bez tłuszczu - 1500 przepisów (strona:36/100)

Kostka jogurtowo-wiśniowa 165

żelatyny Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać partiami cukier i ubijać aż powstanie lśniąca beza. Następnie dodawać po jednym żółtku a na końcu obie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe zdjąć

My simple kitchen
Światowy Dzień Soku z Tymbarkiem 119

samopoczucie nasze i naszych bliskich. Wszystkie osoby dbające o swoje zdrowie, bądź mające niedobór którejś z witamin, powinny bez wątpienia  wprowadzić soki do swojej codziennej diety." – doradza dietetyk, Anna Różyk. "Zarówno soki owocowe,  jak i warzywne nie zawierają tłuszczów, są za to bogate w łatwo przyswajalne węglowodany. Nie obciążają one naszego układu pokarmowego ani żołądka, dzięki czemu

Kulinarne przygody Gatity
Przepis na najlepszy placek po węgiersku. Nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w domu 93

posiekaj. Mięso raz wymieszaj (tak, aby przewrócić jak najwięcej kawałków), wrzuć cebulę i czosnek, trzymaj bez mieszania kolejnych kilka minut. Następnie kontynuuj smażenie, tym razem już często mieszając, aż wszystko się zrumieni. Wsyp paprykę w proszku i wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem – odda wtedy najwięcej aromatu. Wlej piwo i wodę, dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi. Dodaj(...)paski paprykę. Mąkę rozrób w 1/4 szklanki wody (dopilnuj, aby nie było grudek), wlej do gulaszu cały czas mieszając, zagotuj i wyłącz ogień. Przepis na gulasz w wersji bez papryki znajdziecie też tutaj . Placki ziemniaczane: Ziemniaki obierz, przepłucz, 3/4 zetrzyj na grube wiórki, resztę na papkę (tę część możesz też zmiksować). Zetrzyj także cebulę, a czosnek bardzo drobno posiekaj

Kulinarna Polska
Królik pieczony w winie 364

obiad. Mięso z królika uchodzi za wyjątkowo zdrowe – ma bardzo mało tłuszczu i, podobnie jak drób, zaliczane jest do mięs jasnych. Tuszkę królika bardzo łatwo się oporządza – kilka ruchów nożem i po sprawie. Wolno pieczony w niskiej temperaturze królik ma delikatne mięso, które bez problemów odchodzi od kości – wręcz rozpada się na kawałki. Dzięki rękawowi(...)pasuje do lekko słodkiego w smaku mięsa. Alkohol odparowuje, więc danie można podawać dzieciom – królik będzie im przypominał znajomego kurczaka. Składniki (dla ok. 3-4 osób): tuszka królika bez podrobów o wadze 1 – 1,2 kg 1 szklanka białego, półwytrawnego wina 6 cebul szalotek 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki białego octu

Poezja smaku
Babcine ciasto z rabarbarem i bezą 106

miesiąc w roku ma swoje charakterystyczne cechy. Dla mnie maj niezmiennie kojarzy się z dwoma - z bzem i z rabarbarem. A skoro już o rabarbarze mowa, to zwłaszcza jedno ciasto zapadło mi w pamięci - jako to majowe właśnie. Babcine ciasto rabarbarowe z pyszną bezą i płatkami migdałów. To mój ulubiony wypiek rabarbarowy z czasów dzieciństwa. Zawsze gościł na naszym stole(...)Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno wyjść gęste, ale jednolite. Ciasto rozsmarowujemy w tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Układamy rabarbar, delikatnie wciskając go w ciasto. Tortownicę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno. Partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż beza będzie lśniąca i gładka. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i delikatnie

My simple kitchen
Pieczeń wołowa 141

wołowa pieczeń , taka na co dzień, bez długiego marynowania i wielkich zabiegów. Jedyna rzecz nieco kłopotliwa to szpikowanie. składniki:ok 1 kg wołowiny ( kupiłam udziec wołowy)słoninacebulagłówka czosnkusólpieprzewentualnie parę listków szałwiiprzygotowanie:Słoninę pociąć  na cienkie paski o przekroju mniej więcej 0,5 x 0,5 cm.  Przy pomocy specjalnej igły do szpikowania wołowinę naszpikować słoniną(...)kuchenną , lepiej utrzyma kształt podczas pieczenia. Udziec natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, dobrze obsmażyć mięso ze wszystkich stron. do naczynia w którym będziemy mięso piekli, włożyć pokrojoną w piórka cebulę, na niej ułożyć mięso, wrzucić pozostałe ząbki czosnku ,bez obierania, 2 listki szałwii. Patelnię na której smażyliśmy mięso podgrzać i wlać do niej kieliszek

Stare Gary
Wegańska szarlotka bez mąki i cukru, czyli zdrowe ciacho po raz drugi 410

możemy równie dobrze przygotować w zdrowszy sposób i sięgać po nią zdecydowanie częściej bez poczucia winy i przejmowania się pustymi kaloriami.  Cały sekret znów tkwi w zamiennikach. W tej szarlotce nie znajdziecie ani grama mąki czy też białego cukru. Zamiast nich są tu zdrowe tłuszcze pochodzące z ziaren słonecznika, sezamu i orzechów arachidowych oraz wyłącznie naturalne cukry(...)jednak nie jesteście jej posiadaczami, możecie zrobić podobny miks samodzielnie. Wszystkie potrzebne do tego składniki zostały wypisane.Jeden kawałek- około 65g- to 180kcal w tym 5,5g białka, 10,8g tłuszczu, 15,5g węglowodanów oraz 3,8g błonnika. Dodam tylko, że poprzestanie na jednej porcji to rzecz praktycznie niemożliwa. Aromat orzechów w połączeniu z musem jabłkowym to istny RAJ dla kubków

peanutbuttermonster
Duszona cukinia z suszonymi pomidorami 87

albo oliwie z oliwek (podrabianej albo fatalnej jakości), ale warto jednak poszukać naprawdę suchych suszonych pomidorów, konserwowanych solą, bez żadnego oleju , ewentualnie w zalewie octowej. Jeśli jednak masz pomidory w oleju, to spróbuj je dobrze odsączyć z tego szkodliwego tłuszczu. Pomidory suche warto wcześniej namoczyć w łyżce wody. Cukinię pokrój na kawałki o wielkości około 2 cm, wrzuć

PaleoSMAK
Placuszki z rodzynkami na sodzie 102

pyszne i szybkie do przygotowania danie na śniadanie i nie tylko. Niezbyt pracochłonne danie, które świetnie smakuje bez dodatków, jak również z ulubioną konfiturą lub cukrem pudrem. Placuszki nie są bardzo słodkie, a podczas smażenia nie wchłaniają dużo tłuszczu. Zamiast rodzynek można zrobić je z drobno pokrojonym jabłkiem. Placuszki uwielbiają nie tylko dzieci, ale chętnie je jedzą również dorośli

Kuchcik gotuje
Fit szarlotka z kuskusem 109

kuskusem i jabłkami oraz dodatkiem cynamonu, która smakuje jak szarlotka w wersji fit. Nie zawiera mąki, ani dodatku tłuszczu czy cukru - słodzona jest syropem klonowym. Dodatkowym elementem słodzącym jest polewa z gorzkiej czekolady, którą można również kupić w wersji bez cukru. Ciasto nie jest za słodkie, a poza tym jest wartościowe odżywczo, więc nawet na diecie możemy pozwolić sobie

Kuchnia MagdaLeny
Wielkanocny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami 155

Składniki 100 g kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu warzywnego 500 g mięsa mielonego z indyka 30 g pistacji bez łupin 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego  1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól czarny pieprz odrobina tłuszczu do wysmarowania formy (np. oleju kokosowego) Kaszę jaglaną gotujemy w bulionie warzywnym i odstawiamy do absolutnego przestudzenia. Można

My Chcemy Jeść
jagodowe pancakes. 136

masy. Następnie dodać jagody i również delikatnie wymieszać. Rozgrzać patelnie, delikatnie ją natłuścić (używam teflonowej i nie dodawałam tłuszczu) i smażyć placki - 1 łyżka = 1 placek. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie domowe masło migdałowe . Smacznego! :) Wartość odżywcza porcji (bez dodatków): Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
50. Żeberka w miodzie z BIEDRONKI 140

lodówki. Wyjęte z zalewy żeberka obsmażamy na patelni, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy marynatą oraz resztą tłuszczu od smażenia, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez 1,5 godziny, przez ostanie 30 minut bez przykrycia

Jadło i czytadło
Udka w cytrynach 170

sprawdzą się na imprezę wśród grona znajomych. Jeżeli lubicie orientalne smaki to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.     Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 0,6 kg udek bez kości i skóry 1 czerwona cebula 1 cytryna kilka łyżek oliwy z oliwek sól pieprz  cynamon imbir suszony bazylia suszona 1 goździk Udka umyć i osuszyć. W miseczce(...)godzinę, aby mogło przejść przyprawami.  Na rozgrzanej patelni (nie musicie dolewać tłuszczu, bo w marynacie jest już oliwa z oliwek) przesmażyć udka z kurczaka.  Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w piórka cebulę i sparzoną, pokrojoną w półplasterki cytrynę. Całość zapiekać (bez przykrycia) przez około 30-40 minut w 195 °C . Mięso musi

Ugotować

Proponowane wyszukiwania