ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1665/3191)

Eklerki 192

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Eklerki to wypiek z ciasta parzonego z kremem budyniowym. Najlepiej smakują schłodzone w lodówce. Dla mnie o 

Marta Gotuje
Keks 432

zdążyliśmy zrobić więcej zdjęć jak to, które zamieściłam poniżej. ;)   Keks   PRZEPIS /z zeszytu rodzinnego/ Temperatura pieczenia: 1 7 5 0 C Czas pieczenia: 1 h 20 min. Ciasto 2 0 0 g masła 200 g cukru sól, skórka z cytryny 4 jajka łyżka rumu lub spirytusu 1 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku(...)otartą skórkę z cytryny. Dodawać kolejno jajka. Przesiać mąkę (część odsypać do obtoczenia bakalii) i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać po łyżce do masy maślano-jajecznej. Bakalie obtoczyć w mące i dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia . P iec ok. 1 h 20 min. w temperaturze

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chlebek bananowy 173

uwielbiam :) Ciasto jest bardzo wilgotne, dzięki startemu jabłku. Ja dorzuciłam mieszankę orzechów, ale można dodać samych orzechów włoskich. Wspaniała propozycja dla niespodziewanych gości albo gdy masz ochotę na błyskawiczne ciasto :) Składniki: 3 dojrzałe banany 1 jabłko 125 miękkiego masła 100 g cukru małe opakowanie cukru wanilinowego 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy(...)Wszystko wymieszać. Banany rozgnieść widelcem. Do miski włożyć masło, wsypać oba cukry i utrze mikserem na puszysta masę. Następnie dodawać kolejno jajka, rozgniecione banany i start jabłko. Na koniec wsypać suche składniki oraz posiekane orzechy. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180C i piec ok. 60 minut. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Tarta z morelami i migdałami 220

Krem po prostu jest rewelacyjny, lekki, delikatny i mega smaczny. Zwieńczeniem były chrupiące płatki migdałów. Zapraszam. Składniki: Kruche ciasto 30 dkg mąki pszennej 20 dkg masła 10 dkg cukru 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego sól szczypta Masa serowo śmietankowa 200 ml kremówki 2 szt serek homogenizowany waniliowy( u mnie Danio 160 g) 20 dkg cukru(...)ciasto. Ciasto rozłożyć na wysmarowaną i wysypaną mąką formę do tarty o średnicy 28 cm. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Podpiec na złoto w piekarniku nagrzanym na 200 stopni około 10-15 min. Wyjąć i przestudzić. Masa serowo śmietanowa: śmietanę, serki homogenizowane, cukier, skórka i sok z cytryny energicznie wymieszać. Jajka roztrzepać

Ala piecze i gotuje
Najprostszy sernik kawowy 295

zimno, pieczonych tradycyjnie lub w kąpieli wodnej. Dziś dołącza do niech najprostszy sernik kawowy: wystarczy wymieszać składniki masy serowej i gotowe, natomiast jego spód przygotujemy bez pieczenia, wykorzystując masę z pokruszonych herbatników. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na serniki: Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Sernik pomarańczowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Serniki(...)białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Najprostszy sernik kawowy Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Składniki Spód: 200 g herbatników 60 g roztopionego masła 1/2 łyżeczka kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków Masa serowa: 1000 g białego zmielonego sera 1 szklanka gęstej śmietany 18% 1 opakowanie budyniu

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto bananowe z nutą cytrynową- lemon banana bread 251

ciasta. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno mikserem, stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Masło rozpuszczamy w rondelku, nie musi zbyt długo stygnać.  Do ubitych na błyszczącą pianę białek dodajemy po jednym żółtku, miksujemy na niskich obrotach miksera.  Banany obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem, odstawiamy. Do masy jajeczno(...)koniec dodajemy papkę bananową, orzechy włoskie i otartą skórkę z cytryny. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy keksowej (cm 22,5x 8,5 dolne wymiary) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku około 1h, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy przez 10 minut w fromie, a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce

Mia Cucina Sofieta
Muffiny jabłkowe z owsiano – miodową posypką 139

zrobienia i nie wiadomo kiedy znikają :) Dobrze jest pamiętać, aby składniki do muffinek miały temperaturę pokojową. Najlepiej się wtedy udają. Muffiny jabłkowe z owsiano – miodową posypką 16 szt. Ciasto: 1 szkl. cukru 0,5 szkl oleju 1 jajko 1 szklanka maślanki 1 słodkie jabłko obrane i pokrojone w kostkę (np. Cortland) 2,5 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pieczenia. Połączyć zawartość obu misek, dodać jabłko i wymieszać łyżką tylko tyle, aby składniki się połączyły. Równomiernie rozłożyć masę owsianą na muffinki i włożyć do gorącego piekarnika. Piec 23-25 min. * Jednorazowe, papierowe papilotki muszą mieć „kołnierzyk”, żeby trzymały kształt i ciasto się nie wylało. Np. takie . Jeśli używamy silikonowych foremek, warto je nasmarować cienką warstwą oleju i wysypać mąką

