ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1461/3191)

Ciasto czekoladowe z białą chmurką 192

powoli gorącą kawę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto kroimy na dwa blaty. Jeden blat układamy z powrotem w foremce i smarujemy dżemem. Krem czekoladowy: w szklanej lub metalowej misce umieszczamy połamaną czekoladę, kakao, wodę, alkohol. Miskę ustawiamy(...)sztywno, delikatnie łączymy z masą czekoladową. Gotową masę wstawiamy do lekkiego stężenia do lodówki, następnie wykładamy na blat posmarowany dżemem. Masę przykrywamy drugim blatem. Chmurka: kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajmy cukier puder. Bitą śmietanę wykładamy na ciasto za pomocą łyżki lub szprycy. Ciasto schładzamy w lodówce kilka godzin. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Puszyste ciasto jogurtowe z jagodami (lub truskawkami) 239

pozwolą na chwilę zapomnieć o złych emocjach. Patrzę co mam w lodówce, jest jogurt grecki. Przypomniało mi się, że w zamrażarce mam jeszcze jagody. No to już wiadomo, będzie ciasto jogurtowe z jagodami :). Takie puszyste, delikatne i przepyszne! Zapraszam! Składniki: 2 jajka 3/4 szkl cukru 400 g jogurtu greckiego 1/4 szkl oleju dobrej jakości (u mnie rzepakowy Semco) 2 szkl(...)truskawki, maliny, lub inne ulubione owoce) 1/2 szkl płatków migdałowych dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jogurt grecki, stopniowo oliwę, na końcu zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce mąki wymieszanej z sodą. Ciasto wylać do silikonowej foremki o średnicy 27 cm. Na wierzch ułożyć owoce, całość posypać płatkami migdałowymi. Piec, w piekarniku nagrzanym

Trufelkowo
Seromakowiec na kruchym spodzie 254

kratkę na wierzch ciasta. 2. Mak zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut, można dosypać 2 łyżki cukru do gotowania. Mieszamy od czasu do czasu i uzupełniamy braki wody. Odcedzamy. Mielimy dwukrotnie. Dodajemy pokrojone bakalie, miód i żółtka. Masło rozpuszczamy na małym ogniu dodajemy cukier i mieszamy do zupełnego rozpuszczenia, dodajemy do masy makowej. Na końcu ubijamy(...)mielimy, miękkie masło miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajka, miksujemy. Następnie przesiewamy cukier puder, mąkę ziemniaczaną i znów miksujemy. Dodajemy porcjami zmielony ser, kwaśną i słodką śmietanę i mieszamy. Na koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz wanilię.  4. Na lekko rumiany spód kładziemy mak, następnie ser, a wierzch ozdabiamy pozostałym ciastem.  Czas pieczenia

Apetyczna babeczka
Mini serniczki śmietankowo - truskawkowe na kruchym spodzie 200

gładki mus. Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto i dokładnie wyrabiać, tworząc kulę. Odrywać kawałki ciasta i wykładać nimi spód foremek na muffinki (użyłam silikonowych). Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 i podpiec przez około 10 minut. W tym czasie przygotować masę serową: około 500 g sera przełożyć do miski, wsypać ksylitol i miksować, następnie wbić jajko i zmiksować

Healthy food explorer
Pączki 315

Polską, to przywędrował do naszego kraju najprawdopodobniej ze starożytnego Rzymu. Już wtedy hucznie świętowano ostatnie dni karnawału, a wśród potraw na stołach gościły pączki. Początkowo jednak przygotowywane były z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Smażone w gorącym smalcu stanowiły „zagryzkę” do mocnych alkoholi. Dopiero w XVI wieku pojawiły się wersje pączka przygotowywane na słodko, a jako o jednym(...)około 30 minut. Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką otartą z cytryny i wódką. Do masy wlewamy roztopione i ostudzone masło. Całość łączymy z wyrośniętym zaczynem. Dodajemy mąki i wyrabiamy ręką ciasto, które powinno mieć gęstą ale jednocześnie na tyle luźną konsystencję aby się nie rozlewało. Wyrabiamy tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Ilość

Jacob Tastes
"Imbirowy księżyc z nieba spadł..." kruche ciasteczka bez glutenu, mleka i jajek 353

cytryny Przygotowanie: D aktyle lub morele namoczyć w gorącej wodzie, gdy zmiękną odsączyć z wody i zmiksować w blenderze na gładką masę.  Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać pozostałe składniki: masło, aromat i zmiksowane daktyle. Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki.  Ciasto schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać

głodny alergik
Ciasto na oliwie z prażonymi ziarnami pszenicy 173

połączeniem odważnym, ale idealnym strzałem w 10! Jeśli boicie się tego połączenia, lub nie lubicie cytrynowego kremu, omińcie ją, ciasto też będzie dobre. Idealnie smakują z kulką lodów waniliowych. 'ciasto oliwkowe z prażonymi ziarnami pszenicy' Składniki: - 3 jajka - 2 szklanki cukry - 300 ml oliwy z oliwek - użyłam Oliwy Extra Vergine ORIGINALE, marki Bertolli * - 1,5 szklanki mleka - 2 szklanki mąki(...)Dodać skórkę z cytryny. W drugiej misce wymieszać ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i cukier. Powoli dodać masę jajeczną. Dokładnie wymieszać. Pod koniec mieszania, dodać sok z połowy cytryny (drugą połowę zachować do kremu). Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy/tortownicy (piekłam w formie do brownie). Piec ok. 1h w 160C (z termoobiegiem) lun 180C (bez termoobiegu

CookYourself
Szarlotka z bitą śmietaną 425

Letnia wersja szarlotki. Delikatne biszkoptowe ciasto z tartą czekoladą, nasączone ponczem  warstwa jabłkowa z galaretką i puszysta śmietanowa pianka.  Jest jak orzeźwiający torcik. Zawsze dobrze smakuje, szczególnie  schłodzona w lodówce. Polecam na ciepły wiosenno-letni dzień . Składniki: Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ¾ szklanki  mąki tortowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 50 g startej czekolady u mnie miks(...)dodajemy żółtka, mieszamy, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz czekoladą, rózgą miksera mieszamy ręcznie do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem blaszkę o wym 25/30 cm. Pieczemy 30 minut w temp 160*c.Po upieczeniu studzimy, nasączamy ponczem: wodę mieszamy z likierem. Masa jabłkowa: Obrane jabłka kroimy w kostkę podlewamy wodą, dodajemy cukier, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy

Wanilia i Kardamon
Biszkopt kokosowo - kasztanowy z delikatnym musem bez cukru 192

białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąki z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Mus jogurtowo - twarożkowy: 200 g jogurtu naturalnego kremowego(...)uzyskać konsystencję lekkiej pianki. Dodawać po łyżce jogurt. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić. Dodać do przygotowanej masy. Odczekać chwilę, aż do lekkiego stężenia musu.  Biszkopt posmarować cienką warstwą konfitury, wyłożyć tężejący mus i wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem udekorować malinami

FitKot
Orkiszowe ciasto z orzechami i jabłkami 202

razem z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i kawą zbożową. 4. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Do ubitych jaj dodać roztopione masło - wymieszać. Następnie dodać sypkie składniki i raz jeszcze dobrze wymieszać. 5. Na koniec wsypać do ciasta pokrojone w kostkę jabłka  i za pomocą łyżki połączyć je z ciastem. 6. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem

kolorowotorcikowo
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni w październikowej piekarni 230

dodać wodę i całość dobrze połączyć w jednolitą masę (przydatna jest tu trzepaczka rózgowa). Następnie do powstałej masy przesiać przez sito mąkę, dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać. Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym

Leśny Zakątek
CHLEB PYTLOWY NA ZAKWASIE Z PESTKAMI DYNI - wspólne pieczenie 212

dodać wodę i całość dobrze połączyć w jednolitą masę (przydatna jest tu trzepaczka rózgowa). Następnie do powstałej masy przesiać przez sito mąkę, dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać. Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym

Posadzone i zjedzone
Murzynek z serem i kokosem 204

sera - 200 g wiórków kokosowych - budyń śmietankowy Wykonanie: Ciasto- 3 białka ubić na pianę,a 3 żółtka utrzeć z szklanką cukru. Masło roztopić i wystudzić.Cukier waniliowy,mąkę,proszek do pieczenia  oraz kakao połączyć najpierw z żółtkami i masłem, a na koniec z  ubitą pianą. Masa serowa- ser,3 żółtka(...)szklanki cukru pudru i budyń wrzucić do  miski i ubić mikserem na jednolitą masę. Masa kokosowa-  3 białka ubić na sztywną pianę ,dodać cukier ubijać tak długo ,aż cukier się rozpuści.Na koniec dodajemy kokos i dokładnie mieszamy. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną blachę. Na wierzch układać w szachownicę na przemian raz ser raz kokos. Piec

magiczna kuchnia Kasi
Babka Cytrynowa 163

Więcej informacji znajdziecie na moim fan page'u na którego zapraszam, a teraz zaprezentuje Wam kolejną Wielkanocną propozycje - tym razem mocno cytrynową. Mówię tu o Babce cytrynowej, wilgotnym fajnym cieście. Lubicie cytrynę? W takim razie jest to idealna propozycja dla Was!"Składniki:4 jajka200 g masła1 szklanka cukru2 szklanki mąki100 ml mleka2 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka z jednej dużej cytryny15(...)cytryny.W oddzielnej misce wsypujemy mąkę, ścieramy skórkę z jednej cytryny i dodajemy proszek do pieczenia.Do masy jajecznej dodajemy miękkie masło - miksujemy, a następnie wsypujemy suce składniki. Wszystko dokładnie miksujemy, a następnie przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut.Studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pierniczki bożonarodzeniowe 216

Wspaniała zabawa dla całej rodziny to dekorowanie pierniczków. Moje dzieciaki nastolatki nawet na chwilkę dały rade oderwać się od komputerów , aby zaznać tej przyjemności ;). Przygotowanie ciasta jest proste i już na drugi dzień można się brać za ich pieczenie. Pierniczki po upieczeniu twardnieją , ale po udekorowaniu lukrem miękną i są bardzo pyszne . Składniki: 500 g mąki(...)czas zamieszać, aby masa się nie zagotowała. Gdy składniki się połączą , zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy z sodą i solą. Dodajemy masę miodową i roztrzepane jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto, które jest dość rzadkie , ale takie ma być . Po odstaniu w lodówce ok. 24 godzin twardnieje i ładnie daję się rozwałkować i formować w różne wzorki

Słodkości i nie tylko
Tort obłędnie czekoladowy. Z musem czekoladowym, kremem śmietankowo-czekoladowym i... 163

ubitych jajek wlałam kefir z olejem, wsypałam suche składniki. Całość dokładnie ale niezbyt długo wymieszałam szpatułką, żeby się wszystko połączyło. Gotową masę przelałam do tortownicy i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 30 minut. Piekłam do suchego patyczka. Ciasto odstawiłam do wystudzenia. Zimne przekroiłam na 4 krążki. Mus czekoladowy: Śmietankę i serek mascarpone ubiłam na puch, pod koniec ubijania dodałam(...)tortu. Na paterę położyłam pierwszy krążek ciasta. Napączowałam delikatnie. Rozłożyłam połowę powideł śliwkowych i rozsmarowałam na całym krążku. Na powidłach położyłam połowę kremu śmietankowego. Równomiernie posmarowałam. Ułożyłam drugi krążek ciasta i napączowałam. Wyłożyłam dżem wiśniowy, który rozsmarowałam na całej powierzchni, a na nim rozłożyłam i rozsmarowałam mus czekoladowy. Kolej na trzeci krążek, który również polałam ponczem. Posmarowałam resztą powideł śliwkowych

Kuchnia u Krysi