już jak na razie ostatni jaki jedliśmy w poprzednim tygodniu. Dziś planuję koktajl truskawkowy z dodatkiem chia. Jeśli będzie smaczny zrobię fotki i opiszę :) .. a chyba będzie :) Budyń CHIA z jeżynami i kokosem 100 ml mleka kokosowego 200 ml jeżyn w lekkim syropie 2 łyżki nasion chia 2 łyżeczki wiórków kokosowych 2 łyżki śmietanki kokosowej gałązki mięty
Gotuj Sam!oczywiście zielsko najbardziej. Teraz gotowanie podwójne, bo zwyczajne i dietetyczne na wrażliwe jelita. Te dietetyczne to wszystko gotowane, przecierane i broń Boże żadnej surowizny !!! Ze słodyczy kisiele owocowe, budynie z kaszki manny lub kukurydzianej, biszkopty i suchary. Powiększy się więc dział dietetycznie :) Na początek lekka zupka. przepis na dwie porcje. Dietetyczna zupa z młodych warzyw 1 niewielka pierś
Gotuj Sam!miód pół szklanki jajka 2 szt cynamon 2 łyżeczki imbir mielony 1 łyżeczka kardamon mielony 1/2 łyżeczki Masa serowa: jaja 5 szt ser 1 wiaderko ksylitol 1/2 szklanki budyń waniliowy 2 x40 g żurawina suszona 1 szklanka Kłos-Pol mąka 2 łyżki typ 500 Kłos-Pol Ciasto piernikowe: Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą,dodajemy błonnik
Różowa kuchniazgęstnienia a najlepiej miksować mikserem. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć w dużej misce na puszysto. Dodawać stopniowo ostygnięty budyń, cały czas miksując. Wyłożyć na ostygnięte ciasto karpatkowe, które przykrywamy drugim ciastem karpatki. Wierzch posypać cukrem pudrem
Kuchnia Paulettescukier 1 szkl. jajko 1 szt. śmietana 4 łyżki Masa serowa: twaróg 1 kg. (dwukrotnie zmielony) cukier 1 szkl. olej 1/2 szkl. mleko 1 i 1/2 szkl. budyń waniliowy (bez cukru) 2 op. jaja 2 szt. żółtko 4 szt. aromat migdałowy 1 cały Pianka na wierzch: białka 5 szt. cukier 3/4 szkl. kisiel wiśniowy
Kuchnia Paulettesfareast-language:EN-US;} Składniki: 1 kg sera białego śmietankowego 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii 250g masła 2 budynie waniliowe herbatniki u mnie czekoladowe rodzynki ilość wg uznania Dodatkowo: wiśnie drylowane Gorzka czekolada 100g+ ok 180 ml śmietanki 30/36% na polewę Czekoladę rozpuścić w garneczku na parze dodając stopniowo śmietankę
W garach u Gosiwytrzeć bez konieczności długiego polerowania. Pojemność garnka pozwala przygotować np. zasmażane buraczki czy marchewkę na ciepło do obiadu (na 3-4 osoby nie potrzeba większego garnka) lub ugotować budyń czy kisiel na deser albo ugotować zupę na 2-3 osoby. Wewnątrz garnka znajduje się miarka, która pomoże precyzyjnie odmierzyć ilość np. mleka czy wody. Pokrywka garnka jest szklana, ze stalową
Codzienna kuchnia niecodziennakisiel o aromacie cynamonu i imbiru... Nigdy nie rozumiałam fenomenu "kubkowych" proszków z których, jakimś cudem po zalaniu wrzątkiem, otrzymujemy substancję teoretycznie nadającą się do jedzenia. Przecież wykonanie własnoręcznie budyniu czy kisielu zajmuje niewiele więcej czasu, za to walorami smakowymi i właściwościami bije na łeb, na szyję paczkowane zamienniki. A więc do roboty! Składniki: -marchew, obrana i starta
Gawron w rosoleminut. Masa budyniowa • Zagotować 1 szklankę mleka z cukrem. • Pozostałe mleko wymieszać z żołtkami i mąką, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń cały czas mieszając. • Wystudzić i dodawać po łyżce do utartego masła, aż masa stanie się gładka. Bita śmietana • Śmietanę ubijać z cukrem pudrem, pod koniec dodać
To co kochamminut. Krem • Zagotować połowę mleka z cukrem i cukrem waniliowym. • W reszcie mleka roztrzepać żółtka i obie mąki. • Połączyć razem i ugotować budyń. • Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem na gładki krem – dodając do masła po łyżce kremu. • Krem wyłożyć na jedno ciasto i przykryć drugim. Odstawić
To co kochamMasa budyniowa • Zagotować 1 szklankę mleka z cukrem. • Pozostałe mleko wymieszać z żołtkami i mąką, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń cały czas mieszając. • Wystudzić i dodawać po łyżce do utartego masła, aż masa stanie się gładka. Masa kajmakowa • Puszkę mleka gotować w wodzie
To co kochamszklankę mleka z cukrem i cukrem wanilinowym. • Pozostałe mleko wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń cały czas mieszając. • Wystudzić i dodawać po łyżce do utartego masła, aż masa stanie się gładka. • Na koniec dodać po łyżce masy kajmakowej. • Na ciasto
To co kochammleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym . Do gotującego się mleka dolać mleko ze składnikami masy budyniowej. Wymieszać, gotować aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Zmiksować masło, stopniowo dodawać budyń,pod koniec miksowania dodać ekstrakt z wanilii. Upieczone placki przełożyć kremem. Ciasto odstawić na kilka godzin,a najlepiej kroić następnego dnia kiedy dobrze zmiękną jego warstwy
Kolorowa kuchnia Elkimiseczki siedząc przed kominkiem w górskiej chacie, a za oknem 2 metry śniegu (w mieście też smakuje równie dobrze). To jeden z ulubionych deserów moich dzieci. Zdrowa alternatywa dla budyniu lub innych deserów czekoladowych. Składniki na mus: 1 awokado dojrzałe 3 łyżeczki kakao ½ szklanki mleka kokosowego 2 łyżki miodu ½ łyżeczki cynamonu Bita śmietana: 1 puszka mleka kokosowego łyżka miodu
PaleoLifeokoło 35 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Bakalie odcedzić z rumu i połączyć go z herbatą. Nasączyć ciasto. Ze składników podanych na krem ugotować budyń, wystudzić go i utrzeć z miękkim masłem. Wyłożyć na dolne ciasto i przykryć druga jego częścią. Na wierzchu rozsmarować powidła wymieszane z kakao i wyłożyć bakalie oraz posiekane orzechy. Czekoladę połamać, zalać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia