ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1462/3191)

Piernikowe wycinanki. 212

znaleźć wiele , wiele  przepisów na te aromatyczne ciasteczka . Ja skusiłam się na ten proponowany przez Jolantę Augustyn , finalistkę "Polskiego Turnieju wypieków" - Pierniczki Tereza skusił mnie dodatek kawy do ciasta .  Jedynie zamiast amoniaku dałam sodę oczyszczoną i zastosowałam nieco więcej przypraw. Pierniczki wyszły pyszne , nieco ciągnące , mocno korzenne. Drugi przepis jaki wykorzystałam pochodzi z mojego zeszytu ...przepis zapisany(...)pieczenia Wykonanie : Margarynę , miód i cukier rozpuścić w garnku i wystudzić. Jajka zmiksować z przyprawami , dodać mąkę i proszek do pieczenia.  Połączyć z wystudzoną masą  . Odstawić na ok godzinę . W tym czasie ciasto stwardnieje i będziemy mogli wycinać pierniczki. Ciasto rozwałkowujemy na ok 4-5 mm grubości i wycinamy dowolne ksztalty . pieczemy

Malinowa Kawiarenka
Świąteczne markizy 232

miód. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej miodu. Po wyrobieniu ciasta jeszcze chwilę je zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy w folię.  Wkładamy do lodówki na 30 minut.Ciasto wałkujemy cienko, delikatnie podsypując je mąką i wykrawamy ciasteczka, a następnie stemplujemy na nich choinki lub inny wzór(...)przestygnie dodajemy po łyżeczce mascarpone i mieszamy. Jeśli czekolada zbyt stwardnieje podgrzewamy ją ponownie lekko w kąpieli wodnej. Na koniec dajemy esencję i mieszamy.Gdy masa zacznie tężeć smarujemy nią ciasteczka i sklejamy

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówka z gruszkami i śliwkami. 195

przekładamy do rondelka i smażymy, aż puszczony z owoców sok niemal całkowicie odparuje, studzimy (jeśli masa nie jest wystarczająco słodka można dosłodzić ją 1-2 łyżeczkami cukru). Śliwki myjemy, wyciągamy pestki, a następnie każdą połówkę dzielimy na dwie części.       Wyrośnięte ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę, chwilę wyrabiamy i wałkujemy

Rozpustne gotowanie
Sernik ziemniaczany 196

ziemniaki, masło, budyń i serek homogenizowany. Białka ubić ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową. Na koniec wsypać rodzynki. Blaszkę 21x21 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Sernik piec ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik jest gotowy jeśli jego wierzch jest ścięty i sprężysty. Wyłączyć piekarnik

Smakołyki Asi
Sakiewki francuskie z owocami leśnymi i budyniem 215

wchodzi ciasto francuskie?  A i jeszcze jedno, jeżeli nie posypiecie cukrem pudrem, ten wypiek będzie praktycznie bez cukru (w zależności od przygotowania budyniu). Składniki na sakiewki : 1 opakowanie ciasta francuskiego  100g malin (można użyć mrożonych owoców) 50g borówki amerykańskiej (j.w.) Budyń (można zamienić na gotowy produkt)  3 żółtka  2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej  3 łyżeczki(...)cukier - wymieszać. Następnie dodać mąkę i mieszać do momentu pozbycia się grudek.  Gdy mleko się zagotuje wlać masę jajeczka i energicznie mieszać ciągle podgrzewając. Odstawić do wystudzenia.  Budyń z proszku przygotować według przepisu na opakowaniu.  Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, podzielić na 12 prostokątów.  Na 6 z nich ułożyć maliny i borówki, nałożyć łyżeczkę budyniu

Słodkie Przyjemności
Churros 194

Hiszpański przysmak ze smażonego ciasta parzonego, znany również jako "hiszpańskie pączki". Posypywane po usmażeniu cukrem drobnym i cynamonem oraz podawane z sosem czekoladowym. Szybkie w przygotowaniu. Składniki: szklanka wody 50 g masła łyżka cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej szczypta soli cukier drobny cynamon na sos czekoladowy: 100 g ciemnej czekolady(...)zagotować z masłem, szczyptą soli i cukrem. Zdjąć z palnika i wsypać mąkę. Ucierać całość drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa odchodząca od brzegów garnka. Przestudzić. Wbijać po jednym jajku, miksując za każdym razem do połączenia składników. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. W garnku rozgrzać olej. Wyciskać około 10 cm kawałki ciasta na rozgrzany

wyzwania kuchenne
Ciasteczka z czekoladą i migdałami. 145

Uwielbiam domowe wypieki , ciasta, ciasteczka, za kupnymi nie przepadam bo czuć w nich ulepszacze i chemię. Dzisiaj upiekłam ciasteczka z migdałami i czekoladą wg. przepisu Ani Starmach. Wyszły pyszne , chrupiące i mięciutkie:) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 120 g miękkiego masła 1 cukier waniliowy 1 jajko 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 100 g gorzkiej czekolady 80 g cukru(...)szklanki mielonych nie do końca migdałów Wykonanie : Do miski przełożyć: masło, cukier, cukier waniliowy i jajko, wymieszać mikserem na gładką masę. Następnie dodać  przesianą z sodą mąkę i posiekaną czekoladę wymieszać ręką. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego lub troszkę większe, układać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec w temperaturze

Sama słodycz i szczypta chili
Wiewiórka 157

prosty, pamiętać należy by jajka były w temp. pokojowej inaczej grozi zakalcem. Skala smaku 10/10 po dodaniu jabłek i bakalii może się wydawać, że jest ich za dużo, gdyż masa jest bardzo gęsta, jednak tak powinno być bez obaw. Składniki 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 6 jaj 1 łyżeczka cynamonu- można ominąć 1,5 łyżeczki(...)oraz przesianą przez sito mąkę sodę i cynamon. Całość miksuję na niewielkich obrotach, na koniec dodaję jabłka i bakalie, teraz mieszam zwykłą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przekładam do blachy 26x36 wyłożonej papierem do pieczenia, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekę przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiam

Kubki smaku
TORCIK ŚMIETANOWY Z OWOCAMI 199

mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do ciasta, mieszając łyżką, nie miksując. * Ciasto przelewamy do formy o śr. 25 cm, pieczemy 25 minut. Studzimy. Przekrajamy na 3 równe blaty.  * Kremówki ubijamy na sztywno .. Dosładzamy cukrem pudrem do smaku.  * Każdy blat nasączamy lemoniadą.  * Masę dzielimy na 3 części. Jedną część wykładamy na jeden blat, przykrywamy kolejnym, wykładamy

Z Majeczką w kuchni
Napoleonka 187

mleka odlać 3/4 szklanki. Pozostałą część mleka zagotować z masłem. Mąkę i żółtka wymieszać z mlekiem w szklance. Masę wlać na gotujące się mleko. Mieszać intensywnie do czasu zgęstnienia. Powstały budyń (jeszcze ciepły) wylać na jeden z blatów ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wystudzić i wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Bullio
Ciastka półksiężyce z lukrem 358

czystej wódki ( może być rum) Wszystkie składniki należy ucierać do otrzymania jednolitej masy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy kakao, proszek do pieczenia oraz partiami mąkę i mleko. Na końcu wlewamy cienkim strumieniem schłodzoną margarynę. Ciasto wylewamy na dużą formę wyłożoną pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 25 minut. Gdy ciasto odchodzi

kuchcikownia
Piernik z konfiturą Roberta Sowy 188

proszkiem do pieczenia oraz z przyprawa do piernika. Następnie wlewamy roztopioną margarynę i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy skórkę, orzechy i rodzynki obtoczone w mące by nie opadły na dno ciasta. Gotowe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy około 1 h w temperaturze 160 - 170 stopni c. Ostudzone ciasto przekrawamy

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto cukiniowo - orzechowe 148

wykorzystałam do upieczenia tego ciasta. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Zaintrygowało mnie głównie jego wykończenie, czyli posmarowanie go sporą warstwą konfitury i czekolady. I powiem, że to nadało charakteru temu ciastu. Składniki ma małą keksówkę: 250 g cukinii obranej i startej na grubych oczkach 1 jajko 90 g cukru 1 cukier waniliowy 210 g mąki 60 g mielonych orzechów 2 łyżeczki(...)morelowej (u mnie z renklod) 100 g mlecznej czekolady Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę. Następnie wlewać powoli olej. Partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechami i cynamonem. Powstanie dosyć gęste ciasto. Następnie dodać cukinię i dokładnie całość wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (lub wyłożonej papierem

My simple kitchen
Ciasto jogurtowe z figami 140

razu zjeść, to powinny się lekko uginać pod naciskiem palca. Obejrzyjcie dokładnie figę. Nie powinna pękać im skórka, bo to oznaka, że figa jest już zbyt dojrzała. Drukuj Ciasto jogurtowe z figami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 150 g jogurtu naturalnego (dałam gecki) 150 ml oleju roślinnego 3 jajka 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)figi Sposób przygotowania Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ubijamy z cukrem i jogurtem na puszystą masę. Dodajemy wąskim strumieniem olej oraz esencję waniliową. Na koniec dodajemy wymieszane i przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Na wierzchu kładziemy kawałki figi. Pieczemy ok 45 min - do suchego patyczka, w temp. 180 stopni

Mieszam w Garnku
ciasteczka z kolorowymi cukierkami 185

oczyszczonej 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo: kolorowe cukiereczki np. lentilki, orzeszki wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą oraz sodą. Miksujemy, ciasto wyjdzie bardzo gęste. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy na ok. 5 min do zamrażalki. Po tym czasie wyjmujemy. Odrywamy

Domowy Smak Jedzenia
CIASTO Z RABARBAREM (BEZGLUTENOWE) 164

Rabarbar- roślina idealna- posadzisz raz i na 15 lat masz spokój- każdej wiosny możesz pić kompot lub zrobić ciasto. Ja zerwałam bardzo wcześnie, na początku kwietnia, nie mogłam się doczekać :) SKŁADNIKI: - 200 g rabarbaru (jeśli masz trochę więcej to super) - 200 g cukru - 250 g mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego) - 4 jajka - 250 g miękkiego masła -masło(...)bułka tarta do tortownicy - cukier puder do posypania WYMIESZAJ MĄKĘ I PROSZEK do pieczenia, utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Dodawaj powoli po jednym jajku ciągle mieszając. Za pomocą sitka dodawaj mąkę z proszkiem małymi partiami. FORMĘ DO CIASTA WYSMARUJ MASŁEM i obtocz w bułce tartej bezglutenowej. Wlej do niej ciasto, a na wierzchu posyp pokrojonym rabarbarem. CIASTO RABARBAROWE

Kuchnia bezglutenowa Loli
Sękacz 181

zrobić takie ciacho, i naprawdę długo mi zajęło, zabranie się za niego. Jest to ciasto pieczone, na tak zwanym spontanie. Ogarnęłam składniki i raz dwa go upiekłam. Ciasto fajne i smaczne, takie trochę inne od tych wszystkich pulchnych babek i innych ucieraków. Jak najbardziej polecam.Składniki:6 jajek (oddzielić żółtka od białek)200 g masła (temp. pokojowa)pół szklanki(...)przygotowania:Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku.Mąkę pszenną wymieszać osobno z mąką ziemniaczaną. Dodawać po łyżce do ubitejmasy jajecznej.Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowocukier.Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Ciasto wykładać np. do tortownicy (o średnicy

Moje pyszne gotowanie