budyń - 12640 przepisów (strona:634/843)

Magiczne ciasto 519

trzech warstw jest pieczone jako jedno w całości, ale tylko chemiczna magia powoduje że wychodzą trzy warstwy. Góra jest biszkoptowa, lekka i puszysta, leciutko przypieczona, a środek, kremowy jak budyń w napoleonce. I co zaciekawieni? To zapraszam do pieczenia. Źródło. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Orkiszowo - migdałowe ciasteczka z domową konfiturą (bez cukru) 159

cukru) 170 g mąki orkiszowej razowej 85 g mielonych migdałów 80 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku 50 g masła 50 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 żółtka 2 łyżki mleka  domowe powidła (ja użyłam śliwkowych z pomarańczą , konfitury z pigwowca i malin i konfitury pigwowej) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać

FitKot
Mini-ptysie 185

Mała przekąska na słodko🙂 Składniki ciasto: woda 1 szt masło 100 g mąka pszenna 1 szkl jajka 4 szt sól 1 szczypta krem: masło 3/4 kostki budyń waniliowy 1 op … Czytaj dalej Mini-ptysie

czarrna od kuchni
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 145

warzyw, a następnie łączymy z ciepłym masłem, śmietaną i musztardą francuską. Cukier wkładamy do garnka, karmelizujemy po czym zalewamy winem i po zagotowaniu dodajemy jarzębinę. Kasztany w maraschino na budyniu z kaszy z zefirkami Składniki: 0,2 l maraschino Maraska 0,75 kg kaszy manny 400 g gotowanych kasztanów 50 g śliwek wędzonych 1 laska cynamonu pół gałki muszkatołowej

Wiem co jem
Kajmakowiec z karmelizowanymi orzechami 1171

wlać do garnka i rozmieszać trzepaczką razem z kajmakiem. Dodać masło, które powinno się rozpuścić. Resztę mleka rozprowadzić z mąką ziemniaczaną i wlać do mleka, kiedy się zagotuje. Ugotować budyń, wlać żelatynę i przestudzić. Dodać połowę krokantu, wymieszać i gęstą masę wyłożyć na pierwszy biszkopt. Przykryć drugą częścią ciasta. Krem . Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Szklankę mleka

https:KKuchniaMniam
Jaglane kluski z jabłkiem i cynamonem 186

tradycyjnie -  z masełkiem i cukrem. ;)  Składniki: czas przygotowania: ok. 30 minut  czas gotowania: 3-5 minut na 3-4 porcje 100 g kaszy jaglanej opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) mąka kukurydziana 1 jajko 1 średniej wielkości jabłko cukier lub inne słodzidło cynamon Przygotowanie: Kaszę jaglaną prażymy w garnuszku, zalewamy szklanką wody i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu

Kuchnia Ellie
ciastka francuskie z brzoskwiniami 153

Ciasto francuskie to najlepszy sposób na szybki deser, dlatego zawsze mam zapas w lodówce lub zamrażalniku. Można w nie zawinąć ser, budyń i większość owoców.  A kiedy w Waszych drzwiach niespodziewanie staną goście to możecie wtedy przygotować im właśnie takie koperty. Będą gotowe raz-dwa! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duże jabłko 2 brzoskwinie banan mały kubeczek gęstego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Paczki z 4 jajami 167

pączków WSKAZÓWKI:  Ciasta drożdżowego nie wyrabiamy w metalowej misce ani przy użyciu metalowej łyżki. Najlepiej sprawdzą się do tego przyrządy drewniane, ewentualnie plastikowa miska. Jeśli nadzieniem ma być budyń, adwokat albo bita śmietana, nadziewamy szprycując, dopiero po usmażeniu pączków. Lukrować możemy pączki jeszcze ciepłe - technika ta ma o tyle przewagę, że możemy nadać lukrowi smak a także posypać dodatkowo

Kuchnia od dwojga
Jaglany budyń z mango i z figami 139

nadaje się również na śniadanie jako pożywny początek dnia. Kasza jaglana ma w sobie wszystko czego nam potrzeba aby dzień zacząć ze sporą dawką energii. Zachęcam do spróbowania. Jaglany budyń z mango i z figami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Dżem z pigwy z cynamonem 325

roku opanowała moją spiżarkę! Dżem jest super, a jeśli szukacie innych propozycje z pigwą to polecam Wam także dżem z pigwy z jabłkami oraz szarlotkę z pigwą i budyniem . Dla kogo: dla lubiących poznawać nowe smaki dla mających szczęście posiadać krzaczek pigwy w ogrodzie dla lubiących kwaskowate klimaty Składniki: 1kg pigwy 300ml wody 400g cukru łyżeczka cynamonu sok z połówki

Mania Wypiekania
Pudding chia 236

nasionka chia trzeba wymieszać z mlekiem i zostawić w lodówce najlepiej na całą noc. Jeśli deser ma być na już można przyśpieszyć proces gotując mleko z nasionkami jak tradycyjny budyń. Polecam Wam jednak tę pierwszą opcję. Po nocy spędzonej w lodówce nasionka powinny zwiększyć swoją objętość, a masa ma mieć konsystencję mniej więcej kisielu. Brzoskwinie z puszki odlewamy z syropu

Ciastkozercy
Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa 110

Dzisiaj zapraszam Was na sos, a może konfiturę z żurawiny i jabłek. Idealna do mięsa, sera ale nie tylko. Pasuje nawet do budyniu, a może znajdziecie jeszcze jakieś inne zastosowania? Warto przemycać żurawinę do naszej kuchni, bo jest naprawdę zdrowa, ale ma specyficzny smak i nie każdemu musi on pasować. Żurawina w takiej postaci, ma szansę przypaść do gustu dużej

Mieszam w Garnku
Kurczak Gong Bao (po syczuansku) 175

wrzenia na dość dużym ogniu i dopiero wtedy przykrywamy, jednocześnie zmniejszając płomień. Nie mieszamy. Gotujemy do momentu, aż na powierzchni zaczną pojawiać się kratery - takie same jak przy gotowaniu budyniu. Wyłączamy i zostawiamy na 15 min, aby ryż napęczniał i wchłonął resztę wody. Tak ugotowanego ryżu nie przepłukujemy, dzięki temu jest kleisty i zachowuje wszystkie aromaty. W woku, na odrobinie

Kuchnia od dwojga
CIASTO Z PIERNIKAMI 141

łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1/2 szkl.mleka rozmieszać obie mąki.Pozostałe mleko zagotować z cukrem,dodać mąkę wymieszaną z mlekiem i zagotować.Masło utrzeć z ostudzonym budyniem dodając go po łyżce.   Polewa: ~~~~~~~~~~~~~~ 6 dag .margaryny 4 łyżki wody 4 łyżki cukru 4 łyżki kakao   Ponadto: ~~~~~~~~~~~~ 290 g.dowolnego dżemu 40 dag.pierników bez polewy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Wodę zagotowujemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ciasto Twix 174

około 20 minut. Wystudzić i pozostawić w foremce.  przygotować krem: Żółtka rozmieszać z mąkami, cukrem i odrobiną mleka. Wlać na gotujące się pozostałe mleko i ugotować jak budyń. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem.  Z mleka odłożyć dwie łyżki, resztę wymieszać z likierem. Nasączyć biszkopt i posmarować  kajmakiem. Na kajmak wyłożyć połowę kremu. Biszkopty moczyć w mleku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia