Czy przekąski to ZŁO? 218sorbinianem potasu... Uważam, że to jest prawdziwe zagrożenie i na to powinniśmy dziś patrzeć, a nie zastanawiać się czym zastąpić mąkę w cieście ze śliwkami albo czym posłodzić budyń z nasion chia. Byłabym nieszczera wobec siebie i wobec Was, pisząc, że moje dzieci noszą w plecakach homemade-eco-batoniki, jedzą tylko jogurty naturalne, a w czasie przerwy chrupią suszone
bistro mama
Quinoa pudding. Zdrowy pudding czekoladowy na bazie komory ryżowej. 294Dziś zapraszam Was na coś pysznego i zdrowego – quinoa pudding. Zdrowy pudding czekoladowy na bazie quinoa (komosy ryżowej), to mój hit ostatnich dni. Jem go zamiast budyniu. Idealny na deser i śniadanie. Smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. A przygotujecie go dosłownie w kilka minut. Nic tylko jeść i to bez wyrzutów sumienia Quinoa biała (inaczej komosa
Słodkie okruszki
Ciasto z gruszkami i masą jogurtową 825wycięciu gniazd nasiennych) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1 cytryny Masa jogurtowa: 700 g gęstego jogurtu greckiego ( po nocnym odsączeniu serwatki powinno być około 380 g ) 1 budyń waniliowy 40 g (proszek) 100 g cukru 2 jaja 100 ml zimnej śmietany kremówki Kruszonka: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałowych
Świat Ciasta
Śmietanowiec w kruchym cieście 329blaszkę (23x32) wyłożoną papierem do pieczenia. Leko przygnieść palcami. Przygotować masę śmietanową. Masa śmietanowa: 3 duże (400g) opakowania gęstej śmietany 18% 5 białek 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijać, następnie połączyć ze śmietaną. Powstałą masę wyłożyć na ciasto. Wstawić
Praktyczna pl
Kruche ciasteczka z dżemem 335ledwo dotrwały do zdjęć, ja sama wciągnęłam 3 Składniki na 25 sztuk: 300 g mąki pszennej, z czego 100 może to być mąka pełnoziarnista 2 opakowania po 40 g budyniu waniliowego lub 80 g mąki zeimniaczanej 100 g cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 120 ml mleka roślinnego (sojowe jest najlepsze do wypieków) 100 g nerkowców 60 g oleju
greenscarf
ciasteczka pieczarki :-) 189ziemniaczanej (może być skrobia) -0,5 szkl mąki pszennej tortowej -100g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny lub masła -2 małe jajka -5 łyżek cukru pudru -2 łyżki oleju -1 budyń waniliowy -1 łyżka cukru waniliowego -1 łyżeczka proszku do pieczenia *butelka po napoju kakao Wszystkie składniki dajemy do miski i zagniatamy ciasto.Ciasto jest bardzo plastyczne i gładkie. Następnie robimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
delikatne i lekkie ciasto orzechowe z bitą śmietaną :-) 488SKŁADNIKI *PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ CIASTO -6 jajek -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szklanka zmielonych drobno orzechów włoskich -1 budyń śmietankowy 40g Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka,cukier,i delikatnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz orzechy. Delikatnie miksujemy. Ciasto wlewamy do wyłożonej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
wyjątkowy tort inny niż wszystkie, prążkowany poprzecznie, zwijany. 390łyzka kakao JASNE BISZKOPTY (składniki na 2 sztuki) -6 jajek -6 łyżek cukru -1 szklanka mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM -2 żółtka -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe -1 cukier waniliowy -3/4 szklanki cukru -2 płaskie łyżki mąki -250g margaryny lub masła PONCZ -0,5 szklanki wody -trochę soku z cytryny -łyżeczka cukru DODATKOWO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ryż zapiekany z owocami 197ulubione owoce. Takie danie to świetna opcja na dietetyczny deser czy lekkie śniadanie. Co więcej, nie zawiera glutenu - jest idealne dla alergików. ;) Składniki: 200 g ryżu basmati duże opakowanie budyniu waniliowego (64 g) 2 szklanki mleka 1,5 % (użyłam mleka bez laktozy) 2 łyżki płynnego miodu (lub innego słodzidła) łyżka oleju kokosowego szczypta soli dodatkowo czerwone porzeczki śliwki
Kuchnia Ellie
Cycki murzynki 864gotującego wlewamy masę jajeczno mączną i gotujemy do momentu aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ugotowanego, ostudzonego budyniu. Krem smarujemy na makowym cieście i przykrywamy biszkoptami, a po wierzchu polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka, lub gotową polewą czekoladową. Smacznego
Cynamonowe szczęście
Sernik mediolański z powidłami (na dużą blaszkę) 217Składniki: Ciasto: 1 kg mąki pszennej 2 kostki masła (400g) 5 jajek 2 szkl. cukru pudru 5 łyżeczek proszku do pieczenia Masa serowa: 1,5 kg mielonego twarogu 3 budynie śmietankowe (bez cukru) 1 szkl. cukru drobnego (może być też kryształ) 5 jajek Dodatkowo: 2 słoiki powideł z czarnej porzeczki lub innych, gęstych (ok. 800g) Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy
Kolorowy Przepisownik
Sernik gotowany 305Sernik, który nie wymaga pieczenia. Gotujemy jak budyń, ale tu moja uwaga. Ser należy gotować na bardzo małym ogniu i stale mieszając, bo bardzo łatwo można przypalić. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy ciastka staną się wilgotne, a całość można ładnie kroić nożem. Na blogu znajdziecie również przepisy na inne ciasta, które bardzo polecam. Ser 1 kg sera twarogu
O kuchni z uczuciem
Pełnowartościowy, bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej - bez mąki, drożdży, zakwasu 203zblenduj ją na gładko razem z siemieniem, sokiem z cytryny, połową szklanki wody, oliwą, solą, proszkiem do pieczenia i ziołami. Masa będzie wyglądała jak zwykłe ciasto o konsystencji budyniu. Dodaj jeszcze nasiona słonecznika i ewentualnie inne, jeśli chcesz (byle nie za dużo). Wymieszaj. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Na dnie rozłóż pestki dyni
Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Domowa frużelina z aronii 311kojarzycie ją z nadmorskich miejscowości, gdzie ludzie tonami kupują gofry właśnie z frużeliną, czy to wiśniową, czy jagodową. Jest moim ulubionym rodzajem przetworów. Idealna do wszystkiego - ciast, deserów, omletów, budyniu, a nawet do jedzenia prosto ze słoiczka. I co najlepsze, jej przygotowanie jest o wiele szybsze niż dżemów lub konfitur. Z tego powodu w tym roku zamknęłam w słoiczkach frużelinę
Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Ciasto meduza 307sodę. Mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 °C. Studzimy. Krem: ananasy osączamy. Z zalewy, żółtek, cukru i mąki gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z margaryną. Wykładamy na ciasto. Na kremie układamy plastry ananasa. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Tężejące wylewamy na ciasto
Cukiernia Pychotki