ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1659/3191)

tort chałwowy 211

Jeśli, tak jak ja, jesteście wielbicielami chałwy koniecznie wypróbujcie przepis na to ciasto - ciemny biszkopt przełożony kremem chałwowym, a w środku chrupiące bezy. Mnie nie potrzeba zachęcać ;-) Tym razem piekłam duży tort - w blaszce o średnicy 32 cm, podwoiłam więc ilość składników na krem, a biszkopty upiekłam dwa (każdy z podanej niżej porcji składników). składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru(...)wódki  2 łyżki cukru   wykonanie: Całe jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze

babka w formie
Ciasteczka korzenne 251

trochę inne niż zwykłe, z racji moich dietetycznych ograniczeń. Pierwszy raz piekłam ciastka z dodatkiem mąki sojowej. Trochę się bałam, że będzie ją czuć po upieczeniu, bo podczas wyrabiania ciasto miało dość specyficzny zapach. Na szczęście nie czuć nic a nic:) A jak pachniało kokosami, gdy się piekły! Mniam! Składniki: 190 g kaszy jaglanej zmielonej na mąkę 100 g mąki(...)olej kokosowy, dodać do niego sok z pomarańczy i miód, całość dodać do suchych składników Wymieszać wszystko dokładnie, masa będzie dość kleista. Odstawić na około 15 minut aby len wchłonął trochę płynu Na końcu dodałam mąkę gryczaną aż do uzyskania plastycznego ciasta, wyszło około 100 g mąki Ciasto należy zagnieść i uformować kulkę, schować do lodówki na pół godziny

pyszne zdrowości
Wegańska pizza 194

ciasto nie potrzebuje wyrabiania). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, co powinno zająć ok. 1 godz. (ja kładę ciasto bezpośrednio na lekko nagrzanym kaloryferze). Kiedy ciasto odpoczywa, zajmij się przygotowaniem pozostałych składników. Sos pomidorowy: Pomidory myj, natnij lekko, zalej wrzątkiem, zostaw na chwilkę i usuń skórki. Pokrój w kostkę i wrzuć do rondla. Dolej przecier pomidorowy, dodaj(...)rozkrusz tofu, zalej mlekiem lub śmietanką, dodaj przeciśnięty czosnek i przyprawy. Całość zmiksuj do uzyskania gładkiej i kremowej masy. Sosy mamy gotowe. W międzyczasie możesz przygotować sobie wszystkie warzywa do pizzy: umyj, pokrój w paseczki lub kosteczkę. A teraz wracamy do ciasta. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Pięknie wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, uformuj w kulę i przenieś

Roślinna - blog wegański
Co jeszcze kryje pudełko? II rozdział 238

wszystkich słodkich podarków. Nie zobaczycie dziś migdałowych paluszków, kokosowo-kakaowej rolady, makaroników, orzeszków, śliwiaka i rumowych księżyców. Ale będą za rok! Bo za rok ponownie otworzymy babciny zeszyt, zagnieciemy ciasto i zaczniemy wielkie wypiekanie. I jak co roku będziemy się cieszyć na wspólne przeżywanie tej starej i pięknej tradycji, dzielenia się i wyczekiwania na pierwszą gwiazdę.  Spokoju i radości(...)ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha laskowego i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując ok. 3cm odstępy. W każdej kulce zrobić wgłębienie (użyłam końcówki drewnianej łyżki). W środek wgłębienia wkładać po  1/2 łyżeczki kajmaku, starając się, by pokrywał mniej więcej całe wyprofilowane wgłębienie. Z wierzchu posypać zmielonymi pistacjami. Dobrze jest lekko wcisnąć orzechy w masę

KUCHARNIA
Czekoladowe ciasto z wiśniami i malinami 157

wiśniami i malinami, które pielęgnowałam od wczesnej wiosny, a teraz trafiły na nasz stół, przy którym usiedliśmy całą rodziną w letnie popołudnie, ciesząc się smakiem domowego wypieku. Czekoladowe ciasto z wiśniami i malinami Proporcje na tortownicę o średnicy 25 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 120 g oleju 100 g gorzkiej czekolady 3 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki(...)stróżką wlewamy mleko, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W misce ubijamy jajka z  cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej wystudzoną czekoladę, delikatnie przy tym mieszając wszystko łyżką. Następnie dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. na wierzchu układamy wiśnie i maliny, delikatnie wciskając je w ciasto. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym

Kulinarne przygody Gatity
Wegański chlebek bananowy z rumowymi śliwkami czyli Słodki Czwartek odc.160 215

owocach, ma w sobie razową mąkę orkiszową i przyprawy pachnące jesienią. Nie ma w sobie jajek z czego ucieszą się alergicy, a mimo to jest zwartym i wilgotnym ciastem idealnych jako drugie śniadanie do lunchboxu. Przepis znalazłam w książce "ziarno" Dominiki Wójciak. Wegański chlebek bananowy z rumowymi śliwkami 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 60 ml mleka roślinnego (lub zwierzęcego(...)siemię lniane z mlekiem i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek z sodą oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do foremki, na wierzchu  możemy położyć przekrojonego wzdłuż banana. Pieczemy ok 45-50 minut tak by wbity patyczek po wyjęciu z ciasta był suchy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z kremem budyniowym, brzoskwiniami i jeżynami 188

wanilinowy. Zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać masło – dobrze wymieszać. Tak przygotowana masę wylać jeszcze ciepłą na spód do tarty. Na kremie ułożyć owoce. Kiedy tarta całkowicie ostygnie przygotować galaretkę na 1 szklance wody (nie jak w przepisie na 2 szklankach). Polać wierzch ciasta lekko tężejącą galaretką. Zostawić w lodówce

Kulinarne Inspiracje
Babkowa Pani Dynia 183

dyniowa wyszła idealnie słodka, piernikowo-dyniowa, z lekką pamaranczową nuta, prawie świateczna)). Babka jest delikatna jak biszkopt, puszysta i wilgotna. Polecam! Przepis, troszke zmodyfikowany ze strony  Kasia Moje Ciasto Babkowa Pani Dynia Sładniki na podwójną dyniową foremkę Wiltona:  • 230 g miękkiego masła • 1 szklanka drobnego cukru • 6 jajek • 320 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej(...)koniec dodać dynię, skórkę pomarańczową i wanilię. Dobrze, ale delikatnie wymieszać. Formę dyniową wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Masę nałożyć równomiernie do obu półkul. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozastawić do lekkiego ostygnięcia, wyjąć z foremki i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem wyrównać ewentualne górki, tak aby otrzymać równiutkie połówki

Mia Cucina Sofieta
Wegański "sernik" owocowy 146

Ciasto samo zdrowie! Jego głównymi składnikami są orzechy nerkowca, migdały i owoce (u mnie ulubione truskawki). Brak tu cukru, mąki i produktów zwierzęcych (zamiast miodu można użyć syropu z agawy). Masa z nerkowców wspaniale udaje sernik, a razem z truskawkami stanowi pyszną alternatywę dla popularnych pianek na bitej śmietanie. Jest to idealny posiłek dla preferujących dietę raw food. Wszystkie składniki

Milion Smaków
TORT JABŁKOWY 242

mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. MASA JABŁOWA: Jabłka obrać wyciąć z nich kulki lub pokroić w kostkę. Zagotować 2 szklanki wody z cynamonem dodać jabłka i gotować około

RAROSSA
BABKA PIASKOWA W POLEWIE 152

puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy żółtka (po jednym), sok i skórkę z cytryny. Krok 2. Do puszystej masy dodajemy, sypiąc przez sito i cały czas ucierając , przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Krok 3. Do utartego już ciasta dodajemy pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy babowej

Moja Książka Kucharska
Szybkie ciasto idealne do przełozenia kremem wg Siostry Ewy. 10 minut i ląduje w piecu. 173

szybkie by było gotowe jak Mama wróci. Siostra znalazła przepis w necie (wybaczcie, ale źródła nie znam)...i wcieliła go w życie. A ja ... fotki robiłam. Sprawdźcie jak zrobić ciasto w 10 minut. Składniki: 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 3 kubeczki mąki pszennej 2,5 kubeczka cukru (może być mniej wg upodobań) 1 kubeczek oleju w temp. pokojowej 3 jajka(...)olej i jogurt i mieszamy na wolnych obrotach z mąką i proszkiem do pieczenia. A powstałą masę wylewamy do wyłożonych papierem wąskich blaszek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 45 minut (ale najlepiej patyczkiem kontrolować stan wypieczenia) I to całe przygotowanie. Ciasto jak na pierwszy raz wyszło świetne. Trochę popękało podczas pieczenia, ale wcale nie ujęło mu to uroku

Kuchnia po mojemu
Piernik staropolski dojrzewający cz.1 325

roku postanowiłam upiec zarówno piernik przekładany powidłami jak i malutkie nadziewane pierniczki oblane czekoladą. No ale to dopiero za parę tygodni.Zanim jednak to nastąpi, muszę przygotować ciasto piernikowe.Potrzebujemy: - 500 ml miodu- kostkę masła (niesolonego)- 1 szklanka cukru- 3 jajka- 1 kg mąki pszennej- 3 łyżeczki sody oczyszczonej- 0,5 szklanki mleka- 1 łyżeczka soli- opakowanie przyprawy do piernikaW garnku(...)dodajemy kolejno jajka, mąkę, sodę oczyszczoną, mleko, sól i przyprawę do piernika.Dokładanie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.Przekładamy do czystego naczynia, przykrywamy ściereczką, końce związujemy gumkami, i odstawiamy na 4-5 tygodni w chłodne miejsce (np. do lodówki).W tym czasie ciasto na piernik stężeje i będzie się nadawało do rozwałkowania.Piernik/pierniczki pieczemy na kilka dni przed świętami.C.D.N

W mojej holenderskiej kuchni
Japoński makowiec z musem jabłkowym 217

Idealne ciasto dla fanów makowca pod każdą postacią. W mojej odsłonie w połączeniu z krem śmietanowym oraz orzeźwiającym musem z jabłek z pewnością zachwyci uczestników świątecznego spotkania. Składniki: Makowiec: 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 200g maku 125g masła 350g jabłek startych o grubych oczkach 100g rodzynek 10ml aromatu migdałowego 2 łyżki likieru amaretto 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)dodać cukier puder, cały czas miksując następnie dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy,  podzielić na 2 części. 4. Polewa: Czekoladę, masło i śmietanę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. 5. Dolny blat ciasta makowego przełożyć do formy, wyłożyć i rozsmarować połowę kremu, wylać lekko tężejący mus jabłkowy i wstawić do lodówki

Szalona Kuchnia Eweliny
120. Trafiony, zatopiony czyli: drożdżowy topielec. 340

Witajcie kochani. Wielkanoc przeminęła w dosłownie chwilę. Jednak te krótkie dwa dni zawsze pozostawiają po sobie masę ciepłych,  rodzinnych wspomnień, kolejną garść opowieści do kolekcji, kolejne fotografie do albumów, czy w ramki, no i nie zapominając o najczęstszym przypadku czyli.. przepełnione jedzeniem brzuchy. (; Ale żeby się ładnie usprawiedliwić zawsze można ująć, iż w Święta nie należy lecz TRZEBA(...)jeść(dużo jeść).. taka to już jest ta tradycja.  Dzisiaj, nieco spóźniony post, który miał pojawić się tuż przed Wielkanocą, jednak uznałyśmy, iż ten rodzaj ciasta drożdżowego każdy powinien koniecznie znać, poznać, a już na pewno skosztować. Topielec . Nazwa wywodzi się od techniki przygotowania, a mianowicie zatapiania ciasta w zimnej wodzie w procesie rośnięcia. Owinięte lnianą ściereczką, delikatne, pulchne

Symfonia Smaków
bajaderka 163

Kwadrans roboty i składniki, które przeważnie zawsze są w domu w efekcie dają ciasto tak dobre, że aż zabrakło:) Bakalie, czekolada i lekka pianka zakropione wyraźną nutką procentów stworzyły deser, któremu nie oprze się żaden czekoholik.  *foremka 23*23 cm Składniki: na warstwę czekoladową: 200 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 300 ml śmietanki kremówki 200 g biszkoptów(...)mieszając rozpuścić. Wlać do biszkoptów i wymieszać. Foremkę wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć do niej masę. Wygładzić i wstawić do lodówki.  Galaretki rozpuścić w 200 ml wrzątku. Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z galaretką. Wylać na ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby dobrze stężało

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia