ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1670/3191)

Migdałowe ciasto z rabarbarem i białą czekoladą 211

ogromną ochotę do niego wrócić... Słodko-kwaśne ciasto, soczyste i wilgotne - czy może być coś lepszego na pociechę po słonecznej sobocie, gdy w niedzielę niebo zasnuwają ciężkie, ołowiane chmury..? Ciasto rabarbarowe z białą czekoladą i migdałami Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 225 g miękkiego masła 125 g cukru 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 2 jajka 190 g mąki pszennej(...)łyżka cukru dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i migdałami. Na zmianę z jogurtem dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać grubo posiekaną czekoladę, połączyć. Ciasto przełożyć do wysmarowanej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ambrozja- składany sernik z bezą 305

mleku. Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na połowę. Każdą rozwałkować  i upiec na papierze do pieczenia. Ostudzić. Przykryć ściereczką i odstawić (można upiec nawet dwa dni przed składaniem ciasta). Sernik: żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, budynie i stopione masło. Krótko zmiksować, na końcu dodać rodzynki. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec około 45 minut(...)niego masło i zagotować jeszcze raz, krótko do momentu, aż zacznie bulgotać. Nie studzić, gorącą masę podzielić na trzy części  i przekładać placki w kolejności: blat miodowy-1/3 budyniu- ser-1/3 budyniu-blat miodowy-1/3 budyniu. Tak złożone ciasto odstawić do wystygnięcia, można nawet odłożyć je do następnego dnia ale najpierw trzeba zafoliować. Beza: białka ubić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Racuchy jak za dawnych lat, super 196

dawne czasy. Grube puszyste, pycha. Jeśli zdecydujecie się je zrobić na śniadanie to trzeba szybciej wstać, ciasto musi wyrosnąć Drożdże pokruszyć, wlać letnie mleko, cukier, mąkę, szczyptę soli, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodać mąkę, jajka, cukier, dokładnie wymieszać na gładką masę. ponownie odstawić do wyrośnięcia. Thermomix – do naczynia miksującego wrzucić drożdże, cukier, szczyptę soli, mąkę, wlać(...)wyrośnięcia Na patelnię wlać olej, dno całe powinno być zakryte.Olej musi być mocno rozgrzany, ale podczas smażenia zmniejszyć do minimum. Smażyć trzeba na tz. głębokim tłuszczu. Dużą łyżką nabrać ciasta i wlać na gorący olej. Smażyć z dwóch stron, aż staną się złotawe. Wyłożyć na papierowych ręczniczkach, dla pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Podawać ciepłe, oblane zmiażdżonymi truskawkami lub innymi owocami

Kuchnia Pokoleń
Kostka cytrynowa z kokosem 203

wiórek kokosowych Przygotowanie Margarynę i miód włożyć do małego rondelka. Roztopić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Do masy dodawać małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i margarynę z miodem. Cytrynę wyszorować. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać do ciasta razem z aromatem cytrynowym. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (robiłam w blaszce 22cm x 22cm). Piec

Zielona Kuchnia
CIASTO WZ- KA 723

pól szklani cukru, zagotować , mieszając aby nie było grudek. Przestudzić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodawać po trochu masę kakaową, następnie dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. NA sam koniec dodajemy pianę, mieszamy. Pieczemy ok 50 minut w 170 st. Gotowe ciasto ostudzić, przekroić na połowę.  Żelatynę namoczyć w wodzie, kiedy napęcznieje podgrzać, ąż do jej rozpuszczenia, ostudzić. Dodać

Z Majeczką w kuchni
Makowa choinka 193

wycięłam choinki. Pomogłam sobie linijką, żeby wszystko wyszło równiutkie. Jeden arkusz posmarujcie masą makową (zostawcie przy tym nieposmarowane brzegi). Polecam Wam tę z Bakallandu, bo nie jest mdła, za to jest taka wiecie „na bogato”- z naprawdę dużą ilością bakalii. Następnie przykryjcie to drugą warstwą ciasta. I najważniejsze, teraz każdą gałązkę przekręćcie 3 razy (te krótsze od góry

Arbuziaki
Ślimaczki dyniowe z cynamonem 406

jeść jeszcze ciepłe lub całkowicie ostudzone, delikatnie odrywając pojedyncze bułeczki wzdłuż widocznych warstw ciasta (można na początku pomóc sobie nożem) - dla lubiących mocno słodkie wypieki, polecam przygotowanie polewy: - masło rozpuścić z cukrem na małym ogniu, cały czas mieszając - do rozpuszczonej mieszanki wlać śmietankę, mieszać energicznie, aż masa zacznie bulgotać i widocznie gęstnieć - gotową polewę zdjąć z palnika, polewać od razu

Smakołyki Bereniki
Pyszna Szarlotka Natalii z Orzechami i Kruszonką 733

push({}); Pyszna Szarlotka Natalii z Orzechami i Kruszonką Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g zmielonych orzechów włoskich 130g cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki zmielonych goździków 200g miękkiego masła w temperaturze pokojowej 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa jabłkowa: 1,5kg jabłek około(...)łyżki soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder do posypania Masa jabłkowa: 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki ( patrz FILM ) i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć je na patelnie i smażyć, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Ciasto: 2. Do miski wsypać mąkę, dodać posiekane nożem miękkie masło, dodać orzechy

Mała Cukierenka
Makowiec z jabłkami + film 183

łyżek kaszy manny łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania ciasta przepis Margarynę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, po czym studzimy. Obrane ze skórki jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka wbijamy do miski i ucieramy mikserem razem z cukrem na gęstą masę. Do utartych jajek wsypujemy mielony mak, wlewamy ostudzoną margarynę, wsypujemy kaszę mannę oraz proszek

Smakowite Dania
Ciasto chałwowo -miodowe! Jak baton! Obłędne! 402

ciągle mieszaj i gotuj przez 10 minut. Masę studzimy do całkowitego wystygnięcia. Masa w tym czasie zgęstnieje.Blaty kroimy na pół. Tak aby po złożeniu tworzyły na wysokość cztery sztuki. Każdy blat obficie smarujemy karmelem.Na sam wierzch polewamy również karmel i dodatkowo posypujemy pokruszoną chałwą.Ciasto przechowujemy w lodówce szczelnie owinięte folią. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.Pyszne

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka owsiane. 321

migdałów Łyżeczka cynamonu Przygotowanie:  Roztopione masło ubijamy z cukrem i ubijając kolejno dodajemy jaja. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy otręby, mąkę owsianą, płatki owsiane, posiekane migdały i cynamon, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na 30 min.  Otrzymane ciasto dzielimy na 12 mniej więcej równych części. Każdą część spłaszczamy i wykładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy

Kuchnia Łukasza
Ekspresowe ciasto bez pieczenia 136214

zimno. Częstujcie się i pędźcie na zakupy, a później podzielcie się wrażeniami, czy smakowało :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w sklepach Lidl podczas tygodnia włoskiego) 250g margaryny lub masła 2 budynie śmietankowe 750ml mleka 2% 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki cukru pudru ok 250g czekoladowych(...)Połowę masy wykładamy na kruche ciastka. Na masę budyniową wykładamy obok siebie warstwę herbatników czekoladowych. Do pozostałej masy wsypujemy płatki migdałów. Połowę wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą, na którą rozsmarowujemy resztę kremu. Całość posypujemy uprażonym na patelni kokosem.  Ciasto schładzamy w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.  W mieszance kawy i likieru możemy także namaczać

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto na kazda okazje 192

jest z tych, ktore moga polezec, wiec lezy i kazdego dnia znika po malym kawaleczku. Mimo tego nie moglam sie oprzec pokusie by z piekarnika nie wyszlo kolejne ciasto. Jednak co do tego jestem pewna, ze juz wieczorem go nie bedzie. Wilgotne, czekoladowe z orzechami, czegoz chciec wiecej w taki dzien jak dzis? Brownies z orzechami skladniki: 120g czekolady gorzkiej(...)przestudzenia, a nastepnie lekko ubijamy. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do czekolady. Make polaczyc z proszkiem do pieczenia, sola i dodac do masy czekoladowej. Na koncu dodajemy posiekane orzechy i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej tluszczem i pieczemy okolo 45 minut w temperaturze 170°C. W srodku powinno zostac lekko wilgotne. Ciasto dekorujemy roztopiona czekolada

Przysmaki Karolki
Pierogi z mięsem mielonym 178

trochę więcej, zakasałam rękawy i zrobiłam pierogi z mięsem mielonym. Pycha, zajadaliśmy się aż nam się uszy trzęsły :D  Składniki na ok. 30 sporych sztuk:   Ciasto: 370 g mąki 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli 1 szklanka gorącej wody Farsz: ok. 450 g mielonego mięsa wieprzowego 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 jajko(...)miski, dodać podsmażoną cebulę oraz wszystkie pozostałe składniki farszu i wszystko wymieszać na gładką masę. Przykryć i odstawić.    Mąkę wsypać do miski, dodać olej i sól. Wymieszać. Zalać mąkę wrzącą wodą i poczekać do ostygnięcia. Gdy przestygnie, wyrobić szybko gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Jedną odłożyć, drugą rozwałkować i wykrawać z niej krążki. Napełnić każdy

Simply Food
Ciasto cukiniowo-kakaowe z malinami 156

mnie nie zaszkodzi:) Z jabłkami chyba poczekam do jesieni, a póki co do ciasta wykorzystam dary z naszego ogródka. Tylko które warzywo wykorzystać do upieczenia ciasta? Cukinię, oczywiście! Uwielbiam ciasta z cukinią, są niesamowicie mięciutkie i wilgotne. Wersja czekoladowa albo dokładniej - kakaowa z malinami to miłość od pierwszego kęsa! A bułeczki też będą... kiedyś...:) Składniki: 250g cukinii 100ml kwaśniej śmietany(...)zetrzeć na dużych oczkach, lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Jaja z cukrem zmiksować na jasną puszystą masę, ciągle miksując wlać olej, następnie dodać śmietanę i esencję migdałową. Mąkę, sodę, proszek i kakao przesiać, wsypać do mokrych składników, krótko zmiksować. Dodać cukinię, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Foremkę (keksówkę) o długości ok 30cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę

Obiad gotowy
Bezglutenowe ciasto z jabłkami i mascarpone 368

Cudownie puszyste, lekko wilgotne, pachnące jabłkami i skórką z cytryny. Bardzo proste i szybkie do wykonania i smakuje jak najlepsze glutenowe ciasto! Jest naprawdę przepyszne. Jedno z najlepszych, bezglutenowych ciast jakie jadłam. Koniecznie spróbujcie! Inspirację znalazłam na blogu Dulcisss in forno - przerobiłam przepis na bezglutenowy :-) SKŁADNIKI: 250 g mieszanki mąk bezglutenowych - u mnie Nutrfree Mix per dolci 250 g cukru(...)misy miksera i dodaj cukier. Miksuj na najwyższych obrotach  przez kilka minut do uzyskania puszystej masy. Następnie zmniejsz obroty na najmniejsze i dodawaj po łyżce serek mascarpone oraz startą skórkę cytryny. Odstaw mikser. Mąki wymieszaj z proszkiem i powoli dodawaj do ciasta - wymieszaj drewnianą łyżka do połączenia składników. Dodaj starte jabłko i wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Tortownice

Kuchnia bezglutenowa
Ciasto, ktore musi sie udac 233

gdzie trzeba, czyli nie przy ciescie, bo inaczej bym nie zrobila tak glupich, szkolnych bledow. A zapowiadalo sie tak pieknie, lekkie ciasto jogurtowo-smietankowe z truskawkami, na cieniutkim biszkopcie. Biszkopt byl bez zarzutu, masa jogurtowa rowniez. Za to polaczenie tego wszystkiego w jedna, spojna calosc jakos przeszlo moje mozliwosci. Mimo pewnych trudnosci jakos wyszlam z opresji, ale az wstyd

Przysmaki Karolki