Ciasto cukiniowo - orzechowe 161wykorzystałam do upieczenia tego ciasta. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Zaintrygowało mnie głównie jego wykończenie, czyli posmarowanie go sporą warstwą konfitury i czekolady. I powiem, że to nadało charakteru temu ciastu. Składniki ma małą keksówkę: 250 g cukinii obranej i startej na grubych oczkach 1 jajko 90 g cukru 1 cukier waniliowy 210 g mąki 60 g mielonych orzechów 2 łyżeczki(...)morelowej (u mnie z renklod) 100 g mlecznej czekolady Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę. Następnie wlewać powoli olej. Partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechami i cynamonem. Powstanie dosyć gęste ciasto. Następnie dodać cukinię i dokładnie całość wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (lub wyłożonej papierem
My simple kitchen
Ciasto jogurtowe z figami 153razu zjeść, to powinny się lekko uginać pod naciskiem palca. Obejrzyjcie dokładnie figę. Nie powinna pękać im skórka, bo to oznaka, że figa jest już zbyt dojrzała. Drukuj Ciasto jogurtowe z figami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 150 g jogurtu naturalnego (dałam gecki) 150 ml oleju roślinnego 3 jajka 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)figi Sposób przygotowania Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ubijamy z cukrem i jogurtem na puszystą masę. Dodajemy wąskim strumieniem olej oraz esencję waniliową. Na koniec dodajemy wymieszane i przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Na wierzchu kładziemy kawałki figi. Pieczemy ok 45 min - do suchego patyczka, w temp. 180 stopni
Mieszam w Garnku
ciasteczka z kolorowymi cukierkami 202oczyszczonej 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo: kolorowe cukiereczki np. lentilki, orzeszki wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą oraz sodą. Miksujemy, ciasto wyjdzie bardzo gęste. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy na ok. 5 min do zamrażalki. Po tym czasie wyjmujemy. Odrywamy
Domowy Smak Jedzenia
CIASTO Z RABARBAREM (BEZGLUTENOWE) 181Rabarbar- roślina idealna- posadzisz raz i na 15 lat masz spokój- każdej wiosny możesz pić kompot lub zrobić ciasto. Ja zerwałam bardzo wcześnie, na początku kwietnia, nie mogłam się doczekać :) SKŁADNIKI: - 200 g rabarbaru (jeśli masz trochę więcej to super) - 200 g cukru - 250 g mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego) - 4 jajka - 250 g miękkiego masła -masło(...)bułka tarta do tortownicy - cukier puder do posypania WYMIESZAJ MĄKĘ I PROSZEK do pieczenia, utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Dodawaj powoli po jednym jajku ciągle mieszając. Za pomocą sitka dodawaj mąkę z proszkiem małymi partiami. FORMĘ DO CIASTA WYSMARUJ MASŁEM i obtocz w bułce tartej bezglutenowej. Wlej do niej ciasto, a na wierzchu posyp pokrojonym rabarbarem. CIASTO RABARBAROWE
Kuchnia bezglutenowa Loli
Sękacz 201zrobić takie ciacho, i naprawdę długo mi zajęło, zabranie się za niego. Jest to ciasto pieczone, na tak zwanym spontanie. Ogarnęłam składniki i raz dwa go upiekłam. Ciasto fajne i smaczne, takie trochę inne od tych wszystkich pulchnych babek i innych ucieraków. Jak najbardziej polecam.Składniki:6 jajek (oddzielić żółtka od białek)200 g masła (temp. pokojowa)pół szklanki(...)przygotowania:Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku.Mąkę pszenną wymieszać osobno z mąką ziemniaczaną. Dodawać po łyżce do ubitejmasy jajecznej.Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowocukier.Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Ciasto wykładać np. do tortownicy (o średnicy
Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka z białą czekoladą i migdałami 224więcej)100 g białej czekolady posiekanejrodzynkiWykonanie:Masło, cukier puder, cukier waniliowy, sól i mleko utrzeć w misie na białą puszystą masę. Dodać pokrojoną na drobne kawałki czekoladę i płatki migdałów. Dosypać mąkę, kakao i dobrze wszystko wymieszać.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku na ok. 20-30 minut lub w lodówce na 2 godziny. Następnie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tarta snickers 197cukru pudru do smaku 1,5 łyżeczki żelatyny + odrobina gorącej wody do rozpuszczenia Dodatkowo: 300g masy kajmakowej (u mnie o smaku orzechowym) Orzeszki ziemne (użyłam niesolonych) Polewa: 80g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju 2-3 łyżki mleka Przygotowanie: Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika lub 1 godzinę(...)wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez około 25 minut na złoty kolor (jeżeli boicie się, że ciasto Wam urośnie możecie je piec z obciążeniem, na spód wyłożyć papier do pieczenia, a na to ryż lub specjalne kulki i piec ok. 15 minut, a potem 10 minut
Fabryka pomysłów
Ciasto z twarogiem, rabarbarem i truskawkami 176dokładnie osączamy je na ręczniku papierowym i oprószamy niewielką ilością mąki. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku. Następnie dodajemy twaróg, miksujemy tylko do połączenia. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. Ciasto wykładamy na tortownicę (20cm) wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkładamy owoce, lekko wciskamy je w ciasto
Smaki Na Talerzu
Keks najłatwiejszy 152łyżkach mąki obtoczyć owoce suszone. • Pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, mleko i wymieszać z utartą masą. • Białka ubić i dodać do reszty składników delikatnie mieszając. • Wsypać owoce i również delikatnie wymieszać. • Ciasto wlać do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. • Piec w 180 st.C przez 40 minut, lub do suchego patyczka
To co kocham
fioletowy uśmiech. serowy placek z jagodami. 199Przed kolejną dawką przetworów (tym razem jagodowych :)) zapraszam na ciasto z tymi właśnie owocami :) 1...2...3...uśmiech! I fioletowe zęby... Ah, jagody! Własnoręcznie zbierane w lesie. Za co przypłaciłam masą ugryzień komarów! Ale wiecie co? Warto było! Już drugi rok własnoręcznie zbierałam jagody i jednak, mimo, że jagody to jagody, to zebranie własnymi rękami smakują o niebo lepiej, niż
chili & sugar
1436. Ciasto "arbuzowe" z migdałowym spodem 260margaryny 2 łyżki mielonych migdałów 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany Z wszystkich składników zagnieść ciasto ,zawinąć w folię spożywczą na i odłożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy.Nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut. Wystudzić. 0,5 l jogurtu naturalnego ćwiartka małego arbuza(...)odstawić do wystudzenia.Przełożyć do blendera , dodać jogurt , cukier i zmiksować.Masę połączyć z żelatyną - wlewać powoli ciągle mieszając.Dodać pokrojone galaretki i znów wymieszać.Masę przelać na upieczony i ostudzony spód z ciasta kruchego.Zalać tężejącą galaretką i odstawić do zastygnięcia
Moje domowe kucharzenie
Cygara z mięsa mielonego ze szparagami gotowanymi na parze 223ważny. Przepis na "cygara" wzięłam z inspiracji z Biedronki. Bardzo dobry jest także sos na bazie musztardy i miodu. Składniki (dla 4 osób): 250 g mięsa mielonego opakowanie ciasta francuskiego cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta bazylia, oregano sól, pieprz 1 jajko żółtko pęczek szparagów Sos: 4 łyżki musztardy (u mnie kremska) 2 łyżki majonezu 1 łyżka płynnego miodu(...)mięsa wbić jajko, dodać bazylię, oregano, bułkę tartą oraz doprawić solą i pieprzem. Masę mięsno-warzywną wymieszać i dokładnie wyrobić, aż będzie jednolita. Z masy uformować cztery wałki o długości równej szerokości ciasta francuskiego. Każdy wałeczek podsmażyć na patelni z każdej strony do uzyskania rumianego koloru. Mięso zawijać w ciasto francuskie, odcinać kawałek i dokładnie zlepić brzegi ciasta. Postąpić
Pasja Smaku
Ciasto biszkoptowe z czereśniami i białą czekoladą- z patelni! 193podstawowych składników + 2 dodatków w postaci owoców i czekolady, puchate i mięciutkie, o maślanym smaku przemieszanym z czereśniami i białą czekoladą- genialne ciasto biszkoptowe! 😋 Dlaczego genialne?! 🤔 Ponieważ jest to ciasto, do którego nie trzeba odpalać piekarnika, bo przygotujesz je... na patelni‼️ Dodatkowo całkowity czas, zarówno przygotowania jak i 'pieczenia' to tylko 15 minut❗️ I wcale, ani to wcale nie smakuje(...)delikatnie wmieszać, aby nie stracić puszystości. Patelnię wysmarować masłem, wrzucić czereśnie, rozłożyć je płasko na całej patelni i od razu wylać masę. Natychmiast przykryć (koniecznie szczelną przykrywką) i smażyć na bardzo małym ogniu przez około 10 minut. Gorące ciasto posypać posiekaną czekoladą i odstawić do wystudzenia, aczkolwiek takie na ciepło smakuje przepysznie! * ciasto przygotowałam na dużej patelni o średnicy
Kraina Miodem Płynąca
Rozgrzewające ciasto daktylowe z orzechami 216się na blogu pojawia postów i obiecuję, że po Świętach trochę jeszcze będzie :) Ciasto, na które przepis poniżej jest odkryciem tego roku. Zamieniając przyprawy korzenne na cynamon otrzymujemy ciasto pachnące nie piernikiem, lecz... marchewkowym ;) Jest przepyszne! Wilgotne, słodkie dzięki daktylom, w oryginale bez orzechów, lecz według mnie świetnie tu pasują i są konieczne. Bardzo polecam! Składniki 120 g suszonych(...)dodawać jajka, po jednym, cały czas miksując. Dodać połowę suchych składników, połowę masy daktylowej i zmiksować. Dodać resztę suchych składników i masy daktylowej, raz jeszcze dokładnie zmiksować całość. Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie i całość wymieszać. Przelać ciasto do podłużnej foremki o wym. 28x8 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 min. Sprawdzić
Słodkie inspiracje
Bananowa tarta z bezą 223średnicy nieco większej niż średnica formy. Wyłożyć ciastem foremkę. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. W tym czasie przygotować krem bananowy. Mleko zagotować. Cukier, mąkę i sól wymieszać. Wlewać powoli gorące mleko, cały czas mieszając trzepaczką, żeby nie zrobiły się grudki. Przelać z powrotem do garnka, podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zacznie nieco gęstnieć. W tym czasie ubić żółtka(...)czas miksując. Przelać całość z powrotem do garnka, podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa osiągnie konsystencję gęstego budyniu. Zdjąć z palnika, dodać rozgniecionego widelcem banana, dokładnie wymieszać. Na końcu dodać masło pokrojone w kostkę, wymieszać, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić krem do wystudzenia. Po tym czasie ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrze