Ciasto pijak 287Składniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 3/4 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 1 budyń waniliowy + 1,5 szklanki mleka 1 … Czytaj dalej Ciasto pijak
czarrna od kuchni
Musaka z indykiem 235będzie lekko zrumienione, stopniowo dodawać mleka, cały czas mieszając. Nie można dopuścić do powstania grudek. Po około 5 minutach i wykorzystaniu całego mleka, powinniśmy uzyskać gęstą masę, podobną do budyniu. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, należy doprowadzić go do wrzenia, ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. To właśnie świeżo starta gałka muszkatołowa nadaje niepowtarzalny, charakterystyczny
Pij soki wyciskane
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE ZE ŚNIEŻNĄ POSYPKĄ 169Składniki: 220 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 1 łyżka cukru pudru waniliowego 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (40 g) 1 łyżka kakao 110 g margaryny lub masła 2 żółtka 2 łyżki mleka Dodatkowo: 2 białka migdały w płatkach cukier perlisty Przygotowanie: Mąkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz kakao przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe
Ciastka - domowe słodkości
Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami 549szklanki cukru 2 płaskie łyżki cukru z wanilią szczypta soli Masa serowa: 1200 gramów jogurtu greckiego 1 pełna po brzegi szklanka cukru 6 białek szczypta soli 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 2 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń cukier puder do posypania Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, dodajemy masło, siekamy
Cukiernia Pychotki
Kawowa legumina z wiśniową frużeliną 200mojej cioci-babci Wiesi. Znalazłam tam leguminę - deser bardzo popularny kiedyś. Leguminą nazywano dania mączne, przeważnie na słodko, które można było podać na podwieczorek. Najczęściej były to różne rodzaje budyni, kasz, sufletów, podawanych z owocowymi sosami, konfiturami czy świeżymi owocami. Naleśniki i racuchy też zaliczano do legumin. Nie znajdziecie więc jedynego i słusznego przepisu na leguminę 😊 Na blogowym facebooku wywiązała
Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki budyniowe 886naleśniki np, drożdżowe, maślane, bananowe itp. Wszystkie pomysły znajdziecie w zakładce Naleśniki i gofry Składniki: 2 jajka 400 ml mleka 2 łyżki oleju 400 ml wody 2 budynie waniliowe 2 szklanki mąki pszennej cukier w razie potrzeby Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić ciasto na 15 minut, a następnie smażyć naleśniki
O kuchni z uczuciem
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2202pierniczków Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania Tarta jabłkowa- Rose. Ciasto z różami Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchen
Przepisy na Świąteczne ciasteczka 488Szybkie pierniczki 8. Kruche rogaliki migdałowe 9. Cynamonowe ciasteczka 10. Półksiężyce z lukrem 11. Wafle z masą z dodatkiem galaretki 12. Kruche ciasteczka z budyniem 13. Rogaliki z nutellą 14. Kruche ciasteczka z posypką orzechową 15. Budyniowe wersja II 16. Wafel z masą kajmakową i petitkami 17. Ciasteczka serowe
kruche babeczki
Styropian, czyli sernik bez sera 814szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 250 g margaryny 5 żółtek smalec do posmarowania blachy Masa: 3 x 400 g śmietany 18% 2 budynie śmietankowe 5 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli Przygotowanie: Ciasto kruche: Ze składników wyrobić ciasto (gdyby się nie kleiło dodać łyżkę śmietany). Całość podzielić na 2 części w stosunku
Malinowo w kuchni
Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy 229pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika masa serowa : 1 kg sera dwukrotnie mielonego, może być z wiaderka 4 jajka 3/4 - 1 szklanka cukru 1 duży budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 80-100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 8-10 kropli aromatu pomarańczowego szczypta soli dodatkowo : opłatkowe śnieżynki do dekoracji Przygotowanie : Mąkę przesiewamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
SERNIK KRÓLEWSKI / WARSZAWSKI 277gęstej kwaśnej śmietany 18% -2 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy budyń waniliowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kruche ciasto: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, owijamy w folię i odkładamy na 2 godziny do zamrażalnika. Masa serowa: Jajka ucieramy
RAROSSA
BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ I MASŁA ORZECHOWEGO 270przelać do rondelka. Kaszę wsypać do mleka. Gotować na małym ogniu ok. 10-15 min. Pod koniec dodać miód i masło orzechowe. Mieszamy. Następnie wszystko zblendować na konsystencję budyniu. Podawać z pokrojonym bananem oraz migdałami. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetą
Makowiec z lekką budyniową pianką 5026włożyłam do lodówki, a jak miałam gotową już budyniowa piankę, to wtedy wymieszałam z makiem. Składniki budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 opakowania budyniu (u mnie wiśniowy, może być malinowy) 2 x 40 g bez cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie wsypujemy proszek budyniowy, ciągle miksujemy. Na końcu
kruche babeczki
Drożdżówki z białym serem. 226żółtka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli na nadzienie: 500 g twarogu (śmietankowy tłusty) 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego (1 łyżka cukru pudru trzcinowego) (1 łyżka budyniu waniliowego - proszku) lukier cytrynowy Przygotowujemy rozczyn i odstawiamy go na około 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy
Gotuj Sam!
Budyń CHIA z jeżynami i kokosem 153już jak na razie ostatni jaki jedliśmy w poprzednim tygodniu. Dziś planuję koktajl truskawkowy z dodatkiem chia. Jeśli będzie smaczny zrobię fotki i opiszę :) .. a chyba będzie :) Budyń CHIA z jeżynami i kokosem 100 ml mleka kokosowego 200 ml jeżyn w lekkim syropie 2 łyżki nasion chia 2 łyżeczki wiórków kokosowych 2 łyżki śmietanki kokosowej gałązki mięty
Gotuj Sam!