ROGALIKI ŚMIETANKOWE 166SKŁADNIKI 1 ¾ szkl. mąki pszennej luksusowej Młynomag , ½ kostki miękkiego masła, ½ szkl. cukru, 1 op.budyniu śmietankowego, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany 12% Dodatkowo: cukier puder do posypania WYKONANIE Mąkę, budyń i cukier przekładamy do robota kuchennego, dodajemy masło, śmietanę i żółtka, wyrabiamy ciasto, wkładamy na 30 min do zamrażalki. Następnie z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy rogaliki, układamy na formie wyłożonej
słodki bratek
Duet jablko i rabarbar-ciasto 191zaczną się lekko rozpadać,. Odcedzamy z nadmiaru soku. Na gotowe już owoce wyłożyć piankę. Pianka 5 -6 białek, dużych 200 g cukru 2 budynie śmietankowe-proszek 1/2 szklanki oleju szczypta soli Wykonanie Ubić na sztywną białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i miksować , aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie powoli wsypać proszek budyniowy , cały
w mojej kuchni
Czekoladowa tarta z karmelizowanymi gruszkami 213patelnie gruszki, posyp cynamonem. Duś przez około 10-15 minut, pilnując aby nic się nie przypaliło, i w trakcie przewróć gruszki na drugą stronę. Krem: z podanych składników ugotuj budyń, a gdy już będzie bulgotał dodaj mus z gruszki, Dokładnie wymieszaj. Schłodzony spód tarty upiecz w temp. 200 C przez 20-25 minut. Przestudź. Wypełnij kremem, ułóż gruszki wciskając
greenscarf
Kruche ciasto z rabarbarem i kiesielową pianką 256wyrósł w moim warzywniaczki więc trzeba z niego korzystać. Przygotowałam z jego udziałem pyszne kruche ciasto z pianką. Podobne ciasto piekłam już z truskawkami tylko wtedy do pianki dodałam budyń. składniki: kruche ciasto 250 g masła 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek kisielowa pianka 5 białek 1 szklanka drobnego cukru
Monia miesza i gotuje
Czekoladowy deser z malinami 187rondelka wsypać mąkę pszenną, kakao,cukier,mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszać. Stopniowo wlewać mleko i mieszać. Gdy wszystkie składniki się połączą zagotować stale mieszając, aż powstanie nam gęsty budyń. Odstawić z ognia i dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać aż się rozpuści. Wlać śmietanę i podgrzać mieszając aż powstanie jednolity krem. Wlać do pucharków i podawać z malinami lub dowolnymi
O kuchni z uczuciem
Ptysie z masą karpatkową,truskawkami i brzoskwiniami-pychotka!! 216ostygnie, dodajemy (po jednym) jajka. Każde kolejne jajko dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie całkowicie połączy się z resztą składników, a masa stanie się jednolita i błyszcząca, przypominająca konsystencją gęsty budyń. Nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,nie za blisko,bo ptysie rosną podczas pieczenia,możemy wyciskać z rękawa cukierniczego ,lub nakładać łyżką pieczemy w 200 stopniach
Swojskie jedzonko
Ciasto z manną i owocami 222blaszkę 24 x 28 cm ) Biszkopt: 4 jajka lub na większą ( 5 jajek ) 1/2 szkl cukru (3/4 szkl cukru) 1 szkl mąki tortowej ( 1 szkl maki tort.) 1 łyżka budyniu w proszku ( 1 łyżka bud w proszk.) 1/2 łyżeczki proszku do piecz. ( 1 płaska łyżeczka p.p. ) esencja waniliowa Masa: 2 szkl mleka ( 4 szkl mleka) 1/2 kostki margaryny ( 1 cała
Gotowanie...to proste !
Sernik w kakaowym cieście, zwany "królewskim". 4655słodkiej (18% lub 30%) (zamiast twarogu i śmietany można użyć 1 kg sera w wiaderku) 4 jajka 200 g cukru skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy (niepryskanej) 2 budynie waniliowe Twaróg miksujemy ze śmietaną i jajkami, kolejno dodając resztę składników. Cały proces miksowanie nie powinien być zbyt długi, żeby zbytnio nie napowietrzać masy. Gotową masę wykładamy
Rozpustne gotowanie
Tartaletki serowe z matcha 187cukru waniliowego Masa serowa: 40 dag mielonego twarożku 2 łyżki (czubate) mleka w proszku 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka herbaty matcha 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki budyniu śmietankowego Cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Ciasto: Makę przesypać na stolnicę dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki
Wanilia i Kardamon
Odchudzona napoleonka 309budyniowym? Jeśli liczycie kalorie, to odchudzona napoleonka z kaszy jaglanej (bez dodatku cukru!) na pewno na stałe zagości na Waszych stołach. Nie tylko chudsza, ale i zdrowsza. Zamiast tradycyjnego budyniu – najzdrowsza z kasz: kasza jaglana (pełna żelaza, odkwaszająca organizm, działająca zbawiennie na naszą skórę, włosy i paznokcie), zamiast cukru – trochę ksylitolu mającego pozytywny wpływ na nasze zęby, zamiast
Poezja smaku
Tarta na twarogowym spodzie 197swojej cioci. Pyszne, delikatne ciasto (mam na myśli spód) a na tym fura, wuchta jabłek (albo ewentualnie innych owoców jeżeli macie ochotę). To wszystko tapla się w takim prawie budyniu, który po zapieczeniu łączy całość w jeden pyszny deser. Do przygotowania potrzebujemy: ciasto 125 g mąki 125 g masła 125 g białego sera szczypta soli 1 łyżka cukru (kryształ) proszek
Szybko Tanio Smacznie
Bo z nimi gotowanie stało się fajniejsze? 166rózga nie zawsze daje radę z tymi zakamarkami. Plusów jest więcej, bo tworzywo, tak jak w poprzednich przedmiotach odporne na wysokie temperatury, sztywna solidna rączka, więc spokojnie gęsty budyń do mas spokojnie da się nią wymieszać. Tylko nie ja osobiście nie lubię jej myć. Nie, że trudno się ją myje tylko tak po prostu, nie lubię i już :) Właśnie
Blondynka Gotuje
Koperty Drożdżowe z Serem i Malinami 190świeżych 60 g masła 40 g cukru 1 jajko szczypta soli ziarenka z 1 laski wanilii Nadzienie: 200 g sera białego cukier z wanilią 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu (proszku z torebki) 1 jajko maliny Dodatkowo: cukier perlisty (można pominąć) mleko do posmarowania Wykonanie: Do dużej miski wsypałam sól, na to przesianą mąkę, robię dołek do którego wsypuję cukier
Blondynka Gotuje
Sernik z czerwoną porzeczką 184umytych porzeczek 500g zmielonego twarogu 200g cukru opakowanie cukru waniliowego (lub łyżeczka esencji waniliowej) 4 jajka 100g naturalnego jogurtu 200g gęstej śmietany 18% łyżka soku z cytryny pół opakowania budyniu waniliowego Przygotowanie: Spód ciasta: Do mąki dodajemy cukier, oraz kroimy masło. Szybko zagniatamy rękoma na kulkę. Tortownicę o średnicy ok 24cm smarujemy masłem i wykładamy spód papierem
Ukojenie Podniebienia
Sernik z rosą 384proszek do pieczenia, 1 łyżeczka sól, szczypta Składniki na masę serową ser twarogowy, 1 kg olej, 1 i 1/2 szkl mleko, 1 i 1/2 szkl cukier, 1 szkl budyń waniliowy, 2 opak jajko, 1 szt żółtka jaj, 5 szt Składniki na bezę białka jaj, 5 szt cukier, 1/2 szkl Przygotowanie Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy w plastyczną masę
Gotowanie moimi oczami