rozpuszczoną margarynę dodaje się na sam koniec). Piegusek białkowy po upieczeniu posypałam cukrem pudrem z hibiskusa. Zerknijcie poniżej, gdzie znajdziecie wykaz moich Wielkanocnych wypieków: Babka marmurkowa bez tłuszczu Klasyczna Babka piaskowa Babeczki migdałowe na Wielkanoc Jak zrobić lukier? Makowe babeczki z kremem Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes) Składniki: 1 szklanka białek (6 dużych jaj) 1 szklanka mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnadmiaru wody. Pomidory z puszki wystarczy tylko podgrzać z bakłażana odciąć piętki i pokroić warzywo w 2 cm plastry, następnie w grubą kostkę. Umieścić bakłażana na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i posolić go. Bakłażan pod wpływem soli zwilgotnieje i ładnie się przyrumieni w międzyczasie ugotować kaszę gryczaną lub inny ulubiony dodatek do pomidorów dołożyć obsmażonego bakłażana, dodać wszystkie przyprawy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanki mleka 1 łyżka cukru szczypta soli 1 i 1/2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ew. 2 łyżki oleju (jeśli będziemy smażyć bez tłuszczu) 1. Jajko roztrzepać z mlekiem, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia i ew. olej. 2. Wsypać ryż, wymieszać. 3. Dodawać stopniowo mąkę do uzyskania odpowiedniej gęstości. 4. Łyżką nakładać niewielką ilość ciasta
Kto ugości moich gości?pół zmieszanego z wodą gazowaną pół łyżeczki soli olej* Przygotowanie: wszystkie składniki na naleśniki miksujemy na gładkie ciasto, odstawiamy na pół godziny, smażymy na niewielkiej ilości oleju albo bez tłuszczu jeśli mamy specjalną patelnię do naleśników, układamy usmażone jeden na drugim, następnie dowolnie faszerujemy lub....jemy same! od razu! gorące:) *przepis pochodzi z ebooka Magdy Gessler, Smaki Życia. Smacznego
Zasmakuj Kuchniłyżka miodu1 łyżka oliwy1 łyżka soku z cytrynysól, pieprzPrzygotowanie:Na talerzu układamy rukolę, orzechy, pokrojony ser. Wszystko to skrapiamy sosem z połączonych składników. Na patelni bez tłuszczu smażymy boczek, do chrupkości - wykładamy na papierowy ręcznik aby pozbyć się tłuszczu i układamy na rukolę. W garnuszku gotujemy wodę z octem, doprowadzamy do wrzenia . W chwili wrzenia
Niezły MłynekCiasto powinno mieć być nieco gęstsze od tradycyjnego. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dolać mleka, jeśli zbyt rzadkie lub się rozpada – mąki. Smażymy na małym ogniu do zarumienienia, bez dodatku tłuszczu ( z wyjątkiem pierwszej sztuki). Ja szczerze mówiąc miałam problem z dojściem do odpowiedniej konsystencji (parę sztuk wylądowało niestety w koszu), ale metodą prób i błędów wypracowałam odpowiednie proporcje(...)należy. Nie zrażajcie się więc początkowym niepowodzeniem;) Trzeba bardzo delikatnie odwracać, ponieważ naleśniki mogą się rozwalać. Farsz szpinakowy Szpinak myjemy dokładnie, odcinamy ogonki, dusimy na małym ogniu bez dodatku tłuszczu, dodajemy posiekany czosnek i pieprz. Gdy woda odparuje, ściągamy z ognia, smarujemy naleśniki i posypujemy je drobno pokrojoną fetą. Zawijamy wedle uznania, w ruloniki, trójkąty, koperty. Farsz kurczak
Powiedz dietom nieskuli 12 tego wōngla 13 i trza bōło placki piyc na patelni we fecie 14 abo ôleju. Choć joł 15 żech już prōbowoł je piyc na teflōnowyj patelni bez tłuszczu- smak majōm inkszy 16 , mani 17 cholesterolu, ale niy sōm tak fajnie chrōpiōnce. Do tych plackōw żech sie wynołkwiōł 18 tako pieczarkowoł zōłza, kero 19 na piōntek 20 bydzie(...)danie bydzie bez czerwōnych krwinek Tera bierymy sie za zōłza. Pieczarki pokrajcie na mańsze kōnski- ale bez przesady, bo jak mołcie za kans czasu, to sie lepi poczytejcie ksiōnżka- i wciepcie na suchoł patelnia, żeby trocha ôdparowały woda. Mōm nadzieja, że niy musza Wōm pisać, że ta patelnia moł być bez tyn czas na piecu Jak już
Chop w kuchnismaku łyżka syropu z agawy/miodu opcjonalnie ugotowana fasolka (ja dodałam adzuki) Przygotowanie: Pieczarki i czosnek obrać, pokroić w plasterki - dusić pod przykryciem około 10 - 15 minut (duszę bez tłuszczu, z wodą) Paprykę pokroić w kostkę (około 1 cm) dodać do pieczarek, jeśli trzeba podlać wodą Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, ponownie podlać woda jeśli jest zbyt gęste Dusić(...)pokrojone w kostkę oraz syrop Dusić do miękkości Podawać z ryżem, chlebem, jak kto lubi (ja podałam z ryżem), można dodać też ugotowana fasolkę, podawałam z fasolka i bez, jedna i druga wersja jest pyszna Smacznego
pyszne zdrowościsery dojrzałe typu Pecorino lub Parmigiano potrzebują wyższych temperatur, aby rozerwać wiązania między białkami. 2 - BRAK OLIWY Do przygotowania Cacio e Pepe nie używamy nawet grama tłuszczu. Ser i skrobia z makaronu uwalniane podczas gotowania nadają daniu odpowiednią kremow ą konsystencj ę , więc nie trzeba dodawać oleju lub masła. 3 - TYLKO D Ł UGI MAKARON(...)makaronem i bulionem z pieprzu, delikatnie wymieszajcie. 6 - BULION Z PIEPRZU Kolejną tajemnicą Cacio e Pepe jest przygotowanie tzw. "bulionu z pieprzu". Na suchej patelni (bez tłuszczu) podgrzewamy świeżo zmielony czarny pieprz z 1 chochl ą wody po ugotowanym makaronie . To w tym aromatycznym bulionie zakończymy gotowanie makaronu i przygotujemy kremowy sos z pecorino. 7 - ZMIELONY PIEPRZ
La grande e la piccola cuocacukinię i bardzo chętnie ją zajadam – w sumie mogłabym spokojnie tylko nią się najeść. Jest też super bazą do sałatek. Na diecie warzywno-wocowej dr Dąbrowskiej nie używa się tłuszczu, więc warto warzywo to oprószyć ulubionymi przyprawami – u mnie jest to domowa przyprawa sałatkowa lub domowa przyprawa gyros albo przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Ważne jest też(...)domowa przyprawa do sałatek – przepis Jak zrobić cukinie z patelni: Zaczynamy od patelni – do tego przepisu potrzebna jest patelnia z powloką nieprzywierającą lub patelnia grillowa bo smażymy bez tłuszczu – w innym przypadku należy cukinię podlać odrobiną wody. Najpierw cukinię myjemy. Następnie warzywa kroimy w dość grube plastry. Potem jest czas na doprawianie, plastry oprószamy przyprawami. Następnie rozgrzewamy
Dorota SmakujeMakaronów, stąd product placement na głównym zdjęciu (użyliśmy typu Nitki Walcowane). DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓWILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 1040 kcal | 47 g białka | 76 g węglowodanów | 59 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. BUŁKI Z MAKARONU (20 min + 30 min na mrożenie)Jeśli macie makaron jajeczny, ugotujcie go al dente w osolonej wodzie, czyli na pół twardo. Po odcedzeniu nie przelewajcie(...)bułki, gdyż burgery skurczą się w trakcie smażenia) i wyciskamy w ich środku małe zagłębienie, które spowoduje, że po usmażeniu będą jednakowo szerokie w każdym miejscu.Gotowe burgery smażymy bez tłuszczu, na mocno rozgrzanej teflonowej patelni ok. 3-4 minut z każdej strony (lub nieco krócej, jeśli lubicie różowe w środku). Burgery przewracamy tylko raz i lekko solimy dopiero
Nerds Kitchenjogurt naturalny lub zmielony serek naturalny) 4 łyżeczki żelatyny + 50 ml wrzątku puszka ananasa w plastrach 6 łyżeczek cukru (ja podałam swój jagielnik na syropie klonowym; jeśli wolicie bez tego dodatku, proponuję dodać więcej cukru) 3 łyżki wiórków kokosowych + wiórki do obsypania formy łyżka rumu galaretka brzoskwiniowa + 250 ml wrzątku odrobina oleju Kaszę jaglaną dobrze wypłukać(...)Odstawić do lekkiego stężenia. Ananasa odcedzić, pozostawiając zalewę. Siedem plastrów ananasa odłożyć na potem. Pozostałe (u mnie było ich 5) pokroić na kawałki. Wiórki kokosowe podprażyć na patelni (bez tłuszczu). Ręcznik papierowy nasączyć olejem i posmarować boczne ścianki tortownicy. Następnie oprószyć je wiórkami kokosowymi. Nadmiar dodać do kaszy. Żelatynę rozpuścić w 50 ml wrzątku. Kaszę przełożyć do malaksera. Zmiksować
Weekendy w domu i ogrodziechyba każdy, nie każdy jednak może je jeść. Czasami zdrowie nie pozwala, czasami dieta. Przekonałam się jednak, że można przygotować frytki w trochę inny sposób niż smażenie w głębokim tłuszczu. Też są pyszne (dla mnie znacznie pyszniejsze) niż te tradycyjne. Dużym plusem jest możliwość przyprawienia ich ulubionymi ziołami, które podczas pieczenia nadadzą pięknego aromatu. Pieczone warzywa są pyszne, naprawdę(...)ilością oleju . Ja nalewam go odrobinę na dłoń, a następnie smaruję nią warzywa. Warzywa powinny być tylko delikatnie natłuszczone, a nie zlane olejem. Gdyb yśmy upiekli je zupełnie bez tłuszczu, wtedy nie przyrumieniłyby się jak frytki. Natłuszczone warzywa ułóżcie na płasko na blasze. Najlepiej w taki sposób, żeby nie leżały na sobie lecz obok siebie. Posypcie je ulubionymi
Codzienna kuchnia niecodziennawołowinę. Odkąd zrobiłam ją po raz pierwszy, od razu przylgnęła do niej nazwa – Wołowina Blue – i tak już zostało. Składniki: - ok. 600g wołowiny dobrego gatunku (bez tłuszczu)- sok z 1 pomarańczy- 3 łyżki sosu sojowego- ok. ½ szklanki bulionu- 2 łyżki miodu (ciemnego cukru, słodu)- 1 łyżeczka oleju sezamowego- 4 ząbki czosnku- 1 łyżeczka startego imbiru- 1 puszka(...)uwalniają się intensywniejsze zapachy, by powalić końcowym efektem potrawy. Zapach, smak mięsa rozpływającego się po podniebieniu zachęca do sięgania po każdy kolejny kęs. U mnie dodatkiem były szare kluski (bez boczku) i jarmuż pieczony (chipsy). Przyznam, że koleżanka zafundowała ucztę mięsną wartą grzechu (obżarstwa). Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepisThe post Wołowina Blue appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylko