ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1467/3191)

CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM ZE SPECULOOS 192

cytryny. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj mleko, miksuj jeszcze przez kilka sekund. Wlej uzyskaną masę do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej formy (okrągłej forma o średnicy ok. 20 cm lub formy do keksu). Piecz przez około 40-45 min. Gdyby wierzch ciasta za mocno się zrumienił, przykryj je folią aluminiową lub papierem pergaminowym podczas pieczenia. W międzyczasie wlej

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasto Snickers 3965

należy do najtańszych, jednak takiego ciasta nie je się codziennie, a uwierzcie- warto zgrzeszyć, chociażby, dla jednego małego kawałeczka! :)))Spód:* orzechy ziemne- 80 g* batonik Snickers- 3 x 75 g* masło- 50 gMasa jasna:* mleko- 1/2 szklanki* cukier- 1/4 szkl.* mleko w proszku- 1, 5 szkl.* masło- 100 gDodatkowo:* masa karmelowa- 300 g* orzeszki ziemne- 2/3 szklanki* czekolada gorzka(...)Wyjąć blaszkę ze spodem snickersowym i wylać mleczną masę.Dodatkowo: Wierzch- jeszcze ciepłej- masy jasnej obsypać orzechami ziemnymi, delikatnie je powciskać.Na orzechy wylać karmel, odstawić do lodówki i przygotować polewę czekoladową- czekoladę wraz z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej.Wyjąć ciasto i polać wierzch polewą czekoladową.Na koniec ozdobić, pokrojonymi na małe paski, małymi batonikami.Ciasto przechowywać

Kraina Miodem Płynąca
Piernik na piwie 177

sodę przyprawę korzenną. Mikserem ubić jajka z cukrem, stopniowo wlewać piwo z miodem oraz olej, następnie dodawać do masy składniki sypkie. Masę wylać do wyłożonej pergaminem blaszki. Piec 50-55 minut w temp 175 st do suchego patyczka. ciasto do dużej keksówki lub prostokątnej blaszki 20x30 Po wystudzeniu piernik przełożyłam powidłami i oblałam polewą czekoladową. Inspiracją tego piernika był piernik

Gotowanie jest łatwe
tarta -spod 139

cukier, ekstrakt waniliowy, 2 łyżek mleka i szczyptę soli ,wszystko dobrze wymieszać. Następnie dodać masło w kawałkach i dobrze połączyć z masą żółtkową. Dodać mąkę partiami dalej miksując. Wysmarować masłem formę ,posypać mąką.Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto,równomiernie je rozprowadzić .Posypać troszkę mąką ,aby sie nie kleiło. Naciskać ciasto kubkiem,łyżką ,aby je wyrównać ,tworząc jak najbardziej płaskie

w mojej kuchni
Ciasto z ptasim mleczkiem i galaretką 186

Piegowaty biszkopt, pyszna czekoladowa masa, orzeźwiająca galaretka i ukryte w środku kosteczki ptasiego mleczka - to połączenie nie może nie smakować!  Swoją drogą, nie mam pomysłu na nazwę dla tego ciasta, może ktoś coś podpowie? :) SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm) Biszkopt z makiem 6 jajek 1 cukru 1szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl suchego maku Krem czekoladowy(...)utrzeć. Stopniowo dodawać budyń. Gdy masa będzie gładka dodać nutellę, zmiksować. 5. Biszkopt przekroić na pół. Spodnią warstwę posmarować połową kremu czekoladowego. Ułożyć na niej ptasie mleczko. 6. Przestrzenie między kostkami ptasiego mleczka zalać tężejącą galaretką. Odstawić na chwilę do lodówki.  7. Rozsmarować resztę kremu (zostawiając ewentualnie 3-4 łyżki do posmarowania wierzchu ciasta) i położyć drugą połowę biszkoptu

Kto ugości moich gości?
Sernik z żurawiną 247

kukurydzianą i dalej ucieramy. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy ją do wcześniej przygotowanej masy. Całość przelewamy do formy z wcześniej przygotowanym spodem. Na wierzch wysypujemy umytą i wysuszoną żurawinę. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne napełnione wodą. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę

Słodkie Przyjemności
ciasto cytrynowe piaskowe - bardzo łatwe :D 185

nawet tym, którzy nie mają "ręki" do wypieków. Cała tajemnica tkwi w tym, by cierpliwie postać z mikserem przy blacie kuchennym. Prawie samo się robi :D Składniki na ciasto cytrynowe: * 5 jajek * 20 dkg masła * sok z 1/2 cytryny * skórka starta z tejże połówki * 1/2 łyżeczki sody * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki ziemniaczanej * duże opakowanie cukru waniliowego Na lukier(...)mąkę ziemniaczaną i nie przestałam miksować. Dodałam sodę, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Masło roztopiłam i wlałam do masy. Tyle :) Piekłam przez 20 minut w  160 stopniach a przez następne pół godzinki w 170. Jak już ciasto się upiekło, ostudzone polałam lukrem. Do cukru pudru dodałam kilka kropel wody gorącej i sok z cytryny. Pięknie wszystko się

Pieprzyć z Fantazją
babka cytrynowa - bardzo łatwa 162

nawet tym, którzy nie mają "ręki" do wypieków. Cała tajemnica tkwi w tym, by cierpliwie postać z mikserem przy blacie kuchennym. Prawie samo się robi :D Składniki na ciasto cytrynowe: * 5 jajek * 20 dkg masła * sok z 1/2 cytryny * skórka starta z tejże połówki * 1/2 łyżeczki sody * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki ziemniaczanej * duże opakowanie cukru waniliowego Na lukier(...)mąkę ziemniaczaną i nie przestałam miksować. Dodałam sodę, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Masło roztopiłam i wlałam do masy. Tyle :) Piekłam przez 20 minut w  160 stopniach a przez następne pół godzinki w 170. Jak już ciasto się upiekło, ostudzone polałam lukrem. Do cukru pudru dodałam kilka kropel wody gorącej i sok z cytryny. Pięknie wszystko się

Pieprzyć z Fantazją
Leśny mech 191

odzwierciedla wygląd ciasta, które przyciąga niemałą uwagę. Ta zmora dzieciństwa, te paskudne zielone liście w cieście?! O TAK! Rozmrażajcie szpinak, czas na coś słodkiego! :D Ciasto leśny mech Potrzebujesz: Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, NIE w liściach!) 3 jajka 1  1/3 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 płaskie łyżeczki proszku(...)cukrem wanilinowym. 4. Do masy wolno dodawaj olej, cały czas miksując. 5. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia do masy - miksuj do połączenia się składników. 6. Do całości dodaj wcześniej rozmrożony i odsączony szpinak - wymieszaj dokładnie z ciastem. 7. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą/ mąką. 8. Przelej ciasto i piecz ok. 70min

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Czekoladowe z kaszą manną 238

kostki (100 g)  masła 1/2 szklanki cukru 1 białko 100 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Po tym czasie dzielimy je na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C  przez(...)masło, kakao i  1/2 czekolady zagotowujemy, gdy się będzie gotować wsypujemy kaszę i mieszamy gotując aż całość zgęstnieje. Ciepłą masą przekładamy kruche blaty. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka i polewamy nią wierzch ciasta. Najlepiej smakuje, na drugi dzień

Cynamonowe szczęście
Śnieżna zadymka 382

ubijania dodajemy przestudzony ryż oraz żelatynę. Ciastka rozkruszamy bardzo drobno łączymy z masłem, rozkładamy na spód tortownicy. Na ciastka wykładamy ubitą masę ryżową. Ubijamy 200 ml śmietany z cukrem pudrem przekładamy do worka z dekoracyjną końcówką, ozdabiamy ciasto następnie posypujemy delikatnie cynamonem. Smacznego

kgwjanczewo
Pychotka 194

Wyborny i smaczny placek na nadchodzące święta.  Składniki na ciasto: Mąka pszenna 4 szklanki Margaryna 1 ½  kostki Cukier puder ¾ szklanki Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Cukier waniliowy 1 szt. Żółtka jaja 6 szt. Składniki na masę: Powidła śliwkowe Orzechy wołoskie posiekane 1 szklanka   Cukier 1 szklanka Masło 1 ½ kostki Mąka ziemniaczana 3 łyżki Budyń śmietankowy

Tradycyjna Kuchnia
Tort kosz z kwiatami 202

mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 min.Do masy dodać mielone migdały, przesianą mąkę I dokładnie wymieszać.Masę wylać do przygotowanej formy (25/30 cm), z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.piec w temperaturze 190 stopni przez 30-35 min.Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić w formie na kilka minut, następnie ostrożnie wyjąć, oderwać papier i zostawić do wystygnięcia.krem kokosowo-czekoladowyCzekoladę

Mix smaku
CIASTO UCIERANE Z PORZECZKAMI 207

łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki oleju SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Białka ubić na sztywno, żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, cały czas miksują wlewać olej dokładnie wymieszać dodać kefir a następnie mąkę i proszek do pieczenia miksować jeszcze około 2 minuty. Do ciasta dodać połowę porzeczek delikatnie wymieszać, ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia na wierzchu ciasta rozsypać pozostałe

RAROSSA
PORZECZKOWIEC 1209

serowy: Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy cukier waniliowy i puder, a następnie po łyżce serka, aż uzyskamy jednolitą masę. Bita śmietana: Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości wrzącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie przestudzoną żelatynę. Ciasto smarujemy kremem serowym, układamy drugi blat uprzednio posmarowany dżemem (kładziemy dżemem do kremu serowego), smarujemy z drugiej strony dżemem, wykładamy

słodki bratek
Ciasto z gruszką i kawałkami czekolady 188

gruszek 120 g deserowych groszków czekoladowych (lub pokrojonej czekolady deserowej) Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wymiary formy 20 cm x 30 cm Na początku obieramy gruszki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W misce ucieramy margarynę z cukrem na jasną masę. Dodajemy do niej jajka, mleko i ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek

PatiGotuje
Sernik z jabłkami 169

łyżek cukru pudru 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat Składniki na masę serową: 25 dag tłustego sera białego ¼ kostki masła lub margaryny 8 łyżek cukru pudru 2 jaja 1 łyżeczka budyniu w proszku ¼ szklanki śmietany 2 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jaja, aromat i dokładnie wymieszać. Dodawać mąkę z proszkiem

Tradycyjna Kuchnia