proszkiem, zapach i wszystko razem jeszcze dobrze zmiksowac. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja do części masy dodałam kakao. Na wierzchu poukładać owoce . Posypać cukrem pudrem,który po upieczeniu da taka ładna chrupiący wierzch. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika.Piec ok. 40 do 60 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.U mnie z podwójnej porcji. --torta
w mojej kuchnikremowym budyniem. Całość uwieńczona dużą ilością orzechów z karmelem. Ciasto idealne na święta ale również na inne okazje. Składniki ciasto 500 g mąki 200 g cukru 200 g margaryny 2 jajka 2 łyżeczki sody 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka masa 300 g orzechów włoskich 100 g cukru 80 g masła 2 łyżki miodu budyń 500 ml mleka 2 żółtka
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyśrednim ogniu aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Odstawić do przestygnięcia. Ugotowaną kaszę zblendować na gładką masę. Przełożyć do garnka. Następnie zblendować banany. Dodać do kaszy wraz z jajkiem, jogurtem, miodem i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam podłużnej formy o wymiarach podstawy 28 x 8 cm). Piec około
Bulliorazem tworzą przesmaczną całość. Tak dobry efekt udało mi stworzyć także dzięki roślinnym produktom na bazie kokosa marki Nature's Charm . Ich kokosowe mleczko skondensowane nadało pysznej słodyczy ciastu czekoladowemu, a produkty takie jak sos karmelowy czy bita śmietanka perfekcyjnie dopełniły smak jako dodatki na wierzchu 😍 Składniki: 250 g płatków pszennych 100 g mąki z tapioki(...)Całość dokładnie wymieszaj. Blaszkę (u mnie o wymiarach 21,5 x 21,5 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 50-55 minut, do suchego patyczka. Ostygnięte ciasto posmaruj sosem karmelowym, na to wyłóż ubitą śmietankę kokosową, a cały wierzch posyp startą czekoladą
Zdrowie na języku :Pjest kontrowersyjny. To dzięki ich dodatkom babka jest jest wilgotna i ciasto nie wysycha. Polewa wieńcząca babkę przygotowana na bazie twarożku jest absolutnie rewelacyjna. Pięknie tężeje, bez konieczności wstawiania ciasta do lodówki. Super smak i świetny przepis, bo z małą ilością cukru. Składniki: 250 g mąki orkiszowej jasnej 630 50 g mąki ziemniaczanej 150 g marchewki 1 jabłko(...)Natychmiast skrop go sokiem z cytryny i wymieszaj z marchewką. utrzyj 175 g masła z cukrem, szczyptą soli i cynamonem. Kiedy masa będzie jasnokremowa, dodaj jajka, całą mąkę i proszek do pieczenia. Szybko wymieszaj z marchewką i jabłkami ciasto przełóż do formy. Piecz 45-55 minut. Upieczoną babkę studź 10 minut w foremce. Następnie wyjmij i studź na kratce przygotuj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ubitymi białkami. Wyłożyć masę do 2 foremek o średnicy 24 cm (fot.1) lub jeśli mamy tylko jedną foremkę - wyłożyć połowę masy do tej jednej formy. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Można upiec jednocześnie 2 blaszki z ciastem lub jedną po drugiej. Dokładnie ostudzić. Przygotować poncz do nasączenia blatów. Do gorącej herbaty (1/3 szklanki) wlać likier Amaretto. Wymieszać
Świat Ciastabędzie nie dość wodnisty dodać mleka (nigdy prosto z lodówki) musi mieć temperaturę pokojową. Piec 45 minut na 160 st. Masa: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem rozpuszczoną łyżką żelatyny w wodzie oraz z śnieżką. Odstawić do lodówki. Wystudzone ciasto przekroić na pół, dół mocno nawilżyć przegotowaną wodą z łyżką spirytusu. Następnie gdy woda wsiąknie rozsmarować dżem. Na dżem wyłożyć
Pychotkaaacukrem na jasna masę. Dodać żółtka. Zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao i szczypta soli. Dodać do masy. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Czekoladę posiekać na kawałki. Białka wraz z czekoladą delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem. Formę keksówkę wysmarować masłem, oprószyć mąką (lub użyć papieru do pieczenia). Przełożyć ciasto, wyrównać górę. Piec w 170 stopniach przez
Moja Galeria Smakusztuk, budyń waniliowy 2 opakowania, cukier puder - ile potrzeba jajka "L", miękka palma, cukier ucierać mikserem z 5 minut - masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypac mąkę z proszkiem i utrzeć z 2 minuty dość gęste ciasto tortownica 24cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki rozsmarować 3/4 ciasta 700 ml mleka zagotować z 2 łyżkami cukru
W Mojej Kuchni Lubięśmietanki 36% 250 serka mascarpone (z lodówki) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 50g wiórków kokosowych 1 fix do śmietany (niekoniecznie) Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół. Blaszkę o średnicy 23cm lub 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. 2. Do miski wlać olej, dodać cukier i ucierać(...)osączyć w dłoniach ( patrz film , sok można wypić). Do marchewki dodać wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy i wymieszać. 5. Na jajeczną masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać krótko szpatułką. Dodać marchewkę z bakaliami i znów krótko wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około
Mała Cukierenkaciasto już gotowe😊 Tradycyjne ciasto Wielkanocne czyli Mazurek! Zrobiłam go na cieście kruchym z kajmakiem, który uwielbiam i bakaliami:-) A jak Wasze przygotowania do świąt ? Wszystko już gotowe? Jakie ciasta upiekliście? W tym roku u mnie bardzo skromnie, bo niestety muszę iść do pracy, także świętować mogę tylko jutro...😑 Mam nadzieję, że w przyszłym roku będę miała prawdziwe święta oraz(...)proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jajko 1 szt, masło 150 g, śmietana 1 łyżka, skórka starta z połowy cytryny, dodatkowo: masa kajmakowa 3/4 puszki, orzechy włoskie 1 garść, migdały, rodzynki oraz kolorowe posypki do dekoracji, Sposób przygotowania: Składniki ciasta siekamy nożem, następnie łączymy dłońmi i zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze
kulinarne odsłony patiWariacje na temat nowalijek...tym razem próbuje do tarty ciasto drożdżowe SKŁADNIKI Ciasto: 200 g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miałkiego cukru 10 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: pęczek botwinki 200 g sera białego 100g sera Gorgonzolla 1 jajko 1 łyżka śmietany sól morska i świeżo(...)ciepłej wody. Dodać jajko i oliwę, wymieszać, wlać do dołka. Składniki połączyć, mieszając drewnianą łyżką. Gdy powstanie jednolita masa, wyłożyć ją na stolnicę/blat i zagniatać ok. 5 minut aż przestanie kleić się do rąk. Przełozyć ciasto do miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45-50 minut lub aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotować nadzienie. Umytą
MarciochaKucharzyoceńcie sami czy warto. Do promocji akcji można się przyczynić również kulinarnie- robiąc jakiś smakołyk z miodem. Nie byłabym sobą, gdybym nie skorzystała na takiej okazji:) Zapraszam na: WILGOTNE CIASTO MARCHEWKOWE Z MIODEM 4 jajka 1,5 szklanki cukru 4 pełne łyżki miodu 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli(...)prostokątną formę do pieczenia (natłuszczamy i posypujemy bułką tartą). Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy miód, olej, mąkę, proszek, sodę i cynamon. Na koniec dorzucamy tartą marchewkę i dobrze mieszamy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy 40 minut do suchego dźgulca. Składniki na krem miksujemy razem i nakładamy na ostudzone ciasto
les mirabellespachnący mocno nadchodzącymi Świętami. W domu unosi się zapach cynamonu i goździków, zapach kakaowy. Piernik przygotowałam z posiekanymi nerkowcami. Jest lekko wilgotny z dodatkiem powideł śliwkowych, bardzo aromatyczne domowe ciasto. Gotowy piernik można przełożyć powidłami, udekorować polewą czekoladową. U mnie lukier cytrynowy i bakalie. Wspaniały świąteczny wypiek! Wesołych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia oraz ciepłej, rodzinnej atmosfery życzy Zasmakuj Kuchni(...)łączymy z mąką i sodą. Dodajemy wystudzone masło z miodem, dobrze mieszamy. Na końcu dodajemy posiekane nerkowce i powidła śliwkowe. Masą wykładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki – u mnie wymiary 11×30 cm (w najszerszym punkcie). Po przestudzeniu ciasta przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z 3 łyżkami soku z cytryny, mieszamy do momentu uzyskania gęstego lukru. Piernik polewamy lukrem
Zasmakuj Kuchni