Posadzone i zjedzone
Makaroniki z kremem karmelowym. 172

ubijać około 8 minut, do czasu aż beza wystygnie.  Gotową beze włoską porcjami dodawać do masy migdałowej, jednak nie mieszamy za długo ponieważ konsystencja zrobi się za luźna a w następstwie makaroniki będą się rozlewać na macie. Następnie ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i na mate silikonową wyciskamy porcje ciasta, zostawiając miedzy nimi spore odstępy(...)lodówki na około pół godz. Po tym czasie do miski przekładamy 4 łyżki masła i miksujemy dodając porcjami karmel. Ilość dodanego karmelu zależy od tego ile chcemy uzyskać masy i czy ma być lekko słodka czy bardziej. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego i nadziewamy makaroniki. Lekko dociskamy i gotowe.    Są to moje pierwsze makaroniki więc też

Radość kipiąca uśmiechem.
Szybkie ciasto z borówkami i marcepanem 276

właśnie było tym razem z borówkami, które udało mi się kupić okazyjnie w dobrej cenie. Nie mając wyjścia ukręciłam na szybko ciasto, które w smaku i konsystencji przypomina ciasto drożdżowe, jest miękkie, sprężyste, ale nie wysycha tak szybko, a dzięki dodatkowi owoców jest wilgotne. Można śmiało użyć innych owoców, na przykład jabłek pokrojonych w drobną kostkę, czy też wiśni(...)utrzyj blenderem na gładką masę mleko kokosowe (całą zawartość puszki), banany i cukier. Do powstałej masy przesiej mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszaj. Następnie zetrzyj 2/3 marcepanu na tarce o grubych oczkach i borówki. Delikatnie wymieszaj całość. Formę do wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto, a na górę zetrzyj resztę marcepanu. Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika

greenscarf
NIEBIAŃSKIE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 180

wymieszajcie z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Masło utrzyjcie z cukrem na jasną, puszystą masę- ucierajcie dosyć długo, około 5-8 minut. Nadal ucierając dodawajcie po jednym jaju oraz rum. Zmniejszcie obroty miksera, po łyżce wsypujcie suche składniki (mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem). Gotowe ciasto wylejcie na blachę. Na wierzchu ułóżcie skórką do dołu śliwki, posypcie kruszonką.  Blachę

OliveandThyme
JAGODZIANKI SIOSTRY ANASTAZJI 933

przepyszne pełne jagód bułeczki, przygotowałam z przepisu na ciasto drożdżowe z książki “100 nowych ciast . Przepisy siostry Anastazji ” SKŁADNIKI 1 kg mąki 10 dag drożdży 1/2 kostki margaryny (lub masła) 1/2 szklanki cukru kryształu 2 szklanki mleka 5-6 żółtek 1/2 łyżeczki soli NADZIENIE 50 dag jagód cukier waniliowy 3 łyżki cukru Do posmarowania: jajko oraz 5 łyżek mleka SPOSÓB(...)letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Margarynę stopić na patelni. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć

RAROSSA
Tradycyjna babka piaskowa na Wielkanoc 216

się na każdym wielkanocnym stole. Babka piaskowa upieczone według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. Jeśli chcesz podać na wielkanocny deser babkę piaskową o smaku cytrynowym, możesz do ciasta dodać sok i otartą skórkę z jednej cytryny. Baby po raz pierwszy były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII wieku. Za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego rozpowszechniły się(...)cukier waniliowy utarta skórka z cytryny wanilia Przepis: Masło (margarynę) zmiksować wraz z cukrem na puszystą masę. Następnie nadal miksując dodawać stopniowo po jednym jajku i po trzy łyżki mąki oraz pozostałe składniki ( utartą skórkę z cytryny, wanilię ). Po wyczerpaniu składników przełożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką lub bułką tartą. Piec w temp

Gotowanie-uk
Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowym 237

ABYŚCIE MOGLI WSPÓLNIE, Z RADOŚCIĄ PRZYWITAĆ NARODZINY DZIECIĄTKA. Do życzeń załączam przepis na niezawodne kruche rogaliki ze słodkim nadzieniem. Jest to kompilacja przepisów na kruche rogaliki z marmoladą lub masą makową , oraz na drożdżową struclę rumowo-orzechową . SKŁADNIKI NA 32 SZTUKI: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 + do podsypania duża szczypta soli 20 dag masła 20 dag kwaśnej śmietany(...)godzin. Orzechy zmielić, dodać do nich pozostałe składniki nadzienia i dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm. Placki pokroić na 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta rozsmarować po łyżeczce masy orzechowej i od tej strony zwinąć, formując rogalik. Przy sklejaniu końcówkę trójkąta warto posmarować kropelką wody. Rogaliki ułożyć

Kuchenne zapiski Edyty
Chlebek bananowy na jesienne smutki 161

gumowatą, puddingową konsystencję, która bardzo nam przypadła do gustu. Pachnie i smakuje kawą i bananami, i choć nie wygląda zbyt reprezentacyjnie, to nie można mu się oprzeć. To takie ciasto tylko dla rodziny albo bliskich przyjaciół, które je się, popijając gorącą herbatą z dużego kubka, z puchatymi, różowymi skarpetami na stopach. Tak zdecydowanie smakuje najlepiej.Kawowy chlebek bananowySkładniki:(na keksówkę 11x25(...)pszennej1 łyżka kawy rozpuszczalnej (proszek)1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejBanany obrać, zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać cukier, masło i ekstrakt - zmiksować. Dodać ubite jajko, wymieszać łyżką. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kawą, cynamonem i gałką. Partiami dodawać do ciasta, mieszając łyżką.Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze