ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1662/3191)

Figi raz jeszcze. W duecie z malinami 183

Ciasto nie tylko bajecznie smakuje, ale też pięknie wygląda. Naprawdę, z przyjemnością się na nie patrzy. Śmiało możecie podać je gościom do popołudniowej kawy, nikt nie będzie rozczarowany. Odwracane ciasto z figami i malinami Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 230 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 120 ml maślanki skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka(...)przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i skórką z cytryny. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć.  Na zmianę dodawać mąkę i maślankę, miksując na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto wylać na owoce. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Przestudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka piaskowa z kajmakiem 169

posypania foremki Wykonanie  Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać skórkę pomarańczową, rum, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia i wszystko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z ciastem. Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym

O kuchni z uczuciem
Sernik orzechowy na spodzie z herbatników 247

jest taki trudny, że opada, że nigdy nie wychodzi. Ej! Przecież sernik zawsze wychodzi! Są po prostu dwa rodzaje - pierwszy to lekki i puszysty, drugi cięższy i bardziej przypominający ciasto. Lubię oba, choć bardziej skłaniam się ku temu drugiemu. A jak jest z Wami, lubicie serniki? Mam nadzieję, że tak, ponieważ dzisiejszy przepis jest propozycją dla każdego.  Zapraszam(...)waniliowy – ucieramy. Następnie dodajemy jajko – gdy masa się połączy dodajemy kolejne (to samo z resztą jajek). Orzechy mielimy i dosypujemy do mąki ziemniaczanej – mieszamy i stopniowo wsypujemy do miski z serem.Ciasto wylewamy na gotowy blat i wstawiamy ponownie do piekarnika Pieczemy w 170`C przez około 70 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej biała czekolada

Słodkie Przyjemności
Pieczone pierożki z mięsem i pieczarkami 177

posypywania pierożków Ser biały wraz z mlekiem i olejem ucieramy na gładką masę.  Następnie dodajemy drożdże, jajko, cukier oraz sól, i dokładnie miksujemy tak by drożdże się rozpuściły. Na koniec dodajemy mąkę, najpierw chwileczkę miksujemy, a potem wykładamy na blat i wyrabiamy dokładnie ciasto, ma być gładkie, elastyczne. Następnie ciasto wkładamy do miski i odkładamy w CIEPŁE miejsce

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik orzechowy 215

roztopionego masła 3/4 puszka orzechowej masy krówkowej cukier waniliowy Polewa: 1/4 puszki orzechowej masy krówkowej 2 łyżki mleka 2 łyżki masła 1 szklankę mąki pszennej przesiać, a następnie posiekać nożem z masłem. Dodać 1/3 szklanki cukru pudru, 1/4 łyżeczki soli i 2 żółtka, wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na 2 godz., żeby się schłodziło Następnie rozwałkować i wyłożyć do tortownicy

talerz przyjemności
CIASTO Z WIŚNIAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 189

takimi tu dysponuję.Ciasto nie jest skomplikowane, jest puszyste, a kokosowa kruszonka pyszna. Polecam!Kruche ciasto: 4 szklanki mąki1 szklanka cukru (moja sugestia: 3/4 szklanki)250 gram margaryny4 jajka (3 żółtka + 1 całe)2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy2 - 3 łyżki śmietany Masa wiśniowa:Słoik wiśni drylowanych (800g)2 budynie śmietankowe na 500ml mleka, ugotowane w 3/4l płynu

Walijskie Pichcenie
Ciasto "Śnieżny puch" i "Okno z widokiem" 479

Śniegu w tym roku jak na lekarstwo, więc - chyba z tęsknoty za nim - przypomniało mi się ciasto o nazwie śnieżny puch. Jest bardzo puszyste (trochę przypomina ptasie mleczko), niezbyt słodkie, z posmakiem cytryny i wiórków kokosowych. Ja je robię na ciemnym spodzie, bo wtedy bardziej ten sernik na zimno kojarzy mi się z zimą i ze śniegiem leżącym na ziemi(...)połączenia składników. Masę serową wyłożyć na herbatniki i równo rozprowadzić. Pod wpływem zimnych galaretek i śmietany poczujecie, jak masa szybko zastyga. Masło roztopić na patelni, dodać wiórki kokosowe i cukier. Wymieszać i lekko uprażyć. Kokosową posypkę równo rozprowadzić na serniku. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Podawać niezbyt zimne. Najlepiej wyjąć ciasto z lodówki

Weekendy w domu i ogrodzie
Chlebek bananowy ze śliwkami 279

Ciasto bananowe z dodatkiem wanilii, miodu, śliwek oraz migdałów. Długo zachowuje świeżość. Chlebek można upiec w całości z mąki pszennej, ale polecam zmieszać mąkę pszenną z żytnią razową. 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki razowej mąki żytniej 4 średnie dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki posiekanych migdałów 1/2 szklanki pokrojonych suszonych śliwek(...)oraz ekstraktem z wanilii. Dodać suche składniki (mąkę, sodę, sól, cukier) i wszystko razem zmiksować. Do przygotowanej masy dodać ugniecione widelcem banany oraz posiekane migdały i śliwki. Migdały można zastąpić orzechami. Piec w temperaturze 165°C przez około 55 minut. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem

Bullio
Tort orzechowy. 419

kawę i skórkę otartą z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i zmielonymi na pył orzechami. Mąkę z orzechami powoli dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Po ostudzeniu przekrawamy ciasto na 3 krążki. Nasączamy

Miksturownik
czekoladowa babeczka z płynącym środkiem 334

wodnej. W osobnym naczyniu miksujemy na puszystą masę jajko, żółtko oraz cukier. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, miksujemy. Następnie dodajemy ciepłą roztopioną czekoladę z masłem oraz likier. Miksujemy do połączenia się składników. Kokilki smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanych 3 foremek przelewamy ciasto (3/4 wysokości). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 210st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Sernik a’la Snickers z okary (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 167

Soli i cukru dodać według własnego uznania ale musi być tych dodatków więcej aby w pieczonym cieście było czuć ten kontrast smaków. 3. Do całości dodać skrobie i mąkę kokosową, wymieszać. 4. Pełne 3 łyżki odłożyć do miseczki i dodać kakao. Wymieszaną masę kakaową wyłożyć cienko i równomiernie na spód wyścielony na dnie papierem do pieczenia. 5. Następnie wlać resztę(...)masy orzechowej. 6. Piec w 180’C ok 30-40 minut. Po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. ORZECHY W KARMELU 7. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30 minut. Następnie je odcedzić i zblendować na gładko wraz z melasą lub innym płynnym słodziłem. Konsystencja ma być bardziej zwarta niż sama melasa. 8. Orzechy lekko posiekać

Candy Pandas
Kruche ciasto z truskawkami 360

lodówki, zaś do drugiej dodać proszek do pieczenia i ponownie zagnieść. Ciastem z proszkiem do pieczenia wyłożyć równomiernie spód blaszki o wymiarach 26 x 40 cm (można wykorzystać mniejszą, ciasto będzie wtedy wyższe) i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Kruchy spód po nakłuwać widelcem, po czym włożyć do piekarnika(...)proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Wymieszać masę budyniową z białkami, następnie wsypać truskawki, ponownie wymieszać i wyłożyć równomiernie na podpieczonym kruchym spodzie. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto i włożyć do piekarnika. Piec około 50 minut. Zostawić do ostudzenia. Podawać w temperaturze pokojowej. Uwagi

Passions hobbies life
Spóźniony tort urodzinowy i post, który zaginął 185

ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Przygotować bezę: Białka ubić, pod koniec partiami dodając cukier. Gdy masa będzie sztywna i lśniąca, dodać ocet, ekstrakt i mąkę. Połączyć. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować(...)Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.  Cukier skarmelizować na patelni, dodać 100 ml kremówki, wymieszać. Dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Wlać mieszankę do mascarpone, połączyć. Kremówkę ubić, delikatnie wmieszać do masy karmelowej. Wylać mus na bezę, przykryć drugim blatem biszkoptu, schłodzić. Przygotować krem maślany: Białko i cukier podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przelać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Łaciaty przekładaniec 575

które wkładamy do zamrażalnika. Pozostałe składniki miksujemy ze sobą i ścieramy lub kruszymy do nich ciasto z zamrażalnika. Całośc mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33cm) pieczemy ok 40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na pół. Masa: 1 budyń śmietankowy 1/2 litra mleka 1 szklanka cukru  1 masło opakowanie biszkoptów galaretka(...)szklanki mleka rozprowadzamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy proszek budyniowy. Ugotowany budyń studzimy, Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Składanie ciasta: na połowie ciasta rozsmarowujemy połowę kremu, na krem układamy biszkopty nasączone w galaretce, a na nie pozostały krem, który przykrywamy drugą częścią ciasta. Całość można dodatkowo polać rozpuszczoną czekoladą

Cynamonowe szczęście
CIASTO Z KASZY MANNY 204

ciastem bez pieczenia. bardzo szybko się je przyrządza. L ubią je wszyscy i dorośli i dzieci. Składniki 5 paczek herbatników petit beurre 1 litr mleka 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 kostka masła 2 łyżki kakao polewa czekoladowa 1/2 kostki margaryny Kasia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki wody wiórki kokosowe Sposób przygotowania 1. przygotować masę(...)zgęstnieje odstawić. Dodać kakao i dobrze wymieszać 2. blaszkę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie schłodzoną masę i przykryć pozostałymi herbatnikami 3. przygotować polewę margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. 4. Ciasto polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki na całą

Darcia w kuchni