Polecam wszystkim babkowym łasuchom 😉 Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 400 g serka homogenizowanego waniliowego skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 2,5 szklanki mąki 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g margaryny o temp. pokojowej 150 g rodzynek (namoczonych i odciśniętych) Wykonanie: Miękką margarynę (najlepiej wyjąć poprzedniego dnia z lodówki) ucieramy z cukrem(...)pieczenia oraz skórkę cytrynową. Na końcu dorzucamy rodzynki (po odciśnięciu i wysuszeniu na ręczniczku papierowym, posypujemy je odrobiną mąki) i całość mieszamy łyżką. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy odrobiną mąki. Ciasto wlewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 45 minut. Po wystudzeniu lukrujemy
Walijskie PichcenieSkładniki: 1, 2 kg schabu bez kości 4 łyżki oliwy 1 łyżka sosu chilli 1 łyżeczka oregano 2 ząbki czosnku W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty - ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Schab płuczemy, wykładamy na talerz i polewamy marynatą. Tak przygotowany schab wkładamy do lodówki na 3 godziny a najlepiej na całą noc. Po tym czasie przekładamy schab(...)naczynia żaroodpornego i podlewamy wodą (ok. 5 mm) i polewamy roztopionym masłem. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 1 godz. Z pozostałej wody z tłuszczem możemy zrobić bardzo pyszny sos - przelewamy zawartość naczynia na patelnię, podgrzewając na małym ogniu i cały czas mieszając dodajemy 1 łyżeczkę mąki. Smacznego
Moje-pitraszenieteż przystawka na dobrą kolację. Jeśli zostanie nam mięso, będziemy mieli dodatek do kanapek, ale czy zostanie wątpię? Zapraszam do zapoznawania się z przepisem. SKŁADNIKI 2 kg. schabu bez kości po 1 łyżce przypraw typu: majeranek, bazylia , tymianek, papryka słodka 1 łyżeczka pieprzu 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego -ciemny 2 łyżki(...)miski wlewamy olej, sos sojowy, przyprawy, mieszamy i taka pasta nacieramy dobrze schab. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce - najlepiej zrobić dzień wcześniej. Schab obsmażamy na bardzo gorącym tłuszczu. Minutę dwie z każdej strony. Cebule i pora kroimy w cienkie talarki. Marchewkę obieramy ze skórki i najlepiej nożykiem do obierania ścieramy na paski wiórek. Do naczynia żaroodpornego wkładamy schab. Wlewamy
W kuchennym oknie Ewyprostą sałatką z pomidora, ogórka kiszonego i cebuli. Podobną wypatrzyłam przy przepisie na placki u Margarytki, i pokusiłam się o spróbowanie tego zestawienia, bo przyznam, że dotąd placki jadałam bez dodatków albo tylko z cukrem.Sałatka bardzo fajnie komponuje się z plackami i stała się uzupełnieniem całkiem pożywnego obiadu ... Składniki: 1.5kg młodych ziemniaków 2 jajka 2 małe(...)drobnych oczkach. Dodajemy mąkę, jajka, sól, mieszamy.Nakładamy łyżką na rozgrzany na patelni olej formując placuszki. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniczku z nadmiaru tłuszczu.Podajemy z cukrem, sosem, śmietaną, ketchupem, jogurtem ... czyli tym, co lubimy najbardziej
Walijskie PichcenieSkładniki: 4 łyżki mąki kokosowej* 3 łyżki mąki konopnej, 7 wiejskich jaj, 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
SaganekBardzo lubię serniki przygotowywane bez pieczenia - można je jeść nie tylko w lecie, choć wtedy najlepiej smakują z sezonowymi owocami, ale również w każdej innej porze roku, zwłaszcza że obecnie pogodę mamy niezbyt charakterystyczną dla zimy, a więc i z ciastami na zimno możemy poeksperymentować.Mój łaciaty sernik bez pieczenia to połączenie serka homogenizowanego, mascarpone i śmietanki(...)rozgnieść wałkiem)- czekoladę rozpuścić nad parą wodną, dodać mleko i mieszać do połączenia się składników- do czekolady dodać pokruszone herbatniki i wymieszać do utworzenia dość zwartej kruszonki- tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki)- masę z herbatników wyłożyć na spód i rozprowadzić łyżeczką tworząc cienką warstwę (jeżeli masa zaczyna się kruszyć, można zamoczyć łyżeczkę w mleku, pomoże
Smakołyki Berenikigodzin lub na całą noc *** *** Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki *** *** Następnie ziemniaki polewamy olejem, mieszamy, obsypujemy przyprawą i ponownie mieszamy *** *** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią udka wraz z marynatą *** *** Między udkami układamy ziemniaki. Całość przykrywamy (np. folią aluminiową albo foliowym rękawem do pieczenia) i wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)użyłam mrożonego brokuła). Warzywa możemy delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem *** *** Po godzinie pieczenia wyjmujemy blaszkę z piekarnika i układamy pokrojone warzywa *** *** Całość wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy już bez przykrycia przez 20 minut *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI
Blog z Apetytemktóra odpowiada za odporność organizmu. Zwiększa także liczbę przeciwciał i hamuje namnażanie patogenów. Jest silnym antyoksydantem. Co jeszcze oprócz witamin i składników mineralnych? Kwasy omega-3 Do tej grupy tłuszczów należy m.in. kwas dokozaheksaenowy (DHA), który odgrywa istotną rolę w kształtowaniu odporności. Badania udowodniły, że skutecznie zmniejsza on ryzyko wystąpienia infekcji układu oddechowego. Rutyna Jest to organiczny związek chemiczny należący(...)utleniania witaminy C, dzięki czemu przedłuża jej działanie. Jest bardzo silnym antyoksydantem. Aktywna substancja jest szeroko dostępna w suplementach diety, ale możemy korzystać również z jej naturalnych źródeł: czarnego bzu, czarnej aronii, dziurawca zwyczajnego, fiołka trójbarwnego, gryki tatarki, mięty pieprzowej czy ruty. Co w takim razie warto włączyć do jesiennego jadłospisu? Wiele produktów spożywczych zawiera wymienione wyżej składniki. Warto włączyć
Z notatnika dietetykarestauracji podano nam po dwa takie kibiny, do których zaserwowano dość tłusty bulion (podejrzewam na baraninie). Ogólnie danie było niezwykle sycące, prawdopodobnie ze względu na ilość zawartego w nim tłuszczu. Przez to nie mogłam w pełni docenić ich smaku. Jednak kibinai tak mnie zafascynowały, że postanowiłam zrobić je u siebie, ale w zdecydowanie odtłuszczonej wersji :) Zamierzam wziąć je jutro(...)smarowania 150 ml śmietany(użyłam jogurtu greckiego) pół łyżeczki soli Farsz 400 g siekanego drobno mięsa (użyłam filetu z indyka) 2 cebule 40 g posiekanej kapusty (użyłam pekińskiej, bez głąba) sól pieprz mielony Mąkę wymieszać z solą, masłem pokrojonym na kawałki i rozbełtanymi dwoma jajkami. Stopniowo dodawać śmietanę/jogurt i wyrabiać ciasto - powinno być jednolite i plastyczne. Ciasto zawinąć
Weekendy w domu i ogrodzieszkl ugotowanego ryżu 3/4 szkl mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 1-2 łyżki dżemu Łowicz 100% z czarnego bzu olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Ryż przekładamy do wysokiego naczynia i dodajemy mleko. Blendujemy razem aby ziarenka ryżu się rozpadły. Następnie dodajemy jajko, cukier, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.Wszystkie(...)placuszek-ciasto bardzo się rozpływa ( najwyżej 2 placki). Smażymy z obu stron na złoty kolor.Podajemy z dżemem i świeżymi owocami. Zamiast oleju kokosowego można smażyć na innym tłuszczu
słodkie i nie tylko historie kulinarneDzisiaj proponuje Wam koktajl przyspieszający odchudzanie. Ananas oraz imbir na pewno nam w tym pomogą. Imbir rozgrzewa a w związku z tym szybszy jest proces przemiany
Moja Galeria Smakuciastem. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Nagrzać piekarnik do 190℃. Przygotować foremki do babeczek o średnicy 10 cm. Wysmarować je dobrze tłuszczem. Wyjąć ciasto. Odrywać kolejno po małym kawałku i wyklejać nim cienko foremki do babeczek (fot.1). Bokiem noża przesunąć po krawędzi foremki, usuwając nadmiar ciasta. Widelcem podziurkować spód. Piec przez około(...)Tortenguss rot wg instrukcji na opakowaniu. Jest to czerwony zagęstnik do zalewania owoców. Dzięki niemu owoce na cieście będą pięknie lśniły i długo zachowają świeżość. Jest on dostępny bez problemu chociażby na allegro, a opakowanie wygląda tak. Na babeczki ułożyć pokrojone truskawki (jak najwięcej się zmieści :) ) (fot.3) i każdą z osobna polać lekko zastygniętą polewą Tortenguss (fot.4). Odstawić
Świat Ciastamąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 3 większe jajka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka ciemnego kakao (do wypieków) 25 g suszonych cynamonowych jabłek bez skórki Amkez Przygotowanie: Jabłuszka kroimy na ćwiartki. Odkładamy na bok. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier, dodajemy cukier z prawdziwą wanilią i miękkie masło/margarynę. Dokładnie miksujemy(...)znów całość miksujemy do powstania kakaowej wersji (można zwiększyć ilość masy kakaowej w zależności od upodobań, my wolimy bardziej waniliowe ciasto). Ciasto wykładamy łyżką do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Układamy na przemian ciasto czekoladowe z waniliowym (między ciastem mogę powstać przerwy, wypełnią się podczas pieczenia). Gdy wyłożymy dół keksówki w ciasto wbijamy nasze jabłuszka, znów
Słodkie okruszkiporzeczek macerowanych w alkoholu - pozostałych po zlaniu likieru, lub rozmrożone czarne porzeczki+50 ml cassisa),50 g gorzkiej czekolady,1/4 pigwy w kawałku (można zastąpić cytryną)2 łyżki tłuszczu gęsiego,4 ziaren ziela angielskiego,4 ziarna czarnego pieprzu,2 liście laurowe,3 fileciki anchois lub łyżka sosu rybnego,sól i pieprz do smaku,czerwony pieprz do przybrania(...)ręcznikiem. Pokroić w grube kawałki.Ziarna pieprzu i ziele angielskie rozgnieść w moździerzu. Małe cebulki obrać (dużą posiekać), marchewkę i seler pokroić w grubą kostkę.Na gęsim tłuszczu podsmażyć mięso, dodać cebulę, chwilę smażyć. Dodać pozostałe warzywa, bulion, pigwę, cassis, macerowane porzeczki, anchois, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu
SzczyptaSmaQ