Piernikowe muffinki pieczone na miodzie, czyli bez dodatku cukru. Co nie oznacza, że nie są słodkie :) Bałwanki zrobiłam z tego samego ciasta, czyli z piernika i obtoczyłam w białej czekoladzie. Trochę jest przy nich pracy, ale radość dzieci bezcenna :) MUFFINKI: 3/4 szklanki miodu 100g masła 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika(...)jagody goji wykałaczki Miód z masłem umieścić w garnuszku i rozpuścić na małym ogniu. Do przestudzonej masy dodać roztrzepane jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, kakao i przyprawą do piernika. Wszystko połączyć, najlepiej drewnianą łyżką lub przy użyciu mocnego robota. Ciasto będzie gęste i kleiste. Nałożyć do papilotek na muffinki, do 3/4 wysokości. W tym celu użyłam rękawa
https:KKuchniaMniamchwilę do lodówki żeby zgęstniała. 2. Biszkopt I: białka ubić, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec 35 min w 180 st. C. 3. Biszkopt II: analogicznie jak biszkopt I, z tym że razem z mąką i proszkiem do pieczenia dodajemy suchy(...)szerokości ok. 1 cm wzdłuż brzegów całego tortu, (ma to zapobiec wylaniu się galaretki, gdyby ciasto nie chciało się trzymać można pomóc sobie wykałaczkami), w środek wyłożyć galaretkę z dżemem. Odstawić do lodówki to stężenia. 6. Czekając aż galaretka zastygnie, robimy masę. Śmietankę ubić lekko, dodać śmietan-fixy i ubić na sztywno. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze
Kto ugości moich gości?Jest bardzo rzeska, najwiecej slodyczy jest w bezie, z ktorej mozna zrezygnowac. To doskonale ciasto do popoludniowej kawy czy herbaty. Tarta cytrynowa skladniki - ciasto: 200g maki 90g masla 1 lyzka cukru 3 lyzki wody szczypta soli masa cytrynowa: 3 jajka 150g cukru 3 cytryny 20g maki ziemniaczanej okolo 3 lyzki wody 30g masla wykonanie: Make mieszamy z cukrem i sola
Przysmaki Karolkiprzepis na Ciasto czekoladowe dodając cynamon. Gruszki po kilku minutach gotowania w przyprawach naszły aromatem i były gotowe do zanurzenia w cieście, a następnie upieczenia. Składniki: Ciasto na tortownicę 21 cm lub 2 mniejsze: 80 g masła 50 g gorzkiej czekolady 1/2 szkl mleka 3 jajka rozmiar L 1 szkl cukru 170 g mąki 1 łyżeczka proszku(...)jajka z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj masę jajeczną i rozpuszczoną czekoladę do mąki wymieszanej z kakao. Możesz zmiksować wszystko mikserem na małych obrotach lub wymieszać drewnianą łyżką. Wyłóż ciasto do formy, następnie ułóż gruszki ogonkami do góry i wstaw do piekarnika. Piecz około 40 min, przed wyciągnięciem
Rusty Forkmąkę z przyprawami, pokruszoną czekoladę i mieszamy.Prostokątną dużą formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią naszą masę, dokładnie rozprowadzając ją po blaszce. Pieczemy w rozgrzanym do 180`C piekarniku przez około 30 minut.Studzimy w foremce, ostudzone ciasto należy posypać cukrem pudrem i pokroić na male ciasteczka.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościMocno czekoladowe ciasto brownie wilgotne w środku z malinami, które redukują nadmiar słodyczy oraz orzechowym posmakiem nutelli. Czyli coś co łasuchu kochają najbardziej. Składniki: 200 g gorzkiej dobrej czekolady min. 65 % kakao 200 g masła 200 g cukru białego (ok. 3/4 szklanki) 3 jajka 130 g mąki pszennej ok. 100 g malin 1/2 słoiczka nutelli Wykonanie(...)najniższych obrotach wlewamy naszą roztopioną czekoladę z masłem (ważne aby płyn nie był ciepły). Do masy przesiewamy mąkę i łączymy ją mieszając szpatułką tak długo aż składniki się połączą. Blaszkę o wymiarach 24 x 24 wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy nasze płynne ciasto, małą łyżeczką robimy kleksy z nutelli, a na sam koniec układamy oczyszczone maliny. Ciasto wkładamy do piekarnika
W Moim Magicznym DomuMąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać jajko (opcjonalnie także aromat waniliowy), ucierać przez chwilę, po czym wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i dokładnie zmiksować. Z misy miksera wyjąć połowę ciasta, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Do pozostałej części ciasta dodać kakao i wyrobić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBardzo kontrowersyjne ciasto… jogurtowe. Z tego powodu, że bywa kapryśne. Jednym się udaje innym nie – „częstując” zakalcem. Zainspirowana zdjęciami Pauliny postanowiłam jednak zmierzyć się z tym „potworem”. Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kokosem. Poniższe składniki, w moim wypieku, zwiększyłam o połowę i lekko zmodyfikowałam przepis. Składniki: - 4 jajka- 1 szkl. jogurtu naturalnego (grecki)- 2/3 szkl. oleju (z pestek winogron(...)wbijamy całe jajka, rozkłócimy miotełką. Dodajemy jogurt, łączymy składniki, wlewamy olej i aromat. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką, tylko do chwili aż się połączą (nie będzie grudek). Blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę, równamy powierzchnię, posypujemy wiórkami kokosowymi. Układamy przygotowane brzoskwinie i posypujemy kokosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
mojewypiekiinietylkokalorii, tak w tym przypadku policzyłam, przerażona ilością cukru. Całość ciasta, / blacha z piekarnika /, to około 4100kcal, a w przeliczeniu na jednego sucharka, to około 90kcal. Dużo? Nie! Jeśli ciasto pokroimy jeszcze cieniej, będzie ich mniej w przeliczeniu na sztukę. Wystarczy jeden sucharek do kawy, resztę można schować w suche i mało dostępne miejsce, podbierając od czasu do czasu(...)puszystą masę z cukrem. Dodajemy mąkę z proszkiem, orzechy i żurawinę. Mieszamy do połączenia. Masę wyłożyłam do półokrągłej foremki o rozmiarach 33x10, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Można użyć innej zwykłej prostokątnej foremki. Pieczemy w temp. 180st. około 30 minut, do suchego patyczka. Kiedy ciasto po upieczeniu wystygnie, kroimy ostrym nożem na kawałki o grubości 1-1,5cm Układamy
Leśny Zakątekszypułek. Pokroić na połówki. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlać olej i dodać jogurt. Dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować na najmniejszych obrotach aż składniki dokładnie się ze sobą połączą. Ciasto wylać na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać truskawki. Piec w temperaturze
My simple kitchenobawy , że coś mi nie wyjdzie ciasto wyszło bardzo dobre. Najbardziej mi smakowało jeszcze lekko ciepłe ale i ze szklanką herbatki z cytryną jest całkiem przyjemne :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 2,5 szkl mąki 3 jajka 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2/3 szkl śmietany 18 % 120 g roztopionego masła Dodatkowo(...)Oprószyć cynamonem i cukrem i wymieszać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy stopniowo wlewać roztopione i ostudzone masło, cały czas miksując. Dodać śmietanę i cukier waniliowy dalej mieszając. Dosypać mąkę, sól i proszek do pieczenia, krótko zmiksować do połączenia składników. Ciasto będzie gęste. Foremkę do pieczenia 25 x 25 ( u mnie troszkę większa) wyłożyć papierem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasobą do szkoły czy pracy. Jeżeli lubicie słodkie dania warto posypać je dodatkowo cukrem pudrem, dzięki czemu będą smakować jeszcze lepiej. Inspiracją do zrobienia naleśników był przepis: jak zrobić ciasto na naleśniki . Mój przepis jest nieco inny, jednak warto tam zajrzeć i sprawdzić zdjęcia jak przygotować naleśniki krok po kroku i wybrać jedną z wersji. Obie są równie dobre(...)jajko i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie powoli dodajemy mąkę ciągle mieszając, aż masa stanie się gęstej konsystencji. Na końcu dodajemy sodę oczyszczaną i wodę mineralną. Jeszcze raz wszystko mieszamy. Patelnie natłuszczamy olejem do smażenia i mocno rozgrzewamy. Ciasto najlepiej rozprowadzić po patelni pochylając ją w różnych kierunkach. Dzięki temu rozleje się równomiernie. Smażymy z każdej
Programista w kuchniwielką ochotę na coś słodkiego to takie szybkie ciasta uwielbiam najbardziej ;) Ciasto mięciutkie, dodałam pokrojone orzechy włoskie i borówki. Ciasto dzięki borówkom ma według mnie jeszcze lepszy smaczek i jest bardziej mokre. Polecam! Wymiary blaszki: keksówka Temperatura pieczenia: 180C Czas pieczenia 45-55 minut Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 czubate łyżki kakao(...)wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka, wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Utrzyj mikserem na jasną , puszystą masę. Nie przerywając miksowania, wlej przestudzone masło. Następnie dodawaj porcjami suche składniki. Na koniec wsyp orzechy i borówki, wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i włóż do nagrzanego piekarnika do 180C i piecz ok. 45-55 minut. Długość pieczenia zależy od piekarnika
Różne smaki w kuchnisobą do szkoły czy pracy. Jeżeli lubicie słodkie dania warto posypać je dodatkowo cukrem pudrem, dzięki czemu będą smakować jeszcze lepiej. Inspiracją do zrobienia naleśników był przepis: jak zrobić ciasto na naleśniki . Mój przepis jest nieco inny, jednak warto tam zajrzeć i sprawdzić zdjęcia jak przygotować naleśniki krok po kroku i wybrać jedną z wersji. Obie są równie dobre(...)jajko i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie powoli dodajemy mąkę ciągle mieszając, aż masa stanie się gęstej konsystencji. Na końcu dodajemy sodę oczyszczaną i wodę mineralną. Jeszcze raz wszystko mieszamy. Patelnie natłuszczamy olejem do smażenia i mocno rozgrzewamy. Ciasto najlepiej rozprowadzić po patelni pochylając ją w różnych kierunkach. Dzięki temu rozleje się równomiernie. Smażymy z każdej
Programista w kuchnipierwszy raz w formie jagielnika, co jakiś czas wracam do tego ciasta w różnych wariantach smakowych. Jeżeli tak jak ja, jesteś fanem kokosowych smaków musisz spróbować tej wersji. Takie ciasto, możesz zjeść nie tylko jako deser, ale także w ramach śniadania. Kasza w tej postaci doda Ci sporo energii o poranku, a poniedziałek stanie się od razu lepszy. Bardzo łatwo(...)ostudzić. Następnie dodać wiórki kokosowe i opcjonalnie pastę kokosową. Dokładnie zblendować na jednolitą masę. Wyłożyć do tortownicy. Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem kokosowym. Dodać 2 łyżki mleka, wtedy polewa jest trochę bardziej miękka i łatwiej się będzie kroić ciasto. Wstawić do lodówki do schłodzenia i zastygnięcia polewy. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów