składników w mojej kuchni, a mianowicie kaszę jaglaną i quinoa oraz pyszną, zdrową, chrupiąca marchewkę. Przepis jest szybki, łatwy i bardzo zdrowy, ponieważ kotlety piekę w piekarniku bez dodatku dodatkowego tłuszczu na patelni. Masę do kotletów przygotowałam na bazie ugotowanej kaszy jaglanej i quinoa ( tutaj znajdziecie przepis, jak ugotować sypką kaszę oraz dlaczego warto wprowadzić kasze na stałe
Naturalna KuchniaZdrowe, pożywne, bez dodatku zbędnego tłuszczu- czyli wszystko to co potrzebne w diecie matek karmiących i nie tylko. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 czerstwa bułka 1 jajko ½ szklanki mleka sól do smaku natka pietruszki Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zmielić razem z mięsem. Następnie dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki (według uznania) i sól do smaku
Tradycyjna KuchniaGdybym zrobiła sondę wśród rodziny i znajomych jakie mięso z grilla lubią najbardziej karkówka nie miałaby sobie równych. Jest tak nie bez powodu, przerosty tłuszczu wytapiają się nadając potrawie smak. Każdy ma swój sprawdzony sposób na jej przyrządzenie, ja przedstawiam mój ulubiony. Składniki: 1kg karkówki/łopatki 2 średnie białe cebule marynata:2 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku
Pyry na Gazczarny pieprz, 3 łyżki mąki, majeranek, 1 cebula 1 łyżka oleju, chili w młynku 2 łyżki sos sweet chili i 1 łyżeczka sosu sojowego Kawałki mięso wołowego bez błon i tłuszczu, lekko rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Mięso doprawiamy pieprzem i chili marynujemy w mieszance sosu sweet chili i sosu sojowego, wstawiamy do lodówki. Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki na około 12 trufli: 175 g niesiarkowanych suszonych daktyli (najlepiej miękkich i klejących) 50 g gładkiego masła orzechowego, np z nerkowców, migdałów, ewentualnie orzechów ziemnych (bez dodatku cukru czy utwardzanych tłuszczów) około 60 g czekolady z min. 70% zawartością kakao, bez białego cukru około 1/3 łyżeczki nierafinowanej soli + odrobina gruboziarnistej soli do ozdobienia trufli (opcjonalnie) szczypta chilli
Even Better Foodnatkę pietruszki, bogatą w tą witaminę. - Rosół, to pyszna zupa, jednak bardzo tłusta. Łatwo jednak pozbyć się zbędnego tłuszczu. Nie jest on nam potrzebny (zawsze trochę tłuszczu zostanie – akurat tyle, ile trzeba). Bez obawy, nie usuwamy smaku zupy wraz z tłuszczem. W celu pozbycia się tłuszczu, jeśli jest taka możliwość, przygotujmy rosół dzień wcześniej. Po ugotowaniu rosół przecedzamy
Posadzone i zjedzonejest jeszcze lepsze, niż sobie wyobrażałam. Wyjątkowo wilgotne (niemal mokre), aromatyczne, pachnące, z delikatnym posmakiem goryczki skórki pomarańczowej, który osobiście uwielbiam. A teraz najlepsze: takie ciasto przygotujemy bez dodatku mąki i tłuszczu! Mimo to konsystencja przypomina wilgotne babki – nikt nie uwierzy, że nie ma w nim mąki. Jako, że to zdrowy wypiek (szczególnie jeśli cukier zastąpimy ksylitolem), możemy
Poezja smakudosyć, że pozwala uzyskać idealnie lekką, gładką i kremową strukturę tego ciasta, pozwala je także mrozić (co – jak sami wiecie – dla leniwych Amerykanów nie pozostaje kwestią zupełnie bez znaczenia ). Zapisz UWAGA! Wszystkie składniki masy, spodu i wierzchu sernika powinny być wyjęte z lodówki odpowiednio wcześniej (najlepiej 2 godziny przed szykowaniem ciasta) i mieć taką samą temperaturę – otoczenia(...)zmieniają się. SKŁADNIKI - MASA SEROWA 550g sera twarogowego – sera na sernik z wiaderka, serka typu Philadelphia albo Bieluch 120g drobnego białego cukru 100ml śmietany 30-36% tłuszczu 1 budyń waniliowy bez cukru (opakowanie 36-40g) 2 jajka M lub 3 jajka S 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka aromatu waniliowego SKŁADNIKI - SPÓD CIASTA 120g ciastek owsianych 35g orzechów
Karo in the Kitchenprzetrzeć krem przez sitko, bo mogą się trafić drobne włókna (ja tego nie robiłam z lenistwa, ale też nie czułam takiej potrzeby. Nie dodawałam do zupy tłuszczu, bo ten był w grzankach. Bez grzanek dodałabym łyżkę oleju rzepakowego przed zmiksowaniem zupy - w tłuszczu rozpuszcza się wiele witamin i zawsze dodaję jakiś do zup warzywnych. Grzanki: pokrojony w kostkę czerstwy
Kolorowy Przepisownikpomidorowego 1 łyżeczka oregano suszonego lub świeżego 1/3 łyżeczki pieprzu 1//2 łyżeczki chili w proszku Dodatkowo: ok 1 litr oleju (można użyć mniejszego garnka, wtedy automatycznie weźmiemy mniej tłuszczu i będziemy smażyć po jednym pierożku) Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy olej, jajko i sól, siekamy. Powoli dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy je na grubość(...)krążki o śr. ok 13cm. Ja użyłam do tego miseczki. 2. Mięso mielone smażymy wraz z 1/2 mrożonej mieszanki meksykańskiej na margarynie. Drugą połowę podsmażamy samą, bez dodatku przypraw i tłuszczu. 3. Usmażone mięso wraz z warzywami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do zmielonych składników dodajemy resztę mrożonek podpieczonych (do miękkości). Doprawiamy do smaku solą
Kuchnia w czekoladzieBardzo smaczny, puszysty makowiec bez grama mąki i tłuszczu. Można powiedzieć, że prawie dietetyczny :) Ciasto nie jest suche, czego się obawiałam, każdemu powinno przypaść do gustu. I jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się jako ciacho 'last minute' na nadchodzące święta. Polecam! Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 8 dużych jajek 1 szklanka cukru(...)tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Następnie dodać mak, orzechy, skórkę pomarańczową, przyprawę do piernika i wymieszać (masa wyjdzie gęsta, ale bez obawy - rozrzedzi ją piana z białek). Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez
Domowa Cookierenka Agiociera się skórkę z cytryny. W dużym garnku zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy czyste mięso, obrane warzywa ( bez czosnku) oraz liście, ziele i łyżeczkę soli. Gotujemy wolno aż wszystko będzie miękkie. Wyciągamy z wody, po ostygnięciu usuwamy skórę i tłuszcz, a mięso razem z warzywami mielimy w maszynce na drobnych oczkach. W czasie mielenia, co jakiś czas(...)foremki, aby nam się nie odparował. Kto nie lubi orzechów, może dodać prażony sezam, żurawinę lub suszone śliwki, albo nie dawać nic. Jak widać, pasztet jest bez wątróbki, boczku czy innego tłuszczu, a mimo to jest smaczny i bardzo plastyczny. A swoją plastyczność zawdzięcza warzywom jakie były gotowane z mięsem. Pomijając ostre przyprawy może być podawany osobą starszym
Dieta moja pasjaTortille należą do jedzenia typu fast food ale jako jedne z nielicznych nie są niezdrowe. Mieszanka warzyw i kurczaka pozwalają się nasycić bez dostarczania organizmowi zbędnego tłuszczu. Tortilla z kurczakiem i warzywami jest szybka w przygotowaniu i można ją wzbogacić o ulubione dodatki. Bardzo dobrze pasuje do nich sos czosnkowy lub salsa warzywna. Składniki na tortille z kurczakiem
niecodziennikparymamy pieczone zamiast smażone, czyli lepsze! Brak panierki z bułką, czyli zgodne z filozofią diety rozdzielnej. Dodatkowo bez smażenia i nasączania tłuszczami. Dziecku też bardzo smakowało... :) Składniki: karczek wieprzowy ok. 1,5 kg tymianek 1 łyżka rozmaryn 1 łyżka majeranek 1 łyżka czosnek 4 ząbki sól pieprz oliwa 6-7 łyżek cebula 2 sztuki Przygotowanie: Karczek
Dieta Rozdzielna i Zdrowie