Keks mojej mamy 167Keks to jeno z tych ciast, które moja mama często robi w weekend gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Pamiętam jego smak z dzieciństwa – czekoladowo-waniliowy, słodki i orzechowy. Najbardziej smakuje mi warstwa kakaowa. Spróbujcie koniecznie, przepis jest bardzo prosty. Keks mojej mamy Składniki 2 szklanki mąki 3 jajka 2/3 szklanki cukru cukier waniliowy ½ kostki masła 2/3 szklanki mleka(...)proszku do pieczenia posiekane orzechy 2 łyżki kakao Keks mojej mamy Wykonanie W misce ucieramy masło z cukrem na jednolitą masę. Dodajmy jajka, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy mikserem aż połączą się dokładnie. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy cukier waniliowy i orzechy, do drugiej kakao. Do wyłożonej papierem podłużnej blaszki wykładamy najpierw
Pyza i Surówka
Małpi chleb z rodzynkami 151ciasta przed wyrastaniem masło do wysmarowania foremki DO OBTACZANIA KULEK: 10 dag masła 0,5 szklanki drobnego cukru trzcinowego 0,5 szklanki rodzynek Wykonanie: Foremkę wysmarowałam grubą warstwą masła. CIASTO: 4 szklanki mąki przesiałam do miski. W szklance roztarłam drożdże z letnią wodą, szczyptą cukru kryształu i łyżeczką mąki odebraną z miski. Odstawiłam je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)Mąkę wymieszałam ze szczyptą soli, dodałam do niej wyrośnięte drożdże, letnie mleko z masłem i jajko, wstępnie wymieszałam łyżką. Wyłożyłam masę na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiałam dłońmi przez 10 minut do uzyskania gładkiego, elastycznego, ale dość miękkiego ciasta (jeśli nie ma takiej konieczności, nie wrabiać całej dodatkowej mąki). Z ciasta uformowałam kulę, posmarowałam ją łyżeczką oleju, włożyłam do czystej
Kuchenne zapiski Edyty
Orzeźwiający grejpfrut z truskawką 274herbaty. W końcu, z równym mojemu ożywieniem, wybierał nowy dzbanek (stanęło na pękatym, w intensywnie limonkowym, tudzież zielono-jabłuszkowym, kolorze). Kawę zaparzamy najczęściej, jak mamy gości; czasem do ciasta, ale naprawdę bardzo, bardzo rzadko. Latem robię kawę mrożoną, ze słodkimi syropami - pycha. Jak już się zrobi ciepło (wierzę w to z całego serca) mam zamiar zacząć eksperymentować z mrożonymi herbatami(...)porcję) 150 g truskawek sok z 1 różowego grejpfruta 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Truskawki umyć, odszypułkować. Zmiksowć blenderem na gładką masę, wymieszać z sokiem i ekstraktem. Podawać schłodzone. Smacznego! W ogóle zewsząd kuszą mnie lody, letnie ciasta na zimno i orzeźwiające napoje, a ja mam ochotę na gorącą herbatę, rozgrzewające zupy i sycące curry. Za oknami raczej jesień niż
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik Snickers 666łyżeczka aromatu waniliowego 5 Snickersów Dodatkowo: 1 mała puszka masy kajmakowej 2 Snickersy CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce łączymy mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, następnie dodajemy żółtka i drobno posiekane masło. Szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Tak przygotowanym ciastem wyklejamy spód okrągłej formy o średnicy(...)Celsjusza. Wkładamy formę i podpiekamy spód przez 12-15 minut. Wyciągamy, odstawiamy na bok, a temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 150 stopni. 3. W misce umieszczamy wszystkie składniki na masę serową (poza batonikami) i miksujemy, aż masa będzie jednolita i gładka. Snickersy drobno siekamy i dodajemy do serowej masy. Przelewamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika na około
My Culinary Art
Herbaciany naked cake 250suche składniki wymieszaj razem. Żółtka ubij z cukrem na puszystą, a białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Teraz do masy żółtkowej stopniowo dodawaj suche składniki, a na koniec delikatnie połącz ją z białkami. Tak przygotowane ciasto przelej do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku ok 35 - 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i upuść
Karczma Honorietty
Chlebek bananowy 212sodą i solą. W oddzielnej misce połączyć roztopione masło z cukrem. Następnie dodać roztrzepane jajka, rozgniecione banany i wymieszać. Przelać masę do miski z mąką, wymieszać. Keksówkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą i przelać do niej ciasto. Nagrzać piekarnik do 170 stopni i piec przez ok. 1 godzinę. Smacznego
pink envelope
Truskawkowa rozpusta 691przypadnie do gustu zarowno wielbicielom truskawek, serników i deserów na zimno. Moja dzisiejsza propozycja nie jest trudna do wykonania. Ciasto nie tylko uroczo wygląda ale także wybornie smakuje. Delikatny biszkopt przełożony musem z truskawek na to przepyszna masa serkowa- czego chcieć więcej? A wam jak podoba się moja Truskawkowa rozpusta;> Polecam bardzo;) Biszkopt
Krakowskie smaki Ani
Ciasto kakaowe fasolowo-bananowe (ok. 205 kcal/100g) 254okazji imienin postanowiłam zrobić sobie małokaloryczne mocno kakaowe ciasto, powstało z połączenia wielu przepisów, jakie znalazłam w internecie. Oto moja propozycja :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu ok. 240g fasoli) - użyłam Dawtona 1 banan (ok. 100 g) 1 cukier wanilinowy (16 g) 50 g (2 łyżki) jogurtu naturalnego gęstego (użyłam jogurtu: Bakoma naturalnie gęsty) 30 g (3 łyżki) płatków(...)według uznania. 5. Dodajemy płatki owsiane, żółtka oraz proszek do pieczenia. Łączymy mikserem . 6. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy je do wcześniej przyszykowanej masy i mieszamy łyżką do połączenia białek z ciastem. Pieczenie: Ciasto wlewamy do formy o wymiarach ok. 25 x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie
Malowane smakiem
Ciasto marchewkowe z bakaliami 178Ciasto robiłam pierwszy raz, ale zanim upiekłam przewertowałam kilka stron z przepisami, by w końcu dopasować składniki pod siebie:) Składniki: Tortownica o śr. 24cm: 200g cukru kryształu 150ml oleju 3 jajka 250g startej marchewki 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki dżemu truskawkowego 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody, cynamonu i proszku do pieczenia(...)Dolać powoli olej, wymieszać. Dodajemy startą na średnich oczkach marchewkę, oraz bakalie i czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. 2. Wymieszaną masę łączymy z przesianymi mąkami, proszkiem do pieczenia, kakaem, cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodajemy szczyptę soli. 3. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Boki tortownicy smarujemy wcześniej margaryną i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp
Kuchnia w czekoladzie
Biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką 1034Biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką... Puszyste, biszkoptowe blaty ciasta. A między nimi gruba warstwa słodkiej, bitej śmietany. Na wierzchu soczyste truskawki zatopione w galaretce. Pyszny początek sezonu truskawkowego! Zapraszam! Składniki: Biszkopt: 4 jaja; 100 g mąki pszennej; 100 g mąki ziemniaczanej; 6 łyżek gorącej wody; 250 g białego cukru; 10 g proszku do pieczenia; Łyżka masła do wysmarowania(...)łyżek gorącej wody. Stale miksując dodać cukier i ubijać, aż powstanie gęsta, puszysta masa. Do ubitych jaj z cukrem dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać (mikserem na najwolniejszych obrotach lub drewnianą łyżką). Tortownicę posmarować masłem. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka
Gospodyni Miejska
Tort kajmakowy 214potem po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodawać partiami obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Dobrze ostudzić, przekroić na 3 blaty.2. Ser mascarpone wymieszać dokładnie z masą krówkową. Ubić śmietanę i delikatnie wymieszać z kremem. Podzielić na 3 części.3. Spód tortu nasączyć zimnym
Kuchnia domowa Ani
Tort z Wiśniami i Advokatem 324szpatułką lub łyżką. 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką (piana trochę opadnie). 4. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu(...)masy, cały czas mieszając ręcznym mikserem. Gdyby krem zrobił się bardziej płynny, proszę go odstawić na około 5-10 minut, aby troszkę stężał. 11. Około 5-6 łyżek kremu wyłożyć na biszkopt z wiśniami, wyrównać. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu, lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć, wyłożyć pozostałe wiśnie i wierzch znów przykryć około 5-6 łyżkami kremu. Tort nakryć ostatnim krążkiem ciasta
Mała Cukierenka
Ciasto maślankowe z rabarbarem 294puszyste. Nie za słodkie. Nie boję się użyć tego określenia – idealne:) Takie ciasto to fajna opcja wypieku na szybko. No i sezon na rabarbar, więc trzeba korzystać. Ale, ale! Ciasto będzie fajnie smakowało również z innymi owocami. Już sobie je wyobrażam z agrestem, wiśniami, albo malinami…. Zróbcie koniecznie, bo jest pyszne:) 3 jajka 1 szkl. drobnego cukru do wypieków(...)misie miksera umieszczamy jajka oraz oba cukry. Miksujemy przez 6-8 minut, aż do otrzymania jasnej i puszystej masy. Następnie wlewamy maślankę oraz olej. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x28cm lub nieco większa). Na wierzchu rozkładamy pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar. Wstawiamy do nagrzanego
Smaki Na Talerzu
Ciasto z kaszy manny 167opcja), następnie układam połową biszkoptów, przykrywam połową masy z kaszy manny, wygładzam i przykrywam resztą biszkoptów i pozostałą częścią masy. Układam pokrojone w talarki banany i wkładam do lodówki. Galaretkę przygotowuję wg instrukcji na opakowaniu. Po 15-20 minutach zalewam ciasto galaretką. Wstawiam do lodówki na jakieś 3 godziny lub całą noc. Podaję z kawą w dobrym towarzystwie! SMACZNEGO ! Inspiracja
Zasmakuj Kuchni
Kakaowo-waniliowy torcik bez cukru 168typu włoskiego 4 łyżki jogurtu naturalnego Pół szklanki suszonych daktyli + woda do namoczenia Łyżka budyniu waniliowego bez cukru CIASTO Daktyle moczyć we wrzątku przez około godzinę Czerwoną fasolę dokładnie wypłukać, daktyle odcedzić z wody Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. W razie potrzeby dodać wody, w której moczyły się daktyle Masę wlać do formy, ja wykorzystałam małą foremkę 16cm
HealthyCreations