codzienny obiad, jak i na świątecznym stole. Do przygotowania tego dania najlepiej wybrać średniej wielkości, lekko poprzerastany białym tłuszczykiem kawałek karkówki wieprzowej. Jeśli wybierzemy bardzo duży kawałek i tłuszcz będzie miał kolor żółty, to prawdopodobnie mięso będzie pochodziło ze starszego osobnika i po upieczeniu może być niesmaczne. Nie bójmy się odrobiny tłuszczyku, gdyż to on właśnie jest nośnikiem smaku, aromatu(...)podsmażyć na patelni z dodatkiem masła po smażeniu pora. Przyprawić tymiankiem, pieprzem i odrobiną soli, gdy będą delikatnie przyrumienione, zdjąć z patelni. Na tej samej patelni praktycznie bez tłuszczu, obsmażyć z obu stron karkówkę, patelnia powinna być dobrze rozgrzana. Na dno formy do pieczenia wyłożyć plastry karkówki, na każdym położyć nieco podsmażonego pora i wierzch przykryć plasterkami pieczarek. Formę
Kuchcik gotujesprawdziłam A dzieci… Spójrzcie sami jaka radość document.createElement('video'); https://www.slodkieokruszki.pl/wp-content/uploads/2021/06/maszynka-do-popcornu-Ariete.mp4 Najważniejsze jest jednak to, że urządzenie nie tylko świetnie wygląda, ale robi pyszny popcorn bez tłuszczu. I to w zaledwie 2 minuty! Prażenie kukurydzy jeszcze nigdy nie było tak łatwe i zdrowe. Jak działa maszynka do popcornu Ariete? Świetny wygląd i prosta budowa. Nigdy(...)popcorn?” I już działamy. Dla mnie jako mamy, ważne są kwestie bezpieczeństwa. Urządzenie Ariete wyposażone zostało w antypoślizgowe nóżki. Samo urządzenie jest lekkie (1,22 kg) i poręczne. Bez problemu zmieści się na każdym blacie czy stole. Z powodzeniem można je też schować do szafki, gdy nie jest używane. Szczerze polecamy Wam maszynkę do popcornu od Ariete
Słodkie okruszkirumiano na maśle lub oleju. Obraną i pozbawioną miąższu dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach; dodać do cebuli, zamieszać i zdjąć z ognia. Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, po czym posiekać je i dodać do dyni. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (jeśli ktoś lubi można także dodać trochę kminku). Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki(...)Dziadka. Przygotowywałam go pod okiem taty, który udzielał mi w trakcie pieczenia technicznych wskazówek. I muszę nieskromnie przyznać, że mój pierwszy wypiek - i to w dodatku tort - wyszedł bez zarzutu :) Wprawdzie może estetycznie nie powalał na kolana, ale wszystkim bardzo smakował :) 2. Czy lubisz mięso? W zasadzie rzadko jadam mięso. Schabowy, pieczeń czy karczek mogą dla mnie
My simple kitchenpierwsze – ZDROWIE I WYGODA - Nanokompozytowa powłoka w technologii "non-stick" czyni te naczynia przyjaznymi dla przygotowywanych potraw i zawartych w nich witamin. Pozwalają przygotowywać posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet go eliminować z wielu potraw. Po drugie- OSZCZĘDNOŚĆ - Naczynia SZAFIR firmy WOLL charakteryzują się niespotykanym nigdzie indziej przewodnictwem i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii(...)którą bez obaw możecie włożyć ją do piekarnika. Patelnia została wypróbowana do robienia różnych z pozoru podobnych do siebie rzeczy. W patelni dusiłam, podsmażałam, piekłam,zapiekałam,smażyłam bez tłuszczu lub na małej jego ilości, wręcz śladowej. Najpierw przyrządziłam KASZOTTO Z WARZYWAMI , JAJEM I PARMEZANEM. To danie jednogarnkowe, które w normalnych warunkach potrzebowałoby przynajmniej dwóch osobnych naczyń
Z Kuchni Do Kuchnijest bulion warzywny? Bulion warzywny to podstawa wielu zup czy sosów. Często go lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych eko bez tłuszczu palmowego i tony soli). Buliony to esencje smaku. Sprawiają, że dania na nich przygotowane mają głębszy smak. Profesjonalni szefowie kuchni potrafią nawet gotować tzw. potrójne wywary (szczególnie wtedy, kiedy(...)plasterki (najlepiej się sprawdza mandolina lub malakser, ale ja tym razem pokroiłam wszystko moim ulubionym nożem santoku 🙂 ) . W garnku rozpuścić masło na średnim ogniu. Wrzucić warzywa i szklić bez rumienienia przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać tymianek, liście laurowe i 2 litry wody. Zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i “pyrkać” przez ok. 40 minut. Wrzucić
Moja DelicjaCzekoladę wrzuć do mleka i podgrzej w rondelku aby się rozpuściła, wystudź masę, dodaj pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszaj. Naleśniki smaż na nieprzywierającej patelni do naleśników - smażymy bez tłuszczu bo olej już dodaliśmy do ciasta. NADZIENIE SERNIKOWE: - 650 g sera białego tłusty/ półtłusty lub z wiaderka (np. Wieluń) - 2 jaja - 100 g cukru - czubata łyżka proszku budyniowego
SMYKWKUCHNIpanierujemy w jajku i mące. Następnie smażymy na oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Kotlety odkładamy do naczynia żaroodpornego. Na tą samą patelnię ( bez tłuszczu ) przekładamy cebule, solimy i chwilkę podsmażamy. Dodajemy umyte kurki oraz przyprawy, następnie po chwili wlewamy śmietanę i mąkę wymieszaną z wodą. Zagotowujemy i zakręcamy sos. Sos wylewamy na kotlety
Kulinarne Fantazje MarioliPrzejrzysty, pełen smaku, bez tłuszczu, wegański – idealny rosół grzybowy Składniki (na ok 1-1,5l wywaru): 500g marchewki* 500g pietruszki* 300g selera (korzeń)* 15g suszonych grzybów 1 duża cebula 1 główka czosnku 12 ziarenek pieprzu 3 liście laurowe 4 ziela angielskie sól do smaku (na koniec) marchewki, pietruszki i selera pokrój w kawałki zbliżonej wielkości (np marchewki wzdłuż
SandraFrej.comSzybkie ciasto z ananasem bez tłuszczu to ekspresowa propozycja na pyszny wypiek, który zaskakuje smakiem i nie zawiera mnóstwa kalorii. Ciasto jest lekkie oraz puszyste, a ananas nadaje mu nietuzinkowego charakteru. Możecie też użyć Waszych ulubionych owoców, a ciasto udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Jednakże najpierw spróbujcie ananasowego połączenia, które jest obłędne w smaku, a później zachęcam
Di gotujenasze ozdobne pierniczki. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie lśniące i jednolite. Przed wykrawaniem pierniczków warto je schłodzić, żeby było mniej klejące. Świąteczne przepisy: Żytnie pierniki bez tłuszczu i cukru , Staropolski piernik dojrzewający , Ciastka korzenne z lukrem , Białkowiec z kokosem Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy część ciasta na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy nasze najpiękniejsze pierniczki
Korniszonkimożna użyć zwykłej pszennej - dżem 100% wiśni - użyłam tego Przygotowanie: Banany blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę i miksujemy. Nakładamy po łyżce ciasta na rozgrzaną patelnię, pieczemy bez tłuszczu około minuty z każdej strony. Należy uważać przy przewracaniu, są delikatne. Ja delikatnie podnosiłam drewnianą łyżką brzeg, łapałam palcami, delikatnie podnosiłam i przewracałam
Szkrab Je SamWeekendowe śniadanie lub podwieczorek w czerwcu bez truskawek to dla mnie weekend stracony! Czekoladowe placuszki z truskawkami zachwycą każdego łasucha – są przepyszne – owoce nadają im wilgotności i smaku. Smaży się je bardzo szybko. Ja podałam je z cukrem pudrem, choć z bitą śmietaną byłyby jeszcze bardziej rozpustne. Dla uspokojenia sumienia warto przypomnieć, że truskawka jest bombą zdrowia(...)potrzeba miksera. Truskawki myjemy i kroimy na plasterki. Rozgrzewamy patelnię – koniecznie z nieprzywierającą powłoką. Można ją przesmarować ręcznikiem kuchennym zamoczonym w oleju – ja smażę placki bez tłuszczu. Smażymy placki i gdy zaczną pojawiać się bąbelki – układamy 3 plasterki truskawek na każdym placku. Potem przekręcamy na drugą stronę. Przed smażeniem kolejnej partii, przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym (uwaga
Poezja smakukoperek, - ½ opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g). Sposób przygotowania: 1. Filet z łososia skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy łososia obustronnie na patelni teflonowej (bez tłuszczu) przez około 10-15 min. 2. Przygotowujemy sos koperkowy: mieszamy jogurt naturalny z pokrojonym koperkiem, sokiem z cytryny szczyptą soli i pieprzu. 3. Szparagi gotujemy w wysokim garnku
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachposzukiwaniu pomysłów na w miarę zdrowe desery. Bo niestety nie mogę sobie odmówić kawałeczka ciasta do niedzielnej kawy ;) Ostatnio wypatrzyłam na blogu "Lawendowy Dom" fajny przepis na ciasto bez tłuszczu i cukru. Co nieco w nim pozmieniałam i powiem Wam, że ciasto jest bardzo smaczne i mimo braku cukru dosyć słodkie ;) Polecam! 150 g mąki pszennej (niepełna szkl
