sodę. Mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 °C. Studzimy. Krem: ananasy osączamy. Z zalewy, żółtek, cukru i mąki gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z margaryną. Wykładamy na ciasto. Na kremie układamy plastry ananasa. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Tężejące wylewamy na ciasto
Cukiernia PychotkiSpód : - 25 sztuk ciastek Oreo bez masy + 5 sztuk całych z masą - 30 g roztopionego masła Masa serowa : - 1kg sera białego u mnie Z Wielunia "Mój ulubiony " - 5 jajek - budyń waniliowy - kilka kropel olejku waniliowego - 90 g cukru pudru - 100 ml mleczka kokosowego - masa z ciastek + 7 połamanych ciastek i 2 łyżki rozkruszonych w blenderze Wierzch : - 500 ml śmietany
Wypieki Reneminut. 2 pozostałe daktyle przekroić na pół. Czekoladę zetrzeć na wiórki. Kaszę jaglaną przełożyć do kielicha blendera. Dodać kilka łyżek mleka/wody kokosowej, cynamon, siemię lniane. Zblednować na gładki budyń. Jeśli potrzeba, dodać więcej wody/mleka. Jaglankę wyłożyć do miseczki. Posypać jeżynami, suszonymi bananami, ułożyć daktyle, wysypać wiórki czekoladowe i polać syropem klonowym dla dodatkowej słodyczy. Prosto, smacznie i pożywnie. Smacznego
Jaglusiawanilinowy 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ser: 250 g sera białego (typu klinek lub z kostki) 250 g mascarpone 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 budyń waniliowy bez cukru 1 cukier wanilinowy Jabłka: 8 antonówek 6 łyżek cukru cynamon (ilość wg uznania) 1/4 szklanki wody Suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy masło starte na tarce jarzynowej
Czary - gary w kuchnijajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 0.5 kg sera (może być z wiaderka) 2 jajka, białko i żółtko oddzielnie 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 2 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli kilkanaście kostek mleczka ptasiego Mus jeżynowy: 1 kg jeżyn 1 galaretka wiśniowa Zagniatamy szybko ciasto z podanych składników, wykładamy nim okrągłą formę
MamaOskarkasosie kurkowym Iwona Placki ziemniaczane z cukinią i sosem kurkowym Diana Kurczak curry z bananem Justyna Marynata do kurczaka Agnieszka Budyń czekoladowy z kalafiora Marzena Owsianka pieczona z karmelizowanymi jabłkami Gosia Sałatka z patisonów na zimę Ania Omlet pieczony z karmelizowanymi węgierkami, kardamonem
Magiczne Życie Martyszkl mleka 50 g drożdży świeżych 1 jajko 0,5 szkl cukru 70 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Nadzienie: 250 g twarogu półtłustego 1 żółtko 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku cukier do smaku maliny Kruszonka: 50 g mąki pszennej 25 g cukru 25 g masła cukier puder do oprószenia Przygotowanie: W ciepłym mleku rozmieszać drożdże dodać łyżeczkę
Ala piecze i gotujekefiru lub jogurtu naturalnego 3 jajka 0,5 szkl. oleju (użyłam rzepakowy) 1 szkl. cukru 2 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 torebka budyniu waniliowego - 40 g szczypta soli 250 g jeżyn 2 jabłka Piekarnik nagrzać do 175°C . Formę wysmarować masłem i wysypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Jabłka obrać, wykroić gniazda
Posadzone i zjedzoneUwielbiam latem przygotowywać zdrowe i smacznego dodatki do deserów, obiadów czy innych dań. Gęsty sos malinowy podaję do gofrów, naleśników lub placuszków. Świetnie pasuje do budyni, lodów, jogurtów. Takie gęste sosy są proste do przygotowania, nie wymagają dużej liczby składników (w zasadzie wystarczą dwa), sami decydujemy o stopniu słodkości oraz o konsystencji, jaką chcemy uzyskać (pamietać należy, że sos odrobinę
Moja Delicjadań obiadowych. Wiórki kokosowe (tak jak płatki kokosowe) mogą stanowić świetną dekorację do deserów. Wykorzystać można je również np. do upieczenia kokosowych ciasteczek (kokosanek) czy ciast, tortów, kremów, trufli, budyniu etc. Miąższ kokosa można zamrażać lub smażyć, a wiórki – prażyć. Kokos jest więc produktem absolutnie uniwersalnym.” Bez mrożenia, smażenia, prażenia, czy też pieczenia – kokosowe kulki. Składniki: - 200g miękkiego masła
mojewypiekiinietylkodziś wymyśliłam taki oto deserek, coś pomiędzy koktajlem, musem, a budyniem z soczystymi malinami, truskawkami i odrobiną kokosa. Pycha :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 50 ml mleka kokosowego 1 łyżka miodu, lub jakiegoś roślinnego słodzidła 8 truskawek 20 malin 1 łyżka sproszkowanego siemienia lnianego płatki kokosa do dekoracji Wykonanie: Quinoę blendujemy z mlekiem kokosowym, miodem, siemieniem lnianym, około
Quinoa Raz!łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Masa śmietanowa: 3 jajka 225 g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka domowego cukru waniliowego 65 g cukru 20 g budyniu waniliowego Ponadto: 750 g śliwek Dodatkowo do kruszonki (1/4 ciasta): 1 łyżka mąki 1/4 łyżeczki kardamonu Sposób przyrządzania: Mąkę przesiać
Zakątek rozkoszy kulinarnychmąki 50 g masła 0,5 szkl. mleka 1 łyżka cukru 2 żółtka 30g drożdży 500 g śliwek Masa serowa 2 jajka 2 białka 750 g sera białego 1 budyń śmietankowy 100 g cukru Sposób przygotowania Ciasto Z mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia na 15-20min. Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia Mąkę przesiać
Mieszam w Garnkuszybko zagnieść. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Średnią prostokątną blachę wyłożyć papierem, wylepić dno ciastem. Ułożyć na budyniu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Włożyć na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 o C. W tym czasie zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać małymi
Czerwień i błękitBiszkopt: 6 jajek 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1 opakowanie budyniu waniliowego + 2 łyżko cukru + 2 szkl mleka … Czytaj dalej Biszkopt z kremem jagodowym
czarrna od kuchni