bez tłuszczu - 1500 przepisów (strona:51/100)

CHLEBEK GRYCZANY Z CHIA 128

łyżek ciepłej wody do zalania chia tłuszcz do posmarowania formy WYKONANIE   Nasionka chia wsypać do miseczki i zalać ciepłą wodą.Odstawić na 15 min. W drugiej miseczce przygotować drożdże.Rozmieszać je z ciepłą wodą i dodać miód.Odstawić na ok.15 min. Z podanych składników wychodzą dwie małe keksówki. Keksówki posmarować tłuszczem oprószyć mąką kokosową.. W trzeciej misce wymieszać(...)konsystencje,proszę się tym nie przejmować .Przełożyć ciasto do keksówek i odstawić na ok.45-50 min.do wyrośnięcia.. Wierzch chlebka można posypać ziarnami słonecznika,dyni czy płatkami owsianymi albo zostawić bez niczego. Piec około 45-50 min.w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Chlebek jest pyszny SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Makaron w sosie serowym z pieczarkami i brokułami 804

Gouda bez dodatków 150 ml śmietanki 30%  przyprawy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawa do shoarmy natka pietruszki do posypania   Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.   Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do shoarmy i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Cebulę

Simply Food
Boczek z batatami i borówkami 161

całości, bez obierania) umieszczamy w garnku do gotowania na parze lub (jeśli nie mamy) to w wodzie w normalnym. Na niewielkim ogniu gotujemy 20-30min, aż test widelcem wskaże, że są wystarczająco miękkie. Gotowe bataty przekrawamy na kilka części i układamy na talerzu z boczkiem. Wszystko posypujemy solą, pieprzem i kolendrą. Bataty omaszczamy tłuszczem, którego powinno się dość

PaleoSMAK
Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą 65

nasmarowałam odrobiną tłuszczu z kiełbasek, wyłożyłam połowę ziemniaków. Posypałam przyprawą do ziemniaków. Następnie wykładamy i rozprowadzamy połowę kiełbasy z cebulką. Posypujemy ok połową startego na grubych oczkach tarki sera. Kolejno warstwa z pozostałych ziemniaków posypanych przyprawą i kiełbasy. na wierzch zapiekanki wyłożyłam liście szpinaku i pozostały ser żółty. gotową zapiekankę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam bez przykrycia

Blog kulinarny S9.PL
Kurczak cytrynowo-czosnkowy 156

skórkę - bez białej części, a z owocu wycisnąć sok.  Z podudzi usunąć zbędne piórka i kostki ( jeżeli jest należy wyciąć pozostałość po mostku kurczęcia - bądź bardzo dokładnie  oczyścić tą część). Mięso oprószyć solą i skropić sokiem z połowy cytryny. Ząbki czosnku lekko nagnieść nożem - wraz z łupiną. Na patelnię wlać olej, dodać masło. Do zimnego tłuszczu dodać

kawawszklance
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami, bakaliami i cynamonem 163

śniadaniu. Dlatego bez zbędnego gadania zapraszam na przepis :) Składniki: 4 łyżki kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka orzechów włoskich 1 łyżka rodzynek 1 duże jabłko opcjonalnie łyżeczka miodu do osłodzenia Kaszę tradycyjnie przelewamy wrzątkiem. Mleko mieszamy z jajkiem i cynamonem. Wsypujemy kaszę, rodzynki, orzechy i mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i wylewamy

Cynamonowe szczęście
Pasztet wołowo wieprzowy z grzybami 187

masy razem z pietruszką. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i  mielonym imbirem i czosnkiem. Dodać jajka *, dobrze wymieszać, rozrzedzić, jeśli trzeba, dodając wywar mięsny lub grzybowy. Foremki posmarować tłuszczem, posypać bułką tarta,dno  i boki każdej wyłożyć cienkimi plasterkami boczku. Nałożyć masę pasztetową do 3/4 wysokości foremki , lekko wstrząsając, tak aby rozłożyła się równomiernie(...)naczyniu , przykryć plastrami boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć , temperaturę podnieść do 180 st C i piec już  bez przykrycia aby się pasztet lekko zrumienił. Powinien odchodzić od brzegów foremki. U mnie trwało to jeszcze jakieś 40 minut. Ostudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej kroić następnego dnia. Smacznego! * Można

Stare Gary
Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 170

plastrów schabu bez kości 2 średnie cebule 1 - 2 ząbki czosnku sól, pieprz 4 ziarenka jałowca szczypta suszonego tymianku łyżeczka suszonego majeranku Schab opłukany, wysuszony, posypuję z jednej strony przyprawami, czosnkiem przepuszczonym przez praskę i nacieram,następnie druga strona.Cebulę obieram i kroję w piórka. Układam na patelni (najlepiej takiej nieprzywieralnej, jak ja, wtedy nie dodaję tłuszczu)  wraz

W kuchni Karmel-itki
PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 260

bez lukrowego zwieńczenia nie ma racji bytu. PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. / źródło:  Moje Smaki Życia, nr 10/2013 / na blaszkę 25x20 cm ok. kilograma mączystych jabłek sok z 1 cytryny 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g margaryny ekstrakt waniliowy 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu tłuszcz + bułka tarta

W kuchni Karmel-itki
Prosta babka na oleju – idealna do kawy 72

dół, bez termoobiegu). Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier (jeśli używamy wanilinowego, to dodajemy go teraz) i miksujemy całość. Następnie powoli dolewamy olej, miksując na małych obrotach. Kolejno dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny, miksujemy. Teraz dodajemy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy składniki łyżką tylko do ich połączenia. Masę wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej

Słodkie okruszki
Kotlety siekane z kurczaka i młodej kapusty 163

bez grudek.  Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, odsączoną kapustkę oraz kawałki kurczaka.  Na końcu wrzucamy posiekany szczypiorek oraz koperek. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy po około 2 łyżki ciasta, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.  Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu

Kuchnia MagdaLeny
Jajka zapiekane z serem brie i pieczarkami 211

gorący tłuszcz wrzucamy pieczarki i pokrojony boczek; podsmażamy mniej więcej 5 minut, do zrumienienia. Dorzucamy dymkę, doprawiamy i podduszamy kolejne 3 minuty, ciągle mieszając. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy połowę sera. Dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do filiżanki, na wierzch wbijamy jajka tak, aby żółtka się nie rozlały. Stawiamy filiżankę na blachę do pieczenia i pieczemy bez przykrycia

Gorący kąsek
Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan 161

pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kurkumy ok. 1/3 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie) sól i pieprz czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i pozbywamy się wszystkich chrząstek, błonek i tłuszczu. Kroimy go w sporą kostkę. Przekładamy do miski z pokrywką, dodajemy do niego jogurt, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną drobno dymkę. Dodajemy wszystkie przyprawy, sól(...)wrzenia, dodajemy przyprawę tikka masala, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Na patelnię przesypujemy kurczaka. Sos zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut, a następnie 5 minut bez przykrycia. Ryż kokosowy:  200 g ryżu basmati (może być zwykły) 1 dymka 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) pół łyżeczki brązowego cukru sól 1 łyżka oleju kokosowego

Cooking Monster
Mini babeczki cytrynowe 71

dół, bez termoobiegu). Upieczone babeczki studź na kratce. Przygotuj lukier: 3 łyżki cukru pudru wymieszaj z 2 łyżeczkami soku z cytryny lub wody. Całość dokładnie wymieszaj i następnie polewaj nim wystudzone babeczki. Możesz dodatkowo ozdobić je płatkami jadalnych kwiatów lub skórką pomarańczy itp. Informacje dodatkowe Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 220 | Białko: 3,9 | Węglowodany: 24,2 | Tłuszcze

Przepisy na widelcu