kradzież owoców), pozołdy (słodycze)? Co jeszcze w słowniku regionalizmów częstochowskich mogłoby się znaleźć? - Należałoby umieścić takie określenia, jak: babok ' duch', bateryjka 'latarka na baterie', chyrlać 'kaszleć', ciątać 'błąkać się bez celu', ciekać 'uganiać się', ciorać 'brudzić', garus 'zupa z owoców', kozub 'kożuch na mleku', lebrować 'leniuchować', majloch 'człowiek nieporadny, pijak', nielusy 'ospały, nieporządny', pierdyknąć 'przewrócić się', piterek 'portmonetka', pruciać(...)także trafić związki frazeologiczne: pierdoła z Kłobucka , iść na skuśkę 'iść na skróty', w cały świat 'bez ładu i składu', wyjść na dwór 'wyjść na świeże powietrze'. I jedź tu człowieku do takiej Częstochowy, jesteś w Polsce, a bez tłumacza ani rusz. ;) I to by było tyle na temat "naukowy zalewajki". Ja dziś przedstawię tę zupę
Dieta moja pasjawyobrażam sobie Świąt bez sernika. A ten jest rewelacyjny. To mój faworyt - tradycyjny z rodzynkami i na kruchym cienkim spodzie. Polecam! Składniki (na blaszkę 24x36 cm): ciasto: 1 czubata szklanka mąki (może być trochę więcej) 85 g masła / margaryny 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru cukier waniliowy ser: 1,25 kg sera białego (zmielić(...)cukru pudru cukier waniliowy olejek waniliowy 1 budyń śmietankowy / waniliowy bakalie (u mnie rodzynki i skórka pomarańczowa) Sposób wykonania: 1. Zrobić kruche ciasto: sypkie produkty przesiać, posiekać z zimnym tłuszczem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. 2. Rodzynki zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić. 3. Zrobić masę serową: żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym
Kuchnia domowa AniGołąbki z ryżem i kurkami przygotowałam w zeszłym roku, zrobiłam je wtedy na beztłuszczowej patelni Dry Cooker. Gołąbki z powyższego przepisu są wegetariańskie, nie mają mięsa, ani tłuszczu, mogą je jeść osoby, które dbają o linię. Tym razem Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym przygotował Piotrek. Farsz do gołąbków jest mięsno-ryżowo-kurkowy, taki mix jesienny. Farsz jest bardzo(...)kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym można przygotować na zwykłej, głębokiej patelni, ale Dry Cooker z dziurkami w środku idealnie się spisuje w kuchni. Gotowałam na niej również gołąbki bez zawijania. SKŁADNIKI: 20 dag kurek 20 dag mięsa mielonego z szynki 100 g ryż Parboiled Kupiec, 1 cebula 150 ml rosołu kapusta: 6 liści kapusty chili w młynku Kotanyi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki powideł, konfitury, dżemu lub marmolady Dodatkowo - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremki Polewa - 100 ml śmietanki 30% - 100 gram czekolady mlecznej lub gorzkiej Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto kolejno przekładam do miski, dokładnie mieszam mikserem na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Masę wylewam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki. Wkładam do średnio(...)Prosty murzynek z wiśniami. Murzynek z serem. Ciasto czekoladowo serowe. Sernik izaura. Murzynek z polewą. Smaczne, szybkie, ulubione ciasto. Muffinki czekoladowo kokosowe. Szybkie babeczki bez miksera. Szybkie ciasto kakaowe z gruszkami. Ciasto kakaowe z cukinią
Kuchnia z widokiem na ogródskładnikach podałam, że do placków potrzeba ok. 200g cukinii takiej już po obraniu ze skóry i oczyszczeniu z nasion. Można jednak użyć młodej cukinii i zetrzeć ją w całości bez obierania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowaną cukinię starłam na tarce na grubych oczkach. Cukinii nie odciskałam z soku, ale jak ktoś woli można ją posolić i odstawić aby sok puściła(...)łyżek oleju i łyżką wykładałam porcje ciasta tworząc płaskie placuszki. Placki smażyłam z każdej strony na złoty kolor i zdejmowałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. I właściwie placki są gotowe do jedzenia. Można je dodatkowo podać z solą, twarożkiem, śmietaną, jogurtem, z pomidorem czy innymi dodatkami, w zależności od gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam
Waniliowe Improwizacjepatyczkiem szaszłyków. Jeślo wypłynie przezroczysty, klarowny sos, mięso jest wysmażone. Jeśli nie, potrzymaj je jeszcze na patelni a potem zdejm i przełóż do osobnego naczynia. Krok 2 Na tłuszcz wytopiony z kurczaka wysyp posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu 5 minut aż cebula zmięknie i zrobi się szklista. Dodaj posiekane 3 ząbki czosnku. Smaż 2 minuty, mieszając od czasu(...)sosem pomidorowy i zamieszaj szybko, tak żeby śmietana nie ścięła się w kontakcie z gorącą patelnią. Krok 4 Włóż do śmietanowego sosu kurczaka i duś na wolnym ogniu bez przykrycia przez 5 minut. Na koniec dodaj garść umytego szpinaku. Podawaj z ryżem, kaszą lub makaronem Artykuł Przepis dnia: Kurczak po toskańsku w kremowym sosie pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzwszystkich wielbicieli czekolady! Ta aksamitna tarta czekoladowa bez pieczenia na spodzie z daktyli, płatków owsianych i migdałów będzie idealna jako szybki i prosty deser. Do jej przygotowania potrzeba jedynie 6 składników, które pewnie masz już w domu. Nie ma co przedłużać zapraszam do przepisu :) Wegańska tarta czekoladowa bez pieczenia z nutą pomarańczy Składniki: 1 puszka schłodzonego(...)nią dno oraz brzegi przygotowanej formy 20 cm. Wstaw do lodówki, aby spód się schłodził. W międzyczasie rozdrobnij czekolady na kostki i przełóż do miski. Z mleka kokosowego oddziel tłuszcz kokosowy, przełóż do garnka i zagotuj często mieszając. Gdy mleko już będzie bulgotać, zdejmij je z gazu i wlej do miski z czekoladą. Do masy dodaj startą skórkę z pomarańczy
wegujemyrazem proponuję Wam koktajl, który nie tylko świetnie smakuje, ale także ma właściwości detoksykujące oraz odżywcze. Sok z buraka działa oczyszczająco oraz usuwa zmęczenie. Reszta składników również nie jest bez znaczenia... Polecam! (1 porcja) 150 ml soku z buraka (*) 50 ml soku z jabłek (świeżo wyciśniętego) 50 ml soku z grejpfruta (świeżo wyciśniętego) 1 łyżeczka soku z cytryny(...)wyciśnięciu, szczególnie w przypadku dolegliwości jelitowych lub trawiennych. Warto odstawić go na około 30-60 minut. Przeważnie używam gotowych soków dobrej jakości i śmiało mogę polecić firmę Oleofarm . (**) Dodatek tłuszczu powoduje lepsze przyswajanie części witamin
Di gotujeDrożdże mieszamy w ciepłym mleku aż się rozpuszczą. Do dużej miski wlewamy rozczyn, ocet, rozpuszczone masło, wsypujemy cukry, mąkę i wbijamy jajka. Mikserem lub ręką wyrabiamy elastyczne, gładkie i bez grudek ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde dolewamy odrobinę mleka. Ciasto powinno mie ć luźną konsystencję ale nie powinno bardzo się klei ć . Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy(...)pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy na złoto z jednej i drugiej strony. Pączki wykładamy na papier śniadaniowy w celu odsączenia z tłuszczu. Z przepisy wychodzi około 15 dużych serduszek i tyle samo małych. Ostudzone serduszka maczamy w gęstniejącej polewie, posypujemy posypkami i pozostawiamy do zastygnięcia. Pączusie są pyszne, polecam
Kulinarne Fantazje Mariolisię za to zabrałam. Przepis wyszukałam w internecie i muszę powiedzieć że bardzo przypadł mi do gustu, chociaż dalej będę poszukiwała jakiegoś fajnego przepisu na bułeczki zrobione w całości bez dodatku pszennej mąki. A może Wy macie jakieś propozycje? Chętnie przygarnę fajny przepis i go wypróbuję :)Składniki:150 g mąki pszennej300 g mąki graham150 - 250 ml ciepłej wodyok(...)ciasto miało pożądaną konsystencję.Gotowe ciasto posypujemy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po tym czasie formujemy bułeczki i układamy je na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Ponownie odstawiamy, aby nam podrosły.Smarujemy je wodą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st. C przez 15-20 min.Smacznego
