przełamane kwaskowatym dżemem wiśniowym, polane czekoladą. Doskonałe na każdą okazję. Zainspirował mnie TEN przepis, który trochę zmodyfikowałam. SKŁADNIKI Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm 4 jajka, 1 budyń czekoladowy, ½ szkl. cukru, 1 łyżka kakao, 2 czubate łyżki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 ml śmietanki kremówki, 200 g masy krówkowej, 2 płaskie łyżeczki żelatyny, ¼ szkl
słodki bratekczekoladowym. Dzisiaj to kluski będą czekoladowe a sos biały. Biały sos... a ściślej mówiąc klasyka wśród cukierników mianowicie Creme Anglaise (czyt. krem anglez). Gładki, aksamitny o konsystencji nieco przypominającej budyń. Co najważniejsze waniliowy, więc dobrze sprawdzi się jako dodatek do czekoladowych klusek. Taka odmiana posmakuje niejednemu wielbicielowi popularnych parowańców. Moja córka uwielbia te kluski do tego stopnia, że gdy tylko
vaniliowoczekoladowamleka z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka ( szklankę ) należy rozmieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Dobrze mieszamy , aby nie powstały grudki. Wystudzony budyń ucieramy z masłem ( temp. pokojowa ) Dodatkowo Galaretkę przyrządzamy wg. opisu na opakowaniu. Ciasto " Kolorowa szachownica " Biszkopt jasny i ciemny po wystudzeniu kroimy wzdłuż na 3 paski. Układamy
Różne smaki w kuchniIdealny, aksamitny i sycący budyń jaglany z delikatną nutą wanilii i cynamonu w towarzystwie jabłka, truskawek i pestek granata ! Banalnie prosty do wykonania :) Kasza jaglana , mleko roślinne , garnek i odrobina cierpliwości to wszystko czego będziemy potrzebować ;) Przejdźmy zatem do rzeczy : SKŁADNIKI : 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam migdałowego) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub nasionka z laski wanilii
Marcepanowa kuchniażółtkami, cukrem i mąkami. Wlewamy do gotującego mleka i zagotowujemy całość, mieszając by się nie przypaliło. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym, jeśli jest bardzo gęsta można ją chwile podgrzać wtedy łatwiej się rozsmaruje. Biszkopt przekrawamy na pół, na pierwszej połowie rozsmarowujemy masę kajmakową
Cynamonowe szczęścieWitajcie :-) Kilka dni temu robiłam tartę z budyniem i owocami - klik , smakowała nam ona bardzo, moje dziecko zaraz zamówiło kolejną :-) Zrobiłam i podaję przepis, tym razem spód kakaowy, masa z serka mascarpone i śmietany 30 %, borówki i listki mięty. Pyszna wyszła, polecam, bo warto zrobić :-) Miłego dnia Wam życzę, ja idę robić ogórki :) Składniki na spód: 230 g mąki pszennej
kruche babeczkimasła 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 3 jajka 225 g cukru 125 g pszennej mąki Masa serowa 1 kg twarogu z wiaderka 2 jajka 2 budynie o smaku śmietankowym 1 łyżeczka waniliowej pasty 1 łyżka soku z cytryny 200 g cukru Mus truskawkowy 900 g truskawek 90 g cukru 5 łyżeczek żelatyny + 4 łyżki wody 1 łyżka soku
codojedzeniałyżki kakao i 3 łyżki mleka. Całość miksujemy. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. 4 żółtka ucieramy z twarogiem , resztą cukru, kremówką, 1,5 opakowania budyniu i rodzynkami. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka. Masę twarogową wylewamy na ciemne ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone gruszki. Pieczemy ok. 60 minut. Po upieczeniu, uchylić piekarnik i odczekać
Różne smaki w kuchnimielonego sera 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki śmietany 30 % 3 dojrzałe banany 2 czubate łyżki masła orzechowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 4 duże jaja 2 łyżki budyniu waniliowego Przygotowanie: spód herbatniki z masłem zmiksować na gładką masę wylepić dno foremki masa banany, masło orzechowe, śmietankę i ekstrakt waniliowy rozgnieść dokładnie widelcem tak żeby nie było żadnych
Gotowanie z pasjąjutro pod choinkę. Idealne na prezent dla najbliższych. Żaden łasuch nie przejdzie obok nich obojętnie :) Składniki: 125 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 110 g mąki 40 g budyniu w proszku - najlepiej waniliowy lub śmietankowy Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie połączyć - Thermomix czas 2 min/ obr 4-5 ciasto zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki
Gotowanie z pasjąpomocą ostrego noża skrawamy górną warstwę, która posłuży nam jako posypka do masy serowej masa serowa do naczynia miksera wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy cukier, margarynę, cukier waniliowy oraz budyń wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera (Thermomix czas 2-3 min ? obr 4-5) podczas mieszania stopniowo dodaejmy mleko kiedy składniki się połączą dodajemy stopniowo po 1 jajku, mieszamy
Gotowanie z pasjącukru pudru Ciasto: – 220 g masła – musi być w temperaturze pokojowej – 160 g cukru – szczypta soli – 5 jajka – 220 g maki pszennej – 50 g mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku śmietankowego lub waniliowego – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: – około 450 g truskawek lub innych owoców (truskawki pokroiłam w ćwiartki) – odrobina mąki do posypania Owoce obsypujemy delikatnie mąką. Wszystkie
Relaxtimepszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Budyniowa pianka: 5 białek 200 g cukru kryształu cukier wanilinowy 2 opakowania budyniu waniliowego ( bez cukru, 2x 40g) 125 ml oleju Male pudełeczko malin Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części w proporcji 60% do 40%. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać
Rusty ForkSkładniki na spód brownie Składniki na sernik: 750 g sera na sernik 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 jajka 50 g masła 1 opakowanie budyniu waniliowego + ok. 2 szklanki jagód Spód brownie przygotowujemy wg. przepisu , ja swój piekłam wieczorem poprzedniego dnia. Jeśli pieczecie wszystko tego samego dnia, spód po upieczeniu trzeba odstawić na ok. 30 minut
CiastkozercyPorzeczki to owoce, które idealnie sprawdzą się do słodkich wypieków. Rok temu pokazałam Wam przepis na genialne kruche ciasto nadziane porzeczkami i przełożone budyniem oraz bezą , a dzisiaj zachęcam do upieczenia słodko-kwaśnych muffinek, które są miękkie, puszyste i bardzo smaczne :) Składniki na 18 sztuk: 300 g obranych porzeczek, np. czerwonych ponad 1/2 kostki masła (120 g) 1 kubek śmietany
Ugotować