Ciasto bananowe z gorzką czekoladą (bez glutenu) 200mogło zabraknąć na mojej stronie dobrze znanego przepisu na ciasto bananowe/chlebek bananowy. Urozmaiciłam go tym, że dodałam do niego gorzką czekoladę, która jest na mojej liście top 10 jeśli chodzi o ulubione składniki.😋 Bez dodatku mąki pszennej, wersja bezglutenowa i bez cukru. Wykorzystałam mocno dojrzałe banany, które już same w sobie były dość słodkie, a resztę słodkości nadrabiałam dżemikiem(...)powstała reakcja z sodą. Następnie dodajemy jajka z jogurtem i masę bananową. Mieszamy intensywnie, ale krótko. 6. Odlewamy 1/3 masy i do mniejszej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę, po czym mieszamy do połączenia składników. 7. Jasne ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na to wylewamy ciemną i nakłuwamy patyczkiem. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. (adsbygoogle
Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasto Kopiec vel Łąka kreta 254skórki banany pokroić w krążki i wyłożyć dość ciasno na ciemne ciasto w tortownicy. Krem śmietanowy • Żelatynę zalać zimną wodą w takiej ilości, aby przykryła proszek i wymieszać. • Zimną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na gęstą masę. • Do żelatyny wlać wrzącą wodę, dopełniając szklankę do 3/4 wysokości
To co kocham
Szarlotka z budyniową pianką 244Jesienią robimy szarlotki, dużo szarlotek Zamówienie przyjęte i zrealizowane Kto zamawiał ten wie. Składniki na ciasto 3 szklanki mąki pszennej typ 500 5 żółtek masło 250 g szczypta soli 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Składniki na masę jabłkową 1.5 kg jabłek kwaskowych 150 g cukru cukier waniliowy garść rodzynek garść orzechów laskowych pół łyżeczki cynamonu
Kocham Czekoladę
Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkami i śmietankową pianką 223truskawkowej. Schłodzone ciasto z lodówki rozwałkowujemy na wielkość blaszki (25x36). Blaszkę wykładamy papierem i wykładamy dno ciastem, nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach. W czasie pieczenia spodu ubijamy pozostałe 8 białek z dodatkiem cukru na sztywną pianę. Gdy masa będzie lśniąca wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy jeszcze około 3 minuty na wolnych obrotach. Zapieczony spód smarujemy
Kolorowy Przepisownik
Szybkie ciasto z jabłkami 218naprawdę szybko. Do tego jest pyszne. Z pewnością jeszcze kiedyś sięgnę po ten przepis. Może wykorzystam tylko inne owoce. Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na blogu Beaty . Szybkie ciasto z jabłkami Przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 23 na 33 cm (ja wykorzystałam blachę o wymiarach 24 na 28 cm), mikser, miski, szklankę, łyżkę, łyżeczkę, nóż, papier do pieczenia, drewniany(...)proszkiem do pieczenia. Jajka sparz i wbij do większej miski. Do jajek dodaj ekstrakt i cukier. Całość dokładnie utrzyj mikserem. Kiedy masa jajeczna stanie się puszysta, dodawaj do niej porcjami na przemian mąkę i mleko. Na końcu do ciasta dodaj olej i całość dokładnie wymieszaj. Połowę tak przygotowanego ciasta wyłóż na blachę, a do pozostałej części dodaj kakao i ponownie
blog.moje-pasje.info
pierniczki alpejskie z powidłami 203tych dobrała się, kiedy jeszcze były ciepłe. Z tego przepisu ciasteczka wychodzą od razu miękkie, bardzo pulchne wiec nie wymagają leżakowania. Przygotowanie ich należy rozłożyć na dwa dni, bo ciasto musi przenocować w lodówce. Połowę nadziałam powidłami a połowę upiekłam bez. Po upieczeniu polałam je lukrem i czekoladą ale bez niczego też są pyszne. Inspiracja Składniki: 250 g mąki(...)sodę i odstawić aż się spieni. Białka ubić z cukrem na pianę i ubijając dodać żółtka. Następnie miksując dodać przesianą mąkę, masę miodową i śmietanę. Wszystko razem zmiksować. Miskę nakryć folią i wstawić do lodówki na noc, aby ciasto zgęstniało. Następnego dnia ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i podzielić na połowę. Na jednej części układać po pół łyżeczki powideł
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Marcinek 21426żółtko 12,5 dag masła 1/2 szklanki śmietany 1/2 łyżeczki sody Składniki na masę: 1 l śmietany 36% 400 g śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: starta czekolada na wierzch tortu Zaczynamy od przygotowania placków. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 12-13 części i po kolei każdy z nich cieniutko rozwałkować
Świat Ciasta
soczyste gruszki w marchewkowym cieście z białą czekoladą... 266ząbkami jest bardzo ostry, znakomicie ukroi świeże ciasto z dużą ilością owoców bez poszarpania i ciasto wygląda apetycznie na talerzu: #MyVictorinox = marchew zetrzeć na tarce drobne oczka do marchewki w ilości na dwie szklanki utartej jajka, cukier, miękką margarynę mikserem utrzeć na pianę, masa będzie zważona i taka ma być do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę
W Mojej Kuchni Lubię
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI 218pieczenia - ok.30g płatków migdałów - 100g dżemu śliwkowego (dałam domowe powidła ) - cukier puder do oprószenia ciasta (dałam mielony ksylitol ) - szczypta cynamonu Miękkie masło ucieramy z cukrem (u mnie z cukrem trzcinowym i ksylitolem) na puch. Cały czas ucierając wbijamy po jednym jajku. Do masy dodajemy jogurt oraz partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucieramy. Na końcu dodajemy rozdrobnione
Smaczne Zdrowe
Babka karmelowo-fistaszkowa 254pośpiechu usiąść z filiżanką kawy lub kubkiem herbaty w fotelu, zjeść kawałeczek ciasta, porozmawiać o minionym tygodniu albo ułożyć wstępny plan na nadchodzący. Kolejna babka do kolekcji wielkanocnej. Jeśli lubicie karmel i orzeszki, to musicie ją upiec;) Jest mięciutka, wilgotna. Do jej upieczenia wykorzystałam masę orzechową, która zawiera drobne kawałki orzeszków ziemnych. Babka zyskała piękny karmelowy kolor. Smak orzeszków(...)delikatnie wymieszać. Masło rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną, proszkiem i sodą. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać. Na koniec dodać masło i ponownie delikatnie wymieszać. Formę do babki (u mnie o średnicy ok 22cm) posmarować olejem, posypać mąką lub bułką tartą, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-45 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Po upieczeniu
Obiad gotowy
Ciasteczka francuskie z serem i brzoskwiniami z korzennym akcentem 197cynamon mieszamy i również odstawiamy na bok. Ser ucieramy ręcznie z cukrem pudrem aż masa będzie gładka, dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Kremówkę ubijamy ręcznie rózgą, nie musi być idealnie ubita. Dodajemy do sera, mieszamy, odstawiamy. Kiedy już mamy wszystko przygotowane, wyciągamy ciasto francuskie z lodówki i kroimy na części - kwadraciki o wymiarach 8cm x 8cm. (Jeśli chcesz, możesz zrobić
Calzonella.com
Ciasto Lion - bez pieczenia 2507jednak moich chłopaków tak:) Dlatego uraczyłam ich taką oto pyszna bombą kaloryczną! Byli zachwyceni! Ciasto dość szybko się robi, nie wymaga pieczenia i pasuje na wszystkie okazje. A już na pewno na Święto Pierwszej Komunii. foremka 23x33 cm Spód: 400g herbatników, 400g masy krówkowej. Na dnie formy rozłożyć warstwę herbatników, posmarować lekko ciepłą masą krówkową i przykryć(...)powoli dodawać do serka mascarpone ubitą śmietankę. Dodać posiekane batony, wymieszać szpatułką. Masę wylać do formy. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Schłodzić. Śmietanka: 500ml śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 2 duże batony "Lion". Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi batonami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki, by herbatniki
Z miłości do słodkości
Babeczki Red Velvet 170Światowy Dzień Pieczenia, to święto miłośników pieczenia ciast na całym świecie. Po raz kolejny zostałam zaproszona do udziału w wydarzeniu. Tym razem jest to właśnie Światowy Dzień Pieczenia. Wspólnie z grupą zaprzyjaźnionych blogerek i blogerów piekliśmy Babeczki Red Velvet. Składniki: - 2 i ½ szklanki mąki tortowej- 170g miękkiego masła- niecałe 1 i ½ szklanki drobnego cukru- 3 jajka- 230g jogurtu naturalnego(...)dodajemy do ciasta. Wyrabiamy chwilę na wolnych obrotach, do połączenia składników. Ciasto wlewamy do ¾ wysokości foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Gdy babeczki ostygną dekorujemy je masą przygotowaną ze śmietany i mascarpone. Składniki muszą być zimne (śmietana i mascarpone) Ubijamy śmietanę
mojewypiekiinietylko