składnikach podałam, że do placków potrzeba ok. 200g cukinii takiej już po obraniu ze skóry i oczyszczeniu z nasion. Można jednak użyć młodej cukinii i zetrzeć ją w całości bez obierania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowaną cukinię starłam na tarce na grubych oczkach. Cukinii nie odciskałam z soku, ale jak ktoś woli można ją posolić i odstawić aby sok puściła(...)łyżek oleju i łyżką wykładałam porcje ciasta tworząc płaskie placuszki. Placki smażyłam z każdej strony na złoty kolor i zdejmowałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. I właściwie placki są gotowe do jedzenia. Można je dodatkowo podać z solą, twarożkiem, śmietaną, jogurtem, z pomidorem czy innymi dodatkami, w zależności od gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam
Waniliowe Improwizacjepatyczkiem szaszłyków. Jeślo wypłynie przezroczysty, klarowny sos, mięso jest wysmażone. Jeśli nie, potrzymaj je jeszcze na patelni a potem zdejm i przełóż do osobnego naczynia. Krok 2 Na tłuszcz wytopiony z kurczaka wysyp posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu 5 minut aż cebula zmięknie i zrobi się szklista. Dodaj posiekane 3 ząbki czosnku. Smaż 2 minuty, mieszając od czasu(...)sosem pomidorowy i zamieszaj szybko, tak żeby śmietana nie ścięła się w kontakcie z gorącą patelnią. Krok 4 Włóż do śmietanowego sosu kurczaka i duś na wolnym ogniu bez przykrycia przez 5 minut. Na koniec dodaj garść umytego szpinaku. Podawaj z ryżem, kaszą lub makaronem Artykuł Przepis dnia: Kurczak po toskańsku w kremowym sosie pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzwszystkich wielbicieli czekolady! Ta aksamitna tarta czekoladowa bez pieczenia na spodzie z daktyli, płatków owsianych i migdałów będzie idealna jako szybki i prosty deser. Do jej przygotowania potrzeba jedynie 6 składników, które pewnie masz już w domu. Nie ma co przedłużać zapraszam do przepisu :) Wegańska tarta czekoladowa bez pieczenia z nutą pomarańczy Składniki: 1 puszka schłodzonego(...)nią dno oraz brzegi przygotowanej formy 20 cm. Wstaw do lodówki, aby spód się schłodził. W międzyczasie rozdrobnij czekolady na kostki i przełóż do miski. Z mleka kokosowego oddziel tłuszcz kokosowy, przełóż do garnka i zagotuj często mieszając. Gdy mleko już będzie bulgotać, zdejmij je z gazu i wlej do miski z czekoladą. Do masy dodaj startą skórkę z pomarańczy
wegujemyrazem proponuję Wam koktajl, który nie tylko świetnie smakuje, ale także ma właściwości detoksykujące oraz odżywcze. Sok z buraka działa oczyszczająco oraz usuwa zmęczenie. Reszta składników również nie jest bez znaczenia... Polecam! (1 porcja) 150 ml soku z buraka (*) 50 ml soku z jabłek (świeżo wyciśniętego) 50 ml soku z grejpfruta (świeżo wyciśniętego) 1 łyżeczka soku z cytryny(...)wyciśnięciu, szczególnie w przypadku dolegliwości jelitowych lub trawiennych. Warto odstawić go na około 30-60 minut. Przeważnie używam gotowych soków dobrej jakości i śmiało mogę polecić firmę Oleofarm . (**) Dodatek tłuszczu powoduje lepsze przyswajanie części witamin
Di gotujeDrożdże mieszamy w ciepłym mleku aż się rozpuszczą. Do dużej miski wlewamy rozczyn, ocet, rozpuszczone masło, wsypujemy cukry, mąkę i wbijamy jajka. Mikserem lub ręką wyrabiamy elastyczne, gładkie i bez grudek ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde dolewamy odrobinę mleka. Ciasto powinno mie ć luźną konsystencję ale nie powinno bardzo się klei ć . Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy(...)pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy na złoto z jednej i drugiej strony. Pączki wykładamy na papier śniadaniowy w celu odsączenia z tłuszczu. Z przepisy wychodzi około 15 dużych serduszek i tyle samo małych. Ostudzone serduszka maczamy w gęstniejącej polewie, posypujemy posypkami i pozostawiamy do zastygnięcia. Pączusie są pyszne, polecam
