budyń - 12640 przepisów (strona:625/843)

Kilimandżaro 253

szklanki cukru,  250g masła.  W pół szklanki mleka mieszamy żółtka i mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, do gotującego wlewamy mieszaninę mąki i gotujemy chwilę do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce masy budyniowej. Złożenie ciasta: Biszkopt rozkrajemy na pół, na połowie rozsmarowujemy ostudzone jabłka, gdy zgęstnieją pokrywamy

Cynamonowe szczęście
Jak otworzyć kokosa 133

posłużyć jako ładny i smaczny element dekoracyjny naszych potraw: przy pomocy obieraczki do warzyw zrobimy  z niego apetyczne wstążki. Na blogu znajdziecie też parę kokosowych inspiracji:  Domowy budyń kokosowy Domowy likier kokosowy Kokosowy deser z kaszy manny Kokosowe ciasto z jabłkami Kokosowe ciasto z truskawkami Pieczone jabłka Kokosowa owsianka z mango Bananowy jogurt z domowym musli Tajska zupa

Kulinarne przygody Gatity
Sernik After Eight 142

weekend postawiłam na deser w klimacie After Eight. SERNIK AFTER EIGHT Składniki: spód:  150 g ciastek czekoladowych 100 g masła masa serowa: 500 g sera 3 jajka 1 budyń czekoladowy  1/3 szklanki łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy  wierzch:  200 ml śmietana 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki syropu mietowego Przygotowanie:  spód

Bon appetit mon amie
Murzynek z masą śmietanową z polewą z białej czekolady 230

białej czekolady Może to zabrzmi dziwnie, ale jeszcze nigdy nie piekłam murzynka, to jest mój pierwszy :). Ciasto jest puszyste i dość wilgotne. Masa śmietankowa delikatna jak najdelikatniejszy pieczony budyń, całość zwieńczona pyszną polewą z białej czekolady. Dodałam jeszcze wiórki z gorzkiej czekolady i truskawki. Składniki na blaszkę kwadratową o boku 25 cm: Warstwa ciemna: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie

moj przepis na
Kopiec kreta w wersji rodzinnej 382

większe i mniejsze uroczystości, podzielne i po prostu pyszne ciasto. Pychotka Składniki: Biszkopt:     5 jajek     szklanka cukru     2 budynie czekoladowe     1 łyżeczka kakao     2 łyżeczki proszku do pieczenia     3/4 szklanki mąki tortowej     3/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa

Cukiernia Pychotki
Magiczne ciasto. 307

Zapraszam na ciekawe ciacho ,które od dłuższego czasu fascynuje wszystkich . Masa jest lejąca ,wręcz wodnista ,dopiero dodanie ubitych białek delikatnie ją zagęszcza , dlatego ciasto jest bardziej pieczonym budyniem ,niż ciastem z biszkoptową dokładką na górze.Mnie nie zachwyciło , męża bardzo .Warto choć raz spróbować. Składniki: blaszka kwadratowa o boku 20 cm 4 jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżka wody

Ladylaura.
Sernik kokosowy z owocami i musem . 226

swoja kwaskowatością.   Składniki : foremka 25x30 1 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowego) 3/4 szklanki (170g ) cukru 4 jajka 3/4 szklanki wiórków kokosowych  1 puszka mleka kokosowego 1 budyń waniliowy 50 g roztopionego masła mus kokosowy : 3/4 szklanki mleka  5 -6 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżeczki żelatyny pół szklanki cukru pudru 330 ml śmietany 30% Dodatkowo: herbatniki

Malinowa Kawiarenka
Czekoladowy pudding z tapioki z malinami 134

sałatek itd. Kuleczki tapioki nie mają smaku, dlatego też ma szerokie zastosowanie w kuchni. Dzisiejszy pudding zrobiłam z czekoladą i malinami. Jest prosty do zrobienia, a konsystencją przypomina budyń. Tapiokę można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Czasami bywa też w hipermarketach, ja kupiłam w Auchan. Składniki: 2 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki tapioki 2 łyżeczki cukru

Oryginalny smak
Mini bułeczki z białym serem 182

mąka do podsypywania 1 jajko szczypta soli 30 g masła, stopionego i przestudzonego Masa serowa: 200 g twarogu 70 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1 op. budyniu waniliowego bez cukru (40 g) Dodatkowo: 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką mleka do posmarowania bułeczek cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka

Nastoletnie Wypiekanie
Budyń jaglano-czekoladowy z daktylami i pomarańczą 137

sprawdzi się w kuracjach odkwaszających i odtruwających. Nie zawiera glutenu, co ważne dla osób chorych na celiakię. Bogata w mikroelementy, wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.  Nic tylko korzystać! Budyń jaglano-czekoladowy z daktylami i pomarańczą Składniki: 10 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej 2-3 łyżki kakao 10 łyżek soku z pomarańczy 6 łyżek mleka roślinnego (u nas mleko migdałowe

Moja Mama Gotuje
Ekler 146

otwieramy go. Zabieramy się za przygotowanie kremu. Do rondelka dodajemy mleko, cukier, obie mąki oraz ziarna wanilii. Całość mieszamy ze sobą. Wstawiamy na gaz i gotujemy podobnie jak budyń, cały czas mieszając. Gotową masę odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Gdy masa będzie zimna dodajemy do tego ciepłe masło oraz śmietankę. Całość łączymy mikserem. Ostudzone ciasto na eklery rozcinamy na pół. Spód

Ciastka i ciasta
Wegańskie pancakes owsiano-jaglane :) 227

także wanilię i banana. Aha i jeszcze jedno, postarajcie się nie wyjeść "surowej masy", bo ona także jest genialna w smaku i przypomina coś w rodzaju puddingu czy budyniu. Składniki (1 porcja - 6 placków): 30 g płatków owsianych (Edena) 30 g płatków jaglanych (Edena) 15 g orzechów nerkowca (Edena) 1 mały, dojrzały banan 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zdrowie na języku :P
Z ŁĄKI NA TALERZ: Sosnowe śliwki 150

się jednym z najpyszniejszych deserów ostatnich dni :D Gorące owoce skąpane w słodkim syropie o niesamowitym zapachu sosny sprawdzą się świetnie same w sobie lub jako dodatek do lodów, budyniu lub jogurtu i muesli! Samych igieł z syropu nie polecam jeść, bo są dość twarde, jednak pozostały syrop warto zlać do buteleczki i urozmaicić nim owsiankę, czy nawet dosmaczyć kawę

Kuchnia w Słońcu Skąpana
“Słodkie sekrety” – recenzja 153

niej czym zastąpić cukier, jajka i białą mąkę i jak stworzyć wegańskie wersje podstawowych kuchennych przepisów. Co bym upiekła z tej książki? Dobrze wygląda ciasto kruche z syropem klonowym, budyń z mango, mazurek malinowy i ze słonym karmelem, tarta czekoladowa, oraz serniczki bazyliowe Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem Autorka: Weronika Madejska Wydawnictwo: Septem Data premiery: 2017 Artykuł

Ugotowane pozamiatane
Serowo-ziołowe kluseczki z quinoą i zielone małże nowozelandzkie z fenkułem 176

czarną quinoę, spirulunę i dokładnie łączymy składniki. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy przesianą przez sitko mąkę z quinoy i z tapioki, doprawiamy solą. Powinna powstać masa o konsystencji gęstego budyniu. W garnku zagotowujemy wodę z solą (jak na makaron), moczymy w niej przez chwilę łyżkę i jej krawędzią nabieramy trochę ciasta i wkładamy do wrzątku (powinno się odkleić

Quinoa Raz!