bez tłuszczu - 1500 przepisów (strona:41/100)

Ciasto Barbie 187

Następnie wsypujemy cukier z cukrem waniliowym i ubijamy tak długo, aż powstanie gęsta i lśniąca beza. Wówczas dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i partiami wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie,ale dokładnie. Gotowe ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blachę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez

My simple kitchen
Obiad w 20 minut. Grillowany stek wołowy z blanszowanymi warzywami i chipsami z pokrzywy 205

sekundy (do czasu aż przestanie strzelać olej).  Usmażone listki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na kilku warstwach papierowego ręcznika. Czynność powtórzyć z pozostałymi listkami. Olej nie powinien być zbyt wysoki bo pokrzywa się przypali i straci zielony kolor.  Marynata: Wymieszać   wszystkie składniki (bez miodu), zredukować objętość o połowę gotując na małym ogniu.  Dodać miód, zagotować

SzczyptaSmaQ
Churros z gorącą czekoladą 107

wlewamy w środek wulkanu, zaczynając energicznie mieszać drewnianą łyżką (zaparzamy ciasto). Masa musi być gładka bez grudek, gęsta, trochę ciągnąca się. Nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki. Churros to długi pączek-ptyś z rowkami na których osadza się cukier. Rozgrzewamy tłuszcz. Wyciskamy około 8 cm paski, przycinając ciasto nożyczkami bądź odrywając ciasto palcem. Smażymy na złoty

KreatywnePiny
Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami, oraz warsztaty Oleofarm i Cucina 151

Poznaniu. Podczas spotkania otrzymaliśmy dawkę informacji na temat prawidłowego  odżywiania opartego na zdrowych tłuszczach, będących źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9. Mieliśmy również okazję poznać produkty Oleofarm oraz stworzyć autorskie sałatki z udostępnionych nam składników. Mogliśmy również skosztować 100% soków bez dodatku cukru, które są bogatym źródłem polifenoli, witamin i innych składników. Nie wszystkie soki jednak można

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ! 183

budyniem. Zwieńczona bezą z migdałami!  Czego chcieć więcej? ;-) Polecam, tarta rozpływa się w ustach jest słodko-kwaśna w smaku, a aromat migdałów nadaje niepowtarzalny smak i charakter ciasta! Zapraszam! Pieczemy! SKŁADNIKI: na ciasto: - 250 g mąki pszennej - 130 g zimnego masła - 80 g cukru pudru - 2 zimne żółtka - 3 płaskie łyżki zimnej śmietanki 12% lub 18% tłuszczu - łyżeczka proszku(...)wiśniowej - 2 torebki budyniu waniliowego - 2 szklanki mleka W rondelku dusimy pokrojony w kostkę rabarbar wraz z cukrem. Jak masa przybierze formę dżemu/konfitury uważamy, że jest już gotowa! Beza: - 2 białka - szczypta soli - 2 łyżki cukru - 3 łyżki posiekanych migdałów Białka z solą ubij na sztywno. Dodaj cukier. Ubijamy dalej, masa ma być "sztywna" tzn. po odwróceniu miski

SMYKWKUCHNI
Jabłkowe chmurki 275

łyżki cukru cynamon do smaku  Składniki na bezę:6 białek 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g cukruŻółtka, wodę, cukier i cukier waniliowy ubić na puch, a następnie dodać mleko i roztopione masło. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki o wymiarach 25 x 30 cm (fot.1). Wygładzić(...)waniliowy. Pianę nałożyć na mus jabłkowy (fot.3) i uformować na niej delikatne chmurki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i całość zapiekać w temperaturze 180ºC przez około 10-15 minut, aż beza ładnie się zarumieni (fot.4). Ciasto wychodzi bardzo puszyste, mięciutkie i aromatyczne. Zachęcam serdecznie

Świat Ciasta
Spaghetti z krewetkami i pomidorkami 166

większym ogniu, aż pomidorki puszczą sok. Dodajemy posiekaną bazylię. Makaron wyciągamy z garnka (bez odcedzania) i przekładamy do sosu. Mieszamy i potrząsamy kilkukrotnie patelnią by napowietrzyć makaron. Na koniec doprawiamy pieprzem. Podajemy i przystrajamy bazylią. Smacznego :)   1 porcja - 600 kcal - białka - 24 g - tłuszcze - 22 g - węglowodany - 74 g - błonnik - 1,7 g Zapraszam na  fanpage

Moje Kuchenne Rewelacje
KOTLETY MIELONE 166

naszym mięsie zmiękła)  7. Kładziemy na wcześniej rozgrzany na patelni tłuszcz.  8 Smażymy pod przykryciem, aż zaczyna brązowieć od smażonej strony. 9. Gdy nasze kotlety zaczną brozawiec od smażonej strony, odkrywamy przykrywkę i przekładamy na druga stronę. Po przewróceniu smażymy bez przykrywki, także do momentu zbrązowienia. 10. Podajemy z ziemniakami i surówką np mizeria

Kulinarnie z Polką na Kresach
Gołąbki z dorsza we włoskiej kapuście i sosem chrzanowym 147

sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę. Farsz musi być intensywnie doprawiony i zwarty. Bez cytryny, soli i gałki muszkatałowej będzie mdły. Gęstość reguluj sokiem z cytryny liście kapusty zblanszować i napełnić farszem. Zwinąć i ułożyć złączeniem do dołu na rozgrzanej, wysokiej patelni z tłuszczem. Dodać posiekany czosnek i podsmażyć. Dolać bulion z winem i  dusić 30 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto marchewkowe z chili 216

koniec dodać przesianą z proszkiem i sodą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone dobrze. Patyczek powinien być lekko wilgotny, ale bez drobinek lepkiego ciasta.Przed pokrojeniem ciasto powinno wystygnąć, żeby nie było efektu lekkiego zakalca

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bombonierki Pralines Panna Cotta i Coffee&Cream od Vobro 110

praliny od Vobro: Nie zawierają sztucznych barwników  Nie zawierają konserwantów Nie zawierają tłuszczów utwardzonych Praliny dostępne są w dwóch gramaturach: 129 g i 127 g. Każde pudełko zawiera 9 osobno zapakowanych pralin. Warto też zwrócić uwagę na opakowanie. Nowoczesna grafika, piękne realne zdjęcia, bez przesytu i niepotrzebnych dodatków. Wszystko, to sprawia, że praliny od Vobro idealnie nadają się

Słodkie okruszki
Zapiekanka z kapustą. 127

warstwami, przesypując serem i przyprawami. Jak ktoś chce może zrobić zapiekankę na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Doskonale się zapiecze i łatwiej się dzieli na porcje. Gdy wszystko już ułożyliśmy, to czas na zapiekanie. Wkładamy do piekarnika na 50 min./200 st.C i 10 min./ 200 st.C bez  przykrycia. Dodajemy po kilka łyżek oleju, a zapiekankę na blaszce przykrywamy folią

chleba naszego
Zupa z cukinii i porów 111

warzywnego 1 łyżeczka tymianku 100 ml słodkiej śmietanki 100 g makaronu konjac (bez zalewy) sok z cytryny szczypiorek sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cukinie i obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę i pory siekamy. W garnku rozgrzewamy mix tłuszczów, dodajemy posiekaną cebulę i pory, smażymy przez 5 min. Dodajemy cukinię i ziemniaki

R'n'G Kitchen
Pączki jak z cukierni wg Aleex 120

trzeba przykryć, aby nie wysychało na powierzchni). 4. Ciasto podzielić na porcje, nałożyć powidła, uformować pączki owijając nadzienie ciastem. Jeśli nie mamy doświadczenia z nadziewaniem pączków, możemy uformować je bez nadzienia i dodać je później. 5. Uformowane pączki ułożyć na desce posypanej mąką i spłaszczyć – odstawić do wyrośnięcia, pączki powinny zwiększyć objętość dwukrotnie. 6. Smażyć (wrzucając zawinięciem do góry(...)temperatury 160 - 170 stopni C, do uzyskania koloru jasnobrązowego, z obu stron. 7. Ostudzić i polukrować. 8. Jeśli pączki nie były nadziewane przed smażeniem, tuż po wyjęciu z tłuszczu nadziać je dżemem lub nadzieniem ajerkoniakowym. 9. Zostawić do ostygnięcia i polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego. Kilka uwag odnośnie surowców: • Jeśli ktoś lubi słodsze ciasto, możliwe jest nieznaczne zwiększenie ilości

W mojej kuchni