Składniki (na dwie porcje) - 2 banany (ok. 240 g), - 2 łyżki soku z cytryny (ok. 20ml), - awokado (ok. 215g, bez skóry i pestki ok. 140g), - łyżeczka kakao (ok. 5g) Sposób przygotowania 1. Awokado i banany obieramy ze skóry i skrapiamy cytryną. 2. Awokado, banany i kakao miksujemy na gładką pastę. Deser czekoladowy z awokado jest bogaty w: - wielonienasycone kwasy(...)prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 190 g Energia: 237,2 kcal Białko: 3,1 g Tłuszcze: 11,6 g Węglowodany: 34,6 g Błonnik pokarmowy : 4,5 g Smaczneg
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachkolację z produktu, który dobrze wpływa na mózg dzięki zawartości dużej ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Poza tym awokado mogą jeść młode mamy, ponieważ owoc ten zawiera tzw. zdrowe tłuszcze. A dzięki witaminie E pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Po prostu bomba witaminowo-zdrowotno-upiększająca! :) Składniki: 1 awokado 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka oliwy z oliwek(...)dodajemy sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz - rozdrabniamy widelcem na masę Następnie dodajemy jajko pokrojone na kawałki i znowu mieszamy widelcem na jednolitą masę Smarujemy pastą pieczywo, ale bez uprzedniego smarowania go masłem. Zjadamy z pomidorkami koktajlowymi Smacznego:) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCiasto możemy upiec w formie do babki lub keksówce. Polecam wypróbować przepis. Do upieczenia babki kokosowej będziemy potrzebować: użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm – można użyć foremki bez kominka lub keksówki 300 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 3 jajka (rozmiar L) 120 ml oleju 150 g cukru kryształu 150 g jogurtu naturalnego kremowego(...)się połączą dodaję stopniowo mąkę cały czas miksując, gdy mąką połączy się zresztą ciasta dodaję wiórka kokosowe i jeszcze przez chwilę miksuję. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem. Pieczenie babki kokosowej: Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około 45 minut. Ciasto sprawdzam czy jest upieczone wbijam
Uwaga Babcia Gotujemamy niewątpliwie dzień rybny. Na obiad była pyszna Zupa z łososiem , a na kolację Sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana z wędzoną makrelą, soczystym grejpfrutem w towarzystwie kolorowych papryk bez skóry, rukoli i prażonego słonecznika . Taka sałatka to świetny sposób na wędzoną makrelę, która idealnie komponuje się z soczystym grejpfrutem. Sałatkę można z powodzeniem zapakować do pojemnika i zabrać(...)grillowej i grillować z obydwu stron około 3-5 minut (w zależności od grubości). Wyłożyć na deskę pokrytą ręcznikiem papierowym. Przykryć ręcznikiem papierowym. Delikatnie docisnąć, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Cukinię pokroić w podłużne paski, a bakłażana w większą kostkę. Przełożyć do miski z pokrojoną papryką. Przygotować grejpfruta: Grejpfrutowi odkroić skórkę z góry i dołu. Postawić na desce i nożem
Moja Delicjakliknięciach. Później czeka nas już więcej pracy… pracy nad sobą. Bo nie ukrywajmy, że odchudzanie i walka o piękną sylwetkę, to ciężka praca. Ale nie osiągniemy pożądanych rezultatów bez prawidłowo ułożonej diety i treningów. Zalety takich rozwiązań. Plan otrzymuje się już po 24 h. Jeśli po 3 miesiącach nie zauważysz zadowalających efektów, możesz się ubiegać się o zwrot(...)przepisów i ćwiczeń. I co mi się bardzo podoba – lista produktów, czyli produkty spożywcze z opisem niezbędnym przy każdej diecie. Tu znajdziecie informacje o kaloriach, ilości białka, węglowodanów, tłuszczu. Co ciekawe nie są to tylko typowe produkty fit, ale też kuszące kremy czekoladowe itd. Bardzo przydatna strona dla każdego. Do tego duża ilość ciekawych artykułów np. „11 najskuteczniejszych
Słodkie okruszkigdzieś, dokąd my jeszcze zmierzamy. Tymczasem cieszmy się nadchodzącymi świętami i szukajmy także takich potraw, które są jak najmniej kłopotliwe i pozwolą prawdziwie cieszyć się rodzinnymi świętami bez nadmiernego umęczenia. Boże Narodzenie kulinarnie kojarzy mi się z bakaliami, różnymi orzechami i przenikającymi się wzajemnie zapachami pomarańczy, piernika, wszystkich tych słodkich woni, które dają ciepło i spokój(...)lubił. Nazywamy je "Plackiem włoskim". Jest niezwykle szybkie, świąteczne dzięki sporej zawartości bakalii, a równocześnie bogate w błonnik i zdrowsze dzięki temu, że do jego przygotowania nie używa się tłuszczu. Jest tak banalnie proste, że jego pieczenie można zlecić nawet dzieciom. Na sporą blachę, moja ma ok. 35 cm na 28 cm, potrzeba: - 6 dużych jabłek
I tu będę miała takie temozzarelli. Całość owinięta szynką parmeńską (może też być cienko krojony boczek) . Może wypróbujecie w nadchodzące święta? SKŁADNIKI (na 4 roladki - 1 roladka 391 kcal) 1/2 kg schabu bez kości 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 100 g szpinaku 1/2 kulki mozzarelli (62,5g) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżeczki oliwy 8 plasterków szynki parmeńskiej PRZYGOTOWANIE Cebulę(...)łyżeczce oliwy podsmażamy cebulę, dodajemy szpinak i pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy razem kilka minut. Schab myjemy, odkrawamy ewentualny tłuszcz, kroimy na 4 plastry i cienko rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kotlecie kładziemy farsz i plaster fety. Zwijamy roladki. Każdą roladkę owijamy dwoma plastrami szynki. Układamy w naczyniu
Moje Kuchenne Rewelacjeprzesmażam z pokrojoną drobniutko cebulą. Studzę i mieszam z mięsem. Doprawiam, dodaję surowe jajko, otręby lub bułkę tartą i wyrabiam masę mięsną. Formę na muffiny smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą, nakładam masę mięsną. Na mięsku układam paski sera żółtego. Piekę około 30 minut w 180 st C. W międzyczasie przygotowuję kapustę, myję ją i szatkuję(...)Dodaję pieprz cytrynowy i gotuję do miękkości , często mieszając. Na koniec zagęszczam skrobią wymieszaną w jogurcie. Upieczone muffiny podaję na młodej kapuście, najlepiej w towarzystwie młodych ziemniaczków, ale bez nich też są pyszne ;) Zapraszam po smaczne przepisy :) KLIK
Takie tam pichcenielekko w mące i wkładałam na patelnię na rozgrzany olej. Placuszki smażyłam z obu stron na złoty kolor i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki podałam na gorąco. Można je oprószyć cukrem pudrem, podać z dżemem czy twarożkiem. Jak kto woli. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na dania(...)owsiane z bananem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/placki-owsiane-z-bananem.html), banany smażone w cieście (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/banany-w-ciescie.html), muffinkowe motylki z bananami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/muffinkowe-motylki-z-bananami_7.html), bananowiec bez pieczenia (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/bananowiec-bez-pieczenia.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjejabłkami... I gdzie ona to mieści? Tak czy owak raduje się serce rodzica na widok takiego apetytu :-) A sos robi się tak: SKŁADNIKI ok. 400 g mięsa z golonki (bez kości) 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach sól 1 łyżka mąki ok. 200 ml wody Mięso myjemy, osuszamy i kroimy(...)rondla, dodajemy liście, ziele, pieprz, dolewamy ok. 150 ml wody i na małym palniku dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Jeśli woda całkiem odparuje dolejcie jej. Tłuszcz, na którym było podsmażane mięso podgrzewamy, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy (żeby nie zrobiły się kluchy), dolewamy 50 ml zimniej wody i całość mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy z palnika
Czary - gary w kuchniLekka zupa, zdrowa i świeża dzięki mięcie. Znakomita przekąska lub lekkie danie dla tych co na diecie. Masło? I owszem! Na diecie nie można całkowicie eliminować tłuszczu. Jest potrzebny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i przyswajania wapnia z nabiału. Zupa ta nazywa się oryginalnie Yayla, pochodzi z Turcji i jest przysmakiem tamtejszych górali i pasterzy. Zaraz po ugotowaniu zupa jest troszkę(...)Miętę z masłem można już w rondlu wymieszać z zupą, jeśli nie mamy gości i nie staramy się o efektowne podanie. Ja tego nie zrobiłam, aby zachować biel zupy bez kropeczek suszonej mięty. Przypomina wtedy żurek. Miętą z masłem polałam zupę na talerzu. Do tego czerwony akcent chili. SKŁADNIKI NA 4-6 porcji: 125 g ryżu gruboziarnistego (u mnie
Sztuka gotowania w/g Samiryszczyptę soli mąki ok 0,5 szklanki (ma być tak gęste jak na ciasto naleśnikowe) olej do smażenia cukier puder do posypania SPOSÓB WYKONANIA : Kwiaty bzu obcinamy wraz z ogonkiem( kwiaty zrywamy te, które są daleko od ulicy), pozbywamy się robaczków, jeśli są, mieszamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, gęstością ma przypominać ciasto naleśnikowe, odstawiamy(...)ciasta i kładziemy na rozgrzany olej. Lekko przygniatamy, gdy już z jednej strony będzie upieczony na złoty kolor, przekładamy na drugą stronę i chwilę smażymy. Gotowy osączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem i możemy zajadać. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, tak samo kwiaty zbieramy chwilę przed smażeniem,aby nam nie zwiędły. Placki takie są przepyszne, moja mała Gabi zajada
Basia w kuchniKopytka to, po pyzach, drugie kulinarne szaleństwo, które za mną chodziło od jakiegoś czasu. Bałam się trochę ich przygotowania ze względu na moje doświadczenia z gotowymi
Ze smakiem bez glutenuktóre bardzo przypominają tradycyjne krokiety do barszczu, jednak są wzbogacone o dodatkowy składnik, którym jest boczek :) W tej wersji smakują wyśmienicie, zwłaszcza na ciepło, podane z sosem czosnkowym. Chociaż bez sosu czosnkowego, a z kubkiem ciepłego barszczu czerwonego też smakują idealnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wiejskie kieszonki naleśnikowe – Składniki: Wiejskie kieszonki – Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka wody(...)minut na średniej mocy palnika (aż będzie miękka). Na zimną patelnię wrzucić boczek i smażyć na małej mocy palnika, by powoli tłuszcz z boczku się wytopił. Jeśli topi się średnio, to można dodać 1 łyżkę oleju. Następnie, gdy tłuszcz już pojawi się na patelni, dodać posiekaną cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli. Kolejno dodać czosnek i smażyć jeszcze
Kulinarne Przebojemniejsze kawalki tak aby na każdej porcji były 2/3 kostki. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką, następnie roztopić smalec na dużej głębokiej patelni lub brytfance. Na mocno rozgrzany tłuszcz przekładamy porcje żeberek, obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i posiekany ząbek czosnku, całość przypiekamy dość mocno, mieszamy, mięso obracamy dolewamy ok. 2 szklanki(...)przypiekać. Dolewamy kolejne 2 szklanki wody ponownie dusimy pod przykryciem ok. 1 godzinę lub dłużej w zależności od wielkości żeberek. Od czasu do czasu uzupełniamy odparowany płyn. Mięso powinno bez problemu odchodzić od kości. Na koniec doprawiamy majerankiem i opcjonalnie wegetą ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie ➥ Tutaj ) Mięso przekładamy na talerz, powstały sos przecedzamy do garnuszka przez
Andzia Pichci