Moje ostatnie odkrycie! Pomysł na najprostsze, jednoskładnikowe ciasto naleśnikowe - z samej kaszy! Bez dodatku jajek, mleka, czy nawet tłuszczu. Banalne w przygotowaniu, a na dodatek bezglutenowe i wegańskie. Nie miałam zamiaru ich celowo ,,uzdrawiać", ale one naprawdę nie potrzebowały niczego więcej prócz kaszy. Przepis sam w sobie nie jest mojego autorstwa, ale na wielu blogach widziałam podobne pomysły(...)wodą (ja użyłam ok. 1,5 szklanki). Ciasto powinno mieć konsystencję tradycyjnego ciasta naleśnikowego tj. gęstej śmietany. Odstawić na przynajmniej 15 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Ja smażyłam na małej patelni, toteż z tych proporcji wyszło mi ok. 8 mniejszych naleśników. na warzywny farsz: 100 g mrożonego szpinaku kilka większych pieczarek 1/2 papryki
Kuchnia Elliesernik powstał przez przypadek. Pomyślałam, że ser sam w sobie zawiera tłuszcz, więc po co jeszcze dodawać masło?. Postanowiłam upiec sernik bez dodatku masła i byłam nieźle zaskoczona, gdy wyjęłam ciasto, następnie wystudziłam i posmakowałam, a smak miał nieziemski. Coś pomiędzy sernikiem, a ptasim mleczkiem, albo ptasie mleczko z sera :) Muszę upiec go ponownie, taki był pyszny
Ciasteczkowy Potwórzalać wodą tak, by przykryła kaszę i zmiksować jak najdokładniej. W przypadku, gdy ciasto jest za gęste dolać wody. Dodać odrobinę kurkumy. Na ceramicznej patelni można smażyć bez użycia tłuszczu, ja tylko do pierwszego użyłam masła klarowanego, następne smażyłam już bez. Mus mango - banan: 2 mango banankilka kropel soku z cytryny Podane składniki miksujemy na gładką masę
chwile dla mnieryby bez chlapania tłuszczem. Łowienie pierogów też nie powinno stanowić problemu, do większych gotowanych kulek polecam jednak bardziej zaokrągloną wersję. To co dla mnie jest najważniejsze, to te mały otwory dzięki którym nadmiar wody czy tłuszczu opada z powrotem do garnka/patelni. Przydałaby mi się jeszcze wysoka patelnia i komplet do smażenia bez brudzenia kuchni będę mieć idealny
Gotowanie i blogowaniesmalcu, gdy wlejemy do gorącego to tłuszcz będzie pryskał... i to jak... ). Faworki smażyć partiami – tak jak wałkujemy ciasto – nie powinno ono wysychać. Faworki smażyć w gorącym (ale bez przesady) tłuszczu, na rumiano z każdej strony. Usmażone wyjmować na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z wanilią. Układać na półmiskach w piramidkę. *faworki powinny swobodnie pływać
królestwo garównabić na widelec bez użycia większej siły. Po tym czasie pokrywkę ściągamy i odparowujemy płyn, czyli pozostały bulion. Jeśli ziemniaki są jeszcze twardawe, róbcie to na małym ogniu i co jakiś czas je obracajcie żeby doszły, jeśli są już miękkie – ogień można zwiększyć i odparować płyn szybciej. Kiedy w rondlu zostanie już prawie sam tłuszcz i około centymetr, półtora(...)Zmniejszamy ogień i dajemy się ziemniakom usmażyć – skórka zrobi się złocista i chrupka. Obracamy na druga stronę i dosmażamy. Gdy ziemniaki już dochodzą, na palniku rozgrzewamy patelnię grillową, bez dodatkowego tłuszczu. Stek wyjmujemy z marynaty, dokładnie go z niej odsączamy (można sobie pomóc papierowym ręcznikiem). Stek wrzucamy na bardzo mocno rozgrzaną patelnię i smażymy około 3-4 minut
