ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1468/3191)

Ciasto z gruszką i kawałkami czekolady 188

gruszek 120 g deserowych groszków czekoladowych (lub pokrojonej czekolady deserowej) Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wymiary formy 20 cm x 30 cm Na początku obieramy gruszki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W misce ucieramy margarynę z cukrem na jasną masę. Dodajemy do niej jajka, mleko i ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek

PatiGotuje
Sernik z jabłkami 169

łyżek cukru pudru 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat Składniki na masę serową: 25 dag tłustego sera białego ¼ kostki masła lub margaryny 8 łyżek cukru pudru 2 jaja 1 łyżeczka budyniu w proszku ¼ szklanki śmietany 2 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jaja, aromat i dokładnie wymieszać. Dodawać mąkę z proszkiem

Tradycyjna Kuchnia
Wielkanocne muffinki z płatkami czekoladowymi 214

mleka  125 g masła (roztopionego i wystudzonego) 1 jajko (w temp.pokojowej) 2 łyżeczki cukru waniliowego Krem: 300 g masła (miękkiego) 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: 250 g białej masy cukrowej barwniki spożywcze (zielony, czerwony, niebieski i żółty) białko (do łączenia elementów dekoracji) Przygotować dwie miski. W jednej - wymieszać przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugiej(...)Przygotować foremkę na muffiny - wyłożyć ją papilotkami. Napełnić ciastem przygotowane foremki do 2/3 ich wysokości (fot.1) , każdego muffina posypać dodatkowo niewielką ilością odłożonych płatków czekoladowych. Piec około 15 - 20 minut do tzw. suchego patyczka  (fot.2) . Wystudzić. W tym czasie można przygotować krem do dekoracji. Miękkie masło zmiksować na jasną, puszystą masę  (fot.3) . Następnie dodawać do niego po trochu

Świat Ciasta
Tort tęczowy z bitą śmietaną 251

Zmodyfikowałam oczywiście ilość składników ,bo tortownice miałam w rozmiarach 24 cm.Polecam,jest z nim trochę pracy -ale jak zawsze z tortem,ale za to na pewno warto!! Składniki na ciasto (6 blatów): tortownica 24 cm 340 g masła 330 g drobnego cukru do wypieków 7 białek 3łyżeczki ekstraktu z wanilii(lub opakowanie cukru waniliowego) 563 g mąki pszennej 6 łyżeczek(...)gładką, puszystą masę. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować do połączenia. Dodać ekstrakt i zmiksować. Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche mieszając rózgą kuchenną lub szpatułką tylko do połączenia się składników. Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy

Swojskie jedzonko
Ananasy w cieście 197

Ananasy otoczone kokosowym ciastem. Po usmażeniu polecam posypać wiórkami kokosowymi. Z przepisu wychodzi 10 placków. 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru 2 łyżki wiórków kokosowych 1 jajko 10 plastrów ananas z puszki Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania, olej do smażenia Ananasy położyć na sitku(...)poczekać ok. 15 minut, aż dobrze odciekną. Mąkę wymieszać mikserem z mlekiem, cukrem, jajkiem i wiórkami kokosowymi na jasną masę. Na patelni rozgrzać olej. Ananasy należy smażyć na dość głębokim oleju. Ananasy obtaczać z dwóch stron w przygotowanym cieście i smażyć z dwóch stron na lekko brązowy kolor. Wyjąć na papierowe ręczniki w celu wchłonięcia nadmiaru tłuszczu. Po usmażeniu posypać

Bullio
Śniadaniowy torcik podwójnie truskawkowy 191

Oleofarm  3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 200g chudego twarogu szczypta sody kilka sztuk truskawek do ciasta (można też bez) jako dodatek twarożek z truskawkami Sposób przygotowania: Jedno białko ubijamy na sztywno z ksylitolem resztę składników (poza truskawkami) miksujemy na jednolitą masę delikatnie miksując dodajemy ubite białko smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu (przed każdym plackiem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jabłecznik w murzynku 423

sobotnie przedpołudnie zapraszam na szybkie, orzeźwiające ciasto z jabłkami. Każdemu będzie smakować. Zapraszam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka, 15 dag cukru, 6 łyżek oleju, 1 szklanka mąki, 2,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu, Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek, 2 galaretki zielone. PRZYGOTOWANIE: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kajmakowe babeczki 154

sodką od razu do płynnych składników i połączyć. Blachę do muffinek wyłożyć foremkami i napełnić je ciastem. Babeczki piec 25 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu babeczki wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem. ( do babeczek nie dajemy cukru bo masa jest wystarczająco słodka

Ewa w kuchni
CIASTO KAKAOWE Z NEKTARYNKAMI 183

Ciasto z serii szybkie, puchate i wilgotne z dodatkiem nektarynek które świetnie przełamują słodycz ciasta. Idealne nie tylko do osób lubiących kakaowe wypieki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)rzepakowego 3-4 nektarynki lub brzoskwinie ( obrane ze skórki i pokrojone) Wykonanie: jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę do jajecznej masy dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, kakao, mleko, wodę oraz olej, całość miksujemy ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojone nektarynki, delikatnie je wciskamy w ciasto pieczemy około 50 minut

Słodkie zapomnienie
Ciasteczka czekoladowo-cynamonowe (Biscotti al cioccolato e cannella) 173

proszek do pieczenia, kakao i cynamon. W drugiej misce miksujemy miękkie masło z cukrem trzcinowym do otrzymania gęstej i puszystej masy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i jajko, miksujemy. Stopniowo dolewamy mleko a na koniec wsypujemy mąkę z dodatkami. Ciasto dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny. **** PRZYGOTOWANIE(...)ultimo aggiungete la farina con lievito, cannella e cacao. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Coprite con la pellicola e lasciate riposare in frigorifero per circa 4 ore. Z powstałej masy formujemy kuleczki (o wadze ok. 20 gram). Masa jest dość klejąca, dlatego w czasie formowania pralinek radziłabym od czasu do czasu moczyć dłonie w zimnej wodzie.  Kuleczki obtaczamy najpierw

La grande e la piccola cuoca
Torcik brzoskwiniowy z kaszy manny – łatwy i szybki! 406

ciast z dodatkiem kaszy manny – a wiem , że jest takich sporo! Jakiś czas temu pokazywałam torcik truskawkowy , więc dziś przyszła pora na odmianę i zastąpienie truskawek soczystymi brzoskwiniami! Ciasto jest niesamowicie łatwe … szybkie i rewelacyjnie smakuje! A składniki przeważnie mamy pod ręką!SKŁADNIKI:- biszkopty – ok.15 szt- margaryna – 200 g- mleko – 1 l- cukier puder(...)ucierając dodajemy przestudzoną kaszę i dokładnie mieszamy.Przygotowaną masę dzielimy na 2 części , do jednej dodajemy przesiane kakao.Ciemną masę wylewamy do wyłożonej biszkoptami tortownicy ( 20 – 22 cm ).Odstawiamy na ok. 5 minut , po czym przykrywamy jasnym ” ciastem „.125 ml soku z brzoskwiń mieszamy z żelatyną.Odstawiamy do napęcznienia na ok. 5 minut.W tym czasie miksujemy brzoskwinie

Ostra na Słodko
Ciasteczka z pająkami 158

lukier lub biała czekolada     *** Masło ucieramy mikserem wraz z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i nadal miksujemy, aż masa będzie gładka *** *** Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i całość zagniatamy na gładkie ciasto. Gdyby ciasto bardzo się kleiło, można podsypać dodatkowo delikatnie mąką *** *** Ciasto wkładamy na około 20 minut do zamrażarki, a następnie dzielimy

Blog z Apetytem
Tort czekoladowy z mascarpone i malinami 277

Moooocno czekoladowy tort z masą na bazie serka mascarpone i bitej śmietany z dodatkiem malin. Łatwy do przygotowania a efekt jest pyszny, polecam! :) Składniki na tortownicę o śr. 28 cm: (Inspiracja: :" Ulubione przepisy ") Ciasto czekoladowe:  150 g masła 75 g gorzkiej czekolady 200 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)misce całe jajka ubić z brązowym cukrem na puszystą, jasną masę. Do ubitych jajek dodać rozpuszczone masło z czekoladą, zmiksować. Następnie dodać zawartość 2. miski. Również zmiksować. Na koniec wsypać zawartość 1. miski i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką. Tortownicę dokładnie natłuścić i obsypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto i piec w temperaturze 160 stopni C przez

Simply Food
Pai Bao - bułeczki z Hongkongu 181

żółtko 1 łyżeczka mleka Przygotowanie: Z podanych składników wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota elastyczne i gładkie ciasto  Następnie odstawić je na 30 do 60 min. w celu podwojenia objętości w ciepłym miejscu pod przykryciem. Po tym czasie podzielić masę na 15 równych porcji, każdą uformować w kulę. Każdą porcję rozwałkować trzykrotnie podsypując mąką i składać, wg instrukcji filmowej

Proste Potrawy
Śliwki w czekoladzie 178

przekrajamy na dwa blaty. Nasączamy spód ciasta pozostawionym alkoholem ze śliwek. Na to wykładamy połowę  kremu czekoladowego, drugi blat biszkoptu , poncz i resztę kremu. Na kremie układamy śliwki zamoczone w polewie czekoladowej. Całość dekorujemy polewą i wkładamy do lodówki by stężało. Krem: Żółtka i jajka ubijamy z cukrem na parze , aż masa zgęstnieje. (  miałam wątpliwość co do ubijanych(...)temp. 60 - 65 C.) Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozdrobnioną blenderem czekoladę. Mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia.  Do masy dodajemy miękkie masło. Polewa: W garnuszku rozpuszczamy masło i czekoladę ( 1 i 1/2 tabliczki) , mieszamy. Wylewamy ją na śliwki , na wierzch ciasta. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Murzynek 158

kakao 1/2 proszku do pieczenia 5 łyżek wody Wykonanie: Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotować, całość ostudzić. Gdy masa będzie zimna dodać żółtka, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w 180 stopniach, 50 minut

Pychotkaaa