zwaną glutenem. Podczas wyrabiania, ugniatania i fermentacji, siatka glutenowa umacnia się, tworząc silną konstrukcje. Bez solidnej konstrukcji, czyli odpowiedniej siatki glutenowej chleb nie będzie miał możliwości zatrzymania gazu, który w wyniku fermentacji uwalnia się, powodując wzrost chleba. Bez tej konstrukcji może nasz chleb nie wyrosnąć, albo po wyrośnięciu zapaść się . Chleby z mąki(...)powstaje z ziaren pszenicy. Ziarno składa się z : bielma i zarodka . Okrywa (łuska) , to najbardziej zewnętrzna warstwa, zbudowana głównie z błonnika. Zarodek bogaty jest w białka, tłuszcze, witaminy i minerały. Bielmo to największa część ziarna, składa się przede wszystkim z białka i skrobi. Mąka która zawiera też okrywę i zarodek jest ciemniejsza i nazywana jest mąką pełnoziarnistą
Piekarz-Kucharz-GarkotłukMięciutkie, puszyste i maślane pączki, które zawsze wychodzą. Pieczone w piekarniku, są lżejszą i zdrowszą wersją tradycyjnych pączków smażonych w głębokim tłuszczu. Dzięki nim Tłusty Czwartek nie będzie, aż tak tłusty;-) Ciasto już na etapie wyrabiania jest lekkie, błyszczące i elastyczne, a pozostawione w ciepłym miejscu, pod przykryciem rośnie jak szalone. Ciasto możemy zagnieść wieczorem, przykryć szczelnie folią spożywczą(...)wstawić na noc do lodówki. Rano formujemy pączki i odstawiamy na 1 godzinę do napuszenia (pod przykryciem, w ciepłe miejsce bez przeciągów). Dalej postępujemy jak w przepisie. Pączki, jak każdy wypiek z dodatkiem drożdży, najlepiej smakują w dniu pieczenia, ale trzymane pod przykryciem i lekko podgrzane przed samym podaniem będą dobre także w kolejnym dniu. SKŁADNIKI
cool and mintychyba wszystkie - A (w postaci prowitaminy A, czyli beta-karotenu), D, E, K, z grupy B i witaminę C. Dość nieprawdopodobne, prawda? Ale to jeszcze mało. Teraz będziemy przy tłuszczach i na nich się zatrzymajmy. Warto wiedzieć, że w spirulinie obecne są ważne dla zdrowia kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6, szczególnie gamma-linolenowy, alfa-linolenowy, linolowy(...)czyli to, co najcenniejsze w rybach. I wcale nieczęsto spotykane. ... I CO DOBREGO DLA NAS? To zaczynamy - będę wymieniać od myślników, bez owijania w bawełnę, konkrety same, o. Łatwiej rzuci się w oczy nawet komuś, komu nie chce się czytać całości :) - Organizm, dostając tak dużą dawkę cennych składników, oczyszcza się jednocześnie
KatsuumiPrzyszedł mi fajny pomysł do głowy, na świąteczny wypiek- piernikowe donuty! Ale nie smażone w głębokim tłuszczu tylko pieczone w piekarniku, zdecydowanie mniej kaloryczne, bardzo aromatyczne i dodatkowo przepięknie wyglądają! To świetny pomysł na świąteczny stół, myślę, że przede wszystkim będą pięknie wyglądać na stole i założę się, że z tego stołu znikną jako pierwsze. Są świetną alternatywą dla tradycyjnych(...)wypieków i ciekawym pomysłem na słodkości dla najmniejszych. Samo przygotowanie pieczonych donutów jest banalnie proste i bez problemu możecie zaangażować do tego procesu dzieciaki. Takie wypieki możecie udekorować dowolnie wedle uznania, lub pozostawić bez dekoracji. Smak i zapach korzennego piernika w połączeniu z gorzką czekoladą, pistacją i orzechami laskowymi to istna petarda! składniki: - 100 g masła
SMYKWKUCHNIchoć zastanawiam się czy poniekąd nie wadą, bo znikają ekspresowo) jest fakt, że pierniczki idealnie nadają się do spożycia zaraz po upieczeniu, dlatego można je upiec "na ostatnią chwilę" bez obaw o to, że staną się twarde jak kamień.Samo przygotowanie ciasta, w przeciwieństwie do składu, jest tradycyjne- banalnie proste i szybkie. Zdecydowanie więcej czasu niż w przypadku zwykłych(...)nadawanie ciasteczkom kształtu, ale podejrzewam, że dla większości osób, jak i dla mnie, to czysta przyjemność. Wartości odżywcze na 100g to 435kcal w tym 14g białka, 20g tłuszczu, 48g węglowodanów oraz 8g błonnika. SKŁADNIKI:250g płatków owsianych górskich Kupiec40g migdałów30g orzechów włoskich80g orzechów ziemnych30g pestek dyni40g suszonej żurawiny60g miodu- wersji wegańskiej, syropu z agawy2-3 łyżki domowej
peanutbuttermonsterzrobić coś innego niż zwykle. Padło na gęś. Moje doświadczenia z gęsią nie są ogromne. Rzadko ją kupuję. Chyba to błąd. Zawsze kojarzy mi się z ogromną ilością tłuszczu - a przecież tłuszcz zawsze można usunąć. Wyszło pysznie. Była to znikająca gęś. Pojawiła się i tyle ją widziałam. Składniki: Pierś z gęsi ( z kością ) 3 marchewki 2 małe cebulki Kawałek korzenia(...)pietruszki Kilka gałązek natki pietruszki i selera Sól Pieprz Olej Wykonanie: Skórę na piersi nacinamy ( w romby ). Całość nacieramy solą i pieprzem. Pozostawiamy na godzinkę do zamarynowania. Warzywa obieramy, bez cebuli. Cebulę tylko myjemy i pozostawiamy bez obierania. W wysokiej patelni ( do duszenia ) wlewamy odrobinę oleju. Podsmażamy pierś z gęsi. Tak aby ją przyrumienić z każdej strony. Następnie
Smaki EwyJedni mięso jedzą inni nie. Ja należe do tych którzy je jedzą. Jednak potrafie bez niego żyć;-) Dziś zapraszam na danie które idealnie nadaje się na niedzielny obiad. Kto chętny? Składniki; 3 indycze golonki 1 marchew 1 cebula 6 pieczarek garść zielonej fasoli szparagowej lisc laurowy, ziele angielskie sól, pieprz, słodka papryka 2 łyzki oleju 1 łyzka(...)mąki Golonki umyc i wytrzeć papierowym recznikiem a następnie dokładnie natrzeć -sola,pieprzem i papryka. Na patelni rozgrzać tłuszcz a na nim zrumienić golonki z każdej strony. W rondlu na łyzce oleju przyrumienić cebule pokrojona w piórka. Na niej poukładać golonki i zalac woda do połowy ich wysokości. Dodac lisc laurowy i ziele. Przykryc pokrywką
Radość kipiąca uśmiechem.tłuszcz niweluje kapsycainę z papryki co powoduje , że nie jest piekielnie ostry . Aromatyczny i pyszny " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Doskonale się przechowuje , wlany na gorąco do słoików . Stoi nawet kilka miesięcy i z każdym dniem jest coraz smaczniejszy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Składniki : 0,5 kg słoniny bez skóry
Ogrodnik w podróżycukru, na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać żółtko i barwnik czerwony, dalej ubijając. Łyżkę mąki wymieszać z odrobiną proszku, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem, natłuścić tłuszczem. Łyżeczką wykładać porcje ciasta, rozmazując je po papierze, tak aby powstały nam róże. 2. Ciasto na listki Przygotować ciasto tak samo jak pierwsze, tylko dodać barwnik zielony. Łyżeczką wykładać ciasto(...)różami, by nam powstały zielone listki. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stop.na 5 minut. 3.Ciasto biszkoptowe Trzecie ciasto przygotować w ten sam sposób z pozostałych składników, tylko bez barwników. Ciasto wylać na podpieczoną dekorację, włożyć do piekarnika, piec do lekkiego zrumienienia. Z upieczonej rolady , usunąć pergamin, zawinąć ciasto w ściereczkę. KREM Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno
Kuchnia Danusiprzestać nie mogę!!! Poniżej zdjęcie przed pieczeniem i po wstępnym podpieczeniu. DOMOWE CIASTO PÓŁKRUCHETakie ciasto rewelacyjnie pasuje pod tarty, zarówno te warzywno-mięsne, jak i słodkie. Smak ma bez porównania lepszy do "kupnego". Spód ma konkretnie gruby, a nie cieniutki jak papier. Piecze się bezproblemowo, nie trzeba się "bawić" w obciążanie blatu ciasta fasolą podczas pieczenia(...)Nakład pracy optymalizuję zagniatając jednocześnie 2 lub 3 porcje, które potem przechowuję w zamrażarce pod późniejsze wykorzystanie. Kruche vs Półkruche Ciasto kruche swą kruchą strukturę zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu (proporcja wagowa mąki do tłuszczu powinna wynosić 2:1). Oprócz wspomnianych składników do ciasta kruchego dodaje się także żółtka jaj, cukier, aromaty oraz sól. Z zasady nie stosuje się środków
Grunt to przepis!wtedy pewność, że sól nie będzie długo stała nieużywana, będzie świeża, mocna i wyrazista. Sól smakową przechowujemy w szczelnych słoikach lub pojemnikach, bez dostępu wilgoci, żeby zapobiec jej zbrylaniu. Jako baza do wykonania każdej z nich przyda się dobra jakościowo grubo- lub średnioziarnista sól morska. Z narzędzi – moździerze ceramiczne lub kamienne, elektryczny lub ceramiczny (ręczny) młynek do kawy(...)zrobienia potrzebujecie cieniutkich (1-2mm) plastrów wędzonego bekonu, praktycznie całkowicie wypieczonych z tłuszczu i chrupiących jak chipsy. Bekon wytapiamy w piekarniku, na papierze, przez czas około 1,2h w temperaturze 120⁰C. Co jakiś czas papier pod bekonem należy zmieniać, wchłania tłuszcz. Bekon studzimy, rozdrabniamy w melakserze do pożądanej grubości, łączymy z solą. Możecie ją rozdrobnić do potrzebnej grubości
Karo in the Kitchenbędzie rzadka) do prostokątnej formy o wymiarach 12 cm na 35 cm. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz piernik 40 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Po tym czasie przekrój ciasto na pół i przełóż powidłami. Następnie przykryj jeden kawałek ciasta drugim. Polej piernik polewą(...)zastygnięcia polewy. polewa Śmietankę i czekoladę włóż do garnka i podgrzewaj. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wartości odżywcze (1 kawałek): Kcal: 226 | Białko: 4,7 | Węglowodany: 22,6 | Tłuszcze: 12,8 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu Artykuł Piernik pochodzi z serwisu Przepisy na widelcu
Przepisy na widelcuwięc u nas makaron z boczkiem i szałwią, gdyby w domu był Rafał pewnie chciałby aby do makaronu wbić kilka jajek i zrobić makaron z boczkiem i jajkiem, ale bez szałwii. Makaron z boczkiem i szałwią to danie na szybko, które można przygotować w ciągu 15 minut. Potrzebujemy tylko kawałek wędzonego boczku (ok. 25 dag) , 200 g makaronu spaghetti(...)szałwii. Gotujemy w osolonej wodzie makaron spaghetti. W czasie gdy makaron się gotuje kroimy w plasterki wędzony boczek, który następnie podsmażamy na dużej patelni, wytapiamy powoli, aby wytopił się tłuszcz z boczku, pod koniec smażenia dodajemy do boczku świeże listki szałwii, możemy zastąpić szałwię bazylią, pietruszką, czy też inną zieleniną.Ugotowany, odcedzony makaron przekładamy na patelnię z boczkiem i szałwią
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętemu kilka rzeczy zmieniło się u nas na lepsze. Jak zapewne wiecie, od dawna staram się dbać o to co i jak jemy. Nie wyobrażam sobie wyjść z domu bez śniadania i tak było od zawsze. Nauczyli mnie tego moi rodzice i szczerze mówiąc dopiero jako dorosła osoba odkryłam, że są osoby, które śniadań nie jedzą. Dla mnie jest(...)pieczywo na drożdżach, ale szybko wyhodowałam swój zakwas i teraz jemy głównie takie chleby. Poza tym staram się, żeby wszystkie nasze posiłki były zdrowe, nie zawierały dużej ilości tłuszczu czy soli. Od dawna nie używamy w domu przypraw z polepszaczami smaku. Staramy się też jeść jak najwięcej warzyw. Czasami nie jest łatwo namówić dzieci do zjedzenia porcji warzyw, ale staramy
Sto kolorów kuchnijedyne danie z Grecji , które znajdziesz na mojej stronie. Jeśli szukasz inspiracji w Kuchni, to zapraszam na grupę kulinarną na Facebook „Facet w kuchni – gotowanie pod wpływem”. Bez wątpienia najlepsza grupa kulinarna, wspaniali ludzie, piękne potrawy nie tylko z Polski, ale z całego świata. Świetne zdjęcie profesjonalistów, ale także amatorów. Czy wiesz, że… Oliwy pro zdrowotne powinny być(...)opakowaniu szklanym. Wystrzegamy się opakowań typu PET, niejednokrotnie stojących na straganie na słońcu lub w sklepie na nasłonecznionych półkach, po niedługim czasie taki produkt staje się po prostu tylko tłuszczem…cdn… Artykuł Greckie Purée czyli Fava-Φάβα pochodzi z serwisu Możesz nie mieć nic... Ale jeśli masz pasje... to tak jak byś miał wszystko
RafalCook