Tradycyjna babka piaskowa na Wielkanoc 231się na każdym wielkanocnym stole. Babka piaskowa upieczone według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. Jeśli chcesz podać na wielkanocny deser babkę piaskową o smaku cytrynowym, możesz do ciasta dodać sok i otartą skórkę z jednej cytryny. Baby po raz pierwszy były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII wieku. Za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego rozpowszechniły się(...)cukier waniliowy utarta skórka z cytryny wanilia Przepis: Masło (margarynę) zmiksować wraz z cukrem na puszystą masę. Następnie nadal miksując dodawać stopniowo po jednym jajku i po trzy łyżki mąki oraz pozostałe składniki ( utartą skórkę z cytryny, wanilię ). Po wyczerpaniu składników przełożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką lub bułką tartą. Piec w temp
Gotowanie-uk
Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowym 255ABYŚCIE MOGLI WSPÓLNIE, Z RADOŚCIĄ PRZYWITAĆ NARODZINY DZIECIĄTKA. Do życzeń załączam przepis na niezawodne kruche rogaliki ze słodkim nadzieniem. Jest to kompilacja przepisów na kruche rogaliki z marmoladą lub masą makową , oraz na drożdżową struclę rumowo-orzechową . SKŁADNIKI NA 32 SZTUKI: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 + do podsypania duża szczypta soli 20 dag masła 20 dag kwaśnej śmietany(...)godzin. Orzechy zmielić, dodać do nich pozostałe składniki nadzienia i dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm. Placki pokroić na 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta rozsmarować po łyżeczce masy orzechowej i od tej strony zwinąć, formując rogalik. Przy sklejaniu końcówkę trójkąta warto posmarować kropelką wody. Rogaliki ułożyć
Kuchenne zapiski Edyty
Chlebek bananowy na jesienne smutki 174gumowatą, puddingową konsystencję, która bardzo nam przypadła do gustu. Pachnie i smakuje kawą i bananami, i choć nie wygląda zbyt reprezentacyjnie, to nie można mu się oprzeć. To takie ciasto tylko dla rodziny albo bliskich przyjaciół, które je się, popijając gorącą herbatą z dużego kubka, z puchatymi, różowymi skarpetami na stopach. Tak zdecydowanie smakuje najlepiej.Kawowy chlebek bananowySkładniki:(na keksówkę 11x25(...)pszennej1 łyżka kawy rozpuszczalnej (proszek)1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejBanany obrać, zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać cukier, masło i ekstrakt - zmiksować. Dodać ubite jajko, wymieszać łyżką. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kawą, cynamonem i gałką. Partiami dodawać do ciasta, mieszając łyżką.Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kostka alpejska 1344cieście, to to, że jest jednym z najsłodszych ciast jakie jadłam. Połączenie bezy, kajmaku i bitej śmietany - robi swoje :) Ale, dla wszystkich tych, którzy lubią mocne słodkości, będzie ciastem idealnym. Generalnie jest pyszne! Miękkie, wilgotne, słodkie z nutą zakwaszonych powideł śliwkowych i ajerkoniaku, zwieńczone delikatną bitą śmietaną. Składniki na biszkopt: 4 jajka 100 g cukru 90 g mąki(...)piekarnika i odstawić na blat. Ostudzić. Po wystudzeniu, skropić ciasto dobrze wystudzoną herbatą (nie trzeba zużyć całości), a następnie posmarować powidłami wymieszanymi z sokiem cytrynowym (fot.1) . 250 g masła ubijać mikserem przez około 8 minut. W trakcie ucierania dodawać ajerkoniak. Gdy masło będzie już ubite, dodawać po łyżce masę kajmakową, cały czas ubijając. Gotową masę wymieszać z pokruszoną bezą
Świat Ciasta
Czekoladowe ciasto z ciecierzycy - wegańskie :) 221podobnego, aczkolwiek zastępując fasolę ciecierzycą. Tak oto zrodził się pomysł na mocno czekoladowe ciacho, które zachwyci każdego smakosza słodkich smaków i nawet nie poczuje, że jest zrobione z ciecierzycy! Ciasto wyszło genialne! Bardzo puszyste, mięciutkie, delikatne, aksamitne! Słodziutkie, z akcentem kokosowym i waniliowym. Czekolada odgrywa tu główną rolę i występują pod postacią kakao oraz tabliczki czekolady. Coś pysznego! Polecam 😀 Składniki(...)postaci płynnej. Wszystkie składniki przełóż do malaksera i miksuj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylej do formy (u mnie keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarniku i piecz przez 60 minut. Ciasto wyciągnij z formy i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Następnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią ciasto
Zdrowie na języku :P
3 najlepsze bezglutenowe desery – zdrowo to też znaczy smacznie! 233glutenu, to ten wpis jest jak najbardziej dla Ciebie. Moje propozycje na bezglutenowe desery są dodatkowo odchudzone, ale z nutką grzeszków w postaci polewy. Można ją oczywiście pominąć i ciasto podać np. z domowymi lodami jogurtowo bananowymi lub malinowymi. Smacznego! Kolejność wypieków jak na zdjęciu. Muffinki bez mąki – z kakao i malinami Składniki: 3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych, żytnich(...)jajkiem i ksylitolem. Do suchych składników dodać mokre, wymieszać, na koniec dodać maliny (nie trzeba rozmrażać). Masę rozłożyć do 6-7 silikonowych foremek na muffinki. Piec w rozgrzanym piekarniku 180 stopni, termoobieg, ok 30 minut. Bezglutenowe brownie z solonym karmelem Składniki: Ciasto: 150 g czekolady gorzkiej 70% kakao 200 g masła 6 jajek 150 g ksylitolu 100 g mąki owsianej
Mój pomysł na
cynamonowe gofry z ciasta ucieranego 166solą na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem miksujemy do całkowitego połączenia się z masą. Dodajemy cynamon i miksujemy. Następnie dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, wlewamy wodę i miksujemy do połączenia się składników. Gofrownicę nagrzewamy, nakładamy porcjami ciasto i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągamy gofry z gofrownicy i układamy je na kratce. Podajemy oprószone
Domowy Smak Jedzenia
Makowiec z jabłkami 237ciasto zna prawie każdy, ale co niektórzy zniechęcają się do jego upieczenia z nadmiaru pracy... Dziś podaję wersję szybką, smaczną i prostą. Wystarczy kupić opakowanie maku przemielonego, a wszystko pójdzie już z górki :) Składniki : 25 dag zmielonego maku 6 dużych jaj 7 łyżek kaszy manny 4 jabłka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie(...)proszek do pieczenia - dobrze utrzeć Starte jabłka dodać do masy, wmieszać je łyżką drewnianą Białka ubić na pianę i dodać ją ostrożnie do całości Przełożyć do natłuszczonej formy, piekłam w prodiżu około 1 godz. Ciasto jest bardzo smaczne, w sam raz nie za wilgotne
Proste Potrawy
Smak raju 212dodać wiórka, mleko. Dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę. Piec ok. 20-25 minut. Po wystygnięciu pokroić w dużą kostkę. Na każdą porcję położyć wcześniej pokrojone mango. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto
pieprzny smaczek
Ciasto stracciatella z truskawkami 191MIEJSCU . Powiem Wam , że warto. Jasne przepisy zawsze pod ręką. Z książki poczyniłam przepyszne i lekkie ciasto. Zniknie w oka mgnieniu. Jest proste w przygotowaniu. W oryginale ciasto ma kształt prostokąta o wymiarach 35 x 24 cm, u mnie ma ono kształt tortu o średnicy 27 cm. 1 szklanka to 250 ml tortownica ma średnicę 27 cm Składniki na biszkopt(...)blaty, odłóż. Truskawki umyj ,osusz i pozbaw szypułek. Mascarpone, twaróg,cukier, cukier waniliowy oraz herbatę zmiksuj na gładką masę. Czekoladę posiekaj i wmieszaj do kremu. Osobno ubij 300 g śmietany na sztywno i dodaj do sera.Wymieszaj bardzo delikatnie. Dolny spód ciasta włóż ponownie do formy i wyłóż 1/3 kremu, wyrównaj.Na kremie układaj truskawki na przemian, jedna szpicem do góry
Z Kuchni Do Kuchni
WIENIEC DROŻDŻOWY Z SEREM 141może być lepszego w niedzielne popołudnie, niż unoszący się zapach świeżo pieczonego ciasta drożdżowego ? Pałaszowanie go zanim wystygnie ;) Tak było u mnie wczoraj, a dzisiaj pozostały okruszki, przepis i zdjęcia :) SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki (użyłam tortowej) 200 ml mleka 50 g miękkiego masła 20 g świeżych drożdży 2 żółtka 1/4 szklanki cukru szczypta soli 2 kostki sera(...)czasie przygotowujemy nadzienie. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, cukier i cynamon. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Wyrośnięty zaczyn łączymy z resztą składników, wyrabiamy, odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30 minut. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 50 na 30 cm. Tak przygotowane ciasto smarujemy nadzieniem, posypujemy rodzynkami
Kuchnia w opałach
Szybki, wilgotny piernik na powidłach 263cukru): obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, kakao i mielone przyprawy. Goździki, ziele angielskie i anyż ucieramy na pył w moździerzu lub mielimy w elektrycznym młynku. Masło do ciasta powinno być miękkie i smarowne – naszykujcie wszystkie składniki odpowiednio wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej – jajka również. Masło wkładamy do misy miksera i ubijamy do momentu aż zjaśnieje. Do ubitego masła wsypujemy(...)miksując, wbijamy po jednym jajku. Obydwa kolejne dodajemy dopiero po dokładnym wmiksowaniu poprzedniego. Dodajemy do masy powidła śliwkowe, melko i miód – miksujemy do połączenia. Wsypujemy partiami do mokrych składników suche i mieszamy, miksując na niskich obrotach, do połączenia. W wersji najszybszej – przekładamy gotowe ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy – keksówki, wyrównujemy wierzch lekko zwilżoną dłonią i wstawiamy naszykowane
Karo in the Kitchen
Aromatyczny murzynek z marmoladą 331masła 1 szklanka mleka 4 łyżki marmolady wieloowocowej (u mnie Jamar ) 1 1/4 łyżki ciemnego kakao do wypieków 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej* 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do oprószenia ciasta * wykorzystałam korzenną przyprawę przygotowaną z: 1,5 łyżeczki całych goździków, 3 łyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki anyżu. Można również użyć kupną(...)składniki się nam rozpuszczą i połączą w jednolitą słodką masę. Garnuszek odstawiamy do przestudzenia. Przestudzoną masę wlewamy do miski, wbijamy jajko i dodajemy szklankę mąki. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką do połączenia. Następnie dodajemy resztę mąki z sodą oczyszczoną, znów dokładnie mieszamy. Dość gęste ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. kaszą manną formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego
Słodkie okruszki
Tort kokosowo-truskawkowy 206łyżce, dodawać cukier, ubijając na wolnych obrotach. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao i startą na drobnej tartce czekoladę. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć(...)serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Mleko w puszkach dzień wcześniej wstawić do lodówki. W dniu przygotowywania masy, delikatnie wyjąć mleko. Puszki delikatnie odwracamy do góry dnem, otwieramy, zlewamy wodę kokosową. Gęstą śmietankę przekładamy do miski. Dodajemy serek mascarpone, cukier i wiórki. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego
kulinarnyswiatdomi
Wianek drożdżowy z serem 301pomyślałam ,że może być świetną propozycją na wielkanocny wypiek Będzie się atrakcyjnie prezentować na świątecznym stole, a jednocześnie zadowoli podniebienia łasuchów. Proporcje na dwa wianki. Ciasto: * 1 szklanka letniego mleka * 2 jajka * 4 szklanki mąki pszennej * 6 łyżek cukru * 1/2 kostki masła (125 g), roztopionego i ostudzonego * 4 dag świeżych drożdży lub 2 dag drożdży instant * szczypta soli(...)skórka otarta z jednej cytryny i sok z niej wyciśnięty. * 1 jajko Wszystkie te składniki dokładnie utrzeć na gładką masę , najlepiej przy pomocy miksera. Ew. można dodać inne ulubione aromaty. Dodatkowo: * 20 dkg rodzynek * 1 jajko do posmarowania wianka Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt
Malinowa Kawiarenka