margaryny 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 czubata łyża mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa sernikowa: 500 g białego sera 3 jajka 1/2 szkl cukru 1 budyń śmietankowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 margaryny (rozpuszczona i ostudzona) masa do przełożenia: 1 szkl śmietany 18% 1 kostka masła 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: biszkopt: Margarynę rozpuszczamy i studzimy
Bon appetit mon amiecukru białego do wypieków 3 żółtka jajek M ½ łyżeczki soli SKŁADNIKI - CURD Z RABARBARU do 1 ciasta 350g rabarbaru (waga po obraniu)+ 2 łyżki wody 3 pełne łyżki stołowe budyniu waniliowego + 50ml zimnej wody 2 mocno czubate łyżki cukru, białego lub trzcinowego (Muscovado odpada!) ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 3 goździki, zmielone 1 gwiazdka anyżu, zmielona czerwony barwnik
Karo in the Kitchenkruche: 500 g mąki pszennej 250 g zimnej margaryny lub masła 1 szkl cukru 2 jajka 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 600 g rabarbaru op. budyniu malinowego 6 łyżek cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki mielonych herbatników lub bułki tartej Ciasto: składniki na ciasto posiekać, zagnieść i zwinąć w folię. Włożyć na dwie godziny do lodówki
Smakołyki Asikwaskowatych jabłek 1/4 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny Pianka: 6 białek 1/2 szklanki cukru 1 budyń bez cukru (proszek budyniowy) Dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej ewentualnie cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać. Masło pokroić na małe kawałki i dodać
talerz przyjemnościbiszkoptami mam tak, że za każdym razem staram się urozmaicić jakoś przepis i zmieniam mąki, dodaję budyń , a ostatnio pomyślałam o dodatku kisielu. W środku powstały małe, pomarańczowe kropki, a samo ciasto zyskało nowy, lekko żurawinowy smak :) Pierwsza warstwa na biszkopcie to domowy mus jabłkowy z dodatkiem galaretki, a wierzch to lekka, delikatna pianka jogurtowa. Bardzo smaczne połączenie lekko kwaśnych
FitKotrozpoczęcie sezonu rabarbarowego! Składniki: 100 g mielonych migdałów 200 g mąki pszennej żółtko 150 g zimnego masła łyżka śmietany 18% 50 g cukru trzcinowego 5 - 6 łodyg rabarbaru opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego opakowanie cukru waniliowego 2 jajka 150 ml śmietany kremówki 250 g ricotty 50 g cukru tapioka i bułka tarta Przygotowanie: Składniki na ciasto (migdały, mąka pszenna, cukier
Karczma Honoriettyproszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki, jajka 1 sztuka "XL", śmietana kwaśna 4 łyżki SERNIK: twaróg 1 kg/wiaderko, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki "XL", budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, aromat waniliowy 1 łyżeczka, skórka pomarańczowa kandyzowana 125 gram, cukier puder - ile potrzeba zimną margarynę, śmietanę i pozostałe składniki ciasta kruchego posiekać siekaczką lub nożem
W Mojej Kuchni Lubięcukru, dodać pokrojone truskawki (niekoniecznie) i gotować na małym ogniu, aż rabarbar zmięknie. 6. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1/3 szklanki wody i dodać ją do rabarbaru, ugotować dość gęsty budyń. Zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, wymieszać i odstawić do przestygnięcia na około 20-25 minut. 7. Podpieczony spód w blaszce posypać równomiernie bułką tartą i na wierzch wyłożyć
Mała Cukierenkaszkl. mąki tortowej 200 g masła 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli pianka: 5 białek 1 szkl. cukru 2 op. budyniu malinowego (2x40g) 1/2 szkl. oleju rzepakowego ponadto: 3-4 łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru Rabarbar umyć,pokroić na kawałeczki (nie obierać),posypać łyżką cukru i odstawić. Mąkę przesiać razem z proszkiem
Kolorowa kuchnia Elkigarnka i gotujemy. Odstawiamy z palnika i wsypujemy galaretki, mieszając je do rozpuszczenia. Dodajemy wiśnie i odstawiamy do wystudzenia, aż galaretka zacznie tężeć. Do przygotowanego wcześniej budyniu dodajemy stopniowo miękkie masło. Wystudzony biszkopt przekrajamy na pół. Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem budyniowy i tężejącą galaretkę z wiśniami. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Teraz rozpuszczamy polewę
Pyszności Słodkościkokosową i migdałową. Tłuszcz ograniczyła tylko do jednego, do oleju kokosowego :-). Książka podzielona jest na rozdziały: O rety, omlety! - rewelacyjny rozdział pełen przepisów na omlety, kolorowe, z dodatkami, budyniem, takie do zjedzenia na ciepło lub na zimno. Proste, szybkie i smaczne :-) Piękne miski - owsianki, puddingi, michy mocy, pyszne kolorowe. Śniadania, które dostarczą energii na cały dzień. Na okrągło - tutaj
kruche babeczkidodawać do żółtek, ciągle mieszać. Nigdy nie dodawać całej ciepłej masy do żółtek, ponieważ się zważą. Ponownie postawić na ogniu i podgrzewając cały czas mieszać. Masa musi mieć konsystencję budyniu. Ostudzić masę. Masę budyniową połączyć z serkiem i dokładnie wymieszać. Podzielić masę na dwie części, jedna ma być trochę większa. ( 1/3 -2/3)Mniejszą część rozłożyć na ciastkach. Banany obrać
Kuchnia Pokoleńpół szklanki mleka rozbełtać żółtko, dodać obie mąki i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka dodać masę ze szklanki. Cały czas mieszać aż powstanie budyń. Pozostawić do wystudzenia. Można przykryć folią spożywczą lub co jakiś czas przemieszać żeby nie zrobiła się skorupa. Masło utrzeć z cukrem waniliowym. Dodawać po łyżce masy budyniowej cały czas miksując
Agusiowe smakołykiSmakuje świetnie. Będzie idealny, aby uczcić ważne okazje. Polecam. Składniki: • 150 g ciasteczek digestive • 50 g miękkiego masła • 1 kg twarogu sernikowego • 250 g mascarpone • 1 szklanka cukru • 1 budyń waniliowy w proszku • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 laska wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego • 2 jajka • 100 g okrągłych biszkoptów • 150 ml kawy + 50 ml likieru amaretto
W mojej kuchnimąką, dodaj do gotującego się mleka i zmiksuj, zagotuj. Ostudź. Przykryj folią spożywczą, zapobiegnie to powstaniu kożucha. Masło utrzyj na puch i powoli , stopniowo , ciągle miksując dodaj zimny budyń.Na końcu dodaj amaretto, zmiksuj i krem jest gotowy. Przełóż placki masą i włóż placek do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni