bez tłuszczu - 1500 przepisów (strona:62/100)

Pyszny sernik 188

wyobrażam sobie Świąt bez sernika. A ten jest rewelacyjny. To mój faworyt - tradycyjny z rodzynkami i na kruchym cienkim spodzie. Polecam! Składniki (na blaszkę 24x36 cm): ciasto: 1 czubata szklanka mąki (może być trochę więcej) 85 g masła / margaryny 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru cukier waniliowy ser: 1,25 kg sera białego (zmielić(...)cukru pudru cukier waniliowy olejek waniliowy 1 budyń śmietankowy / waniliowy bakalie (u mnie rodzynki i skórka pomarańczowa) Sposób wykonania: 1. Zrobić kruche ciasto: sypkie produkty przesiać, posiekać z zimnym tłuszczem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. 2. Rodzynki zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić. 3. Zrobić masę serową: żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym

Kuchnia domowa Ani
Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym 172

Gołąbki z ryżem i kurkami przygotowałam w zeszłym roku,  zrobiłam je wtedy na beztłuszczowej patelni Dry Cooker.  Gołąbki z powyższego przepisu są wegetariańskie, nie mają mięsa, ani tłuszczu, mogą je jeść osoby, które dbają o linię. Tym razem Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym przygotował Piotrek. Farsz do gołąbków jest mięsno-ryżowo-kurkowy, taki mix jesienny. Farsz jest bardzo(...)kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym można przygotować na zwykłej, głębokiej patelni, ale Dry Cooker z dziurkami w środku idealnie się spisuje w kuchni. Gotowałam na niej również gołąbki bez zawijania.   SKŁADNIKI: 20 dag kurek 20 dag mięsa mielonego z szynki 100 g ryż Parboiled Kupiec, 1 cebula 150 ml rosołu kapusta: 6 liści kapusty chili w młynku Kotanyi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Błyskawiczny murzynek z powidłami 89

łyżki powideł, konfitury, dżemu lub marmolady Dodatkowo - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremki Polewa - 100 ml śmietanki 30% - 100 gram czekolady mlecznej lub gorzkiej  Wykonanie  Wszystkie składniki na ciasto kolejno przekładam do miski, dokładnie mieszam mikserem na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Masę wylewam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki. Wkładam do średnio(...)Prosty murzynek z wiśniami.    Murzynek z serem. Ciasto czekoladowo serowe. Sernik izaura.   Murzynek z polewą. Smaczne, szybkie, ulubione ciasto.    Muffinki czekoladowo kokosowe. Szybkie babeczki bez miksera.   Szybkie ciasto kakaowe z gruszkami.    Ciasto kakaowe z cukinią

Kuchnia z widokiem na ogród
Placki z cukinii z serem feta 107

składnikach podałam, że do placków potrzeba ok. 200g cukinii takiej już po obraniu ze skóry i oczyszczeniu z nasion. Można jednak użyć młodej cukinii i zetrzeć ją w całości bez obierania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowaną cukinię starłam na tarce na grubych oczkach. Cukinii nie odciskałam z soku, ale jak ktoś woli można ją posolić i odstawić aby sok puściła(...)łyżek oleju i łyżką wykładałam porcje ciasta tworząc płaskie placuszki. Placki smażyłam z każdej strony na złoty kolor i zdejmowałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. I właściwie placki są gotowe do jedzenia. Można je dodatkowo podać z solą, twarożkiem, śmietaną, jogurtem, z pomidorem czy innymi dodatkami, w zależności od gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam

Waniliowe Improwizacje
Przepis dnia: Kurczak po toskańsku w kremowym sosie 98

patyczkiem szaszłyków. Jeślo wypłynie przezroczysty, klarowny sos, mięso jest wysmażone. Jeśli nie, potrzymaj je jeszcze na patelni a potem zdejm i przełóż do osobnego naczynia. Krok 2 Na tłuszcz wytopiony z kurczaka wysyp posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu 5 minut aż cebula zmięknie i zrobi się szklista. Dodaj posiekane 3 ząbki czosnku. Smaż 2 minuty, mieszając od czasu(...)sosem pomidorowy i zamieszaj szybko, tak żeby śmietana nie ścięła się w kontakcie z gorącą patelnią. Krok 4 Włóż do śmietanowego sosu kurczaka i duś na wolnym ogniu bez przykrycia przez 5 minut. Na koniec dodaj garść umytego szpinaku. Podawaj z ryżem, kaszą lub makaronem Artykuł Przepis dnia: Kurczak po toskańsku w kremowym sosie pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Wegańska tarta czekoladowa bez pieczenia z nutą pomarańczy 150

