kcal, tłuszcz – 1g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,6g, węglowodany – 86,5g w tym cukry – 79,66g, białko – 2,6g, sól – 0,32g Nektar z kwiatu Palmiry – 100g/ 388 kcal, tłuszcz – 0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0g, węglowodany – 97,1g w tym cukry – 97,1g, błonnik – g, białko – 0g, sól – 0g Informacje dodatkowe: bez glutenu, białego cukru
Candy Pandaskoniec wsypujemy nasze drobno posiekane orzechy, mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki (30×12 lub podobnej, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika około 50-60 minut. Zawsze pieczemy do tzw. suchego patyczka
Słodkie okruszkicukry – 15,6g, białko – 3,8g, sól – 0,01g Kakao – 40g/ 142 kcal, tłuszcz – 5,3g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,8g, węglowodany – 23,9g w tym cukry – 18,8g, białko – 3,4g, sól – 0,01g Informacje dodatkowe: bez gluteny, wegańskie, bez cukru, Sklep: Piotr i Paweł, Leclerc, Carrefour, Intermarche, Społem, sklepy ze zdrową żywnością. Cena
Candy PandasBeza to wspaniały deser, który czasami może przyspożyć trudności w wykonaniu. Aby tego uniknać należy pamietać o kilku podstawowych zasadach. Białka jajek powinny być świeże (zawsze wącham jajko po rozbiciu skorupki) i bardzo dokładnie oddzielone od żółtek. Choćby odrobina żółtka powoduje, że białko niestety nie da się ubić na sztywną pianę. To tłuszcz zawarty w żółtku powoduje, że piana będzie(...)naczynie, w którym ubijamy pianę było czyste i wolne od tłuszczu. Można również użyć rozmrożonych białek. Jesli nie wiedzieliście, to białka z powodzeniem można zamrozić. Nawet jeśli przechowujecie białka w lodówce przez kilka dni to wciąż nie ma problemu z ich ubijaniem na sztywną pianę. Cukier to drugi składnik bezy. Najlepszy jest cukier miałki. Ubijając pianę z cukrem trzeba stopniowo
codojedzeniacukry – 11,2g, białko – 1,5g, sól – 0,02g Z cynamonem i śliwką – 100g/ 124 kcal, tłuszcz – 4,9g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 4,3g, węglowodany – 19g w tym cukry – 11,6g, białko – 1g, sól – 0,02g Informacje dodatkowe: bez dodatku cukru, bez konserwantów, naturalnie bezglutenowy, nie wymaga chłodzenia. Sklep: okazjonalnie Biedronka i Lidl. Cena
Candy Pandastemp. 180 stopni Celsjusza. Wartość odżywcza Kalorie: 1294 kcal Białka: 41 g Tłuszcze: 108 g Węglowodany: 40 g Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Brownie z cukinii bez mąki pochodzi z serwisu Mrs. Endorfina
Mrs. Endorfinaokoło 1/2 szklanki, tak aby kapusta nie przywarła do dna). Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu do momentu gdy zacznie mięknąć. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do kapusty. Wytopiony tłuszcz z kiełbasy odlewamy zostawiając na patelni niewielką jego ilość. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i szklimy na patelni
Qchnia po prostunajbardziej lubię w serniku. A do tego ma tak cudownie żółto-pomarańczowy kolor! SERNIK DYNIOWY BEZ SPODU (tortownica o średnicy 24 cm) Składniki (w temperaturze pokojowej) 300 g obranej dyni (sam miąższ) 1 kg sera z wiaderka (18% tłuszczu) 5 jajek rozm. L 1,5 szklanki drobnego cukru* 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
W kuchni Karmel-itkimniejsze i równiejsze skwarki, tym szybciej i równomierniej się wytapiają i zezłacają. Słonina nie może mieć na sobie skóry – jeśli skóra jest, koniecznie trzeba ją oddzielić od tłuszczu – po wytopieniu smalcu skóra stanie się niejadalna – bardzo, bardzo twarda, a skwarki z nią nadają się do wyrzucenia – nie ma opcji żeby je pogryźć. W taką samą drobną kosteczkę kroję słoninę(...)zamieszać i mieszać stale podczas wytapiania – najlepiej drewnianą łyżką, odporną na nagrzewanie i wysokie temperatury. Bez mieszania skwarki na dnie przypalą się, a te na górze zostaną surowe. Po jakiś 10-15 minutach skwarki zrobią się już miękkie i lekko przeźroczyste, trochę tłuszczu już się z nich wytopi. Stale należy mieszać słoninę od dna, żeby nie pozwolić jeszcze
