Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotletów i moja rodzina należy do tego grona. Podczas, gdy jedni ubijają mięso na schabowe, ja gotuję soczewicę i kaszę, co stanowi bazę do moich wegańskich kotletów. Rośliny strączkowe w połączeniu z kaszą jaglaną tworzą idealny farsz. Kotlety(...)takie bardzo łatwo dają się uformować, nie kruszą się zbytnio po upieczeniu, nie są zbyt twarde...po prostu perfekcyjne. Nie dodaję do nich żadnego tłuszczu, ani substytutu jajek, a mimo to lepi się je bez trudu. Dzisiejsze burgery składają się z: bogatej w białko, potas i kwas foliowy soczewicy i królowej wszystkich kasz - kaszy jaglanej. Smak wzbogacają borowiki, czosnek
Jeść, by żyć w zdrowiuMała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rolada BEZOWA z TRUSKAWKAMI Składniki: Beza: 6 białek 300g cukru 20g płatków migdałowych Krem: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 36% 2 płaskie łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego 300g umytych truskawek bez
Mała Cukierenkapieprz, majeranek Sposób przygotowania: Słoninę mielimy w maszynce. Wkładamy do garnka o grubym dnie i wytapiamy na bardzo małym ogniu aż większa część tłuszczu się wytopi. Dodajemy mielone mięso, cebule pokrojona w piórka i ćwiartki jabłka bez skórki i gniazda nasiennego. Dosypujemy majeranku wg uznania. Całość w dalszym ciągu pozostawiamy na małym ogniu mieszając co kilka minut aż jabłka(...)całkowicie się rozpadną a tłuszcz wytopi. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gorący smalec przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Wieczka powinny się „wciągnąć”. Można go przechowywać w spiżarce kilka miesięcy
Pyry na Gazdużo przypraw przytłoczy smak mięsa. Składniki na ok 3 kg kiełbasy 1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości 0,5 kg łopatki wieprzowej bez kości 0,5 kg boczku surowego -tłustego, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku 6 sporych ząbków czosnku 3 płaskie łyżki soli 1 i 1/2 lyżeczki cukru 7 gr pieprzu czarnego zmielonego 7 gr majeranku suszonego
Kasia i jej kobiecy światbrązowy), ulubione kasze i płatki zbożowe, mąka (lub całe ziarna zbóż jeśli mamy w domu młynek), pieczywo w zamrażarce lub suchary i wafle ryżowe. Tłuszcze: olej lub oliwa, masło, margaryna, masło orzechowe, orzechy bez soli, nieprażone, nasiona np dyni lub słonecznika. Cukry: cukier, czekolada gorzka, dżem, herbatniki, miód. Białko: warzywa strączkowe (soczewica, groch, ciecierzyca, fasola) suche i w puszkach
Dorota Smakujeoraz białko jajka. Ubijaj mikserem do dokładnego połączenia składników. Możesz regulować gęstość lukru dodając więcej lub mniej cukru pudru. Wartości odżywcze (1 sztuka – bez lukru): Kcal: 54 | Białko: 1 | Węglowodany: 9,8 | Tłuszcze: 1,1 *wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od tego ile zrobisz pierników (możesz mieć inne kształty itp.) Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz
Przepisy na widelcuosączamy z zalewy, moczymy w mleku przez godzinę. Wyjmujemy i osączamy papierowym ręcznikiem. W tym czasie cebule kroimy w piórka, dusimy pod przykryciem na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy grzyby, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Smażymy, bez pokrywki, by woda z grzybów odparowała. Studzimy. Do sosu dodajemy pokrojone filety ze śledzi, dokładnie mieszamy, przekładamy do miski i schładzamy w lodówce
R'n'G KitchenPRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę keksową ( 12 x 25 cm) posmarować tłuszczem i wysypać mąką. W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową, kakao i cynamon. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały
Calzonella.comszklanki mąki 2 jajka Proponuję wziąć tylko sok a co nam zostanie dodać na przykład do koktajlu na podwieczorek- zdecydowanie łatwiej się smaży bez całych owoców. Wymieszać i smażyć na małej ilości tłuszczu na rozgrzanej patelni. Podawać z raczej słodkim nadzieniem, który będzie się fajnie komponować z lekko cierpkimi jagodami - np. twarożkiem z jogurtem i bananem. Rodzajów jagód jest
Przepysznik - BLW i nie tylkożałuję? Nigdy w życiu! Może gdybym cały dzień w kuchni przesiedziała, ale te kilkadziesiąt minut było tego warte! Placuszki wyszły świetne - puszyste, choć bez dodatku drożdży, choć smażone na oleju nie ociekające tłuszczem, no i tak owocowe, że hej! Nic tylko sięgnąć po kolejną porcję. Kto z Was się skusi? Nie zostało ich już wiele więc się spieszcie :) Zapraszam
Słodkie Przyjemnościczerwonym olejem palmowym wychodzą niesamowicie słoneczne w swojej barwie. Czerwony olej palmowy to przede wszystkim naturalny karoten, prowitaminy A, witaminy E, koenzym Q10. Zdrowe tłuszcze powinny być bardzo ważne w diecie każdego człowieka, bez względu na wiek. Co do ich smaku.. Nie ma tutaj ani grama cukru , mimo tego są słodkie i przepyszne. Lekko wilgotne w środku
MamaOskarkaLany chrust (cynamonowy) Przepis na ciastka, które nie potrzebują zagniatania, ubijania lub wybijania. Mieszankę wylewa się po prostu na rozgrzany tłuszcz i smaży do zrumienienia. Składniki na pełny talerz: 300 g mąki pszennej tortowej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 350 ml mleka 2 jaja 30 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego * dodatkowo: olej do smażenia(...)naczyniu połączyć mleko z jajami, cukrem i ekstraktem waniliowym. Płynną mieszankę dodać do suchych składników, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Ciasto powinno być gładkie i bez grudek. Gotowe ciasto przelać do butelki. Wyciskać na rozgrzany tłuszcz tworząc fantazyjne esy-floresy. Smażyć na złoto brązowy kolor z obu stron (w sumie ok. 3 minuty). Usmażone chrusty odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Pełny talerzProponuje śniadanie z fajnym połączeniem serka z ogórkiem,o niskiej zawartości tłuszczu , dla tych co dbają o linie i nie tylko . Ale też fajnie się sprawdza jako przekąska bez pieczywa do pracy. Składniki 1 duży ogórek zielony świeży 2 małe żabki czosnku ser biały granulowany(...)obniżonej zawartości tłuszczu pęczek szczypioru kilka listków bazylii sól pieprz ziołowy Wykonanie Ogórka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach ,sok który powstanie przez ścieranie ogórków odlewam ,następnie do ogórka dodaje ser,czosnek starty,bazylię oraz szczypior i doprawiam
Mój SmakCukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Torcik kokosowy z brzoskwiniami bez pieczenia Składniki: Spód i do przełożenia: około 220g biszkoptów (użyłam podłużnych) Krem: 800ml mleka Mu o zawartości tłuszczu 3,2% 120g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 2 budynie waniliowe
Mała Cukierenkajemy zdrowo i smacznie. O zaletach jedzenia ryb nie trzeba już nikomu wspominać, są doskonałym źródłem białka, tłuszczów O-mega, oraz witaminy D i B6. Połączyłam te dobroci w jednym daniu. Moje jajka faszerowane zawierają tylko 1 łyżkę majonezu, więc bez obaw możemy raczyć się takimi jajeczkami na śniadanie, kolacje, lub podczas domowych imprez. Aby potrawa nie była mdła
Krylowa Kuchnia