pół szklanki mleka rozbełtać żółtko, dodać obie mąki i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka dodać masę ze szklanki. Cały czas mieszać aż powstanie budyń. Pozostawić do wystudzenia. Można przykryć folią spożywczą lub co jakiś czas przemieszać żeby nie zrobiła się skorupa. Masło utrzeć z cukrem waniliowym. Dodawać po łyżce masy budyniowej cały czas miksując
Agusiowe smakołykiSmakuje świetnie. Będzie idealny, aby uczcić ważne okazje. Polecam. Składniki: • 150 g ciasteczek digestive • 50 g miękkiego masła • 1 kg twarogu sernikowego • 250 g mascarpone • 1 szklanka cukru • 1 budyń waniliowy w proszku • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 laska wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego • 2 jajka • 100 g okrągłych biszkoptów • 150 ml kawy + 50 ml likieru amaretto
W mojej kuchnimąką, dodaj do gotującego się mleka i zmiksuj, zagotuj. Ostudź. Przykryj folią spożywczą, zapobiegnie to powstaniu kożucha. Masło utrzyj na puch i powoli , stopniowo , ciągle miksując dodaj zimny budyń.Na końcu dodaj amaretto, zmiksuj i krem jest gotowy. Przełóż placki masą i włóż placek do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnimąki -3/4 szklanki cukru -4 żółtka -1 kostka masła lub margaryny -3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę serową: -3 kostki sera białego półtłustego -1 żółtko -1 budyń śmietankowy (proszek) -1/2 kostki margaryny -6 łyżek cukru Składniki na pianę z białek: -5 białek z jajka -1/2 szklanki cukru Dodatkowo: -puszka brzoskwiń -cukier puder do posypania ciasta
Magia jedzenia.mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy w nim obydwie mąki, pozostałe zagotowujemy w rondlu z cukrem, masłem i wiórkami kokosowymi. Do gotującego się mleka wlewamy wymieszane mąki z mlekiem i gotujemy budyń, gorący wylewamy na ułożone herbatniki. Na wierzch układamy warstwę herbatników, lekko dociskamy, pozostawiamy do ostudzenia. Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi, wstawiamy do lodówki
Bajeczna Kuchniagodzinę do lodówki. Składniki masa serowa: 1 kg sera (3 - krotnie mielonego) 100 g roztopionego i schłodzonego masła 1 1/3 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 40 gram bez cukru 5 jaj szczypta soli Twaróg i jajka wyjmujemy z lodówki około 2 godziny wcześniej. 1. Ser mielimy trzy razy. Białka oddzielamy od żółtek
kruche babeczkikakaowca, bo mogłabym je tak wymieniać i wymieniać przez kilka stron, a przecież nie chcę Was zanudzić tylko zachęcić do wypróbowania przepisu z wykorzystaniem wspomnianego wcześniej kakao... Kremowy, gęsty budyń na bazie jednej z najzdrowszych i najdelikatniejszych kasz w połączeniu z naturalnie słodkim bananem, masłem orzechowym i kakao to niezwykle smaczna propozycja na pochmurne popołudnie. Kiedy łapie chęć na słodkie
Kuchnia Elliecytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Ciasto: 6 jaj ¾ szklanki cukru 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 40 dag mąki tortowej Młynomag 20 dag masła 1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego 16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 25-30 dag malin świeżych lub mrożonych Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ciasto przygotowujemy
Wanilia i KardamonDzisiaj przepis na pyszny deser w kubeczku. Już raz robiłam podobny przepis w wersji waniliowej, ale przepis był bardziej tradycyjny. Ten przepis na budyń jaglany z wanilią i bananami zrobiony był na mleku i zawierał również jogurt naturalny. Dzisiejsza wersja ma nieco inną konsystencję i bardziej przypomina krem. W smaku mocno czekoladowy, bez białego cukru i laktozy
vaniliowoczekoladowarobimy remanent w kuchni żeby zobaczyć co możemy upiec i potem, to już łatwizna. Biszkopt: 6 jaj, szczypta soli, 1 szkl. cukru, 1 cukier waniliowy, 1 szkl. mąki, 1 budyń. Do miksera wkładamy po kolei produkty i miksujemy- potem przelewamy do foremki. Masa serowa: 1 kg twarogu, 4 jajka, 1 szkl. cukru, skórka otarta z dwóch pomarańczy
chleba naszegotarce większa część ciasta. Lekko docisnąć ręką. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 min. Zostawić do wystudzenia. Składniki na piankę: 5 białek 3/4 szkl. cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1/3 szkl. oleju Dodatkowo dowolne owoce. Białka ubić.Następnie partiami wsypywać cukier, proszek budyniowy i na koniec powoli wlewać olej. Piankę wyłożyć na wystudzony spód ciasta
Agusiowe smakołykiKolejna propozycja placuszków na śniadanie lub podwieczorek. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 jajko 1 budyń waniliowy (40 g proszku budyniowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 2 jabłka Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Następnie dodajemy jajko, jogurt naturalny, cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć
talerz przyjemnościmasę serową: 1 kg sera na sernik z wiaderka (użyłam pomarańczowego) skórka otarta z 1 pomarańczy 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 szklanka śmietanki 30% 2 opakowania budyniu waniliowego na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 125 g masła 2 łyżki kakao 2-3 łyżki wrzątku Najpierw upiec biszkopt (można to zrobić dzień wcześniej): białka wbić do metalowej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatakże z ciasta piaskowego (połączenie obu mąk: pszennej i ziemniaczanej w stosunku 1:1). Istnieją także wersje mega szybkie w przygotowaniu: przekładane wafle, najczęściej smarowane marmoladą, czekoladą, kajmakiem, nawet budyniem. Mazurek może być kwadratowy, prostokątny, okrągły, w każdej wersji prezentuje się wspaniale. Ile wersji, tyle smaków, Wielkanoc jedna:) I choć Mazurek jest typowo Wielkanocnym deserem - mogłabym go przygotowywać w różnych
Zasmakuj Kuchnisię zagotuje, wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową i cały czas mieszając, gotujemy masę przez kilka minut, aż do zgęstnienia. Odkładamy do schłodzenia. Miękkie masło ucieramy do białości. Dodajemy stopniowo zimny budyń. Na sam koniec cienkim strumieniem wlewamy advocaat i miksujemy do połączenia. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x21cm) wykładamy warstwę herbatników, na nich rozprowadzamy pierwszą warstwę kremu, ponownie układamy herbatniki
Smaki Na Talerzu