Karo in the Kitchenłyżką do ciasta. Na końcu dodać kakao i również delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 25-30 minut w 180*C. Beza z bakaliami i wafelkami: Wafelki pokruszyć. Orzechy włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem do ciasta. Bakalie posiekać nożem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując dodawać stopniowo cukier(...)garnkiem) należy miksować masę tak długo, aż podgrzeje się ona na tyle, że wytrącone cząsteczki tłuszczu połączą się z resztą. Masę wstawić do lodówki do stężenia (pod wpływem ciepła zrobi się rzadsza) i gotowe - można smarować ciasto! Przełożenie: Na spód położyć bezę, posmarować ją masą budyniową (zostawiając kilka łyżek do posmarowania wierzchu). Na to wyłożyć biszkopt, posmarować resztą masy budyniowej
Kto ugości moich gości?przejść do recenzji kolejnego :D Żartuję oczywiście, nie zostawię Was przecież bez żadnego dodatkowego komentarza :) Ale tak, to jest na prawdę bardzo bardzo bardzo smaczny baton! Jedynie co mnie w nim troszeczkę "boli" to ta biała czekolada. Na batoniku znajdziemy informację, że biała czekolada to: cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, serwatka w proszku, jogurt w proszku, emulgator(...)czas można sobie pozwolić, tym bardziej, że ja wielką fanką, a raczej żadną fanką białej czekolady nie jestem :( Oczywiście osoby trenujące, prowadzące na co dzień aktywny tryb życia mogą bez wahania pozwolić sobie na taki smakołyk częściej, tym bardziej, że tej białej czekolady pewnie nie jest aż tak dużo :D W tym rodzaju batonika totalnie zauroczył mnie kokosowy
Zdrowie na języku :Pdokładnie. Dziś królują pączki, gniazdka, oponki, chrusty, faworki, churros… i nie tylko. Wybór jest przeogromny i na pewno każdy wybierze coś odpowiedniego dla siebie. Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia. Składniki: - 500 g mąki tortowej - 200 g ugotowanych sypkich ziemniaków (najlepiej „wczorajsze”) - 50 ml mleka - 3 duże jajka - 1 żółtko - 80 g rozpuszczonego masła - 60 g drobnego cukru(...)oleju ze smalcem rozgrzanym do 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, następnie polewamy lukrem (cukier puder mieszamy z wrzątkiem oraz 1 łyżką soku z cytryny) i posypujemy kandyzowaną skórką cytrynową. Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia, to idealna propozycja dla niezdecydowanych. Pączki bez nadzienia dają możliwość wykorzystania
mojewypiekiinietylkocienkie plastry boczku (w przypadku, gdy wołowina jest słabo przerośnięta tłuszczem) 2 cebule 6 - 7 suszonych pomidorów 6 łyżek oliwy z oliwek 4 łyżki octu winnego 2 łyżeczki suszonego roztartego rozmarynu świeżo mielony pieprz (u mnie około 3 łyżeczek) sól mąka do obtaczania mięsa 2 - 3 łyżki tłuszczu do obsmażania Dodatkowo: 5 średnich ziemniaków (młode raczej nie mogą być(...)pieprz (bez soli). Wszystko dokładnie wymieszać, aby kawałki mięsa były pokryte przyprawami. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed dalszą obróbką i oczyścić je z cebuli i pomidorów. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Dno brytfanki do pieczenia
Kuchcik gotujejuż wiem, że dłużej pozostają świeże. Nawet bez przykrycia. Dzisiaj jest czwarty dzień, odkąd zrobiłam batoniki i nadal zachowują świeżość mimo, że nie są w zamknięciu. Polecam, ale robiąc je musicie popatrzeć, jak zmienić proporcje, jeśli nie przepadacie za bardzo słodkimi batonikami. Ja jeszcze nie wiem, jak zmniejszyć ilość cukru i tłuszczu, ale na pewno będę robić te batoniki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com