Kulinarne Fantazje Mariolisię za to zabrałam. Przepis wyszukałam w internecie i muszę powiedzieć że bardzo przypadł mi do gustu, chociaż dalej będę poszukiwała jakiegoś fajnego przepisu na bułeczki zrobione w całości bez dodatku pszennej mąki. A może Wy macie jakieś propozycje? Chętnie przygarnę fajny przepis i go wypróbuję :)Składniki:150 g mąki pszennej300 g mąki graham150 - 250 ml ciepłej wodyok(...)ciasto miało pożądaną konsystencję.Gotowe ciasto posypujemy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po tym czasie formujemy bułeczki i układamy je na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Ponownie odstawiamy, aby nam podrosły.Smarujemy je wodą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st. C przez 15-20 min.Smacznego
charlotte gotujelodówki i wylej masę na wcześniej przygotowany spód. Wyrównaj za pomocą łyżki. Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz sernik 60 minut w temperaturze 160 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Wyjmij sernik z piekarnika i studź do momentu otrzymania temperatury pokojowej. Pozostałą część kajmaku (250 g) włóż do garnka i zagrzej na małym ogniu, aż masa zrobi się(...)sernika z tortownicy polecam odkroić go nożem od blachy, zapobiegnie to pęknięciu i będzie się łatwiej kroić. Wartości odżywcze (1 kawałek): Kcal: 466 | Białko: 14,1 | Węglowodany: 46,3 | Tłuszcze: 24,7 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu Artykuł Sernik snickers pochodzi z serwisu Przepisy na widelcu
Przepisy na widelcuTrudno jest mi wyobrazić Litewską kuchnię bez kugelisa (wym. kugielis) lub po prostu babki ziemniaczanej. U nas taką babkę najczęściej piecze się w piecu na wsiach, ale i upieczona w piekarniku smakuje bardzo dobrze. Uwielbiam litewską babkę ziemniaczaną, ale robię ją bardzo rzadko, bo jest to danie bardzo kaloryczne, ale bardzo bardzo smaczne. Zapraszam! Składniki(...)soli 0,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na patelni przez ok. 4 min na małym ogniu. Po tym usmażoną słoninę odsączamy z nadmiaru tłuszczu, a na pozostałym tłuszczu szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemniaki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Ścieramy na tarce o małych oczkach i lekko odsączamy. Do startych ziemniaków dodajemy
Kuchnia Łukaszasłodka papryka ostra papryka sól, pieprz do smażenia 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła Bakłażana przeciąć na pół, naciąć, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 180ºC (bez przykrycia) przez około 25 minut. Ostudzić i obrać ze skórki. Do malaksera/rozdrabniacza przełożyć bakłażana, dodać cebulkę, obrany czosnek i wbić jajko. Za pomocą blendera składniki połączyć ze sobą(...)pomocą łyżki nakładać masę formułując kotlety (1 łyżka masy = 1 kotlet) . Smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone kotlety przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z tłuszczu. Bakłażan przed i po upieczeniu Warzywa przed i po zblendowaniu Masa na kotlety przed i po wymieszaniu Pomysł na danie z ebooka Pauliny Stępień "Lunchbooksy jesień-zima
Ugotowaćuszkodzić. Wydrążone cukinie solimy i układamy do góry nogami, żeby obciekły z nadmiaru soku. Natomiast miąższ kroimy w kostkę i odkładamy na bok. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy zmieloną łopatkę. Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa, dalej smażymy. Gdy mięso i cebula będą lekko zrumienione dodajemy do nich cukinię i przyprawy. Smażymy jeszcze około(...)żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Warzywa pieczemy w nagrzanym do 180 piekarniku przez 60 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę, cukinie posypujemy resztką parmezanu i pieczemy bez przykrycia
Kulinarne przygody Gatitysama lektura przepisu zatyka arterie Czemu szlachcice? Mimo iż pierogi z ziemiankami na pierwszy rzut oka są tanim, wiejskim daniem, do zrobienia i podania szlachcicy używało się dużo, dużo tłuszczu – bogata omasta to już domena pańskiego, a nie chłopskiego stołu. Gotowane, prosto z wody, są bardzo dobre. Koniecznie polane zrumienioną na wytopionej słoninie cebulą i rumianymi, chrupiącymi skwarkami(...)dodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto na domowy makron ? To właśnie jajka sprawiają, że ciasto jest twarde i zbite. A to ciasto pierogowe wychodzi delikatne, miękkie i gładziutkie. Bez jajka. Zawijamy ciasto w folię gdy lekko przestygnie i odkładamy je na 30-40 minut, na czas robienia nadzienia, żeby z mąki zdążył uwolnić się gluten i uelastycznił ciasto
Karo in the Kitchenagawy. Jajka muszą się usztywnić przy ubijaniu i w takim stanie pozostać. Ten efekt da tylko cukier. Nie używamy do biszkoptu cukru pudru – taka sama zasada jak w bezie – niczego to nie przyspieszy, a ubite jajka Wam opadną. Opadnie Wam ostatecznie cały biszkopt. Pilnujemy, żeby cukier był drobny (gruby cukier typu kryształ się nie nadaje) i nie był zawilgocony(...)konieczne a wręcz może być problemem. Biszkopt po przelaniu do formy i wstawieniu do piekarnika wspina się i rośnie, przylegając do ścianek formy. Jeśli ją nasmarujecie – w wysokiej temperaturze tłuszcz się rozpuszcza, a biszkopt wdrapuje się do góry zdecydowanie wolniej. Kilka razy zdarzyło mi się że zjechał w dół już po upieczeniu, podczas studzenia. Nie posmarowana forma gwarantuje równy, napięty
Karo in the Kitchendodatkiem tego na co mamy w danym momencie ochotę. Na słono i na słodko, w domu czy na wyjeździe, ratunek dla studentów. No po prostu nie wyobrażam sobie kuchni bez nich! Naleśniki na słodko to oczywiście te z dżemem, owocami, miodem, kremem czekoladowym czy twarożkiem i cynamonem. Obowiązkowe na weekendowe śniadanie albo szybką kolację. Natomiast wytrawne najczęściej możemy spotkać(...)naleśniki to po protu cienkie płaty ciasta, które w zależności od upodobań jedni wolą kiedy są grubsze, inni cienkie jak papier. Można je zrobić z większą lub mniejszą ilością tłuszczu zależnie od tego, z czym chcemy je podać. Podstawą jest oczywiście mąka, mleko (spokojnie do zastąpienia roślinnym), woda (najlepiej gazowana), jajka (można je śmiało pominąć lub dodać na przykład jogurtu
rabarbarowoZdrowe i pożywne śniadanie lub deser dla każdego, kto uwielbia owsianki. Przygotowanie: 20 minut Koszt: tanie Z pewnością wśród moich czytelników jest mnóstwo fanów owsianek
zdrowo i aktywnieserków o dowolnych wariantach smakowych. Można użyć też serka naturalnego i przyrządzić je "na słodko". Idealnie komponują się ze świeżymi warzywami, jogurtem, czy ulubionym sosem, ale ja je uwielbiam bez żadnych dodatków! Koniecznie spróbujcie! (około 8 sztuk) 100g śmietankowego serka o dowolnym wariancie smakowym (tu użyłam z prażoną cebulką) 1 jajko 1 łyżka mąki ryżowej (płaska; mąka może być(...)proporcji 1:1) i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z oby stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują
Di gotujeKtóż z nas nie lubi frytek? A kto ma wyrzuty sumienia po zjedzeniu tradycyjnych ziemniaczanych, często ociekających niezdrowym tłuszczem? Ja mam, dlatego proponuję małą i zdrową zamianę, a co najważniejsze absolutnie przepyszną. Zakochałam się w frytkach z dyni i buraczków, w topionamburze trochę mniej, ale słyszę, że wielu osobom bardzo smakuje. Frytki podaję z sosem czosnkowym na bazie(...)serowo - czosnkowy 1 opakowanie serka śmietankowego Almette 3 łyżki jogurtu 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz Topinambura i buraczka obrać ze skórki i pokroić w słupki, dynie bez obierania z skórki również pokroić w słupki. Buraczki pieką się nieco dłużej niż pozostałe warzywa, więc słupki powinny być nieco mniejsze aby wszystkie warzywa upiekły się równomiernie. Do oleju dodajemy
Jadło i czytadłoZupa wspomagająca przemianę materii, możecie jeść ją w każdych ilościach :) Seler- ktory ma wlaciwosci odchudzajace, a takze oczyszczajace. Ma mnostwo witamin( witamina C dwa
Smaki Edytyciasta: 220 g mąki pszennej ziarenka z 1/2 laski wanilii (ziarenka z drugiej połowy zużyjemy w nadzieniu) 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej) 110 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko Składniki nadzienia gruszkowo-pomarańczowego: 6 średnio dojrzałych gruszek (dojrzałe, ale lekko twarde) – ok. 1,1-1,2 kg 350 ml świeżego soku pomarańczowego(...)góra-dół) i przygotuj nadzienie. Przygotowanie nadzienia: Gruszki umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój na kawałki i przełóż do szerokiego rondla. Zalej sokiem pomarańczowym, dodaj wydrążoną połówkę laski wanilii bez ziarenek (ziarenka zużyłeś do ciasta) i gotuj na średnim ogniu, aż gruszka się rozpadnie a całość zredukuje się o połowę (około 30-40 minut). Wyciągnij laskę wanilii i zmiksuj
Moja Delicja