wszystkich wielbicieli czekolady! Ta aksamitna tarta czekoladowa bez pieczenia na spodzie z daktyli, płatków owsianych i migdałów będzie idealna jako szybki i prosty deser. Do jej przygotowania potrzeba jedynie 6 składników, które pewnie masz już w domu. Nie ma co przedłużać zapraszam do przepisu :)  Wegańska tarta czekoladowa bez pieczenia z nutą pomarańczy  Składniki: 1 puszka schłodzonego(...)nią dno oraz brzegi przygotowanej formy 20 cm. Wstaw do lodówki, aby spód się schłodził. W międzyczasie rozdrobnij czekolady na kostki i przełóż do miski. Z mleka kokosowego oddziel tłuszcz kokosowy, przełóż do garnka i zagotuj często mieszając. Gdy mleko już będzie bulgotać, zdejmij je z gazu i wlej do miski z czekoladą. Do masy dodaj startą skórkę z pomarańczy

wegujemy
Detoksykujący i odżywczy koktajl z soku z buraka 119

razem proponuję Wam koktajl, który nie tylko świetnie smakuje, ale także ma właściwości detoksykujące oraz odżywcze. Sok z buraka działa oczyszczająco oraz usuwa zmęczenie. Reszta składników również nie jest bez znaczenia... Polecam! (1 porcja) 150 ml soku z buraka (*) 50 ml soku z jabłek (świeżo wyciśniętego) 50 ml soku z grejpfruta (świeżo wyciśniętego) 1 łyżeczka soku z cytryny(...)wyciśnięciu, szczególnie w przypadku dolegliwości jelitowych lub trawiennych. Warto odstawić go na około 30-60 minut. Przeważnie używam gotowych soków dobrej jakości i śmiało mogę polecić firmę Oleofarm . (**) Dodatek tłuszczu powoduje lepsze przyswajanie części witamin

Di gotuje
PĄCZKI SERDUSZKA 114

Drożdże mieszamy w ciepłym mleku aż się rozpuszczą. Do dużej miski wlewamy rozczyn, ocet, rozpuszczone masło, wsypujemy cukry, mąkę i wbijamy jajka. Mikserem lub ręką wyrabiamy elastyczne, gładkie i bez grudek ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde dolewamy odrobinę mleka. Ciasto powinno mie ć  luźną konsystencję ale nie powinno bardzo się klei ć . Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy(...)pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy na złoto z jednej i drugiej strony.  Pączki wykładamy na papier śniadaniowy w celu odsączenia z tłuszczu. Z przepisy wychodzi około 15 dużych serduszek i tyle samo małych. Ostudzone serduszka maczamy w gęstniejącej polewie, posypujemy posypkami i pozostawiamy do zastygnięcia. Pączusie są pyszne, polecam

Kulinarne Fantazje Marioli
Grahamki 107

się za to zabrałam. Przepis wyszukałam w internecie i muszę powiedzieć że bardzo przypadł mi do gustu, chociaż dalej będę poszukiwała jakiegoś fajnego przepisu na bułeczki zrobione w całości bez dodatku pszennej mąki. A może Wy macie jakieś propozycje? Chętnie przygarnę fajny przepis i go wypróbuję :)Składniki:150 g mąki pszennej300 g mąki graham150 - 250 ml ciepłej wodyok(...)ciasto miało pożądaną konsystencję.Gotowe ciasto posypujemy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po tym czasie formujemy bułeczki i układamy je na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Ponownie odstawiamy, aby nam podrosły.Smarujemy je wodą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st. C przez 15-20 min.Smacznego

charlotte gotuje
Sernik snickers 128

lodówki i wylej masę na wcześniej przygotowany spód. Wyrównaj za pomocą łyżki. Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz sernik 60 minut w temperaturze 160 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Wyjmij sernik z piekarnika i studź do momentu otrzymania temperatury pokojowej. Pozostałą część kajmaku (250 g) włóż do garnka i zagrzej na małym ogniu, aż masa zrobi się(...)sernika z tortownicy polecam odkroić go nożem od blachy, zapobiegnie to pęknięciu i będzie się łatwiej kroić. Wartości odżywcze (1 kawałek): Kcal: 466 | Białko: 14,1 | Węglowodany: 46,3 | Tłuszcze: 24,7 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu Artykuł Sernik snickers pochodzi z serwisu Przepisy na widelcu

