bez tłuszczu - 1500 przepisów (strona:32/100)

MALINOWE DROŻDŻÓWKI 125

przepisu na tradycyjne pączki z małym urozmaiceniem...do ciasta dodałam dżem malinowy oraz nalewkę malinową. Dzięki temu bułeczki nawet same bez dodatków super smakują bo czuć w nich malinową nutę. I zamiast smażyć na tłuszczu upiekłam w piekarniku więc są bardziej fit 😉   Składniki: 1 szklanka mleka 50 g drożdży 1 łyżka cukru 3 szklanki mąki 3 żółtka

Kuchnia MagdaLeny
Klopsy z piekarnika 154

wodą i dusiła. Na tym wywarze robiła sos. Owszem w smaku były znakomite, ale ile w nich było kalorii i tłuszczu 😏 Ja formując klopsiki już ich nie obsmażam, tylko wrzucam bezpośrednio na gotującą wodę, bez obtaczania w mące, i gotuję na wolnym ogniu jakieś 10 minut. Po czym wodę odlewam, zalewam nowym wrzątkiem i wrzucam warzywa potrzebne

Kulinarne przemyslenia
BIGOS 154

Składniki: 1,2 kg kapusty kwaszonej 90 dkg kapusty białej 40 dkg wieprzowiny bez kości (okrawków lub łopatki) 20 dkg boczku wędzonego 30 dkg kiełbasy 15 dkg tłuszczu 1 dużą cebulę 2 ząbki czosnku 5 płaskich łyżeczek papryki mielonej 1 łyżkę czubatą majeranku 3 łyżeczki płaskie soli pieprz do smaku 2 łyżki czubate mąki Sposób przygotowania: Kapustę kwaszoną zalać

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Kiełbasa w sosie pomidorowym 161

którym smażona była kiełbasa. Gdy cebula jest już miękka dodać ją do kiełbasy, ale wyciągać ją tak by nie wylać całego tłuszczu z nią. Następnie zalać przecierem pomidorowym i popieprzyć ( jeżeli został użyty przecier pomidorowy bez bazylii, to w tym momencie również ją posypać). Przykryć naczynie i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180stopni C i piek ok.30 - 40min

W kuchni u Moniki
Zdrowa przekąska - sezamki amarantusowe z bakaliami 121

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować przepis na zdrową przekąskę bez dodatku cukru. Mimo, iż jest dosyć kaloryczna, zawiera mnóstwo pożytecznych substancji – nie są to więc tzw. puste kalorie. Zdecydowanie zdrowiej zjeść takiego batonika niż obfitującego w cukier, tłuszcze trans i mnóstwo chemii batona sklepowego. Poświęćcie chwile czasu w domu, a niskim kosztem będziecie mieć zdrowe II śniadanie na kilka(...)siebie i/lub swojej pociechy;) Migdały, pestki dyni, słonecznik, sezam - zawierają dobre tłuszcze, obniżają poziom cholesterolu, „przyjaciele” naszego serca i mózgu; Amarantus – o jego licznych zaletach pisałam tutaj ; Owoce suszone –mają wysoką zawartość błonnika, przeciwdziałają zaparciom. Starajmy się wybierać te bez dodatku siarki. Składniki (6 dużych batonów) 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki poppingu z amarantusa 1/2 szklanki mąki pszennej razowej

Powiedz dietom nie
Kakaowo-jogurtowe ciasto ze śliwkami i jagodami 167

cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia po czym dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (użyłam 22 x 33 cm). Na wierzchu układamy przekrojone na pół węgierki (bez pestek). Możemy lekko wcisnąć je w masę. Całość posypujemy jagodami a następnie schłodzoną kruszonką. Pieczemy ok. 45 minut w rozgrzanym

Mienta blog
Ciasto na pierogi 199

mięsnym nadzieniem, czemu nie? :)). Najczęściej dodatkiem do ciasta jest letnia woda (w przypadku dodania jajek) lub wrzątek (w wersji ciasta bez jajek). Prezentowany niżej przepis nie zawiera jajek, mąka jest zaparzana wrzątkiem a dodatek tłuszczu stanowi tutaj masło. Nie byłam do końca zadowolona z pracy z ciastem, ponieważ zlepianie pierożków było dość uciążliwe (z tego względu do ostatniej partii

coolinarnastrefa.blogspot.com
współpraca - Bacówka - towary tradycyjne 162

dobra! * parówki cielęce - parówki z gwarantowaną zawartością  mięsa! (95%) z czego 52% to mięso cielęce a 43% to mięso wieprzowe. Bez MOMów (mięso oddzielone mechaniczne), które tak często spotykamy w produktach parówko-podobnych. Zawierają niewielką ilość tłuszczu. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno, jako przekąska. Idealne dla dzieci jak i dla osób będących na bezglutenowej diecie(...)stwierdzenie, że to mięsna odmiana ruskich ;) Poezja smaku! Jak tylko będę miała okazję ich zakupu, to kupię ich więcej i zamrożę, bo są pyszne. Wszystkie produkty z Bacówki są bez konserwantów, ulepszaczy czy dodatków chemicznych.  Powiem tak - coś przepysznego! Bardzo rzadko zdarza mi się jeść tak dobre, i do tego naturalne, wędliny! ___________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu

CookYourself
Faworki jaglane 261

smażeniu ważne jest by używać odpowiedniego tłuszczu. Ja użyłam oleju kokosowego - ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych nie utlenia się, do tego ma wysoką temperaturę dymienia. Dobrze sprawdzi się też masło klarowane bądź, w wersji nie wegetariańskiej, smalec. Do ciasta można dodać łyżkę wódki - dzięki temu nie będzie tak piło tłuszczu. Składniki: 250 g ugotowanej kaszy jaglanej(...)jest trudniejsze w obsłudze W garnuszku dobrze rozgrzej olej (musi być głęboki na około 3 cm) Smaż na złocisty kolor, nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym  Po usmażeniu można oprószyć cukrem pudrem - ominęłam ten etap, mi smakują bez cukru :)  Z części ciasto zrobiłam pierożki nadziewane konfiturą z bzu - ciasto trzeba rozwałkować jak wcześniej, wykrawać koła, włożyć trochę

pyszne zdrowości
Ciasto z porzeczkami i bezą 108

się wraz z czasem a to co mamy w sercu pozostaje w nas na zawsze. Dzisiaj zdjęcia wprost z pleneru:) Bez zbędnego wcześniejszego przemyślenia - po prostu szybkie ujęcia i równie szybka konsumpcja :) Aromatyczne ciasto, kwaśne owoce i słodka beza - takie połączenia smakowe w lato wyjątkowo do mnie trafiają :) A że porzeczki na krzaczku grzeczniutko czekały na swoją rolę, żal(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać mleko. Dodać skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy i podpiec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotować nadzienie i bezę. Nadzienie: Owoce wsypać do rondelka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 4 łyżkami soku. Resztę soku wlać do owoców i zagotować

My simple kitchen
Piernikowy sernik z rosą 209

śmietankowego- 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej- 400g nadziewanych pierniczków  w czekoladzie (ja użyłam 2 opakowania pierniczków Marco z Biedronki) Beza:- 4 białka- 1/2 szklanki cukruRozgrzewamy piekarnik do 180st. Blaszkę (moja miała wymiary 20cm x 36cm) smarujemy tłuszczem. Składniki na spód zagniatamy. Wylepiamy ciastem dno blaszki i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min.W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki(...)pozostałe białka na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Przekładamy białka na upieczoną masę serową i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 min tak aby beza się zarumieniła.Po upieczeniu odstawiamy sernik do ostygnięcia. W tym czasie na wierzchu będzie pojawiać się stopniowo "złota rosa".Smacznego

happycreatiff.blogspot.com
PIECZONE PĄCZKI 200

pudru lub własnoręcznie przygotowanego lukru – 100g cukru rozpuścić w soku z 1/2 cytryny i posmarować pączki. Świetnie smakują także saute, bez cukrowania/lukrowania. 1 pieczony pączek z lukrem to ok. 230kcal , 30g węglowodanów, 6g białka, 9g tłuszczu dla porównania tradycyjny, klasyczny paczek z cukierni o wadze 80g to ok. 380-400kcal. Jeśli szukacie przepisu na jeszcze bardziej odchudzone

Dietolog
Pyszne masło orzechowe 266

traktować masła orzechowego jako cudownego pokarmu i nie nadużywać go. Zachowajmy umiar a wszystko będzie w porządku.   Masło orzechowe – domowe czy ze sklepu? Masło orzechowe można bez większych problemów i trudności zrobić samemu, chociaż trzeba mieć do tego odpowiedni sprzęt (blender wysokoobrotowy lub malakser). Najzdrowsze masła orzechowe to takie, w których nie ma dodatkowego oleju, soli(...)gorzką czekoladą, z cynamonem. Jak na razie, przeglądając masła orzechowe, które są dostępne w hipermarketach, nie spotkaliśmy się w porządnym masłem (bez dodatkiem oleju, cukru lub soli). Co więcej, większość z nich w swoim składzie miały tłuszcze utwardzone . Jeżeli chcemy kupić dobre masło orzechowe, to udajmy się do sklepu ze zdrową żywnością. Zapłacimy nieco więcej ale będziemy mieć pewność

Ciasna Kuchnia
Karkówka – marynujemy, grillujemy 152

Karkówka z grilla to już prawie potrawa narodowa. Nie ma grilla bez karkówki. Nie ma co ukrywać, idealnie pasuje na rozżarzony węgiel drzewny. Dzięki zrównoważonej ilości tłuszczu, mięso nie jest suche. Same pozytywy. Dzisiaj przedstawiam marynowanie karkówki na grilla . Składniki: Dowolna ilość karkówki wieprzowej Czerwony delikat Vegeta Czosnek granulowany Pieprz czarny mielony Cebula Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry

Smaki Ewy
DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI I BORÓWKĄ 93

mleko i jajko, dobrze wymieszać i pozwolić aby ciasto podwoiło swoją objętość (30 minut do godziny). Dodać pokrojone w kostkę jabłko (bez skórki) i borówkę. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Usmażone racuchy odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania