaowa, kawowa i waniliowa, a do tego kwaskowate jeżyny, które(...)mąki pszennejdodatkowo:150 g jeżynlukier:150 g cukru pudru3 łyżki mocnej kawyMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć.Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera.Ciasto podzielić na 3 równe części.Do jednej dodać kakao i mleko, wymieszać tylko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka bez tłuszczu 203

cytryny aby nie ściemniały. 4. Mąkę przesiać wraz z cynamonem,kardamonem i proszkiem do pieczenia. 5. Do masy z jajkami dodać mleko i przesiana mąkę. Całość miksować jeszcze minutę. Wyłączyć mikser dodać 3/4 przygotowanych jabłek i delikatnie wymieszać. 6. Ciasto przelać do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć pozostałe jabłka. Piec 35 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek

Anioły w kuchni
KEKS 148

cukrem pudrem na puszystą masę.  Białka oddzielam od żółtek, wstawiam do lodówki.  Ciągle ucierając masę dodaję po jednym żółtku, następnie proszek do pieczenia, mąkę, aromat waniliowy i wódkę.  Z pozostałych białek ubijam sztywną pianę, delikatnie dodaję ją do ciasta.  Bakalie mieszam dokładnie z łyżką mąki, dodaję do ciasta. Ciasto wlewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia

JejKuchnia
DOMOWA MASA MAKOWA 207

lodówce, a przed samym pieczeniem dodać ubite na sztywno białka, które dodatkowo odpowiednio zwiążą masę. Pracę możecie sobie oczywiście jeszcze ułatwić, kupując mielony suszony mak, wtedy omijacie oczywiście jego mielenie. A już jutro zapraszam Was na cudowne makowe ciasto, które zachwyci Was nie tylko smakiem, ale również swoim wyglądem :))) Do jutra!  SKŁADNIKI: 500 g suchego maku woda (do zalania(...)pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu  2-3 łyżki brandy (opcjonalnie) DODATKOWO (przed samym pieczeniem wybranego ciasta): 5 białek ubitych na sztywną pianę na 500 g maku WYKONANIE: Mak przełóż do garnka i zalej wrząca wodą ponad jego poziom. Gdy woda całkowicie wchłonie mak, można dolać jeszcze troszkę

Słodko-Słony Świat Ilony
Babka cytrynowa 220

/margaryną i cukrem. Dodajemy otartą skórkę z cytryny i pokrojone suszone jabłka. D masy dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Na koniec musimy wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką lub bułką tartą. przekładamy ciasto do formy i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni

Malinowe Pocałunki
Czekoladowe ciasto z chili i bananami czyli poWeekendowe Łakocie odc.174 220

się brązowe plamki banany muszę zjeść ja lub przerobić je na cos innego czyli np. dodać je do ciasta! Przepis na ciasto znalazłam na stronie  Wypieki Beaty Czekoladowe ciasto z chili i bananami 175 g miękkiego masła 180 g cukru 200 g mąki 40 g gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 spora szczypta(...)cukrem na puszystą masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, chili i kakao. Do masy jajecznej dodaemy po jednym jajku i krótko miksujemy. Dodajemy połowę mąki, miksujemy, dodajemy jogurt, znowu miksujemy i łączymy z resztą mąki. Krótko miksujemy lub mieszamy łyżką. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Banany obieramy, kroimy wzdłuż na połowę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wegańskie ciasto bardzo czekoladowe (bez pieczenia) 211

Dzisiaj proponujemy coś na osłodę - ciasto bardzo czekoladowe i to bez pieczenia! Wykonanie jest bardzo proste i szybkie, co pozwala szybko zanurzyć się we wspaniałym smaku! :D Ciasto bardzo czekoladowe (bez pieczenia) Przepis na małą tortownicę o średnicy 20 cm Potrzebujemy: 1 opakowanie wegańskich herbatników (100 g)* 10 namoczonych daktyli 1 banan 1 porcja domowego kremu jaglanego czekoladowo-migdałowego(...)Herbatniki wkładamy do woreczka i ugniatamy. Łączymy je dokładnie z rozdrobnionymi daktylami (najdokładniej zrobimy to rękami, masa musi być zwarta) i rozgniatamy równomiernie na spód blachy/naczynia. Na przygotowany spód wykładamy domowy krem czekoladowo-migdałowy. W rondelku roztapiamy czekoladę i wylewamy na wierzch ciasta, który dodatkowo dekorujemy plasterkami banana. Wierzch można ozdobić także pokruszonymi herbatnikami lub posypać kakao. Wstawiamy ciacho

Bananowe Pole
Ciasto bardzo kruche z waniliową pianką i śliwkami 42898

blat, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno blaszki, rozkładamy równą warstwą i przyciskamy dłonią, aby strużyny się ze sobą pozlepiały i utworzyły zwarty spód kruchego ciasta. Spód wkładamy do już nagrzanego piekarnika na 15-25 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy i studzimy. Gdy spód już ostygnie, szykujemy piankę i owoce i znowu rozgrzewamy piekarnik. Śliwki myjemy(...)łyżce cukru, każdą kolejną łyżkę cukru dodając dopiero po całkowitym wmieszaniu i rozpuszczeniu poprzedniej. Do gotowej masy bezowej wsypujemy porcjami budyń w proszku i miksujemy razem z bezą do całkowitego, dokładnego połączenia. Pianę wykładamy łopatką na podpieczony wcześniej spód kruchego ciasta, wyrównujemy jej wierzch. Na pianie rozkładamy pokrojone śliwki skórką do góry, delikatnie je w pianę wciskając. Posypujemy śliwki przyprawą

Karo in the Kitchen