Przepisy na widelcu
Kugelis - Litewska babka ziemniaczana. 412

Trudno jest mi wyobrazić Litewską kuchnię bez kugelisa (wym. kugielis) lub po prostu babki ziemniaczanej. U nas taką babkę najczęściej piecze się w piecu na wsiach, ale i upieczona w piekarniku smakuje bardzo dobrze.  Uwielbiam litewską babkę ziemniaczaną, ale robię ją bardzo rzadko, bo jest to danie bardzo kaloryczne, ale bardzo bardzo smaczne. Zapraszam! Składniki(...)soli 0,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie:  Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na patelni przez ok. 4 min na małym ogniu. Po tym usmażoną słoninę odsączamy z nadmiaru tłuszczu, a na pozostałym tłuszczu szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.  Ziemniaki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Ścieramy na tarce o małych oczkach i lekko odsączamy.   Do startych ziemniaków dodajemy

Kuchnia Łukasza
Kotlety z pieczonego bakłażana 130

słodka papryka ostra papryka sól, pieprz do smażenia 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła Bakłażana przeciąć na pół, naciąć, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 180ºC (bez przykrycia) przez około 25 minut. Ostudzić i obrać ze skórki. Do malaksera/rozdrabniacza przełożyć bakłażana, dodać cebulkę, obrany czosnek i wbić jajko. Za pomocą blendera składniki połączyć ze sobą(...)pomocą łyżki nakładać masę formułując kotlety (1 łyżka masy = 1 kotlet) . Smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone kotlety przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z tłuszczu.   Bakłażan przed i po upieczeniu Warzywa przed i po zblendowaniu Masa na kotlety przed i po wymieszaniu Pomysł na danie z ebooka Pauliny Stępień "Lunchbooksy jesień-zima

Ugotować
Zapiekana cukinia z mielonym mięsem 229

uszkodzić. Wydrążone cukinie solimy i układamy do góry nogami, żeby obciekły z  nadmiaru soku. Natomiast miąższ kroimy w kostkę i odkładamy na bok. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy  zmieloną łopatkę. Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa, dalej smażymy. Gdy mięso i cebula będą lekko zrumienione dodajemy do nich cukinię i przyprawy. Smażymy jeszcze około(...)żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Warzywa pieczemy w nagrzanym do 180 piekarniku przez 60 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę, cukinie posypujemy resztką parmezanu i pieczemy bez przykrycia

Kulinarne przygody Gatity
Podlaskie pierogi z surowymi ziemniakami – szlachcice 221

sama lektura przepisu zatyka arterie Czemu szlachcice? Mimo iż pierogi z ziemiankami na pierwszy rzut oka są tanim, wiejskim daniem, do zrobienia i podania szlachcicy używało się dużo, dużo tłuszczu – bogata omasta to już domena pańskiego, a nie chłopskiego stołu. Gotowane, prosto z wody, są bardzo dobre. Koniecznie polane zrumienioną na wytopionej słoninie cebulą i rumianymi, chrupiącymi skwarkami(...)dodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto na domowy makron ? To właśnie jajka sprawiają, że ciasto jest twarde i zbite. A to ciasto pierogowe wychodzi delikatne, miękkie i gładziutkie. Bez jajka. Zawijamy ciasto w folię gdy lekko przestygnie i odkładamy je na 30-40 minut, na czas robienia nadzienia, żeby z mąki zdążył uwolnić się gluten i uelastycznił ciasto

Karo in the Kitchen
Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać 333

agawy. Jajka muszą się usztywnić przy ubijaniu i w takim stanie pozostać. Ten efekt da tylko cukier. Nie używamy do biszkoptu cukru pudru – taka sama zasada jak w bezie – niczego to nie przyspieszy, a ubite jajka Wam opadną. Opadnie Wam ostatecznie cały biszkopt.   Pilnujemy, żeby cukier był drobny (gruby cukier typu kryształ się nie nadaje) i nie był zawilgocony(...)konieczne a wręcz może być problemem. Biszkopt po przelaniu do formy i wstawieniu do piekarnika wspina się i rośnie, przylegając do ścianek formy. Jeśli ją nasmarujecie – w wysokiej temperaturze tłuszcz się rozpuszcza, a biszkopt wdrapuje się do góry zdecydowanie wolniej. Kilka razy zdarzyło mi się że zjechał w dół już po upieczeniu, podczas studzenia. Nie posmarowana forma gwarantuje równy, napięty

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania