Kocham keksy. To jedno z moich ulubionych "suchych" ciast. Koniecznie z dużą ilością bakalii i lekką nutką alkoholu, tym razem likieru pomarańczowego ( a przeważnie rumu). Keks z tego przepisu na strukturę podobną do babki piaskowej. Dlatego przy pieczeniu trzeba pilnować, żeby go nie przeciągnąć, bo może wyjść zbyt suchy. Na Święta to pozycja obowiązkowa. *keksówka 30 cm Składniki(...)mąką ziemniaczaną, budyniem i proszkiem do pieczenia. Przesiać. Jajka wbić do miski i ubijając dosypywać cukier, ubijać aż masa będzie gęsta i puszysta. Wsypać mąki, wlać masło i dodać startą skórkę z cytryny. Krótko zmiksować. Dodać bakalie i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem i piec w 180*C około 40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto polać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakiwi Wykonanie: 1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy kaszę mannę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 2. Ciasto przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około
Izabelawkuchnimasa będzie jednolita. Masę odstawiamy do lodówki, do momentu, aż zacznie gęstnieć. Tężejącą masę śmietankową przelewamy do tortownicy. Tortownicę wstawiamy do lodówki. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Studzimy. Sok mandarynkowy z puszki, przelewamy do galaretki pomarańczowej. Mandarynki z puszki rozkładamy na cieście. Gdy galaretka pomarańczowa zacznie tężeć, wylewamy ją na mandarynki. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki
Smak mojego domujajko i dokładnie miksujemy. Dolewamy mleko i przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Gotową masę wylewamy na kruchy schłodzony spód. Gruszki obieramy i kroimy na pół, łyżką do melona wydrążamy pestki a następnie kroimy w cienkie plasterki jednak nie docinamy do końca. Układamy dekoracyjnie na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około
Radość kipiąca uśmiechem.było takie wysokie. Jeżeli skusicie się na to ciacho, to dajcie znać jak wam poszło. Pomimo zakalca ciasto w smaku wyszło pyszne, więc i tak serdecznie polecam PS. ciasto będzie szybkie i łatwe jeżeli macie pod ręką lemon curd (przepis tutaj ). Jeżeli nie, to polecam zastąpić krem, bitą śmietana i owocami. Składniki na tortownicę o średnicy(...)jajek i mąki. Na końcu dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz migdały. Jeszcze raz delikatnie wszystko mieszamy. Masę przekładamy do foremki. Pieczemy około 1 godzinę. Piekłam w piekarniku z grzałką od góry, więc już po 20 minutach musiałam przykryć ciasto folią aluminiową. Po 45 minutach sprawdzałam patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Patyczek nadal był oblepiony ciastem, więc
Relaxtimepełnego przemiału 1 łyżeczka sody Utrzeć masło na puszystą masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Do masy wbić jajko i przesiać mąkę z sodą. Dobrze wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę i zagnieść. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Każde ciastko spłaszczamy delikatnie ręką
Krokusowy Domcukier w misie robota utrzeć końcówką do ubijania do białości na największych obrotach z 3-4 minuty, masa będzie miała "zważoną" konsystencję, ale ma taka być, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko ucierać do połączenia składników na dość gęste ciasto tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną, przełożyć z misy robota ciasto do blaszki
W Mojej Kuchni Lubięzagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, zaś drugą wylepić równomiernie spód formy i również włożyć do lodówki. Ciasto schładzać co najmniej 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Kruchy spód ponakłuwać widelcem, po czym włożyć do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić(...)Dobrze wymieszać. W kolejnej misce ubić białka ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Białka połączyć delikatnie z masą budyniową, następnie wsypać jabłka i ponownie wymieszać. Całość przełożyć na podpieczony kruchy spód. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto i włożyć do piekarnika. Piec około 50 minut, aż wierzch ciasta ładnie się przypiecze. Upieczone ciasto zostawić
Passions hobbies lifeTakie małe,urocze babeczki z malinową niespodzianką w środku przygotowałam dla moich najbliższych na tegoroczne Walentynki. ciasto: 1/2 szklanki wody 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru 250 g margaryny 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 450 g mrożonych malin galaretka malinowa 1 łyżka żelatyny ponadto: 350 ml śmietanki 36% 250 g maskarpone(...)Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wmieszać do ostygniętej masy, trzepaczką lub mikserem. Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek. Formę do wypieku muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić ciastem papilotki do 3/4 wysokości. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* C i piec
Kolorowa kuchnia Elkijakiegoś konkretnego przepisu. Powstał w mojej głowie w trakcie samej realizacji. Wszystkiego było "na oko" i nieźle się natrudziłam, żeby opisać swoje poczynania poniżej. Ale udało się :) Ciasto jest niezwykle smaczne, bo i samo połączenie mięty z czekoladą z zasady jest bezbłędne. Konsystencją plasuje się gdzieś pomiędzy brownie a "murzynkiem". Nie tak wilgotne, ale też nie tak suche jak wspomniane(...)proszkiem do pieczenia. Listki mięty drobno posiekać. Jajka z solą ubić mikserem na puszystą masę, następnie powoli dodawać masę czekoladową, mąkę z proszkiem do pieczenia i miętę. Wymieszać. Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 35-40 minut
zadanie-gotowaniePrzygotowujemy krem: miękkie mało miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy stopniowo mleko w proszku i ucieramy do momentu, aż krem będzie jednolity i dość gęsty *** *** Na połowie ciasteczek układamy po łyżeczce kremu *** *** Ciasteczka z kremem przykrywamy pozostałymi ciasteczkami i lekko spłaszczamy *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ
Blog z Apetytemmistrzynią pieczenia tortów, jednak ważna okazja zmobilizowała mnie do spróbowania. Nie oczekiwałam aż tylu pochwał a jednak. Moja próba okazała się sukcesem i chyba wreszcie polubię się z pieczeniem ciast i tortów. Torty to taki typ słodkości, który przede wszystkim ma cieszyć oko. Mi zależało przede wszystkim na smaku, gdyż nie jestem najlepsza w zdobieniu deserów. Różowy hibiskusowy krem podbił(...)sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier puder a następnie żółtka. Mąkę i kakao przesiewamy i dodajemy do puszystej masy jajecznej, delikatnie mieszając całość łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód, resztę papieru wypuszczamy na zewnątrz) i przekładamy do niej ciasto. Formę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu wyciągamy formę z piekarnika
Mango Papajaprzygotowania kremu serowego najlepiej użyć serka śmietankowego, typu Philadephia albo "Twój smak" (Piątnica), z Wielunia też będzie pasował. W ostateczności można zrobić serek labneh z jogurtu greckiego. Składniki: ciasto: 200g marchwi 0,5 szklanki brązowego cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 1/3 szklanki oleju 1 szklanka +1 łyżka mąki 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka(...)Orzechy zrumienić na suchej patelni, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę. Ciągle ucierając dodać olej, marchew, otarta skórkę. Mąkę, sodę, proszek i cynamon przesiać, wsypać do płynnych składników, wymieszać. Wsypać orzechy i jeszcze raz delikatnie przemieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy (u mnie o średnicy 20cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
Obiad gotowyDzisiaj mam dla Was kolejną ekspresową propozycję. Babka. Aromatyczna, pomarańczowa, z masłem migdałowym. Na jednym kawałku nigdy się nie kończy jej spożywanie :). Kto uciera ciasto ze mną? Składniki: 250 g mąki pszennej, typ 500 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200 g miękkiego masła 1 czubata łyżka masła migdałowego, polecam firmy Planta Food 8 łyżek cukru szczypta soli skórka otarta(...)skórką i sokiem z pomarańczy oraz masłem migdałowym. Dodać po jednym jajku, cały czas miksując. Miskę z masą maślano-jajeczną zdjąć z garnka. Dodać stopniowo przesianą mąkę i sodę, miksując na najniższych obrotach. Podłużną formę o długości 30 cm wysmarować masłem. Przelać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 minut
Trufelkowojest bardzo proste do przygotowania i najważniejsze że zawsze wychodzi. Idealne do niedzielnej kawy, albo gdy mamy niespodziewanych gości. Dodatkowym plusem jest to, że do ciasta można dodać dowolne owoce. Szczerze polecam! Składniki: 4 jajka 150 g masła 1,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku(...)nadmiaru soku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrami na puszystą jasną masę. Następnie dodawać po 1 jajku ciągle ucierając. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Rabarbar obtoczyć w budyniu, dodać do ciasta i wymieszać. Blaszkę 24x24 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
magiczna kuchnia Kasi