Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki 879czekoladowy – nie jest bardzo słodki, może nie smakować tym, którzy uwielbiają bardzo słodkie serniki, ale moim zdaniem jest pyszny, jego słodycz pochodzi jedynie z czekolady i słodkiego czekoladowego budyniu 11.Sernik japoński – ciasto sernikowe z 3 składników: jajek, twarożku i białej czekolady, jest bardzo lekkie i puszyste. Podałam ciasto z frużeliną wiśniową. 12. Sernik bez pieczenia – bez pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ciasto kocie języczki 407wiórek kokosowych 100 g maku 90 g cukru dodatkowo: duże opakowanie podłużnych biszkoptów polewa czekoladowa, lub roztopiona czekolada wykonanie: składniki na kerem: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 łyża cukru wykonanie
Domowy Smak Jedzenia
Rumcajs Historycznie: Mleko migdałowe 241wody Przygotowanie: Migdały gotujemy z wodą około 10 minut na średnim ogniu. Przecieramy przez sitko lub odciskamy przez gazę. Pozostałą migdałową papkę można zużyć do przygotowania sosu, zupy lub budyniu, ale o tym innym razem. Źródło: Rene Husson, Philippe Galamiche, Kuchnia średniowieczna
Gotuj z Rumcajsem
Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki 225gładką masę. Do wrzącego mleka wlać migdały, zblendować. Zmniejszyć gaz na minimum, doprowadzić do zagotowania, po zagotowaniu gotować jeszcze 20 min. Krem ma być bardzo gęsty, troszkę gęstszy niż budyń. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przełożyć do rękawa cukierniczego, schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Przygotować krem porzeczkowy: W misie miksera umieścić mascarpone, krótko zmiksować, tak aby masa była jednolita, dodawać
moj przepis na
Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym 242garnuszka z grubym dnem wbić jajko, dodać cukier, ekstrakt, masło, kakao, gotować na średnim ogniu do momentu, aż masa zdecydowanie zgęstnieje, ma być o konsystencji budyniu, uwaga trzeba cały czas mieszać, żeby się nie przypaliła. Zdjąć z ognia, dodać orzechy, figi i suchary, wymieszać, wyłożyć spód tortownicy, mocno uklepać, wyrównać, ostudzić, wstawić do lodówki/zamrażarki na czas przygotowywania pianek
moj przepis na
Idealny biszkopt lekko kakaowy przepis dla początkujących 384miski, białko wlewam do małej miseczki, aby się upewnić że nie ma żółtka, jeżeli do białka dostanie się kawałek żółtka, odkładam to jajko, zużyję je później do jajecznicy czy budyniu, biorę zamiast niego nowe, tak trzeba postąpić z każdym jajkiem. Białka przelać do czystej, odtłuszczonej miski i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. To znaczy, że jak przechylę miskę
moj przepis na
Karpatka po królewsku 288się gesty, ale mimo to zagotowałam go i pogotowałam jeszcze 1-2 minutki od czasu aż zaczął pyrkać, pod koniec gotowania wyjąć laskę wanilii. Krem ma być gęsty jak budyń. Krem przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni (dzięki temu nie będzie kożucha), odstawić do ostudzenia, następnie schować do lodówki. Śmietanę ubić na sztywno. Do masy budyniowej dodać połowę ubitej
moj przepis na
Rysiowy sernik wegański z owocami 232składniki oprócz porzeczek i śliwek. Zmielić na gładką masę kilka minut. Masa ma być jedwabista, bez grudek czy drobinek. Można też zmielić blenderem ręcznym. Masa ma mieć konsystencję gęstego budyniu, ale łyżka ma nie stać ;). Masę jaglaną przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć porzeczki, lekko wbić je w sernik, na to wyłożyć połówki śliwek, rozcięciem ku górze. Piec
moj przepis na
Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem 247rodzaju twarożku) Wszystkie składniki umieścić w malakserze, zmielić na gładką masę. Można też umieścić w wysokim naczyniu i zmielić blenderem. Masa sernikowa ma mieć konsystencję mniej więcej jak budyń. Wylać na podpieczony spód. Piec w 170 st. 45 min. Ma być lekko galaretowaty, ale ścięty na środku. Składniki na piankę : 1/2 szklanki cukru pudru 3 pozostałe białka w temperaturze pokojowej
moj przepis na
Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym 211przyprawę do piernika, kakao, zmielić na gładką masę, która przy rozcieraniu między palcami będzie jednolita i gładka, może to potrwać kilka dobrych minut. Masa serowa ma być gęsta, jak budyń, że łyżka prawie staje, w przypadku gdy jest rzadsza, dodać łyżkę kakao lub mąki ziemniaczanej, zmiksować, w razie konieczności dodać kolejną łyżkę. Dodać pokruszone ciastka, orzechy włoskie, śliwki, wymieszać. Posypać
moj przepis na
Owsiany pudding waniliowy z kiwi 175jest aksamitny, kremowy i wspaniale rozgrzewa w zimne poranki. Do tego kubek gorącego kakao (tego prawdziwego, nie błyskawicznego!) na doskonały początek dnia :) Składniki: 1 szklanka mleka 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru 1 kropelka aromatu waniliowego 2 łyżki mielonych płatków owsianych 1 kiwi 3/4 szklanki mleka zagotować z aromatem. W pozostałej ilości mleka rozmieszać płatki i proszek budyniowy. Dodać
Chocolate Muffin Blog
Karha – CHAI MASALA – mieszanka przypraw do herbaty (i nie tylko) 233smaków, a zielona herbata – odrobinę świeżego lub kandyzowanego imbiru. O ile wanilia, migdały, ciemne kakao czy prażony orzech kokosowy kojarzą się na pierwszy niuch nosa z ciepłym ciastem, budyniem, deserem, spokojem i domem, o tyle wszystko to co ostre, takie przyprawy jak czarny i czerwony pieprz, imbir, anyż, cynamon – podkręcają do życia, rozgrzewają, dynamizują. Indyjska herbata podawana jest
Karo in the Kitchen
Ciasto biedronka 305zacznie wrzeć to powoli wlewać masę żółtkową. Cały czas mieszać. Gdy masa będzie gęsta to zdjąć z ognia i ostudzić. Masło ubić za pomocą miksera. Następnie powoli dodawać ostudzony budyń. Całość połączyć ze sobą. Miksować tak długo, aż powstanie masa o kremowej konsystencji. Biszkopt przeciąć na 2-3 części. W wierzchnim blacie ciasta wyciąć otworki (ja użyłam dużego kieliszka
Ugotować
Sernik z makiem na kruchym cieście z pianką 182pieczenia 5 łyżek proszku do pieczenia 3 łyżki wiórek kokosowych tłuszcz do formy Składniki na masę serową: 1 kg sera ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 Aromat waniliowy 2 jajka 4 żółtka jaja +1 puszka maku z bakaliami Składniki na piankę: 8 białek 1 szklanka cukru Wykonanie masy serowej: Ser zmielić dwa razy, następnie
Tradycyjna Kuchnia
Ciasto Waniliowe. 237Składniki na ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 margaryny Aromat waniliowy 9 ml Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 650 ml mleka 1,5 % Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka mieszamy z cukrem na puszystą masę (miksowałam), wlewamy aromat waniliowy, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - miksujemy
Moje-pitraszenie