Ostatnio "chodzi za mną" twaróg, sery, i ogólnie nabiał. Postanowiłam zrobić maxymalnie serowy sernik, bez ciasta, góry, spodu itp. sam ser. Przepis okazał się strzałem w 10. Sernik jest delikatny, puszysty, słodziutki, mój roczny syn objadał się nim bez opamiętania. Przygotowanie ciasta zajmuje góra 10 minut, zapach w domu podczas pieczenia jest bezcenny.1 kg sera twarogowego półtłustego(...)cukrem dodajemy stopniowo żółtka na przemian z serem.Następnie dosypujemy mąkę (ciągle mieszając) budyń i cukier waniliowy.Ubijamy białka, dokładamy do masy serowej - stopniowo.Rozgrzewamy piekarnik do 200C, blachę smarujemy tłuszczem, przelewamy masę serową do tortownicy(28cm).Pieczemy przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180C, pieczemy kolejne 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150C i pieczemy do zarumienienia się sernika.Ca
Z butelką mleczka w tleJajka utrzyj z solą i cukrem na puszystą masę. Wlej partiami mleko i dokładnie zmiksuj. Dodaj część mąki i dalej miksuj, aż do gładkiej konsystencji. Dodaj resztę mąki i tłuszcz. Na koniec wlej wodę gazowaną. Miksuj jeszcze chwilkę. Zostaw na kilkanaście minut - powinno pojawiać się coraz więcej pęcherzyków powietrza. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Jeśli patelnia nie ma warstwy przeciw(...)delikatnie na drugą stronę. Piecz jeszcze 2-3 minuty. Podawaj na gorąco z dowolnym słodkim nadzieniem lub na zimno - świetnie smakują zamiast chleba na śniadanie z dżemem, a nawet bez niczego. :) Smacznego
Anioszek w kuchnijedno z ulubionych ciast mojej rodzinki. Przepis mojej mamy, która odkąd tylko pamiętam, piekła go prawie co tydzień. Zawsze jako pierwsze znika ze stołu :) Ciasto wspaniale smakuje również bez owoców, polane polewą czekoladową. 250 g margaryny 1/2 szkl wody 2 szkl cukru 3 łyżki kakao 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl mąki pszennej 5-10 śliwek(...)Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać partiami do ciasta i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Foremkę (u mnie forma na babkę o średnicy 24cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wylać ciasto i poukładać połówki śliwek skórką do dołu. Murzynka piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić
Smakołyki Asiodlać pół szklanki na polewę. Do reszty dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę z białek. Dokładnie wymieszać, a następnie wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia formę do ciasta. II. Przygotowanie masy serowej Ser (klasyczny, grudkowaty twaróg) zmielić dwukrotnie w maszynce o drobnych oczkach lub zmiksować w blenderze. Białka(...)łyżką z pianą z białek i wymieszać. Masę serową wyłożyć na masę kakaową. Ciasto można lekko przemieszać widelcem, tak powstaną większe wzory. Pieczenie: Piec ok godzinę (bez termoobiegu) w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wystudzić. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem polać polewą czekoladową
Z notatnikaVegetarian Mediterranean Cooking" zgromadziła 180 propozycji na takie właśnie dania. Zostały one podzielone na rozdziały: przystawki, zupy, dania główne, sałatki, dodatki do dań głównych, desery, oraz pieczywo, możemy zatem bez problemu żywić się wege od rana do nocy. Większość to dania "oryginalnie" bezmięsne, jest też trochę mięsnych klasyków przerobionych na wersję wege, jak spaghetti z klopsikami tofu(...)przepisu zaprezentowano w punktach, czytelnie i konkretnie, zupełnie jak ja to robię na blogu :)Na dole każdej strony, napisane małą czcionką, znajdziecie dokładne informacje żywieniowe, w tym nawet zawartość tłuszczów nasyconych, cholesterolu, wapnia, błonnika. Osoby dbające o linię będą zachwycone. Autorka nie szczędziła też małych przypisów zawierających drobne kuchenne rady oraz wariacje proponowanego przepisu.Książka jest wydana przyzwoicie, ma twardą
Chilli Czosnek i Oliwapomysłu po postprodukcję. Podzielę się z Wami moimi radami dotyczącymi stylizacji zupy, zobaczycie też schemat oświetlenia, a nawet (!) kolejne ujęcia w wersji wprost z aparatu (czyli bez obróbki na komputerze). W dzisiejszym wpisie skupię się konkretnie na fotografii zupy zielone minestrone. Jeżeli macie ogólne pytania, zastanawiacie się np. jakim sprzętem fotografuję, jak wygląda moje miejsce pracy(...)zdjęcia jest zimna! Zdjęcia robiłam rano, wcale jej od razu potem nie jedliśmy, więc nie miałam potrzeby jej podgrzewać. Zupa jest na bulionie warzywnym i ma w sobie mało tłuszczu, dlatego mogłam sobie na to pozwolić. Makaron ugotowałam oddzielnie. Dobrze wypłukałam go w zimnej wodzie, aby się nie kleił. Najpierw nałożyłam makaron do miski i garnuszka, następnie zalałam zupą
Chilli Czosnek i Oliwamięsa. Pokrojone mięso oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem i odstawiamy na bok. Pora kroimy w cienkie plasterki, a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Mięso obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy z każdej strony do zrumienienia, a następnie ściągamy na talerz. Na patelnię od razu wrzucamy pora i marchew. Smażymy chwilkę(...)przykryciem przez 5 minut, po czym dodajemy do warzyw mięso i pozostawiamy na wolnym ogniu na około 30 minut. Po tym czasie mięso powinno być już miękkie i bez trudu rozpadać się pod naciskiem łyżki. Dodajemy śmietanę oraz pietruszkę i koperek. Pozostawiamy tak całość już bez przykrycia na około 10 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem
Analiza Smakuproponuję piwne ) pół opakowania jarmużu spora garść buraków liściowych lub młodziutkich liści zwykłych buraków garść suszonych jagód goji cebula czerwona bryndza sól pieprz kminek mielony olej do smażenia Jarmuż bez zgrubiałych części pokroić. Wrzucić do garnka. Liście buraka (tym razem z łodygami) pokroić na kawałki podobne do tych jarmużowych. Wrzucić do garnka. Do liści wlać niewielką ilość wody. Całość(...)pokroić w piórka. Na naleśniki wykładać farsz z jarmużu i buraków. Na liściastym farszu układać piórka cebuli i kawałki bryndzy. Zwijać naleśniki i układać na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Podgrzewać na palniku o średniej mocy, by naleśniki się zrumieniły, cebula zmiękła, a bryndza lekko się stopiła. Naleśniki podawać z ulubionym dipem (u mnie ketchup z cukinii ). Po przeczytaniu
Weekendy w domu i ogrodzieJeśli jesteście właśnie na diecie, a naszło Was na coś słodkiego, to koniecznie spróbujcie muffinek z tego przepisu. Możecie jeść je bez większych wyrzutów sumienia. Mąką jasną zastąpiłam tutaj mąką pełnoziarnistą. Ilość cukru została mocno ograniczona i biały cukier zastąpiłam brązowym. Muffinki możecie upiec z truskawkami, jagodami, jabłkami – które zrównoważą słodyczą owoców, brak słodkiego smaku ciasta. Ja proponuję(...)łyżką i składniki połączone. Wystarczy przełożyć ciastka do papilotek, upiec i cieszyć się pysznym smakiem muffinek. Istnieje naprawdę dużo sposobów, aby uczynić słodycze mniej kalorycznymi poprzez zmniejszenie ilości dodawanego tłuszczu czy cukru lub wprowadzając zamienniki części tych składników jak np rozgnieciony banan. Wszystko zależy od naszych przekonań i prób a na pewno niewielkim nakładem pracy, uda nam się uzyskać pyszne
Mieszam w GarnkuCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na smażoną doradę faszerowaną kaparami. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - 2 dorady - 2 łyżki odsączonych z oleju kaparów - 2 ząbki
Bez Cebuliszafkę, by żaden łakomczuch się do nich nie dobrał. Rano okazało się, że prawie wszystkie faworki zniknęły, bo mój stryjek był na tyle duży, że dostał się do nich bez problemu. To musiał być tragiczny Tłusty Czwartek. Dal mnie by był Czas na przepis… a nawet dwa: Gdy robię faworki to zostaje mi białko z 7 jajek(...)cukrem na sztywną pianę. Masę wykładam łyżką na wyłożoną pergaminem blachę i suszę, w piekarniku, w bardzo niskiej temperaturze. Dzięki temu gdy znikną już faworki na pocieszenie są jeszcze bezy Faworki – najlepszy przepis Składniki: 0,5 kg mąki 7 żółtek kieliszek spirytusu (ewentualnie wódki) śmietana 18% do odpowiedniej gęstości (ok. 200g) smalec do smażenia min. 3 kostki kilka kawałków
Figa S-makiemlaurowe, kilka ziaren pieprzu, sól Przygotowanie : Umyte mięsa zalewamy zimną wodą i gotujemy, wpierw na ostrym ogniu, a kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy spokojnie około półtora godziny- bez przykrycia, szumujemy wywar Po tym czasie dodajemy przyprawy i włoszczyznę, dogotowujemy jeszcze około 50-60 min W tym momencie możemy dodać do rosołu mały kawałek czerwonego buraczka, wygotuje się(...)ząbki czosnku.A im spokojniej będziemy go gotować, tym bardziej będzie klarowny. Taki rosół ma właściwości rozgrzewające, a o tej porze roku o to nam chodzi .Wywar ma sporo tłuszczu, ale mnie on nie przeraża, bo akurat z gęsi bardzo mi smakuje :DTu pisałam o właściwościach smalcu z gęsi.Rosół można podawać z uszkami z mięsem. Mięso pochodzi oczywiście z rosołu
Proste Potrawyoliw Pruneti, zastanawiając się, czy mają więcej smaku pomidora, karczocha, a może trawy? Gdy na koniec przystąpiliśmy do próbowania zwykłej oliwy, wydała nam się wprost obrzydliwa, po prostu zwykły tłuszcz. Oliwę smakuje się w niewielkich łyczkach. Moja koleżanka była przed degustacją przerażona perspektywą wypijania oliwy na szklanki, ale to przecież nie degustacja wina (z takich zawsze wychodzę, ekh, rozweselona(...)mamy toskański chleb z oliwą, czosnkiem i solą, bresaolę (suszoną wołowinę) posypaną wiórkami parmezanu i rukolę. Do tego wino Chianti Classico. Proste, ale jakie pyszne! Oczywiście nie obyło się bez drobnych zakupów i przywiezienia oliwy Pruneti do domu. Będzie mi przypominać o tym niesamowitym doświadczeniu, jakim było zwiedzanie toskańskiej tłoczarni oliwy :) Co myślicie o nowoczesnej produkcji oliwy? I gdzie
Chilli Czosnek i Oliwa