budyń - 12640 przepisów (strona:624/843)

Szybki biszkopt z owocami 190

upieczeniu biszkoptu i przekrojeniu go na dwa blaty póki gorący (to ważne). Następnie blaty biszkoptowe przekłada się…. kwaśną śmietaną, i już:) żadnego ubijania, żadnego ucierania czy gotowania budyniu. Śmietana pod wpływem temperatury z biszkoptu zamienia się w pyszny krem. Na wierzch ciasta wystarczy wyłożyć owoce: brzoskwinie, a w sezonie – truskawki, które przykrywamy galaretką. Prawda, że proste? I pyszne

Smaki Na Talerzu
Włoskie śniadanie pełne słodyczy 190

się do porannej kawy. Wśród najpopularniejszych past znajdziemy cornetto, czyli w wolnym tłumaczeniu – rożek. Cornetto nie koniecznie musi być nadziewany na słodko. Najczęściej znajduje się w nim czekolada, budyń lub owocowa marmolada, ale zdarzają się też wersje na słono. Poza tym, na włoskie śniadanie możemy zjeść także popularnego również we Francji croissanta. Ciekawsze okazy to crostata – ciasto nadziewane

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 324

tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską

Kulinarne przygody Gatity
Tort chałwowy 180

rondelka, podgrzewamy na wolnym ogniu. Do mleka wykruszamy chałwę, cały czas mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się chałwy i powstania jednolitej masy o konsystencji budyniu (nie musimy zagotowywać). Odstawiamy do przestudzenia. Następnie margarynę ucieramy z 2 łyżkami cukru, stopniowo dodajemy przestudzona masę z chałwy i ucieramy aż składniki dobrze się połączą. Konfiturę wiśniową mieszamy z wiśniami

Smak mojej kuchni
Ciasto z masą cytrynową 195

cukrem waniliowym i masłem. Następnie dodać sok z cytryny. W kubku rozmieszać zimne mleko z mąką ziemniaczaną i mieszając wlać do gotującej wody z cukrem i masłem. Ugotować jak budyń. Ciasto przekroić na pół i przełożyć ciepłą masą. Wierzch ciasta polac lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

kuchnia doski
Mazurek cytrynowy z bezami 130

resztę soku i wsypać cukier. Całość zmiksować dokładnie, ale tylko do połączenia składników. Przelać do garnuszka z nieprzywierającym dnem i podgrzewać, mieszając, aż masa zgęstnieje i konsystencją będzie przypominała budyń. Ostudzić. Bezy można zrobić z podwójnej porcji, wykorzystując wtedy wszystkie białka pozostałe po lemon curd - bez wyjdzie wtedy więcej, niż jest potrzebne do mazurka 2 białka szczypta soli

Słodkie inspiracje
Kremówka rudnicka – kuchnia podkarpacka 261

Specyficzne jest to, że do ciasta nie dodaje się ani cukru, ani soli. Jest ono neutralne w smaku, co doskonale uzupełnia intensywny krem, który przygotowuje się od podstaw – bez budyniu w proszku i innych półproduktów. Tak, jak dawniej :) Składniki na foremkę 25x35 cm: Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 szklanka gęstej słodkiej śmietany (najlepiej 36% z Piątnicy, ale może być

Trzeci talerz
smakowite ciasto z malinami z jogurtu greckiego 183

blaszka( w tej blaszce wyjdzie dużo ,ale niskie) Masa 2 jogurty typu greckie po 400gr. 1 śmietana 30% 200gr. 5 białek 1 szkl.cukru pudru 2 ½ pudding waniliowy ,lub 2 budynie zwykle( 1 pudding 41gr) dżem dowolny, duży-u mnie własny malinowyhttps://kuchniapepin.blogspot.com/2015/08/malinowy-dzem-bez-pestek.html Wykonanie ciasto Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki zagnieść, aby uzyskać gładkie, jednolite ciasto. Jeśli ciasto

w mojej kuchni
Sernik z brzoskwiniami i orzechową bezą 210

żółtka Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego, zmielonego 220 g cukru 2 duże jajka 2 żółtka 1/2 szkl syropu z brzoskwiń 1/2 szkl oleju rzepakowego 1,5 op. budyniu śmietankowego (60 g) duża puszka brzoskwiń Beza orzechowa: 5 białek (tych pozostałych z ciasta kruchego i masy serowej) szczypta soli 1 szkl cukru pudru 150 g orzechów włoskich, zmielonych

Nastoletnie Wypiekanie
Dróżdżówki zawijane z budyniem - szybka słodycz na imieniny czy weekendowe spotkanie 226

szybka inspiracja na szybką słodycz. Ślimaki drożdżowe z budyniem - słodkie buły do prostego przygotowania w domu. Ostatnio zrobiłam je w ramach dobrej współpracy- na imieniny Lidzi, koleżanki z pracy. Ciasto rewelacyjnie proste, a składniki nadzienia to już sprawa Waszej wyobraźni i zasobności kuchni :) Oczywiście jak to zawsze - jak człowiekowi zależy, to coś tam się nie uda. Ślimaczkom trochę zbyt

Kuchnia po mojemu
Mazurek makowo-kokosowy 212

wymieszać.  Drugą szklankę mleka zagotować i wlać mleko z mąką i wiórkami. Ogrzewać, aż zgęstnieje, cały czas mieszając, następnie ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Porcjami dodawać budyń, ucierając do chwili, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Wystudzone ciasto przekroić na równe części i przełożyć masą, trochę masy zostawiając na wierzch ciasta. Całość posypać wiórkami kokosowymi

Cukiernia Pychotki
Cytrynowy sernik z truskawkami 123

orzechowego 70 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki kardamonu Sernik: 450 g mielonego sera z  wiaderka 2 duże jajka 200 ml śmietany 18% 3/4 szklanki drobnego cukru 1  budyń do ciast i kremów Waniliowy smak Winiary sok z 1 dużej cytryny skórka z 1 dużej cytryny 250 g świeżych truskawek cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Wszystkie składniki

Kulinarne przygody Gatity
Babeczki z kremem cytrynowym czyli tarteletki z lemon curd i bezą 102

wkładamy troszkę lemon curd- przepis na ten krem podałam wcześniej w poście o muffinkach Można nadziać innym kremem, na przykład gęstym budyniem albo jabłkami. Na lemon curd szprycą albo łyżeczką wykładamy ubite z cukrem białka i pieczemy w nagrzanym piekarniku. Piekłam 15- 18 minut w temperaturze 170 stopni. Jak zaczęły leciutko

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Mini serniczki 129

praktycznie każdym markecie w uk) 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 250g mascarpone 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 całe jajka 1 i pół łyżki skrobi (mąki ziemniaczanej) lub budyń waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii szczypta soli. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować 15 papilotek do muffinek. Na spód każdej położyć

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sernik...... w klimacie mango 140

śmietany kremówki (double cream) 4 duże jajka ( użyłam 5 mniejszych) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka pasty waniliowej  3,5 łyżki mąki ziemniaczanej (użyłam budyniu waniliowego) Wszystkie skladniki oprócz jaj włożyłam do miski i szybko wymieszałam rózgą kuchenną, dodałam rozbełtane widelcem jajka i przelałam masę na podpieczony spód. Piekłam 40 minut w temperaturze 160 stopni.  Masa

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk