bez tłuszczu - 1500 przepisów (strona:44/100)

Egzotyczna pierś w owocach i żurawinie. Odświętny obiad dla Mamy - Kuracjuszki. Słodko i pikantnie ;) 139

kotlety. Mięso zbić delikatnie. Posolone i oprószone pieprzem kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Na każdym kotlecie kładziemy plaster ananasa. W "dziurkę"  nakładamy po łyżeczce wytrawnej konfitury. Przykrywamy połówkami brzoskwini. Podlewamy sosem. Kroimy do niego po trochu owoców i podlewamy odrobiną syropów. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa - bez jego odwracania. To Mama pierwsza zaserwowała to danie mi i moim

Kuchnia po mojemu
Kurczak w sosie cebulowym 264

posypujemy przyprawą warzywną.   Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy cebulę. Dolewamy połowę bulionu i gotujemy 5 minut.   Przelewamy do blendera i miksujemy do uzyskania płynnego sosu.   W wersji ze śmietaną do pozostałego bulionu dolewamy śmietanę i łączymy z cebulowym miksem.   W wersji bez śmietany do bulionu dodajemy jedynie cebulowy miks

Maminek kulinarny
NALEŚNIKI Z PŁASKURKI I ORKISZU, BEZ DODATKU MLEKA 269

tworzę ich nowe wersje. Ostatnimi czasy (ograniczamy mleko) przygotowuję naleśniki bez dodatku mleka krowiego. Wychodzą równie smaczne, co tradycyjne na mleku, (w moim odczuciu nawet smaczniejsze). Zamiast mleka krowiego dodaję mleko roślinne, takie jakie mam akurat pod ręką, przeważnie ryżowe lub owsiane. Jako, że mleka roślinne nie mają tłuszczu, by naleśniki miały dobrą elastyczność, dodaję do nich większą ilość(...)wychodzi mi z tego przepisu ok.11-12 cieniutkich, delikatnych jak chmurka naleśników. Podaję je z różnymi dodatkami, przeważnie z domowymi konfiturami, posypane samym ksylitolem lub sezonowymi owocami. Pyszne są również bez dodatków (tak lubi moje najmłodsze Dziecię...) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Placuszki z suszonymi pomidorami i oliwkami 106

jeżeli wykorzystuje się do tego maszynę do naleśników, to nie tylko robi się je szybko (duża, szybko nagrzewającą się powierzchnia), ale na dodatek dietetycznie, ponieważ nie wymaga ona tłuszczu. Dziś postanowiłam przygotować placuszki wytrawne, a la włoskie, z wykorzystaniem suszonych pomidorów, czarnych oliwek oraz kaparów. Brzmi fantastyczne prawda?! Do przygotowania ciasta użyłam masy jogurtowej, z której robiłam placuszki jogurtowe(...)łyżeczki soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 125ml mleka 200g jogurtu greckiego słoiczek pomidorów suszonych w oliwie mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek 1 łyżeczka kaparów Przygotowanie : Do miski wsypać, mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - dokładnie wymieszać. Wbić jajko, wlać mleko i jogurt - wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą

Codzienne Gotowanie
Śniadanie zdrowe,pożywne,aromatyczne! 237

pomidorowy, bogaty w  niezbędny i polecany likopen, czyni Ketchup bez cukru BIO prawdziwie zdrowym, mocno pomidorowym i niezbędnym produktem w każdej kuchni. Całości dopełniła Musztarda łagodna BIO, która poza walorami smakowymi, dzięki zawartym w gorczycy związkom chemicznym, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga trawienie, zwłaszcza tłuszczów. Nasze musztardy przygotowane są z najlepszych, ekologicznych i wyłącznie tradycyjnych surowców

Z Kuchni Do Kuchni
Tajski burger 196

kuchni uwielbiam między innymi to, że praktycznie można obejść się bez soli (sos rybny zawiera znikomą jej ilość) i nawet coś tak z pozoru niezdrowego jak burger, okazuje się być bombą witaminową.Taki burger zawiera między innymi awokado: W średniej wielkości awokado jest aż 41 g tłuszczu, czyli niestety jest dość kaloryczne. Inne owoce zawierają go tylko

Tajskie smaki
Garnek Żeliwny Staub, Informacje i Zasady jak Obchodzić i Gotować w Naczyniach Żeliwnych 159

mniejsze zanieczyszczenie środowiska), waga naczyń (im bardziej zanieczyszczone żeliwo tym jest lżejsze, w żeliwie nagromadzonych jest więcej pęcherzyków powietrza, co wpływa również na trwałość i bezpieczeństwo użytkowania. Może bez wyraźnych powodów pęknąć podczas pieczenia). Gwarancja j est również ważna i jest pewnym wyznacznikiem jakości. Jak już wspomniałam Obie wymienione i najbardziej cenione na świecie firmy dają bardzo długi okres(...)pokrywka służy do tego aby wywar się nie wygotował? Żeby tłuszcz z patelni nie pryskał? No właśnie, to teraz Ci opowiem co wymyślił producent naczyń Staub w kwestii pokrywek naczyń żeliwnych. Wiesz, że sama pokrywka stanowi 1/3 wagi naczynia? Sprawdziłam, sama pokrywka mojego garnka waży 2144 g, a garnek bez pokrywki waży 3980 g, czyli razem prawie 6 kilogramów

Blondynka Gotuje
Sery z francuskich Alp 184

fuissé. Do serów bardzo dojrzałych dobry będzie biały burgund lub pełne beczkowe chardonnay z Nowego Świata. Ser Abondance www.ocello.com.au T o ser średnich rozmiarów, waży 10 kg. Zawartość tłuszczu: 48%. Szarobrązowa bursztynowa skórka zewnętrzna nie nadaje się do spożycia i należy ją usunąć bezpośrednio przed spożyciem.   Smak i zapach Charakteryzuje go silny orzechowy zapach, specyficzny i złożony smak(...)zwanych Fromagerie , których właściciele skupują mleko od rolników.    Zastosowanie w kuchni Abondance jest niezbędnym składnikiem tradycyjnych sabaudzkich dań na bazie ziemniaków, boczku, chleba i sera właśnie. Chociaż bez dwóch zdań to ser, który zajadam sam lub w towarzystwie oliwek albo suszonych pomidorów.   Proponowane wina W degustacji zaleca się wykorzystanie lokalnych białych, wytrawnych win Vin de Savoie

gutfut
Bezglutenowe bułki dyniowe z czarnym sezamem (bez glutenu, mleka i jajek) 205

łyżki1 łyżka Zamiast czarnego sezamu można użyć łuskanego białego, albo nasion czarnuszki. Przygotowanie:Wyłuskane pestki dyni i słonecznika namoczyć w ciepłej wodzie, gdy zmiękną wodę odlać. Dynię (miąższ bez skórki i pestek) zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Z braku świeżej dyni użyłam mrożonki, którą ogrzałam przed zmiksowaniem. Wymieszać suche składniki, dodać mleko/wodę (powinna być ciepła - około(...)mikserem z końcówką do gęstych ciast. Dodać pestki dyni i słonecznika oraz sezam, wymieszać. Czarnego sezamu nie moczyć w wodzie razem z pestkami, bo farbuje ;) Przełożyć ciasto do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).Nagrzać piekarnik do 180 stopni

głodny alergik
Cukiniowe lasagne z sosem ze świeżych pomidorów 139

Cukiniowe lasagne to lasagne bezglutenowe. Pszenne lasagne zastępuje oczywiście cukinia. Danie jest pyszne i smakuje….No właśnie nie jak tradycyjne lasagne, bo sos zrobiłam na bazie sera bez udziału mąki. Skąd taki pomysł? Pomysł wziął się stąd aby wykorzystać cukinię, pomidory i przydomowe zioła i przyrządzić danie bezglutenowe. Można? Pewnie, że można! Lubię makaron ale też lubię(...)durszlaku. Na drugiej patelni rozpuść trochę tłuszczu i zrumień mielone. Dodaj do sosu i zagotuj. Przygotuj owalne naczynie i posmaruj oliwą. Na dnie ułóż część cukinii, następnie napełnij do pełna sosem. Zakończ cukinią, pokruszonym serem pleśniowym i mozzarella. Całość skrop oliwą i wstaw do nagrzanego na 200ºC na termoobiegu piekarnika (bez termoobiegu 215ºC). Zapiekaj przez 10 minut. Ser powinien

codojedzenia
Oponki z serem pyszne i puszyste 212

alkoholowi oponki wchłoną mniej tłuszczu) 1 ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do posypania oponek olej lub smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Oponki z serem Przygotowanie: Najpierw przygotuję ser, ser przekładam do miski i miksuję blenderem, tak żeby stał się gładki i bez grudek. |Jeżeli nie mamy blendera(...)wykrawam małą foremką (kieliszkiem) dziurkę. Tak przygotowane oponki układam na papierze do pieczenia. Skrawki ciasta ponownie zagniatam, wałkuję i wykrawam oponki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smażenie oponek: W garnku rozgrzewam tłuszcz – ja używam oleju i smalcu w proporcjach 1:1 ale oponki można smażyć na samym oleju lub na samym smalcu. Przed wrzuceniem oponek na tłuszcz, najpierw wrzucam kawałek ciasta

Uwaga Babcia Gotuje
Papryki faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym 98

piecz je 40 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu). Po wyjęciu posyp papryki startą mozzarellą lub serem żółtym. Papryki możesz dodatkowo posypać świeżą bazylią oraz parmezanem. Podawaj z sosami, np. z czosnkowym. Wartości odżywcze (porcja – 1/2 papryki): Kcal: 143 | Białko: 10,5 | Węglowodany: 20 | Tłuszcze: 3,4 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie

Przepisy na widelcu
Szaszłyki z polędwicy i boczku 184

równomiernie oliwą, najlepiej używając do tego specjalnego pędzelka do tłuszczu. Następnie posypujemy je ze wszystkich stron mieszanką ziół, papryki i soli. Szaszłyki podsmażamy na patelni (najlepiej grillowej) po 1 minucie na każdą z 4 stron. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy bez przykrycia przez 20 minut. W trakcie pieczenia warto raz odwrócić szaszłyki

Kulinarna Pokusa
Kurczak pieczony na ruszcie w piekarniku 706

poukładać na ruszcie  ( pod spodem musi być pojemnik, żeby tłuszcz miał gdzie skapywać), tak aby nie nachodziły na siebie. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę 20 minut, co pół godziny lekko spryskując kurczaki olejem ( ja polewam łyżką do sosów )w temperaturze 180 stopni C ( bez termoobiegu, bo za bardzo się skóra wysuszy). Upieczone wyjąć, podawać

Na słodko lub wytrawnie
Frytki z piekarnika 374

Wiem, że dla niektórych wegańskość frytek jest sprawą dyskusyjną ;). Jakby nie było - ziemniak jest rośliną, a frytki z piekarnika mają o wiele mniej tłuszczu od frytek

Tani Weganizm