Smakołyki Asipiórka cebulę, przesmażamy. Wlewamy wino i deglasujemy. Następnie dodajemy włoszczyznę i zalewamy to wodą-zmniejszamy ogień i dusimy ok 1 i 1/2 godziny. W tym czasie przesmażamy (robiłam bez tłuszczu) pomidory z puszki-dodałam kilka ziaren cukru.Z wywaru wyjmujemy por, seler oraz korzeń pietruszki-marchew drobniutko kroimy i wkładamy do garnka.Dodajemy orzechy oraz pomidory. Dusimy kolejną godzinę. Mięso
Kopystką po garachgodzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki
Bulliomajeranku sól pieprz * u nas jest to rosół odrobinę rozcieńczony wodą Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, aby się zrumienił i nieco wytopił. Kiedy uzyska ładny kolor, przekładamy bez tłuszczu do gotującego się na niewielkim ogniu bulionu. Dodajemy majeranek, ziele angielskie oraz listek laurowy, przykrywamy i zmniejszamy płomień do minimum. Na wytopionym tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę marchewkę
Kuchnia od dwojgapołączą. Przed podaniem dodać posiekaną pietruszkę i ponownie wymieszać. Łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Na suchej patelni kładziemy papier do pieczenia a nim łososia skórą do patelni. Smażymy bez tłuszczu przez około 7 minut z każdej strony ( w zależności od grubości łososia, im grubszy łosoś tym dłużej należy go smażyć. Minimalny czas smażenia z każdej strony
Klasyka Gotowaniabezglutenowych (Schar) 2 szklanki mleka 0,5% 2 jaja szczypta soli 2 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia Wszystkie składniki dokładnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Na patelni smażę naleśniki bez tłuszczu. Jeśli nie posiadasz takiej patelni smaż naleśniki na patelni wysmarowanej niewielką ilością oleju przez 30 sekund z każdej strony. Naleśniki smakują wyśmienicie zarówno na słono, jak i na słodko
Mango Papajałykowate. Steki u mnie są średnio wysmażone (medium), jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o stopniach wysmażenia i jak je określać zobaczcie przepis na Stek wołowy . Steki smażę praktycznie bez tłuszczu, tylko smaruję nim patelnię przed jej rozgrzaniem. Nośnikiem smaku rozmarynu i czosnku jest gorące masło. Składniki: stek o wadze około 250 - 300 g i grubości
Kuchcik gotujegofry”, dzisiaj przepis na 4-składniokowe gofry. Bo nie ma nic lepszego niż szybko i prosto. 4 składniki, które każdy ma w domu. Bez dodatkowego cukru, bez tłuszczu. Nic tylko zakasać rękawy i przygotować weekendowe śniadanko. Smak tych gofrów bardzo mi odpowiada. Może sama struktura nie jest rewelacyjna, ale smak jak najbardziej. Szczególnie jeżeli dodacie do ciasta
rabarbarowożeberek, pieprzem cayenne oraz słodką papryką. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni obsmażamy żeberka na złoty kolor bez tłuszczu. Podsmażamy cebulę, dodajemy kapustę, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, podlewamy odrobiną wody. Dusimy kilka minut. Kapustę układamy w naczyniu żaroodpornym.Na kapuście układamy żeberka. Przykrywamy folią aluminiową
Życie zaczyna się w kuchniświeżej mięty. Dodatkowo: 10 malin, 200 g borówek, cukier puder, wiórki czekolady (zrobiłam z dwóch kostek gorzkiej). Przygotowanie: Składniki ciasta dokładnie łączę, smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Studzę. Każdy kroję na 4 paski, zwijam w ruloniki i układam na talerzu. Przygotowuję sos: miksuję maliny ze śmietaną i miętą. Dodaję cukier, dokładnie mieszam. Na talerzu układam borówki
JejKuchniarazie potrzeby dodaję mąki - ciasto ma być gęstsze, niż na naleśniki, aby nie spływało z jabłek. Jabłka moczę w cieście i smażę na dobrze rozgrzanej patelni (smażyłam bez tłuszczu) na małym ogniu do momentu aż będą rumiane. Gotowe placuszki obsypuję cukrem pudrem
JejKuchniaplaster pomidora kilka plasterków cebuli roszponka lub dowolna sałata/szpinak bułka owsiana sól i pieprz Przepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż mięso się zrumieni - po kilka minut z każdej strony. 3 Bułeczkę podgrzewamy w piekarniku lub na drugiej, suchej patelni. 4 Nakładamy na spód bułki roszponkę
Kuchnia Bazyliiplaster pomidora kilka plasterków cebuli roszponka lub dowolna sałata/szpinak bułka owsiana sól i pieprz Przepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż mięso się zrumieni - po kilka minut z każdej strony. 3 Bułeczkę podgrzewamy w piekarniku lub na drugiej, suchej patelni. 4 Nakładamy na spód bułki roszponkę
Kuchnia Bazyliiproszkiem, dodać cukier i sól, przemieszać. W dużej misce roztrzepać jajka rózgą kuchenną, dodać mleko i masło, oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Pancakes smażymy na patelni bez tłuszczu, z obu stron na rumiano. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiuznania, ja dałam łyżeczkę, a później dosłodziłam pudrem. Następnie dodajemy otręby i na koniec sodę. Mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli mamy dobrą, można smażyć bez tłuszczu. Na wierzchu placka układamy jabłka i lekko je wciskamy. Przykrywamy pokrywką i wolno smażymy. Gdy spód ładnie się zarumieni, zsuwamy na talerz i obracamy aby podsmażyć przez chwilę
Dieta moja pasjaCiastka są dobrym rozwiązaniem, pieczemy potem zamykamy szczelnie w puszcze czy porcelanowym słoju i gotowe. Mamy przez tydzień albo i dłużej codziennie coś słodkiego do kawy. I to bez tłuszczu palmowego i spulchniaczy. Ja bardzo lubię piec. Wręcz bym powiedziała, że uwielbiam to robić. Mogłabym być cukiernikiem. Pewnie dlatego, że moja mama bardzo dużo piekła w domu, i zawsze
SMYKWKUCHNIRada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować. Pieczemy z dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia. Pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jeśli ciasto będziemy piec na mocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze, a w środku będzie surowe. Proziaki można jeść same lub z dodatkami
Moniki SmakołykiBezglutenowe racuchy z morelami - puszyste, delikatne i przepyszne! Smażone bez tłuszczu na patelni teflonowej. Idealne na letnie śniadanie lub podwieczorek. Polecam gorąco! SKŁADNIKI na 2 porcje: 50 g mąki gryczanej białej 100 g mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 12 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 jajo 3/4 szklanki letniego mleka - użyłam migdałowego morele Drożdże pokrusz, wymieszaj
Kuchnia bezglutenowaOddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka, cukier, mąkę i serek razem zmiksować. Ciasto delikatnie połączyć z ubitym białkiem. Smażyć placki na gorącej patelni – polecam smażenie bez tłuszczu na patelni teflonowej lub ceramicznej. Bardzo szybko się przypiekają
Kuchnia bezglutenowaobrać, wyjąć pestki, pokroić w cząstki. W garnku z grubym dnem zagotować miód, wrzucić brzoskwinie, zagotować. Piersi podsmażyć na maśle, na złoto z obu stron. Przełożyć do brzoskwiń (bez tłuszczu ze smażenia). Wlać wino, wrzucić rozmaryn. Zagotować. Przykryć, dusić do miękkości, około 10 – 15 minut. W razie potrzeby dolać trochę wody. Brzoskwinie ułożyć na talerzu, na nich ułożyć piersi
królestwo garówPyszne klasyczne naleśniki na słodko, które doskonale się sprawdzą na śniadanie, obiad czy kolację. Proste ciasto, smażenie bez tłuszczu na patelni a do tego gruszka lekko podsmażona na patelni i polana karmelem zrobionym z cukru trzcinowego, masła i soku z gruszki. Spróbujcie
Milion Smakówubić białka na sztywną pianę. Dodać je do masy i delikatnie wymieszać do połączenia. Smażyć na patelni z obu stron (ja użyłam patelni, na której mogę smażyć bez tłuszczu, w innym wypadku lekko posmarujcie patelnię olejem za pomocą pędzla). Serek lub jogurt możecie wymieszać dodatkowo z cukrem (ja tego nie robiłam). Omlet pokroić na 4 części. Przełożyć serkiem
Fabryka pomysłówoczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Natkę pietruszki posiekaj. Boczek pokrój w dużą kostkę. Z bobu pozbądź się skórek. Podgrzej patelnię i usmaż na niej boczek (bez tłuszczu). Boczek powinien stać się chrupiący – gdy taki będzie – odłóż go na papier kuchenny, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Na tłuszczu, który pozostał na patelni – podsmaż kurki do momentu, aż zmiękną
Moja pasja smakuminut. Po tym czasie odcinamy piętkę od strony z której wyrastają liście i wszystko zdejmujemy za jednym zamachem. Ugotowaną/upieczoną kukurydzę warto odrobinę przyrumienić na grillowej patelni bez tłuszczu lub na tradycyjnym węglowym grillu – dla smaku, nie dla miękkości. A złożenie wszystkiego do kupy nie powinno już nikomu nastręczyć jakichkolwiek trudności. Majonez mieszamy z granulowanym czosnkiem
