uznania, ja dałam łyżeczkę, a później dosłodziłam pudrem. Następnie dodajemy otręby i na koniec sodę. Mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli mamy dobrą, można smażyć bez tłuszczu. Na wierzchu placka układamy jabłka i lekko je wciskamy. Przykrywamy pokrywką i wolno smażymy. Gdy spód ładnie się zarumieni, zsuwamy na talerz i obracamy aby podsmażyć przez chwilę
Dieta moja pasjaCiastka są dobrym rozwiązaniem, pieczemy potem zamykamy szczelnie w puszcze czy porcelanowym słoju i gotowe. Mamy przez tydzień albo i dłużej codziennie coś słodkiego do kawy. I to bez tłuszczu palmowego i spulchniaczy. Ja bardzo lubię piec. Wręcz bym powiedziała, że uwielbiam to robić. Mogłabym być cukiernikiem. Pewnie dlatego, że moja mama bardzo dużo piekła w domu, i zawsze
SMYKWKUCHNIRada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować. Pieczemy z dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia. Pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jeśli ciasto będziemy piec na mocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze, a w środku będzie surowe. Proziaki można jeść same lub z dodatkami
Moniki SmakołykiBezglutenowe racuchy z morelami - puszyste, delikatne i przepyszne! Smażone bez tłuszczu na patelni teflonowej. Idealne na letnie śniadanie lub podwieczorek. Polecam gorąco! SKŁADNIKI na 2 porcje: 50 g mąki gryczanej białej 100 g mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 12 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 jajo 3/4 szklanki letniego mleka - użyłam migdałowego morele Drożdże pokrusz, wymieszaj
Kuchnia bezglutenowaOddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka, cukier, mąkę i serek razem zmiksować. Ciasto delikatnie połączyć z ubitym białkiem. Smażyć placki na gorącej patelni – polecam smażenie bez tłuszczu na patelni teflonowej lub ceramicznej. Bardzo szybko się przypiekają
Kuchnia bezglutenowaobrać, wyjąć pestki, pokroić w cząstki. W garnku z grubym dnem zagotować miód, wrzucić brzoskwinie, zagotować. Piersi podsmażyć na maśle, na złoto z obu stron. Przełożyć do brzoskwiń (bez tłuszczu ze smażenia). Wlać wino, wrzucić rozmaryn. Zagotować. Przykryć, dusić do miękkości, około 10 – 15 minut. W razie potrzeby dolać trochę wody. Brzoskwinie ułożyć na talerzu, na nich ułożyć piersi
królestwo garówPyszne klasyczne naleśniki na słodko, które doskonale się sprawdzą na śniadanie, obiad czy kolację. Proste ciasto, smażenie bez tłuszczu na patelni a do tego gruszka lekko podsmażona na patelni i polana karmelem zrobionym z cukru trzcinowego, masła i soku z gruszki. Spróbujcie
Milion Smakówubić białka na sztywną pianę. Dodać je do masy i delikatnie wymieszać do połączenia. Smażyć na patelni z obu stron (ja użyłam patelni, na której mogę smażyć bez tłuszczu, w innym wypadku lekko posmarujcie patelnię olejem za pomocą pędzla). Serek lub jogurt możecie wymieszać dodatkowo z cukrem (ja tego nie robiłam). Omlet pokroić na 4 części. Przełożyć serkiem
Fabryka pomysłówoczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Natkę pietruszki posiekaj. Boczek pokrój w dużą kostkę. Z bobu pozbądź się skórek. Podgrzej patelnię i usmaż na niej boczek (bez tłuszczu). Boczek powinien stać się chrupiący – gdy taki będzie – odłóż go na papier kuchenny, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Na tłuszczu, który pozostał na patelni – podsmaż kurki do momentu, aż zmiękną
Moja pasja smakuminut. Po tym czasie odcinamy piętkę od strony z której wyrastają liście i wszystko zdejmujemy za jednym zamachem. Ugotowaną/upieczoną kukurydzę warto odrobinę przyrumienić na grillowej patelni bez tłuszczu lub na tradycyjnym węglowym grillu – dla smaku, nie dla miękkości. A złożenie wszystkiego do kupy nie powinno już nikomu nastręczyć jakichkolwiek trudności. Majonez mieszamy z granulowanym czosnkiem
Karo in the Kitchenłyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek do smażenia- opcjonalnie, ponieważ można użyć patelni grillowej i obyć się bez tłuszczu. Przygotowanie: 1. Zmieszać łyżką wszystkie składniki bardzo dokładnie. 2. Smażyć po kilka-kilkanaście minut z każdej strony. 3. Można podać z jajkiem w koszulce i świeżym rozmarynem Przepis na jajko
KreatywnePinydolewając mleka tak, by powstałe ciasto było dość gęste, ale spływało z łyżki. Smażymy na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju (lub jeśli macie dobrą patelnię jak np. ta , bez tłuszczu)Podawać z jogurtem, ulubioną konfiturą lub owocami (u mnie z dżemem brzoskwinia i marakuja Stovit ) Uwaga: placuszki nie są ani trochę słodkie więc jeśli nie dbacie o linię
Cynamonowe szczęścieDziś kolejne wypiekanie na śniadanie :-) Tym razem placki pochodzące z bloga Kwestia smaku . Delikatne, aromatyczne, w oryginalnym przepisie smaży się bez tłuszczu, ja dodałam masło klarowane. Moja córcia nie mogła się nachwalić :-) Czyż to nie piękny początek dnia? SKŁADNIKI 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego 2 duże jajka 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła 2 - 3 łyżki cukru
Czary - gary w kuchnigarści soczewicy więcej. Kilka gałązek koperku doda aromatu. Żeby kapusta była winna, potrzebujemy też wino – białe, wytrawne, kieliszek lub więcej. Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażamy w garnku bez tłuszczu. Kapustę szatkujemy i dodajemy do garnka. Gdy kapusta zwiędnie pod wpływem ciepła i lekko zmięknie dodajemy soczewicę. Podlewamy winem i dusimy przez ok. 20 minut. Na koniec dodajemy poszatkowany
Kucharzycałyżka jasnego octu winnego lub soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Wykonanie: sałatę wypłukać, następnie osuszyć w wirówce do sałat. Umyć w ciepłej wodzie winogrona. Na patelni bez tłuszczu podprażyć orzeszki pinii oliwę, ocet winny i miód wymieszać na jednolitą emulsję. Sosik powinien mieć smak mocno winny, raczej lekko kwaśny sałatę rozłożyć na talerzykach, polać winegretem, rozłożyć przecięte
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!