pełne wyrośnięcie. Jajka . W przepisie wykorzystujemy same żółtka. Pamiętajcie, by wybierać w sklepie jajka od szczęśliwych kurek. Mleko . Możecie użyć mleka o dowolnej zawartości tłuszczu – u mnie najczęściej jest to mleko 2% bez laktozy. Masło . Żeby konsystencja i smak ciasta były idealne, warto użyć masła o zawartości tłuszczu min. 82%. Nie polecam miksów tłuszczowych i margaryny. Bakalie . Dobra
Na-talerzu.plWieprzowina,polski przysmak królujący od lat na naszych stołach.Kuchnia polska nie może się obejść bez cudownego,różowego mięs,z lekkim przerostem tłuszczu,co nadaje jej walory smakowe ,ale co dla nielicznych ,niestety jest kaloryczna.Najlepsza jest pieczona,duszona lub smażona.Powinno się ją podawać z sałatą lub surówką z marchewki,z ziemniaczkami lub tak jak ja z kaszą bulgur.Jest(...)pikantne. 1.5 kg.schabu bez kości 2-3 cebule mała główka czosnku 10dag.masła 1 czubata łyżka mąki 1 szkl.mocnej kawy naturalnej sól pieprz po łyżeczce oregano i majeranku pęczek mięty ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso myjemy,osuszamy,kroimy w dużą kostkę.Cebulę obieramy wraz z czosnkiem,drobno siekamy.W rondlu rozpuszczamy masło,partiami rumienimy mięso,wyjmujemy.Na ten sam tłuszcz wsypujemy cebulę z czosnkiem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNajlepiej późnym wieczorem wstawić brytfankę do piekarnika, wtedy następnego dnia na obiad gęś będzie gotowa. W trakcie pieczenia gęś nakłuwamy widelcem, żeby wytopił się tłuszcz. Przed podaniem gęś dopiekamy 20 minut bez przykrycia w temperaturze 200 st. C (z funkcją grill), żeby skóra się przyrumieniła.Co zrobić z resztkami upieczonej gęsi:łyżką wazową zbieramy warstwę tłuszczu z brytfanki. Tłuszcz
Smakowity Blog Kulinarnybyło ze mną, a że dawno nie jadłam naleśników, to właśnie je postanowiłam przyrządzić. Przepis jest bardzo prosty, a same wykonanie łatwe. Naleśniki nie stawiają oporu i bez problemu przewracają się na drugą stronę, także nie łamią się i nie przypalają. Czekoladowe naleśniki smakują bajecznie pysznie! Wyobraźcie sobie połączenie wysokiej jakości gorzkiego kakao z kremowym mlekiem kokosowym(...)czekolady! Nie dość, że smacznie to i zdrowo! Nie ma tu mąki , a są płatki owsiane, nie ma cukru , a wybrany słodzik naturalny, a tłuszcz niepotrzebny - bo naleśniki usmażą się bez niego! Jeśli nie macie pomysłu na szybkie śniadanie bądź zdrowy deser bierzcie patelnię w ręce i do roboty! :D Składniki: 50 g mąki owsianej (użyłam bezglutenowej) 1 jajko
Zdrowie na języku :Pwypływa. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu spodnią stroną do góry. Naczynie przykryć pokrywą. Gdy pączki zrumienią się przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia. Co jakiś czas wrzucać do rozgrzanego tłuszczu kawałek surowego ziemniaka. Gotowe pączki wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na bibule i posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com
RAROSSApokojowej. Gęś ułożyć w naczyniu piersiami do dołu, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C piec przez 1,5 h bez otwierania piekarnika. Po tym czasie odlać dużą część wytopionego tłuszczu. Zmniejszyć temperaturę do 160 st piec przez ok 30 min. Odkryć, włączyć dopiekanie od góry i przypiec skórkę na plecach przez(...)plecy - piersiami do góry i już bez przykrycia piec przez kolejne 2 h. Ostatnie parę minut, o ile trzeba możemy włączyć funkcję dopiekania od góry. Godzinę przed końcem pieczenia możemy dorzucić do naczynia z gęsią pokrojone w ćwiartki jabłko. W trakcie pieczenia gęś podlewać co jakiś czas albo wytopionym tłuszczem albo wodą. Podawać z kapustą kiszoną i żurawiną
Stare Garywłasnej zieleniny na parapecie i jedzenie krajowych warzyw korzeniowych. Po dodaniu chudego mięsa można wyczarować pyszne jedzonko, choć niektórzy uważają, że nie jest to możliwe bez boczku, słoniny, podgardla lub innych tłuszczów będących nośnikami smaku. Zaprzeczeniem tej teorii jest kuchnia tajska, jedna z najlepszych na świecie, smaczna, aromatyczna i dietetyczna. Odchudzony pasztet drobiowo-warzywny przygotowałam(...)czarne kardamony, 4 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka majeranku, ostra papryka w proszku, sól i pieprz do smaku, olej z pestek winogron do smażenia. Przygotowanie: Mięso (z kośćmi, bez skóry), obrane warzywa, jedną cebulę, kardamon, cynamon, anyż, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, przekrojone chili i sos rybny zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu 40 minut
SzczyptaSmaQorzechów włoskich. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt zdaje się być dość odświętny. A do tego są zdrowsze od tradycyjnych kotletów, gdyż są bez panierki i z minimalną ilością tłuszczu. A o tym, że orzechy włoskie są zdrowe chyba nikogo nie muszę przekonywać. Do roladek wykorzystałam orzechy włoskie Helio, które dostałyśmy do przetestowania od tej firmy(...)się roladki pokrojone w grube plastry. Do roladek wykorzystałam orzechy włoskie Helio, które dostałyśmy do przetestowania w ramach współpracy. Orzechy sprawdziły się doskonale, w opakowaniu były duże, zdrowe sztuki, bez łupinek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwięcej do temp. 170 stopni). Smażyć na brązowy kolor z obydwu stron. Trwa to bardzo szybko. Usmażone pączuszki odłożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem (choć bez niego są równie smaczne). Przepis znalazłam na blogu: babeczka.zuzka.pl
Mania Wypiekaniajednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa jabłkowa Galaretki rozpuścić gorącej wodzie. Gdy galaretka zacznie tężeć
RAROSSABabka wilgotna, choć bez dodatku masła i oleju. Rolę tłuszczu pełni tu majonez i od razu odpowiadam na pytanie- nie, nie jest on wyczuwalny ;). Lekka, dobrze przechowywana długo zachowuje świeżość. U mnie w rodzinie wszelkie babki nigdy nie robią specjalnej furory i tak było również w tym przypadku- babka majonezowa smakowała, ale rodzinka wolałaby jednak zjeść
Nastoletnie Wypiekaniejednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około
RAROSSAjakoś opisać tego sposobu, ale gdy pokazałam go Rysiowi i sam tak spróbował od razu mu posmakowało bardziej:-) I oczywiście takowe danie nie może się obyć bez dużej ilości chudych skwareczków i tłuszczu wiem, że to takie mało dietetyczne no ale... jakie pyszne
sierotka maRysia w kuchnijednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około
RAROSSAuwielbia je zabierać na śniadanie do szkoły są na dwa kęsy. Zależało mi na zrobieniu mini naleśnika takiego aby był puszysty, lekki, nie był utopiony w tłuszczu, aby można było go paluszkami bez problemu zajadać. Ile różnych wersji ciasta zrobiłam, aby uzyskać swój cel ....nie pytajcie :)) SKŁADNIKI : 1 szklanka 250 ml mąka pszenna 1 szklanka mleko 1 szklanka jajka
Basia w kuchni