Karo in the Kitchenłyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek do smażenia- opcjonalnie, ponieważ można użyć patelni grillowej i obyć się bez tłuszczu. Przygotowanie: 1. Zmieszać łyżką wszystkie składniki bardzo dokładnie. 2. Smażyć po kilka-kilkanaście minut z każdej strony. 3. Można podać z jajkiem w koszulce i świeżym rozmarynem Przepis na jajko
KreatywnePinydolewając mleka tak, by powstałe ciasto było dość gęste, ale spływało z łyżki. Smażymy na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju (lub jeśli macie dobrą patelnię jak np. ta , bez tłuszczu)Podawać z jogurtem, ulubioną konfiturą lub owocami (u mnie z dżemem brzoskwinia i marakuja Stovit ) Uwaga: placuszki nie są ani trochę słodkie więc jeśli nie dbacie o linię
Cynamonowe szczęścieDziś kolejne wypiekanie na śniadanie :-) Tym razem placki pochodzące z bloga Kwestia smaku . Delikatne, aromatyczne, w oryginalnym przepisie smaży się bez tłuszczu, ja dodałam masło klarowane. Moja córcia nie mogła się nachwalić :-) Czyż to nie piękny początek dnia? SKŁADNIKI 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego 2 duże jajka 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła 2 - 3 łyżki cukru
Czary - gary w kuchnigarści soczewicy więcej. Kilka gałązek koperku doda aromatu. Żeby kapusta była winna, potrzebujemy też wino – białe, wytrawne, kieliszek lub więcej. Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażamy w garnku bez tłuszczu. Kapustę szatkujemy i dodajemy do garnka. Gdy kapusta zwiędnie pod wpływem ciepła i lekko zmięknie dodajemy soczewicę. Podlewamy winem i dusimy przez ok. 20 minut. Na koniec dodajemy poszatkowany
Kucharzycałyżka jasnego octu winnego lub soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Wykonanie: sałatę wypłukać, następnie osuszyć w wirówce do sałat. Umyć w ciepłej wodzie winogrona. Na patelni bez tłuszczu podprażyć orzeszki pinii oliwę, ocet winny i miód wymieszać na jednolitą emulsję. Sosik powinien mieć smak mocno winny, raczej lekko kwaśny sałatę rozłożyć na talerzykach, polać winegretem, rozłożyć przecięte
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!otrębów. Formujemy kulki, które spłaszczamy dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 170 st. C. Kotleciki można też usmażyć na patelni bez tłuszczu. Smacznego
KucharzycaZnakomite a zarazem szybkie roladki z piersi Indyka bez tłuszczu. Idealny dodatek do ziemniaków czy kasz. SKŁADNIKI: 4 Kotlety z Piersi Indyka 2 Garści Szpinaka 1 Kulka Mozzarella 2 Ogórki Kiszone Przyprawy: sól, pieprz, wegeta wykałaczki ok 12 sztuk woreczek do duszenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filet z Indyka dokładnie rozbijam . Przyprawiam
Gotowanie Patkiprzeznaczonej. Możemy również posłużyć się robotem kuchennym z możliwością tarcia warzyw. Do masy ziemniaczanej dodajemy drobniutko posiekana cebulę (możemy ją również zetrzeć), jajko, mąkę, uprażone na małym ogniu bez tłuszczu ziarna i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy porcję ciasta i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy ze śmietaną, gulaszem
Kuchnia w czekoladzieoctu balsamicznego 3 czubate łyżki brązowego cukru sól i świeżo zmielony pieprz 2 garście rukoli Wykonanie: Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w cienkie półplasterki. Rozgrzej patelnię (bez tłuszczu) i dodaj cebulę, posól i smaż około 10 minut aż zmięknie, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj ocet balsamiczny i brązowy cukier, smaż jeszcze około 4 minut, odstaw
Moja pasja smakubiałkowej (u mnie Trec o smaku czekoladowym), - pół łyżeczki proszku do pieczenia. Do podania: - syrop klonowy (10ml), - truskawki (45g). Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Smażyć na patelni bez tłuszczu (ja daję około 2 łyżki ciasta na 1 placuszka). Podawać z syropem klonowym i truskawkami. Makra: Kcal: 363 Białko: 43g Węgle: 29g Tłuszcz
Zgrabne Gotowaniemąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g suszonej żurawiny 200 g suszonych moreli 200 ml mleka kokosowego Wykonanie: wiórki kokosowe i orzechy lekko podprażyć na patelni bez tłuszczu posiekać żurawinę i morele masło utrzeć na puch. Dodawać na przemian cukier i jajka każdorazowo ucierając około 1/2 minuty na średnich obrotach miksera w misce wymieszać mąkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mleka (1 szklanka) -50 ml. wody mineralnej (1/5 szklanki) -2 łyżki oleju -powidła Sposób przygotowania: Wyżej wymienione składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Na patelnie bez tłuszczu wlewamy jedna nabierkę ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Po chwili przewracamy na drugą stronę. Następnie smarujemy całego naleśnika powidłami i zwijamy. Smacznego
Magia jedzenia.stylu fit. Placuszki wyszły puszyste, intensywnie kokosowe z lekko kwaskowatym akcentem w postaci jabłka. Mój Mężczyzna orzekł, że to placuszki najlepsze ze wszystkich i wcale nie kręcił nosem, że bez cukru. Składniki (porcja dla 2 osób): 2 łyżki mleka kokosowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/8 opakowania drożdży (tj. jakieś 12,5 g) 1/2 szklanki wiórek kokosowych 2/3 szklanki(...)rozmieszałam z mlekiem kokosowym i jogurtem, dodałam wiórki, mąkę i jajka, a następnie pokrojone w kostkę jabłka. Odstawiłam na ok 20 minut by trochę wyrosło i smażyłam praktycznie bez tłuszczu na złoty kolor. Podałam z jogurtem naturalnym i dla dekoracji oprószyłam odrobiną wiórek. Smacznego
Cynamonowe szczęściepyszne bezglutenowe Piramidki PopCrop .W ich skład wchodzi : kasza gryczana, ryż biały,żyto, ryż brązowy, kasza jaglana, sól ,morska, kukurydza. Piramidki PopCrop nie zawierają konserwantów, są pieczone bez tłuszczu, posiadają wysoką zawartość błonnika,dają dużą dawkę pozytywnej energii. Firma ta posiada wiele pozytywnych certyfikatów. Zamiast niezdrowych i kalorycznych chipsów dajcie swoim dzieciom takie właśnie chrupki, jestem pewna
Sama słodycz i szczypta chilimleka i jajkiem na gładką masę. Jeśli masa będzie bardzo gęsta dolewamy jeszcze mleka, ciasto ma mieć konsystencję zbliżoną do tradycyjnych naleśników. Ja smażyłam na patelni ceramicznej całkowicie bez tłuszczu. Nadzienie: 2 jabłka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka rodzynek 1 łyżka miodu Masło roztapiamy na patelni. Jabłka obieramy i kroimy
Cynamonowe szczęściekupiłam w torebkach i użyłam jednej) - pierś z kurczaka - ananas krojony w puszce - 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Pierś z kurczaka myję, osuszam i smażę na patelni bez tłuszczu z odrobinką soli. Ryż gotuję jak w przepisie i odcedzam. Ananasa również odcedzam od soku. Wszystko razem wsypuję do miski i dodaję 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
Tanio smacznie i prostopaski, grubość ok 2 cm i marynujemy w soku z limonki oraz 0,5 łyżeczki curry. Ogórka tniemy w cienkie paski i podsmażamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu razem z kapustą i kminem, aż soki ładnie odparują. Upieczony czosnek wyciskamy do miseczki i dokładnie miażdżymy, dodajemy majonez i curry, dokładnie mieszamy aby powstał sos. Łososia obsmażamy
Niezły MłynekOddzielamy białka od żółtka, białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka, sól, pieprz czosnek niedźwiedzi i mieszamy. Smażymy omleta bez tłuszczu na jednej i drugiej stronie. Następnie dodajemy upieczone szparagi i posypujemy szczypiorkiem
Łycha smakówwyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na kulki (mi wyszło ich 9) i każdą z nich rozwałkowujemy na bardzo cieniutki placek. Placki smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu,aż pojawią się brązowe plamki. Widać na zdjęciu że wyszły jak chciałam. Placki najlepiej przykryć wilgotną ściereczką aby zachowały elastyczność. Sos meksykański: na oliwie podsmażamy pokrojoną
Łycha smakówszklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 1,5 szklanki mąki 3 jajka 3 łyżki oleju szczypta soli Składniki wrzucamy do miski i miksujemy do gładkiej masy... Smażymy bez tłuszczu. Olej zawarty w cieście powoduje, że ciasto nam nie przywiera
Pelusiowa Kuchniaszklanki oleju skórka otarta z 1 cytryny sól, pieprz płatki chili - opcjonalnie Wykonanie: jarmuż pokroić w wąskie paseczki. Ze sparzonej wrzątkiem cytryny zetrzeć skórkę. Orzechy podprażyć na patelni bez tłuszczu zblendować jarmuż z dodatkiem orzechów nerkowca i skórki cytrynowej. Dolewać olej i blendować do uzyskania żądanej konsystencji. Doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzem. Przełożyć do naczynia z przykrywką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!uzyskania ciasta o gęstej, gładkiej konsystencji. Ciasto koniecznie odstawiamy na blat na pół godziny, żeby odpoczęło i wytworzyło silne wiązania glutenu. Po tym czasie smażymy na patelni bez tłuszczu naleśniki. Z tej porcji ciasta wychodzi 20 dużych naleśników o średnicy 24cm lub około 26-28 mniejszych, o średnicy 18-20cm. Gruszkę i jabłko obieramy ze skóry, pozbawiamy
Karo in the Kitchenrozwałkować na cieniutkie placuszki, po środku natomiast umieszczać kopiasto łyżkę farszu. Następnie brzegi placuszka złożyć jak kopertę i leciutko rozwałkować, żeby się skleiły. Kłaść na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu, zmniejszyć ogień na średni, przykryć pokrywką i piec ~3 minuty z każdej strony. Gotowe można podać z samym masełkiem na wierzchu i sosem tzatziki. Je jednak podałam moim gościom
Przepysznik - BLW i nie tylkominut do piekarnika nastawionego na ~40 C). W tym czasie obrać jabłka, pokroić w ćwiartki, a następnie w poprzek na niezbyt grube plasterki. Podsmażyć je na patelni, bez tłuszczu, mieszając co jakiś czas, żeby się nie przypaliły. Muszą być miękkie, ale jeszcze się nie rozpadać. Jeśli ciasto podwoiło już swoją objętość, wysypać stolnice mąką, wyjmować po jednej łyżce ciasta
Przepysznik - BLW i nie tylko100g mieszanki Migdałowy Przylądek Przygotowanie: Kajmak przełożyć do rondelka i podgrzać, uważając, aby się nie przypalił. Orzechy, ziarenka z mieszanki i płatki owsiane umieścić na patelni i podprażyć bez tłuszczu, aż będą złote i pachnące. Ostudzić. Przesypać do miseczki, dodać rodzynki, kajmak i wymieszać tak, aby wszystkie składniki rozprowadziły się równomiernie. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić
Cakes By Kejtlubię jak są wyczuwalne i widoczne kawałki jabłek dlatego takie dodałam, jak ktoś nie lubi morze zetrzeć na tarce ) Na rozgrzaną patelnie (ja używam zawsze teflonowej i piekę bez tłuszczu) kładziemy po pełnej łyżce ciasta, przekręcamy na druga stronę gdy zobaczymy bąbelki. Smażymy do zrumienienia z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z ulubionym swoim dodatkiem. Smacznegooo
Gotowanie...to proste !Babka bez tłuszczu miała być tak naprawdę babką z tłuszczem. Przyznam się jednak szczerze- zapomniałam o nim :) Roztopiłam masło, a dokładnie margarynę i zostawiłam do przestudzenia... Babkę ukręciłam, przelałam do formy, wstawiłam do piekarnika, patrzę na kuchenkę, a tam tłuszcz :) Ale machnęłam ręką... Przecież nie będę wyciągać, mieszać ponownie i piec... I słusznie, bo była i tak smaczna
Kuchnia w czekoladziedodajemy 2 żółtka, roztopione masło, proszek do pieczenia oraz borówki. Mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do powstałej wcześniej masy. Ciasto nakładamy łyżką na gorącą patelnię bez tłuszczu. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smażyć na malutkiej patelce do jajek sadzonych. Zajmie więcej czasu ale ich wygląd będzie znacznie lepszy. Na dużej
Kuchnia w czekoladzieWykonanie : Żółtka wymieszać z cukrem, dodać wanilię, twaróg oraz mąkę i wymieszać. Następnie ubić białka i wymieszać z masą serową. Piec na patelni teflonowej bez tłuszczu. Podawać z owocami (np. jagody w syropie) lub polane miodem. Smacznego
cucinareJeśli nie pochłoniecie wszystkiego- na zimno do kanapki będzie jak znalazł. W smaku jest bardzo podobny do Zingera. Dodatkowo- kalorie których nie zaoszczędzimy na chipsowej panierce, zaoszczędzimy pieczeniem bez tłuszczu. Nastawcie piekarnik na 180⁰C i naszykujcie sobie blaszkę z rusztem lub papier do pieczenia. Kurczaka umyjcie, osuszcie i pozbawcie błonek, żyłek, tłuszczyków. Lekko rozbijcie piersi tłuczkiem do mięsa
Karo in the Kitchenoliwą i solą. Cebulki ze szczypiorem i 6 ząbków czosnku poszatkować na drobne kawałki i podsmażyć na złoto na niewielkiej ilości oliwy; odstawić do ostudzenia. Dużą patelnię rozgrzać bez tłuszczu do wysokiej temperatury (bijące z niej gorąco powinno być wyczuwalne pod dłonią) , dodać pestki dyni i prażyć na średnim ogniu do czasu aż zaczną „podskakiwać” i lekko
Jem więc Jestemdijon - 2 łyżeczki soku z cytryny - pieprz - sól Przygotowanie sosu: Wszystkie składniki łączymy. Ilością musztardy możemy operować według własnego upodobania. Przygotowanie tortilli: Na środku zwilżonego i podgrzanego bez tłuszczu na patelni placka wykładamy sos - smarujemy cienką warstwą. Następnie umieszczamy sałatę i resztą warzyw, a dopiero potem mięso, które znowu polewamy sosem. Składamy jak na obrazku niżej (zapomniałam zrobić zdjęcia
Życie zamknięte w smakuPęczek szczypioru Sposób przygotowania Pierś z kurczaka należy pokroić na cienkie krążki i podsmażyć przez 2 minuty na teflonowej patelni bez tłuszczu. Następnie rwiemy sałatę, kroimy paprykę w cienkie paski, ogórki i pomidora przekrajamy na cząstki. Dodajemy pokrojony szczypior i oliwki, a następnie dolewamy łyżkę oliwy i całość przyprawiamy solą i pieprzem. Składniki mieszamy i dodajemy kurczaka Gotowa tortilla
Miód i pieprzchlebie należy dać mniej białka, aby nie wypłynęło poza kształt koła. kromka chleba świeże jajo sól kilka kropel oleju pomidorki Rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Połóż na niej grzankę z wyciętym kołem na jajo. Zrumień z jednej strony. Po odwróceniu grzanki, w miejsce gdzie będziesz sadzić jajo nalej odrobinę
AZgotuj!ubić ze szczyptą soli. Wsypać mąkę z cukrem wanilinowym i sodą. Wlać mleko, wodę i roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby powstała gładka masa. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Należy wlewać na patelnię niewielką ilość ciasta i dokładnie je rozprowadzić
The Sweet Damselmieszając. Pod koniec gotowania dodać cukinię i gotować jeszcze 1-2 minuty. W razie potrzeby w czasie gotowania dolewać płynu. Przełożyć owsiankę do miski, przygotować jajko. Jajko sadzone bez tłuszczu - na wodzie: jajko trochę wody, dosłownie po dnie Do małej patelni lub garnka wlać trochę wody. Wbić jajko, uważając by nie rozlało się - można na początku wbić
tost z dżememSzukałam pomysłu na ciasto z czereśniami, ale bardziej eleganckie niż szybkie i proste ciasto z czereśniami (bez tłuszczu) , które pokazywałam Wam ostatnio. A że w lodówce leżało napoczęte wiadereczko twarogu sernikowego, wpadłam na taki oto pomysł i jest - biszkopt przełożony czekoladową warstwą czereśniowo-budyniową oraz masą serową, zwieńczony wiśniową galaretką. SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Biszkopt: 4 jajka
Kto ugości moich gości?kawałek sera grana padano sól i pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania Bakłażany kroimy 5mm plastry i grillujemy do zbrązowienia na patelni grillowej lub zwykłej teflonowej (bez tłuszczu!). Cebulę i czosnek drobniutko siekamy. Na patelni, na oliwie podsmażamy wołowinę do zrumienienia. Dodajemy czosnek i cebulę i smażymy aż zmiękną. Dodajemy pomidory i dusimy 20 minut pod przykryciem
W kuchni wieczoremmile zaskoczona i czuję, że będę je przygotowywała częściej :) Składniki na jedną porcję: 1/2 średniego twardego jabłka ze skórką ćwiartka małej cukinii 1/2 opakowania orzechów ( koktajl orzechowy Felix bez tłuszczu i soli ) kilka kostek bułgarskiego owczego sera 3 kwiaty nasturcji 4 listki nasturcji oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz truskawkowy sos balsamiczny ( w niewielkiej ilości ) ćwiartka cytryny Jabłko
Jemy PijemyPałeczkami do sushi lub innym długim przyrządem nakłuć mięso a w otwory powpychać jak najgłębiej czosnek. Przyprawy ugnieść w moździerzu. Mięso natrzeć sosem sojowym i obsmażyć na patelni ( bez tłuszczu ) Przekładając na kolejne boki nacierać przyprawą i jeszcze chwilę podsmażać. Przełożyć do naczynia, w którym będzie piekło się mięso. Na spód wlałam kilka łyżek wody. Włożyć do nagrzanego
Jemy Pijemytruskawkami. Są niezwykle pyszne, delikatne i puszyste. Z dodatkiem truskawek smakują wyśmienicie. Ich zaletą jest to, że smaży się je na teflonowej patelni, bez tłuszczu. Możemy przygotować je na śniadanie, obiad czy podwieczorek. Polecam Post Placki jogurtowe z truskawkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeszczyptę soli i zmiksować gładkie lejące ciasto. Odstawić na pół godziny do lodówki po czym smażyć cienkie placki na niewielkiej ilości oleju na patelni-ja smażyłam na ceramicznej bez tłuszczu. Nadzienie: Płatki migdałowe uprażyć na złocisto na suchej patelni. Białą czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.Lody pokroić w centymetrowe plastry. Każdy naleśnik smarować cienko roztopioną czekoladą posypać uprażonymi
Wanilia i Kardamon