Karo in the Kitchenlink ) opisywałam płatki kukurydziane, które mają przyzwoity skład i o dziwo niską cenę (6,99 zł/1kg). Dzięki tym płatkom powstały dietetyczne nuggetsy. Kruche, soczyste i co najważniejsze - bez dodatku tłuszczu, w przeciwieństwie do tych z KFC. Dobrze sprawdzą się w chwilach słabości i ochoty na fast-foody. Do przyprawienia użyłam papryki i soli, ale nic nie stoi(...)przeszkodzie żebyście użyli gotowej przyprawy do kurczaka (najlepiej takiej bez soli i glutaminianu sodu) lub własnej mieszanki przypraw. Składniki (3 porcje): 500 g filetu z piersi indyka/kurczaka 3,5 szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól 1. Mięso pokrój na kawałki. 2. Płatki kukurydziane drobno pokrusz, ja robiłam
Powiedz dietom nieglutenu Moje ulubione przepisy (poza tymi, które pojawiły się już wcześniej ;) )1.Wykwintna beza z truskawkami / 2.Pączki z ciasta parzonego / 3.Brownie z malinami (bez glutenu i tłuszczu) / 4.Makaron boloński / 5.Czekoladowa babka bez jajek / 6.Fish & chips / 7.Sernik z kaszą manną i truskawkami Moje ulubione zdjęcia z 2014 roku: Tartaletki
Słodkie Przyjemnościząbek czosnku;1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku;1 łyżeczka ziół prowansalskich;1 łyżka oleju;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Sezam uprażyć na złoto na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni. Wystudzić.Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski.Chorizo pokroić w cienkie słupki o długości około 3 - 4 cm.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Z mąki, uprażonego
Gospodyni Miejskajest dość słodki. Doskonale się za to komponuje z masłem i stanowi świetne śniadanie albo przekąskę – dzieci go uwielbiają. Dodatek mleka kokosowego zapewnia odpowiednią wilgotność i zdrowy tłuszcz. Chleb bez zbóż (bezglutenowy) i bez nabiału (laktozy i kazeiny) – bananowy chleb paleo z mlekiem kokosowym – jak zrobić? Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) – przepis : jajka(...)momentu, gdy banany się całkowicie rozpadną. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dobrze łyżką albo mikserem (ale nie za długo). Gotowe! Przełóż wszystko do foremki wyłożonej papierem albo posmarowanej tłuszczem (możesz posypać też niektórymi dodatkami) i piecz w 180° przez 40 do 55 minut – aż patyczek włożony do środka chleba wyjdzie czysty i suchy. Zostaw w foremce przez
PaleoSMAKugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Podzielić na różyczki.Słonecznik uprażyć na złoty kolor na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Na patelni rozgrzać olej z puszki z tuńczykiem i podsmażyć na nim cebulę i czosnek.Do zeszklonej
Gospodyni Miejskaumyć, pokroić w kostkę lub prostokąty. Podsmażyć mięso krótko (tylko do "zbielenia") na oliwie z oliwek, dodać sól i kolorowy pieprz. Przełożyć z patelni do miseczki (bez pozostałości tłuszczu ze smażenia). Szpinak umyć, pozbawić "ogonków." Odsączyć na sicie. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Oczyścić patelnię ręcznikiem kuchennym, dodać masło, następnie podsmażyć czosnek
Garniec MagalieJestem fanką fit wypieków, zwłaszcza takich: wsyp, wymieszaj i upiecz. Nie każdemu jednak może smakować ciasto bananowo- marchewkowe bez cukru, tłuszczu i z pełnoziarnistej mąki. Chociaż osobiście uważam je za cudowny wypiek, mięciutki i w moim odczuciu słodki. I taki, który uważam, że super smakuje z syropem klonowym i owocami. Więc jeśli po kolacji walentynkowej macie ochotę na deser
Mango PapajaBigos z wielką ilością kiszonej kapusty, z niewielkim dodatkiem białej kapusty, z sezonowymi warzywami okopowymi oraz z jabłkami. Wyśmienity, kwaśny, bardzo aromatyczny. Jest to bigos bez grama tłuszczu, bardzo zdrowy, esencjonalny dzięki zgrillowanym warzywom, z przebijającą nutą słodyczy, a to za sprawą dodanych jabłek. Z duża ilością przypraw. Na jesienne czy zimowe dni jest idealny, świetnie rozgrzewa od wewnątrz
Naturalna Kuchnia