charlotte gotujelodówki i wylej masę na wcześniej przygotowany spód. Wyrównaj za pomocą łyżki. Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz sernik 60 minut w temperaturze 160 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Wyjmij sernik z piekarnika i studź do momentu otrzymania temperatury pokojowej. Pozostałą część kajmaku (250 g) włóż do garnka i zagrzej na małym ogniu, aż masa zrobi się(...)sernika z tortownicy polecam odkroić go nożem od blachy, zapobiegnie to pęknięciu i będzie się łatwiej kroić. Wartości odżywcze (1 kawałek): Kcal: 466 | Białko: 14,1 | Węglowodany: 46,3 | Tłuszcze: 24,7 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu Artykuł Sernik snickers pochodzi z serwisu Przepisy na widelcu
Przepisy na widelcuTrudno jest mi wyobrazić Litewską kuchnię bez kugelisa (wym. kugielis) lub po prostu babki ziemniaczanej. U nas taką babkę najczęściej piecze się w piecu na wsiach, ale i upieczona w piekarniku smakuje bardzo dobrze. Uwielbiam litewską babkę ziemniaczaną, ale robię ją bardzo rzadko, bo jest to danie bardzo kaloryczne, ale bardzo bardzo smaczne. Zapraszam! Składniki(...)soli 0,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na patelni przez ok. 4 min na małym ogniu. Po tym usmażoną słoninę odsączamy z nadmiaru tłuszczu, a na pozostałym tłuszczu szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemniaki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Ścieramy na tarce o małych oczkach i lekko odsączamy. Do startych ziemniaków dodajemy
Kuchnia Łukaszasłodka papryka ostra papryka sól, pieprz do smażenia 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła Bakłażana przeciąć na pół, naciąć, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 180ºC (bez przykrycia) przez około 25 minut. Ostudzić i obrać ze skórki. Do malaksera/rozdrabniacza przełożyć bakłażana, dodać cebulkę, obrany czosnek i wbić jajko. Za pomocą blendera składniki połączyć ze sobą(...)pomocą łyżki nakładać masę formułując kotlety (1 łyżka masy = 1 kotlet) . Smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone kotlety przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z tłuszczu. Bakłażan przed i po upieczeniu Warzywa przed i po zblendowaniu Masa na kotlety przed i po wymieszaniu Pomysł na danie z ebooka Pauliny Stępień "Lunchbooksy jesień-zima
Ugotowaćuszkodzić. Wydrążone cukinie solimy i układamy do góry nogami, żeby obciekły z nadmiaru soku. Natomiast miąższ kroimy w kostkę i odkładamy na bok. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy zmieloną łopatkę. Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa, dalej smażymy. Gdy mięso i cebula będą lekko zrumienione dodajemy do nich cukinię i przyprawy. Smażymy jeszcze około(...)żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Warzywa pieczemy w nagrzanym do 180 piekarniku przez 60 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę, cukinie posypujemy resztką parmezanu i pieczemy bez przykrycia
Kulinarne przygody Gatitysama lektura przepisu zatyka arterie Czemu szlachcice? Mimo iż pierogi z ziemiankami na pierwszy rzut oka są tanim, wiejskim daniem, do zrobienia i podania szlachcicy używało się dużo, dużo tłuszczu – bogata omasta to już domena pańskiego, a nie chłopskiego stołu. Gotowane, prosto z wody, są bardzo dobre. Koniecznie polane zrumienioną na wytopionej słoninie cebulą i rumianymi, chrupiącymi skwarkami(...)dodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto na domowy makron ? To właśnie jajka sprawiają, że ciasto jest twarde i zbite. A to ciasto pierogowe wychodzi delikatne, miękkie i gładziutkie. Bez jajka. Zawijamy ciasto w folię gdy lekko przestygnie i odkładamy je na 30-40 minut, na czas robienia nadzienia, żeby z mąki zdążył uwolnić się gluten i uelastycznił ciasto
Karo in the Kitchen